Behåll lugnet och fortsätt framåt

Crazy times. Fick precis push-notis om att uppskattningsvis 15 000 är konstaterat smittade i NY, Merkel i karantän osv. Samtidigt sjunker dödssiffran något i Italien (enstaka avvikelse eller trend?) och min man säger att en podd han lyssnat på med f.d. statsepedemiolog Giesecke, säger att man kan estimera en peak i Sverige i slutet av maj. Lite i konflikt med andra siffror jag hört - att flockimmunitet skulle ta 11 år.

Oavsett vem man lyssnar på, vilken statistik man tittar på eller vem man än pratar med är det ingen som vet hur saker kommer att utveckla sig. Och även om vi skönjer ett mönster här och nu är det ju inte säkert att det kommer att röra sig i enlighet med detta framöver, viruset kan ju, likt spanska sjukan, komma tillbaka i en allvarligare form. För övrigt kan jag rekommendera fredagens Kvartal där en av paneldeltagarna (Annika Linde?) haft asiaten som tog död på runt 5 miljoner människor världen över. Vilket motsvarar ungefär vad vissa spår kommer bli eftermälet av Covid-19, fast i enlighet med dagens befolkningspopulation i.e. 15 miljoner döda. Ställd i relation till andra dödar - trafikdöden, fetmadöden, rökningsdöden - en droppe i havet men ändå läskiga tal. Lite intressant ändå att höra kvinnan som drabbats av asiaten berätta hur det upplevdes då: Det var ingen snackis direkt. Än mindre en gränsstängare. Å andra sidan reste folk inte som vi gör idag och vi hade inte Interwebz att oroa varandra via. Å andra sidan #2 är det m h a Internet vi idag och framför allt i framtiden kan smittspåra och göra skattningar av hur många som drabbas utan att uppsöka vård. Informationsteknologi på gott och ont.*

MEN jag tänker också på att oavsett hur allvarlig/icke-allvarlig man som svenne banan bedömer att själva viruset är** får det ju enormt genomslag i våra liv. När det braskas om 40% arbetslöshet, stänga ner länder i 1,5 år, samhällskollaps. Då gäller det att ha nerver av stål. Vissa är bättre än andra på att hantera den här typen av löp och jag ligger väl någonstans i mitten. Oftast är jag lugn, men det händer att jag vaknar nattetid och finner situationen minst sagt obehaglig.

Jag vill därför tipsa om att börja följa ChooseFI:s dagliga sändningar under flaggen "resilience" (uthållighet?). De är bara tiotalet minuter långa och handlar om att hålla-hand inom communityn. Allt från "hur hemskolar du dina barn" till "potentiella fördelar med stödpaketen från Fed". Men inte minst är det - tycker i alla fall jag - skönt att höra Brad & Jonathan prata och diskutera igenom saker som rör till Covid-19 på samma sätt som de hade diskuterat...vad vet jag, asset allocation eller studielån. För är det något jag tror alla kan enas om så är det att corona är ett maraton och det är den med uthållighet och tålamod som kommer att gå vinnande ur det. Och då menar jag såväl fysiskt (stanna hemma, tvätta händerna), mentalt (var ute i naturen, meditera, läs skönlitt, lyssna på underbar musik) som finansiellt (avvakta med omallokeringar tills börsen är tillbaka på Q1-nivå, nu ska du sitta still i båten).

Jag fick också ett visst värde av att lyssna på Tim Ferriss-avsnittet med f.d. munken Jack Kornfield. Lite flummigt, men härligt distanserande. Slutligen...för jag tänker inte ägna alla inslag framöver åt corona utan fortsätter enligt plan:Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Lyssna gärna på min måndagsångestlista D.s.

* Läste en krönika av Kinberg-Batra i en veckogammal Di som pekade på något jag borde fattat själv redan torsdagen den 12:e: De hastiga fallen drivs ju delvis på av börsrobotarna som är algoritmstyrda. Inte konstigt då att fallen sker så snabbt. Apropå teknik alltså.
 **Har åtminstone ett konstaterat fall i vänskapskretsen - skidsemester i Italien - några dagar efter hemkomst "lite halsont, en grads feber som kom och gick och sen lite ont i lederna." Nu tillbaka på jobbet. Eller...jobbar hemifrån som alla andra.

22 kommentarer:

 1. Ja det är nog stor skillnad på var man bor. I Sthlm verkar det vara total panik medan här i vår lilla stad är allt som vanligt. Folk går till jobbet, är ute och grillar, handlar på byggmarknaden, barn spelar fotboll osv. Jag förstår inte riktigt paniken som har inträffat överallt och de extrema begränsningar som har införts. Iaktta försiktighetsåtgärder och var extra försiktig om du tillhör en riskgrupp. Varför stänga restauranger, det räcker väl med att undvika köbildning, stänga ner buffen och ha tallriksservering, så får du direkt ett rimligt avstånd mellan folk, samt kanske 10% rabatt på take away? Hade det inte fungerat?

  Undvik tunnelbana och buss, ta cykeln istället eller bilen eller gå. Jobba hemma om du kan.

  Sjuka kommer folk bli ändå, precis som av alla typer av influensor, det viktigaste tycker jag är att upprätthålla ett någorlunda välfungerande samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige är väl ingen resturang eller dylikt tvångstängda? Det är ju bara det att folk har slutat gå dit. Förbudet som finns är väl evenemang med 500 pers, resten är ju "som vanligt" på papper men alla kunder har försvunnit.

   Radera
 2. Du är en ledstjärna EB!

  Nej folk reste och levde inte då som nu. Berlinmurens fall och följande globalisering gör oss rikare och mer sårbara för saker likt denna. Frågan är om vi kommer bli mer nationalistiska framöver och hur företagen hanterar denna risk.

  Vi jobbar hemma och sonen är hemma eftersom han hostar. Helt frisk i övrigt och saknar sina vänner...

  SvaraRadera
 3. Frihetsgrader kan bara kommentera via Chrome. Här är hens kommentar på dagens inlägg:

  "Jag är lite som du. Mest lugn men med stunder av stark oro. Oftast kopplat till vad jag just har läst.

  En djupläsning av helgens Financial Times visade tydligt situationens allvar men beskrev också mängder av intressanta och konstruktiva saker som sker runt om i världen. Hur kreativiteten och flexibiliteten kan fira triumfer. Än så länge mest i smått men man inser vilken enorm potential vi har om vi tillåts och vågar agera.

  Sen läser jag Aftonbladet och Expressen och då växer paniken till.

  Jag har också lite problem med min hypokondri. Jag blir extremt uppmärksam på minsta hostning eller värmevallning. Inte nödvändigtvis för att jag tror att det vore farligt för just mig om jag är smittad utan för oron att kunna vara en sån där asymptomatisk smittbärare.

  Men jag försöker verkligen leva enligt din huvudmaxim: keep calm and carry on.

  Inte utsätta mig själv eller andra för onödiga risker. Göra det bästa av dagarna. Som eremitisk stugsittare lider jag inte mycket av en period av social distansering men jag har personer i min närhet med större problem. Många av dem 70+."

  SvaraRadera
 4. Påverka det en kan påverka.

  Vi inom FIRE rörelsen kan väl ändå glädja sig lite åt vårt styrkekort i dessa tider - vi kan leva gott på lite medel. Det är något ingen kan ta ifrån oss.

  Det ska bli intressant att följa mina utdelningsbolag i dessa tider, vilka drar in utdelning? vilka fortsätter dela ut pengar? Det är ett bra stress-test för min portfölj

  SvaraRadera
  Svar
  1. " vi kan leva gott på lite medel. Det är något ingen kan ta ifrån oss." Hear hear. Det man får ha med sig också är ju att även om man "bara" har kontantbuffert för ett halvår så betyder det ju inte att man sedan slaktar hela sin ISK månad sju. Man knaprar ju sakta på det som en liten mus och bulken ligger kvar och göttar sig i väntan på bättre tider.

   Radera
 5. Rättelse för FruEB, i Kvartals lördagspodd veckopanelen säger Inga-Britt Ahlenius (född 1939) att hon fick asiaten när hon skulle ha studentskrivningarna 1958 och att antalet döda var 1 miljon världen över. Tidkod 05:06

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det ja, skulle bara kolla om du var vaken.

   Radera
 6. Jo det gäller att ta sikte på ett mål som ligger längre bort än imorgon eller nästa vecka. Slutet av maj låter som en bra första målsättning, men man får inte bli besviken om inte världen är helt på banan då.

  Jag hör ju till dem som gärna sitter hemma och jobbar så just nu behöver jag inte smyga med det. På jobbet är jag med i ett projekt som styrs så knäppt att det nästan är befriande för man får något annat att fokusera på än det förbajade viruset! Men projektet kommer att vara kvar när viruset är över så det är dags att göra något för att bevara den mentala hälsan. Törs man byta jobb i dessa dagar? Som specialist i mitt ämne tror och hoppas jag det.

  Tack för kloka ord, jag lovar att jag ska sitta still i båten, behålla lugnet och ro sakta framåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "På jobbet är jag med i ett projekt som styrs så knäppt att det nästan är befriande för man får något annat att fokusera på än det förbajade viruset!" Alltid en vinnande strategi. Bota ont med ondare.

   Radera
 7. Den här är intressant också, antar att den kan tolkas som positiv i sitt sammanhang. Det vill säga det var sämre förr: https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-pandemier-forr-och-nu

  Min egna förhoppningsfulla vinkling handlar lite om svininfluensan där jag killgissar mig till att mitt minne säger 500.000 döda globalt. 2009isch. Sedan dess har mänskligheten lärt sig att värdesätta mänskliga liv än mer, och gör nu allt (för mycket?) för att rädda liv. Det vore väl fint ändå? Eller...så är vi mer rädda/lättskrämda och paranoida än någonsin.

  KTM skriver intressant idag om hur bawses och styrelsemedlemmar och andra med insyn och vad jag tror är relativt feta plånböcker shoppar på i sina egna bolag.
  https://www.kronantillmiljonen.se/borsen-i-ovrigt/de-flesta-inom-storbolagen-koper/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådär ja, rätt stor diff mot "Jag pallar inte mer!! Jag säljer!"

   Radera
  2. Så är det! :) kan ju vara ett spel för das galleri såklart, att dom trycker in fickpengar för att visa att dom minsann tror på en vändning. Jag kan inte riktigt förstå om 8 mille är mycket eller lite för Investors VD. Kanske som en lunch för mig?

   Varför panikade vi inte såhär vid Sars, Ebola, svininfluensan, fågelinfluensan etc? Media, fear och politiker är min chansning. Hade Volvo exempelvis stängt om inte staten betalat..? Något stämmer inte riktigt här med risk vs reward.

   Ingen verkade heller bryr sig nämnvärt tills det dök upp några fall i Italien. Tydligen var Kina för långt bort. Innan dess var det ju börshausse deluxe. Kina stängde också, och öppnade igen. Något folk har glömt helt o hållet, istället yrar folk om samhällets kollaps (MC DONALDS STÄNGER!!11!), 40% arbetslöshet, hundar o katter är vänner. Zuuuul

   Reaktionen är inte rimlig, jag hoppas att jag har rätt.
   Självklart ska vi tvätta händerna och ha bra hygien, avstånd är dessutom bra och vi ska ta hand om de äldre och skydda riskgrupperna. Behöver vi stänga ner något för det är det helt rimligt. Men håller med AP fondens boss om att vi nog inte riktigt är med på vad vi faktiskt gör.

   Radera
 8. Förra veckan var smått surrealistisk. Barnen delvis skolan, de vuxna hemma, här på landet utan grannar på vintern, kändes det som om vi var de sista levande. Bortsett från nyheterna var det som en skön semester.

  Vi är närmast anti-fragila ekonomiskt. Med borttagen karens kommer all övertid i omsorgen att generera pengar, och med hyreshus i stället för börs så rullar pengarna in ändå. Däremot är många vänner redan ekonomiskt bekymrade, och låter ungefär som Kerstin Hessius.

  En tanke är att om vi hade gjort som Ann Wibble sa, och haft en årslän på banken hade man kunnat stänga ner med mycket mindre konsekvenser. Förhoppningsvis, men troligen inte kommer fler att spara mer efter den här krisen.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Förhoppningsvis, men troligen inte kommer fler att spara mer efter den här krisen." Korrekt. Men den här krisen kommer nog även att vaska fram några tusen till potentiella FIRE-anhängare som känner att 2Det här är sista gången jag lever ur hand i mun".

   Radera
 9. Föräldralediga läraren23 mars 2020 kl. 16:09

  Har levt i en spädbarnsbubbla senaste 7 v och således missat den mesta av hysterin.. Är dessutom skolad inom biologi (bi-ke lärare på gymnasiet) så jag känner mig inte orolig. Åker kommunalt med barnvagnen någon gång i veckan - när jag behöver ta mig till BVC/MVC eller för att hälsa på min mamma. Brukar hänga en filt över vagnsöppningen när jag är på buss/tbana och inte ta av mig vantarna och sen tvätta händerna när jag kommer fram. Annars undviker jag att logga in på avanza och istället pyssla med mitt broderi, läsa FIRE bloggar eller gå skogspromenader!

  SvaraRadera
 10. Ja det var sämre förr såklart, särskilt med tanke på förmågan att snabbt ta fram vaccin är bättre idag + att intensivvården ink. antibiotika vid följdverkningar är bättre. Nu dryftar man iofs estimatet 15 miljoner döda. Men det är med vag källa (min man sa det till mig i bilen i fredags).

  Jag vet inte vad jag ska tro. Kanske är det så att man överdriver. Men det spelar ju ingen roll om vi i Sverige bestämmer oss för att släppa hästarna fria, vi är fortfarande beroende av andra länder för att komma tillbaka till normalläge. Det är ju en rävsax, för stormakterna verkar inte vilja överge den bombastiska linjen att kväsa spridningen och så länge detta mål inte är uppnått sitter vi där vi sitter.

  Jag återkommer ständigt till MMM:s inlägg, som jag vet Bagar'n också återkommer till med jämna mellanrum, Circle of Control.

  https://www.mrmoneymustache.com/2013/10/07/how-big-is-your-circle-of-control/

  Man kan inte göra så mycket annat än att påverka det man kan påverka.

  SvaraRadera
 11. Det här med vad som är kris och vad som kräver åtgärder och att ställa saker mot varandra har verkligen kommit upp i och med Corona. En forskare uppskattade t ex att 4000 barn i Kina (0-5 år) har INTE dött senaste tiden genom att luftkvaliteten blev så mycket bättre i många kinesiska städer när ekonomin stannade upp. Sånt får åtminstone mitt huve att snurra.

  SvaraRadera
 12. Jag bor i Stockholm men kom precis hem efter 3 månader i Kanada och usa. Vi har faktiskt inte märkt av den där paniken vi trodde att vi skulle få se när vi kom hem.
  Extra huvudbry för oss är att vi var på visning igår för en lägenhet som vi är supersugna på att köpa. Frågan är hur smart/korkat det är. Kommer vi få behålla våra jobb? Kan vi betala våra lån isf? Är det dumt att köpa större - det FUNGERAR ju att bo 2 personer på 40 kvadrat utan problem, men kanske inte om vi vill bli tre och det tänker vi att vi vill ganska ”snart”.
  Är det ännu mer korkat att lägga pengarna på en lägenhet nu när det är rea på börsen?
  Håhåjaja, frågorna är många och svaren är.. inte lika många.

  SvaraRadera
 13. Jag fortsätter försöka leva så normalt som möjligt, men visst är jag mer uppmärksam på hur jag mår. Har tom införskaffat en termometer, den enda jag haft tidigare har varit till hästarna och det är inte precis nåt man vill dela. ;-)

  Jag hoppas verkligen att Sverige inte stänger ned sig mer, som tex Tyskland, utan nöjer sig med hur det är nu. Själv försöker jag äta lite mer på restaurang (tvärt emot mitt FIRE-strävande), men jag är ju bara en person och påverkar nog inte så mycket.

  Avanza loggar jag in på nån gång i bland och inför lönen imorgon ska jag ta mig en funderar på VAD som ska köpas eller kanske inte köpas? Är det bättre med mer till bufferten just nu? Svårt att veta, men nyttigt att faktiskt få ta sig tid att fundera.

  SvaraRadera
 14. En ting jeg har lært om svenskene i denne krisen, er at dere har en større tiltro til myndighetene enn mange andre nasjonaliteter. Hvorvidt dette er bra eller ikke vil vise seg, men uansett fascinerende å se hvor forskjellig nordmenn og svensker er.

  Når det gjelder sparing, fortsetter jeg som før og kjøper indeksfond hver måned. Dersom jeg eller mannen min skulle bli permittert vil vi nok dessverre spare mindre.

  SvaraRadera
 15. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera