En plan för det värsta...

...med förhoppning om det bästa.

Jag skrev för ett tag sedan att min intention INTE var att bara skriva om corona framöver men det är svårt givet att allt i mitt huvud just nu filtreras genom ett bjärt coronafilter. Är heller inte på humör att skriva om något annat så om ni är trötta på ämnet, sluta läs här.

Jag läste ett inlägg från MI30 förra veckan där han betonade vikten av flexibilitet. Jag kunde inte hålla med mer. Jag skrev till och med en kommentar men den verkar ha fallit bort så jag skriver den här: "Lön är stort, flexibilitet är större". För även om du som FIRE-anhängare blir varslad/permitterad/avskedad/avslutad, besitter du en egenskap som relativt få har i curlingdelen av världen: Flexibilitet i tanken. Du har redan på förhand kunnat visualisera ett liv där du skalat bort allt onödigt och förmått föreställa dig en tillvaro där du inte har ett dress code-jobb att gå till. En tillvaro byggd på side hustles där du inte är beroende av fancy pancy gadgets, resor och upplevelser. Redan där är du halvvägs hemma.

Troligtvis har du också ett stash av något slag och även om det ligger placerat i bottennoterade tillgångsslag för tillfället, bär du med dig att börsen på sikt alltid går upp. Vid sidan av investeringar har du med största sannolikhet någon form av kontantbuffert som troligtvis är större än snitt-svenne-banans.

Och skulle det vara så illa att du blivit varslad/permitterad/avskedad/avslutad, har du rimligtvis några månader av någon form av ersättning kvar innan det är kran av. Dessa månader ägnar du troligtvis åt att applicera de redan visualiserade sparknepen och går ner på rock bottom av nödvändiga utgifter, vilket köper dig ytterligare tid. Vilket inte är så svårt, eftersom det i coronatider inte finns så mycket yta att spendera på. Såvida du inte ägnar dig åt tröstshopping på nätet och då är mitt råd: Gör inte det. Passa istället på att rensa i förråden och SÄLJ på nätet.

Vad jag nu vill komma till är att du bör skissa på en katastrofplan. Det vill säga: Vad händer om du, inom loppet av några månader, inte längre har en fast inkomst och heller ej ser några rimliga lösningar givet att din bransch verkar ha tvärstannat (tänk: bilindustri, detaljhandel, restaurang)? Jag säger inte att det BEHÖVER vara nattsvart. Jag säger bara att det kan vara bra för psyket att redan nu ha grovskissat upp en plan a, b och c.

Jag har inte svaren för just dig, men jag trixar upp några alternativ ur hatten, som "food for thought" som man säger på corporate bullshitiska:

1. Ställ dig till vårdens förfogande. För även om pandemin skulle ta slut inom kort, finns ett skriande behov inom exempelvis hemtjänst och det finns i nuläget inga tecken på att det här behovet kommer att mattas av inom kort. Finns det några utbildningar på området som du redan nu kan ansöka till? Att utbilda sig till undersköterska kan man genom Komvux göra på 21 olika orter i landet och sista ansökningsdag till enstaka kurser med start redan i vår är på söndag så jag råder dig att göra det omgående i det fall du är intresserad. Du har här rätt till CSN och kan ju välja att bara ta bidragsdelen vilket, i det fall du har tre barn, är 4 400kr/månad vilket är pengar det med.

2. Bli hundvakt. Om du bor i storstadsområden kommer det med största sannolikhet fortfarande att finnas ett visst behov av djuromsorg, särskilt framåt våren om/när folk börjar gå till jobbet igen. Jag skaffade mitt gig via lapp på Coop, men det finns ju fina tjänster för dylikt, exempelvis här eller här.

3. Sök utbildning till hösten. Sedan ett par veckor är antagningen öppen och mitt råd är att söka en eller flera utbildningar/kurser (kanske på distans?), även om du just nu känner dig trygg och säker i din anställning. Mitt påbyggnadsår journalistik slutar i juni men jag har sökt distanskurser på heltid till hösten så att jag har något att falla tillbaka på. Jag har dessvärre bara en termin CSN kvar att ta, men det är bättre än inget och troligtvis tar jag även lånedelen så att jag köper mig ytterligare tid ifall börsen fortsatt är låg. Sista dag att skicka in sin anmälan är 15 april.

4. Starta eget så att du kan fakturera timmar. För även om företagen gärna drar ner sin övergripande kostnadskostym just nu kommer specialistkompetens att behövas om så bara i enstaka batcher. Vill du inte starta eget på riktigt kan du på några minuter skaffa en profil på exempelvis Cool Company som sköter rubbet åt dig - du får ut pengarna skattade och klara med sex procent till dem för besväret.

