En personlig insikt i skuggan av ett ras

Detta inlägg innehåller länkar till FruEB:s försvarsmekanismer.

Merparten av börsfallet i samband med sjukdom har med oro för själva sjukdomen att göra, inte med de underliggande värdena. ELLER så hade min tåggranne från förra veckan rätt: This is the end of Fiatvalutorna, lyckos dem som köpt Bitcoin!

Utan att blotta mina whereabouts alltför mycket kan jag avslöja att jag sedan ett par månader tillbaka drar runt på en redaktion som ett led i mina studier. Det är jättekul och jättejobbigt på samma gång, eftersom dagarna är långa och jag måste mata in ny information i min hjärna varje dag. Sedan ett par veckor är jag vid "desken" vilket betyder det område i kontorslandskapet där man producerar snabba nyheter av typen telegram och nyhetspushar vilket kan tyckas ironiskt eftersom jag i ett par års tid uppmanat er att vara restriktiva med dagligmedia för att istället försöka ta till er den stora bilden genom läsning av praktverk som Upplysning Nu eller J L Collins Simple Path To Wealth. 

Att avprenumerera på pushnotiser är lätt, men att väja för dem när man själv är den som ägnar sig åt själva hantverket är svårare och ni kan ju tänka er nivån av redaktionellt adrenalin de senaste veckorna: Corona corona, börsfall börsfall. Som lök på laxen är det så på en nyhetsredaktion av det här slaget att när det kommer en "stor" nyhet (tänk: första dödsfallet i corona) kommer det en så kallad TT-flash och det låter i hela lokalen, ungefär som ett brandlarm, samtidigt som det blinkar en stor röd lampa på central position och BAM landar nyheten på allas skärmar. Igår på eftermiddagen tjöt det till och jag hör mumlet kring desken: "Börsen ner 10%". Från existerande minus 12 YTD. Det var inte utan att jag blev lite blek och jag förnam något som liknande illamående, tills jag fann mig och kunde ta in spektaklet. För märkligt blir det när man på redaktionens storskärmar parat med TV-ljud och radiosändningar (konkurrentbevakning) tar in hur alla medier simultant månglar ut samma flash. Som att sitta i stormens öga.

Men är det en storm? För när jag sitter här nu, fredag den trettondes morgon och tittar ut genom fönstret (nåja, inte så mycket att se än, helt svart klockan 05:13 och ja, min dagar är som ni hör långa) ser det ut ungefär som vid samma tidpunkt förra veckan eller för en månad sedan. Och jag tror att det kommer att se ut likadant om ungefär ett år, när coronan passerat och börsen lugnat sig, kanske till och med återhämtat sig.

Och det är nu försvarsmekanismerna kickar in och glad är jag för det för annars hade jag varit en av de bankkunder som hängt på låset för att sälja när alla andra gör det, det vill säga göra tvärt emot det råd vi alla vet stämmer, ligg lågt när det stormar. För insikten drabbade mig där i kaoset igår. Det är för min del, där jag befinner mig i livet nu, nästan (näääästan) strunt samma vad som händer med mina ISK-tillgångar. Och nej, jag menar inte ens på kort sikt jag menar på LÅNG sikt. Ponera att börsen fortsätter med dryga -50% som förra gången efter Lehman (vi har en bit kvar) och sen händer någe skit som på riktigt disruptar allt och jag får inte tillbaka ursprungsvärdet förrän om femtio år då jag kanske är död och då får mina barn ärva indexfonder. OM fallet nu blir så - vilket jag betvivlar - är jag ändå nöjd över min börsresa. För lyss:

1) Utan ett rejält FU-kapital under västen hade jag aldrig vågat hoppa ur ekorrhjulet och en kvalificerad gissning är att jag då varit cirka 23,4% mindre lycklig än jag är nu vilket korrelerar ganska exakt med fallet YTD.

2) Jakten på stashet har också gjort att jag skurit så radikalt i mina och familjens kostnader att vi klarar oss på mindre än hälften av vad vi behövde som consumer suckers, vilket gör att vi naturligtvis behöver mycket mindre inkomst för att klara av vår löpande livsstil  = deltidsjobb helt ok.

Så ja, trist med börsfall (även om jag kan erfara någon sorts masochistisk katharsis i att få ett avbräck i denna dopade ökning vi haft på senare år), men samtidigt: Mitt liv har ändrat diskurs och jag och min kan kan mycket väl hanka oss fram på smågig resten av våra liv, särskilt om vi skulle sälja lägenheten. Detta har jag min ISK att tacka för. Oavsett nuvarande storlek.

Observera att jag givetvis tror att börsen kommer att återhämta sig. Men ja, det blir problematiskt när vi ser ett lock-down-scenario torna upp sig och jag tror att det kan bli skolstäng nästa vecka vilket i sin tur ger bäring på servicesektorn vilket kommer att ge konsekvenser vi inte riktigt vet än. Men, this too will pass och människor kommer även i framtiden att bete sig som människor gjort i alla tider: Leva och konsumera. Trump hjälper inte till med sina klumpiga uttalanden och hastiga infall på inresefronten, men om man ska se det positiva med det hela: Det här kan bli slutet för han. För få amerikanska presidenter har undvikit att bli omvalda med stark ekonomi i ryggen. Om amerikansk ekonomi nu störtdyker finns en möjlighet att skaka av sig denna muppet.

Min obryddhet är naturligtvis delvis en försvarsmekanism (ej att underskatta!) men faktiskt också som en sorts personlig seger på utvecklingsfronten. Visst vore det trevligt om även den här nedgången följdes av en uppgång. Men även utan uppgång är mitt liv konstruerat på ett så bra sätt att jag inte påverkas så fasligt. Min superkraft? Låga omkostnader. Liten kostnadsmassa is king och oberoende av börsens utveckling på såväl kort som lång sikt. Så mitt råd till dig - oavsett om du är i kumulativ eller uttagsfas - är att fortsätta fokusera på att skära dina kostnader eller fortsätta att hålla dem nere. Avinstallera din nätbanksapp (de funkar ändå inte om jag fattar Sparo rätt), läs skönlitteratur och umgås med vänner och familj och fokusera på att leva ett lyckligt liv med roliga saker däri. För som J L Collins säger: Barnen fortsätter att skratta, solen går upp idag igen, oavsett vad som händer på börsen. Jag tänker inte tjata mer om nedan video, men då måste du se den en gång, eller lyssna på den där du sitter på väg till jobbet i din bil eftersom du säkert skrämts upp till att undvika kollektivtrafiken:Trevlig helg önskar jag er alla! Själv ska jag poppa popcorn i kallpressad rapsolja och krydda med lök- och paprikapulver och till det kanske lite vin på låda.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag låg och hetsade upp mig över coronan i förrgår natt och läste många artiklar bland annat den här och en annan från NY Times som realtidsuppdaterar antal fall, antal dödar (?) och antal tillfrisknade. Av någon anledning ger just denna tabell mig lugn i själen eftersom # tillfrisknade ökar för varje dag. Utifrån den data vi har tillgänglig per denna vecka verkar det som att 10 till 100 personer per miljonen invånare smittas innan kurvan planar ut och av dessa dör 2 % vilket för Sveriges del innebära att mellan 100 och 1000 smittas och 2-20 dör. Får se om jag får äta upp denna stat framöver givet att vi redan är uppe i 500. Nyckel nu är att minska spridning av något som ger de flesta milda symptom men ett fåtal riktigt svåra vilket kräver sjukhusvård och vi behöver avlasta sjukvårdsapparaten (således ska vi sikta på den låga kurvan i den första artikelns graf). d.s.

26 kommentarer:

 1. Som vanligt tar jag del av dina pedagogiska inlägg. Denna gång drog jag på mungiporna eftersom du alluderar på samma värderingar i vardagen som jag bär på just nu: micropop, spendera tid med familj och underhållning. Kanske jag tar en bio ikväll, alldeles själv utan att uppleva ensamhet. Jag tittar just nu på soluppgången från tåget och lyssnar på Sarah Klang's - It's been heaven knowing you. Pengar är jag pengar, men måste också sättas i en bestämd kontext. Mitt mål med att shoppa en attraktiv bostad är uppfyllt, och det är dags för nästa kapitel. Du skriver bra med mycket brains och jag inser att jag har en del kvar att lära. Det är positivt right?

  Jag har en sprillans ny micro som aldrig upplevt micro-pop!

  Med vänlig hälsning VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. @VÄL: Jag kan inte annat än högakta en kommentar som innehåller ord som alludera. Ja du lär vara själv på bion ikväll givet folks smittorädsla.

   Du skola icke kontaminera din nya mikro med mikropopcorn. Dels är de inte lika goda, inte lika billiga som egenpoppade och förpackningarna innehåller PFAS. Dels luktar det artificiella popcorn i mikron framöver om man mikrat sådant.

   Själv ska jag och familjen ha en liten trivsellockdown, med masaor av brunch och promenader och titta på YouTube-klipp från den dansföreställning vi hade tänkt se i helgen i Stockholm men som vi valde att ställa in. Lyssnar nu på Sarah Klang - fin låt!

   Radera
  2. Innehåller de verkligen pfas och sådan skit fortfarande? Jag är en ivrig grytpoppare men micropop har fått en liten revival här på senaste tiden. De är lixom barnsligt goda, ungefär som popcornens snabbmakaroner.

   Radera
  3. Det blivo icke någon bio! Jag stannade hemma och köpte inte några micropop heller. Den nya pendlingen till och från jobbet har dock gjort att min kost är helst satt ur spel :( För mycket junk, men hoppas på att bryta trenden snart.

   Radera
 2. Jag har sagt det förr och kan säga det igen, du är så klok!
  Man blir både upphetsad, lugnad och får skratta när man läser.

  När det gäller Corona kan jag konstatera att det ger en extra dimension till rubriker och läsning när man som jag har insjuknat i årets vanliga influensa. Mitt län fick sitt första coronafall samma dag som jag insjuknade och det var inte jag 😇. Man ska både förhålla sig till att man är sjuk och dessutom se till att inte bli ännu sjukare 😱

  Igår tänkte jag göra som jag brukar med ojämna mellanrum, beställa matkassar för avhämtning. Lagom när jag nästan var färdig på Willys så kraschade hemsidan, när den kom igen efter någon timme konstaterade jag att allt hade försvunnit och att hemsidan var lite ostabil. Jag beställer från Ica maxi var nästa tanke men där fanns inga tider kvar vare sig för att hämta eller få det utkört.

  Jag undviker att titta på mina pengar på Avanza och Lysa, de får ticka på och om några år kommer de att fylla samma funktion som fru EB’s, nämligen FU-pengar när det är dags att sluta i ekorrhjulet och då har de förhoppningsvis återhämtat sig.

  Nä nu ska jag ta en fysisk runda på Willys innan alla andra kommer dit.

  SvaraRadera
 3. Så jag antar att du är frisk nu? För tt dra runt på Willys ens med den oskyldigaste av förkylningar är väl förenat med socialt självmord. Pratade med min mamma igår och hade väntat mig stor oro givet att mina päron är superhypokondriker men konstigt nog var hon daredevil som aldrig förr: Skulle till och med genomföra konsert med den hobbyorkester hon är med i och tar emot sina musikelever, snörvlande direkt från fancy vacation och allt. Ur led är tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja frisk var ju att ta i och det var ju därför jag tänkte beställa varor för avhämtning men jag var ju inte den enda som tänkt den tanken....nå man behöver ju inte prata med folk på affären och det var glest mellan kunderna kl 8 på morgonen.

   Men tillräckligt lite sjuk för att åka till särbon så jag får någon som pjoskar med mig och jag får lite sällskap. Och ska man dit är det klokt att ta maten med sig, byabutiken är inte så omfattande.

   Min kära mor ska på operation om två veckor men hon verkar inte heller ha vett att hålla sig hemma tills dess. Ska försöka övertala henne om att vi beställer mat med hemkörning till henne nästa vecka. Däremot har hon tid att oroa sig för vad jag pysslar med 😱😱

   Radera
 4. Det är nu miljonärerna skapas som Miljonär före 30 sa.

  Även på kort sikt är jag lite skeptisk till detta ras med tanke på extremt få bolag har gått ut med vinstvarningar för Q1. En vän ringde till en stor producent av skrivbord i Italien och frågade hur situationen egentligen är? Svaret: allt är som vanligt och vi har inga störningar. Folk jobbar som vanligt och pengarna rullar in.

  Ehh inte den bilden media målar om Italien direkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har sändningar som sitter fast på tåg i Italien. Pratade med en av våra två leverantörer igår och de får bara ha en person på kontoret och två på lagret. Är nock lite olika överallt.

   Radera
 5. Jag är förvånad och fascinerad över min egen reaktion. Jag har förlorat en halv årslön och det enda jag kan tänka på är hur jag ska få tag på mer pengar att stoppa in i ISK:n... Tyvärr ställdes loppisen jag skulle vara med på in, så nu är det Tradera som gäller.

  Vaknade i morse och var så lycklig över mitt underbara liv. Jobbet tuffar på i lugn takt, hästarna är friska, våren är definitivt på gång och nu är det snart helg! Så min viktigaste fundering blir, hur gör du för att poppa perfekta popcorn? Vilken mängd olja? Vilken mängd popcorn? Vilket märke på popcornen? En annan har ju ingen micro och då tog liksom poppandet slut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu är det ju Ingolf som är popcornexperten här men JAAAAG brukar hälla i ej smaksatt rapsolja så att det täcker bottnen med lite råge (men inte för mycket, då blir det för oljigt) och sen köper jag det där billiga märket med typ amerikanska flaggan på och häller i så att det täcker med lite råge och sen kör man full fräs på spisen hela vägen in i kaklet. Men var noga med att inte bränna dem vid, när poppen kommer med runt 2 sekunders mellanrum är det dags att dra av och låta stå och efterpoppa på kall platta.

   Sen salt, röra om och valfria kryddor i övrigt. Jag tycker att det är fantastiskt att dippa popcorn i vanlig dipp (lite kladdigt dock så har din brutna linneservett till hands).

   Radera
  2. Haha! Om vi ska vara noga kör jag exakt som FruEB beskriver ovan men med en skvätt, kanske 25% kallpressad riktigt gul rapsolja. Nu när vi har en jobbig induktionsspis som blir varm FÖR fort har jag i både olja och pop-corn från början och kör på 8/9 i värme. Med vanlig spis körde jag 3-4 test popcorn och hällde på sen. Gör jag det nu bränner jag. Jag är inte bombsäker på kemin och fysiken men när jag tar bara kallpressat känns det som om det är lite vatten i oljan och det blir inte så bra. Valfria kärnor, jag köper Icas om jag inte hittar något annat på extrapris. Det finns massor med enkla sätt att krydda med det som finns hemma. Jag fick första kryddinspirationen från Frederik Zäll, men är inte lika snajdig som han är. Googla pop-corn, kryddor eller recept.

   Gissningsvis har jag poppat en gryta i veckan i 30 år. Det blir typ 1500 grytor a 5 kronor stycket. Lägg till kostnaden för ett par urbrända kastruller så stannar det ändå under 8000. Apropå frugalt.

   //Ingolf

   Radera
 6. Känner själv lite samma sak. Portföljen får leva sitt eget liv och vi kommer lasta in det vi kan i den. Den verkliga vinsten kände jag igår, precis som i din spaning, är den nya kostnadskostymen som vår liv har nu. En av oss kan bära runt vårt liv via sin lön eller så krattar båda på kyrkgården och vi klarar oss fint ändå. Fö tittar jag ofta lystet på just den yrkeskategorin.

  Vår slimmade kostym som också kombineras med att känna glädje över det liv vi valt & en buffert utanför börsen känns som den stora vinsten nu. Vill inte ens tänka på hur det hade känts att gå in i coronatider med det liv vi levde för 3 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " Fö tittar jag ofta lystet på just den yrkeskategorin." hehe. Ja verkligen, inte kul att bli varslad mitt uppe i consumer suckerae.

   Radera
 7. Du är så insiktsfull och streetsmart! Jag har mkt att tacka din blogg för, den har gjort att jag sett över ekonomin och fått styr på allt.
  Har minskad orderingång pga Corona, men känner bara en slags euforisk lättnad över att jag kommer att hinna leva lite mera under minskningen. Jobbat som ett svin i 2 år och tänkt att snart lugnar det ner sig. Och det gjorde det.

  SvaraRadera
 8. Det måste vara påfrestande att befinna sig på en nyhetsredaktion i dessa tider. Själv blir jag lätt stressad bara av att läsa det som prånglas ut därifrån. Men läser gör jag. Och försöker dra mina egna slutsatser.

  Jag har också haft min mörka stund då jag har tänkt mig djupt in i värsta tänkbara scenario och funnit övningen överraskande lugnande. På kort sikt ser jag inga som helst ekonomiska problem och på lång sikt kommer det antingen gå bra eller också blir det en mera djupgående kollaps och då hade jag knappast varit hjälpt av ytterligare cash i madrassen (eller på banken).

  Den oro som inte helt kan vistas bort är att jag eller närstående skulle bli allvarligt sjuk eller dö. Å andra sidan är det ju något som är delvis utom min kontroll. Jag vidtar rimliga säkerhetsåtgärder. Sen får ödet göra sitt.

  Vi valde att trots allt resa till Ungern. Här är ännu så länge ytterst få fall och aktivt smittskyddsarbete så jag bedömer smittrisken som klart lägre än i Stockholm. Däremot kan man ju oroa sig för om det kommer att vara möjligt att åka hem som planerat i slutet av mars. Den som lever får se!

  PS. När jag gör kastrullpopcorn gör jag ungefär som du men börjar med fyra popcorn och fullt ös. När de har poppat öser jag i resten och drar ner lite grann på värmen. DS.

  SvaraRadera
 9. Ändå märks det att ditt massmediala filter inte fungerar till fullo i din text. Det är dock nästan omöjligt i den miljön!
  Kalle56

  SvaraRadera
 10. Hatten av! Denna läsning var bästa på länge!

  Minimalisterna (insta) citerade något som fastnade;
  Inse på djupet att nuet är allt vi har. Och gör nuet till det viktigaste i livet. ( -Eckhart Tolle)

  SvaraRadera
 11. Jag försöker hålla mig till att 2020 är året man får testa sin långsiktiga investeringsstrategi på riktigt. Låter precis lika präktigt som det känns när man gång på gång rycker bort fingret från säljknappen samtidigt som man försöker låta bli att lyssna från killgissandet i korridoren på jobbet.
  Och då snackar vi killgissande på riktigt då ägaren till företaget gjorde sig en rejäääl hacka genom företagsförvärv under finanskrisen och högt deklarerar att han sålde allt i början på året..

  Gör onekligen ont i själen att säkert ha tappat 1,5 årslön redan.
  Men senaste jobbytet hade inte blivit av om jag inte haft fu-pengar så jag håller med fru EB om att man ändå (förutom kommande självplågning) har fått ut bra värde på annat sätt ur att sikta på fire.

  Meditationsfilmen har jag redan tittat på flera gånger denna vecka. GRYM!

  SvaraRadera
 12. För drygt 100 år sedan härjade spanskan. Det märkliga med den influensan var de flesta dödsoffren var unga vuxna, vilka i övrigt var vid god hälsa. Mellan 50 och 100 miljoner människor dog. Antalet döda motsvarade 3–6 procent av världsbefolkningen, som då bestod av 1,6 miljarder människor.
  Uppskattningsvis infekterades 500 miljoner, vilket motsvarade ungefär en tredjedel av alla människor.

  Visserligen reser vi mer nu än då men sjukvården är så oerhört mer utvecklad nu än då så i jämförelse vis är det ganska lugnt nu.
  Robert B.

  SvaraRadera
 13. Veldig overrasket over hvordan svenske myndigheter har taklet pandemien så langt, men antar (håper) de kommer med strengere tiltak i neste uke.
  Selv har jeg endret synet mitt på dette de siste ukene. I begynnelsen fokuserte jeg mest på børsen og håpte dette ville blåse over av seg selv på ganske kort tid.
  Nå tenker jeg ikke lengre på pengene (sparer i indeksfond som vanlig), men på familiemedlemmer som er i risikogruppen. Pandemien kommer til å vare lenge og vi (både Norge og Sverige) er nok bare helt i startfasen. Med strenge tiltak vil vi forhåpentligvis klare å forhindre det som skjer i Italia.

  SvaraRadera
 14. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera
 15. behöver du ett lån? Skicka oss ett e-postmeddelande remy.credit111@gmail.com Skicka ett e-postmeddelande till remy.credit111@gmail.com Hej Hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu under de närmaste 6 - 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi ger lån med 2% ränta, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån Skicka ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757 Skicka oss ett e -postmeddelande remy.credit111@gmail.com Vi har ett lån till dig REMY.INC

  SvaraRadera
 16. Jag är glad idag, tack Lapo Micro Finance för att du gav mig ett lån. Jag blev lurad flera gånger när jag försökte få ett lån tills jag stötte på Lapo Micro Finance som gav mig ett lån värt 93 000 $ för att ta hand om mitt sjuka barn. Om du behöver en riktig långivare idag kontakta Lapo. Kontakta e-post: lapofunding960@gmail.com

  SvaraRadera
 17. God dag,
  Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag? ett lån för att betala dina räkningar? Vi erbjuder alla typer av lån här med 2% ränta. kontakta mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447300508785

  God dag,
  Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag? ett lån för att betala dina räkningar? Vi erbjuder alla typer av lån här med 2% ränta. kontakta mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447300508785

  SvaraRadera