5. Se över möjligheten att hyra ut. Ett gästrum, en källare, ett hus på tomten, ett fritidshus. Jag har själv bra erfarenheter av att hyra ut via Blocket/Qasa. Om du själv blir arbetslös kan du ju flytta ut till lantstället och ställa din lägenhet till marknadens förfogande, särskilt om du "studerar på annan ort" vilket är giltigt skäl för uthyrning. Kanske blir det ett äfventyr?

Använd din hjärna och tänk: Vad behöver samhället nu som man inte behövde förr? Vilka luckor kan precis du fylla? Gör en bruttolista på alternativa sysselsättningar. Gör som IGMR och visualisera också vad du vill göra av den tid som frigörs vid eventuell permittering. Kanske kan du själv måla om fasaden eller bygga till den där mellanväggen du hade tänkt anlita en professionell hantverkare för? Kanske är det dags att skriva klart den där kommande bästsäljaren? Eller starta den där bloggen, YouTube-kanalen med tubaundervisning eller vad det nu kan vara?

Min poäng är helt enkelt att sätt den flexibilitets-skill du av nödvändighet redan har, givet att du är en frugal weirdo med allt vad det innebär, i arbete och gör en plan. En ordentlig plan, som gör att du INTE blir tagen på sängen av det rådande läget utan där du kan tillåta dig att känna ett visst lugn. Kanske till och med förväntan. För ur kriser föds möjligheter och den här krisen är inget undantag.

Har du redan börjat skissa på en krisplan och om ja, hur ser den ut?

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Skriva en liten bok om värdet av att ha en buffert och ge bort den till alla kollegor inom vården. De/vi är just nu nästan ekonomiskt immuna som individer, med övertid blir många vinnare och de som är sjukskrivna tappar inte mycket med avskaffad karens. Vad de inte tänkte på var alla partners, ex, vuxna barn, unga föräldrar med mera som raskt blev utan jobb. Folk som tatuerar bort varje chans till stash kanske lyssnar lite bättre nu.

  För övrigt amortera.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många amerikanska FIRE:s per idag "föddes" i kölvattnet av finanskrisen 2008. En känsla av "aldrig att jag försätter mig i den situationen igen". Så kanske bär Covid-19 med sig något positivt rent privatekonomiskt? Financial savvyness/resilience? Din bok kommer att sälja i miljonexemplar och du får sitta i morgonsoffor och ta emot, inte ruttna tomater ("tänk om alla skulle göra som niiiii") utan hyllningar.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hörde någon ekonomiprofessor som sa att det inte är säkert att allt blir som vanligt igen efter detta. Många kommer nog att ändra sitt beteende och hålla hårt i sina pengar och det är inte bra för ekonomin i stort, sa han. Jag tror att några fler går över till "oss" men att flertalet snabbt har glömt och går tillbaka till hur de levde innan (givet att de har jobb och pengar förstås).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kenske hen? Professor vid KTH.

   https://kvartal.se/artiklar/dags-att-pressa-ner-recessionskurvan/

   2008 var startskottet för FIRE-rörelsen i USA, folk som lovade sig själva att aldrig hamna i ett så utsatt läge igen. Så jag tror dig - merparten kommer så småningom (efter initialt buffertsparande) att gå över till tidigare livsstil. Men FIRE-rörelsen kommer att rekrytera. Nu lät jag som en IS-gruppchef...

   Återkommer om tankar kring detta nästa vecka.

   Radera
 3. Nej, tycker inte att vi behöver rekrytera. Vi kan vara en liten exklusiv grupp som njuter av livet medan vi ler lite i mjugg åt de som inte förstått. "De" håller ju samhället och ekonomin igång, för nu ser vi ju hur det går om alla gör som vi (det blir alldeles för trångt i skogen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest kråkor i min skog. Och visst är det med en dos av belåtenhet jag brukar kika in bakom insynsskydden på Industrivärden och se de unga kostymklädda männen jobba för min portfölj. Men eskalerande sjukskrivningstal bland folk i stort och bland tjänstemän i synnerhet faller tillbaka på oss alla. Så jag tycker ÄNDÅ att gemene man skulle tillbringa mindre tid med att vara uttråkad framför skärm och tillbringa mer tid med att dona med roliga saker tillsammans med vänner och familj.

   Radera
 4. TACK vare detta inlägget på din blogg fick jag tummen ur röva och klickade i ansökan till ett lärarprogram på Högskolan Väst! Tjoho :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurra! Klart du ska gigga som lärare! Du ÄR ju redan lärare.

   Radera
 5. Jag har idag skrivit ned min krisplan på papper! Väldigt bra och handfast inlägg.

  Fick beskedet i veckan att mitt uppdrag blev uppsagt, som konsult hänger man löst om man hamnar på bänken i detta läge. Första reaktionen är såklart jobbig, hur mycket jag än förstått risken redan för 5 veckor sen.

  Jag var student när finanskrisen slog till och kom sedan ut nyexad inom IT när allt var bättre. Det är en bra strategi att plugga under lågkonjunkturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aotch, beklagar! Så, in med dig nu och botanisera bland alla härliga kurser. Du gillar ju att förkovra dig för tusan!

   Radera
 6. Ser krisen som en dag på jobbet som FIRE. Även detta har man ju förberett sig för enligt FIRE-protokollet. Visst, det är inte lika kul som när det var upp 30%. Men hellre en lite mindre yster period vart tionde år än konstant dyster i kontorslandskapet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men hellre en lite mindre yster period vart tionde år än konstant dyster i kontorslandskapet." Kuddbrodyr på den!

   Radera
  2. Det citatet ska jag lägga på skrivbordet på datorn eftersom vi inte får ha några personliga saker som broderade kuddar eller tavlor i kontorslandskapet 😃

   Tack för den👍

   Radera
 7. För att göra precis tvärtom så ska vi åka och titta på en liten stuga i helgen.
  Känns inte som om det borde vara huggsexa på att köpa hus i detta nu.
  Problemet är ju bara att ”bo i liten stuga och leva enkelt” inte planerat förrän om 8 år och huset skulle ju kosta att äga fram tills dess..
  Sen har ju viljan att dunka 200tkr i kontantinsats minskat samtidigt som hela kvarstående kontantkassa dunkades in alltför tidigt i nergången. Ajajaj va efterklok man kan vara.

  Men man får väl göra som svenne banan och låna till kontantinsatsen också.

  Men i värsta fall får man ju belåna isk’n

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Men i värsta fall får man ju belåna isk’n" Skulle inte rekommendera det just nu. Läser på andra bloggar om folk som tvingats sälja för att betala av sina "superlån" på Avanza i och med ännu större nedgång (du får ju bara belåna en viss procentsats av ISK:en). Detta blir ett maraton och då är det guld värt att känna själsligt lugn. Går själv med dessa bryderier eftersom vi är nödd och tvungna att ta tag i taket som börjat läcka. 300m2 tak = din kontantinsats*2 cirka.

   Radera
  2. Icke dessa belopp, ni bör lära er hur man gör jobbet själva..
   Ingen raketforskning och riktigt stor besparing att göra det själv! Dock kräver det nog en del mod att ge sig på denna typ av jobb om man inte snickrat tidigare.

   Radera
  3. Ja ja. Problemet är att vi båda har uselt balanssinne och vi har ett dåligt track record vad gäller trilla-av-taket-död i släkten (morfars bror, lite av ett släkttrauma) så det lär bli inköp på den.

   Radera
 8. Jag har aldrig någonsin varit arbetslös på de 29 år som jag har jobbat! Som specialist på stort statligt verk lär jag inte bli det nu heller och det får man inte klaga över (men jag börjar vara jätteless efter nästan 30 år 😱)
  Krisplanen just nu är att spara så mycket som möjligt och ändra riktning om några år. Jag och min särbo siktar tillsammans på FIRE, jag på FI och han på RE 😂😂 skämt å sido, han satsar på billigt boende och jag på högre inkomster och sen slår vi oss ihop, borde funka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en oslagbar kombination. Ja, är det inte härligt att känna tacksamhet över sitt statliga jobb just nu? Så tänkte jag sista åren i industrin, jag kom in i den suicidalt trista arbetsmiljön varje morgon, liksom skridskogled fram på linoleumgolven och tackade dem för att de bar mig fram emot slutmålet. Embrace!

   Radera
 9. Veldig enig i at fleksibilitet er essensielt i en tid som denne! Selv har jeg faktisk opplevd at vi har fått litt økte utgifter på grunn av korona. Vi handler all mat online og kan derfor ikke lengre kjøre rundt til ulike lavprisbutikker for å handle billig mat (vi kan heller ikke reise til Sverige for å kjøpe kjempebillig kjøtt og drikke :) ). Men for folk flest tror jeg koronakrisen har ført til lavere kostnader. Fokuset fremover er å støtte lokale bedrifter, slik at de forhåpentligvis overlever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, tänkte inte på det. Klart det blir dyrare för er nu när gränshandeln inte kan serva längre. Corona blir väl lite som en värdeutjämnare i det att genomsnittet gör av med mindre pengar men en del frugal weirdos får hosta upp mer.

   Radera
 10. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 11. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera