Konsumtion i coronatider

Jag fick inte till det här inlägget riktigt. Kanske för att det skrevs pre-corona och allt verkar ha vänts upp och ner sen dess, har säkert tio skrotade inlägg sedan mitten av mars. Inlägget nedan tog sin ansats i ett MMM-inlägg från januari: MMM:s 2019 Bachelor Spending, som gick ut på att han trots ökad livsstilsinflation kunde bibehålla en slimmad kostnadskostym eftersom han redan tagit tag i de stora posterna av typen boende, bil och löpande räkningar. Min slutkläm var just denna: Håll nere dina löpande kostnader och du kan kosta på dig en vinlunch för 700 kronor någon gång då och då (bildbevis längre ner). Men inlägget kändes apart i dessa tider. Tills...

...det i förrgår kom ett inlägg från Frihetsmamma som fick mig att fundera lite mer kring ämnet (hon skriver alltid som bäst när hon bestämt sig för att sluta blogga). Hon menade att det kanske inte var så dumt ändå att ha de där stora kedjorna på orten och att prioritera att betala för en bioupplevelse istället för att snål-låna DVD på bibblan. Fram tills nyligen har hennes uttolkning av "lokal stöttning" varit att handla på den lokala tebutiken eller gå på det lilla lunchstället på hörnan. Men det är heller inte så kul när kedjor av typen Intersport går omkull eftersom det a) är rätt najs att kunna prova skor på plats och b) det är inte så kul när grannar och bekanta, anställda på kedjor av det slaget, blir arbetslösa.

Jag håller delvis med. Ingen är en ö och man kan inte skrädda sitt samhälle efter just sitt enskilda behov. I så fall hade mitt samhälle sett ut som ett ruralt kluster av cykelvägar där alla haft hönshus på tomten och där orten endast haft fyra butiker: Lidl, Willys, Systemet och ett apotek. Å andra sidan är mitt drömsamhälle heller inte en stad där man måste ta sig med bil överallt och där de allmänna rummen till stor del består av konsumtionsytor. Ett samhälle där snittmedborgaren ägnar så stor del av sitt liv åt att jobba (för att ha råd att konsumera) att man varken hinner hänga med familjen eller ta hand som sig själv. Jag tror på en gyllene medelväg och det är den jag tänkte drömma om nu.

Mycket av det som sker idag hade skett ändå i sinom tid. Det var ju inte så att Flash eller Polarn hade det nice'n'dandy innan corona, men corona skyndade på processen. Jag ser också att det börjar poppa upp hybridlösningar, åtminstone i den kommun jag bor i. Hemleverans av husgeråd i vackert inslagna i paket och en butiksansälld som finns tillgänglig på telefon för att ge produktinformation. Modevisningar på Instagram från en samling butiker, hopplock av "personal shopping-kit" per telefon och leverans till dörren med fri klädprovning och swishbetalning. Eller som en butikssamordnare uttryckte det: "Vi kan inte konkurrera med näthandeln. Men vi är bra på lokal service och det är det vi tänker satsa på nu".

För jag tror precis som Frihetsmamma att de allra flesta av oss vill ha ett levande samhälle med handel och vandel på plats. Men min framtidsförhoppning är att kommersen kommer att ta ett något annorlunda uttryck. Kanske i form av att enskilda bolag och mindre kedjor får en chans, såväl online som fysiskt, bolag med mer hållbara affärsmodeller (läs: inte riskkapitalägda sådana med krav på aggressiv tillväxt IGÅÅÅÅR). Bolag som till skillnad från jättarna inte är beroende av ohemula volymer för att få den blygsamma vinstmarginalen att täcka alla overhead-kostnader, vilket resulterat i att vi i dagsläget importerat jackor nog att förse varje svensk medborgare med 1,2 jackor per år (vem behöver drygt en ny jacka varje år?) och där resterna dumpas på outlets och genom massiva utförsäljningar. Vi måste bort från den bulimiska konsumtionen och jag tror att corona på något rätt blir den kalibreringsappartus som kommer att hjälpa oss på vägen.

Det är inte en omöjlighet att hitta en balansgång mellan konsumtion och livskvalitet för samhällsapparaten som helhet. Jag är själv inte renlärig på det sättet - det händer att jag handlar nytt. Men också att jag handlar gammalt. Framför allt handlar jag selektivt och jag har mindre problem att köpa en messenger bag för 5 000 kronor än att köpa tio väskor på Accent för 500 kronor styck. Jag äter inte lunch ute varje dag, men nedan bildbevis på att jag gör det ibland och då flera timmar i sträck med tillhörande prislapp.


Vi dricker lunch, på den tiden man kunde träffas och umgås IRL. Det spelas livejazz i bakgrunden. OMG.

Genom att välja konsumtion med omsorg (och kanske betala lite mer för det vid dessa tillfällen) kan man tillåta sig själv lyxen att bygga en buffert så att man inte står handfallen ifall inkomstkranen skulle stänga av, samtidigt som man gynnar lokalt näringsliv. Jag tycker också att man ska resa och se världen. Men jag tycker att man ska välja sina resor med omsorg och i möjligaste mån välja miljövänliga ressätt. Och här man reser kan man också passa på att verkligen försöka stötta den lokala näringen, så som min konstnärliga ledare gjorde i Sri Lanka i vintras då de stöttade sin "butler" i villan de hyrde med en rätt ansenlig summa pengar för att bidra till hans dotters universitetsstudier. Låter imperialistiskt vid första anblick, men inte jättekonstruktivt för butlern i fråga idag när han står utan kunder och utan inkomst. Alla kan inte bli civilingenjörer inom loppet av en generation, men han har chansen att låta sin dotter bli läkare vilket i förlängningen är en bra sak för såväl hans familj, hans land och för världen.

Min poäng är helt enkelt att jag tror att corona är en bra påminnelse om att vi alla bör fundera kring vår konsumtion. Istället för att slentriankötta med dussincharter och fast fashion, stanna upp och reflektera kring vilket samhälle vi vill ha, vilka resurser vi är villiga att begå våld på för att stilla våra behov. Då menar jag även dina resurser. Är det värt det att äta utelunch varje dag om det i förlängningen innebär att du behöver jobba heltid fram till 67. Eller kan du nöja dig med en fredagslunch per vecka och (i kombination med andra sparåtgärder) tillåta dig att gå ner i arbetstid om några år för att på så vis få tid att hjälpa både dig själv och andra omkring dig.

Så, för att försöka knyta ihop till rubriken på inlägget menar jag detta: Ha inte dåligt samvete över att du är en frugal weirdo. Genom att du redan sett om din räkningsstock vad gäller de stora utgifterna boende, transport, mat, energi, telefoni och resbudget, behöver du vid eventuell arbetslöshet  inte stressa samhällsapparaten med akuta rop på hjälp och du har dessutom möjlighet att stötta produkt- och servicenäringen omkring dig i lite större utsträckning än vanligt. Men det är inte möjligt att backa bandet till december 2019 nu genom att börja spendera som en consumer sucker deluxe. MQ hade inte överlevt i längden ändå ("Marquet - vi mixar above premium med Myrorna...och du kan ta hit din dator och jobba å!" - really?), och de som jobbat på de nu kånkade bolagen kommer i sinom tid att få nya jobb, på samma sätt som värdshusvärdarna (min ständiga käpphäst) även de fick nya sysselsättningar efter bilens genombrott. Det kommer att göra ont ett tag, det kommer att kräva omställningar och nya riktningar i mångas liv. Men vissa menar ju att det var just en ny riktning vårt samhälle behöver ta för att bli mer hållbart i längden.

Hur går dina tankar kring konsumtion i coronatider?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. "Tänk om "alla" gjorde som du "Jeanette... Hade köpstopp 4 life".
  Tja... Nu är vi ju där iaf. BRA, säger jag. Stoppa tillverkningshysterin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Vi väljer att handla ganska ofta i vår by hos lokala handlare. Senast var det ny gräsklippare. Fanns billigare på nätet, men vart åker vi om vi behöver service? Jag är tacksam för att de driver matbutik, byggvaruhandel, pizzeria och allt vad det är på cykelavstånd. Jag skulle sakna dem mycket om de försvann. Alltså får jag hjälpa till så att de kan överleva. Visst åker vi till stan och storhandlar ibland, men inte alltid. Idag har jag dessutom ekonomi att kunna handla lokalt även om det inte är det billigaste, just för att stötta deras verksamheter. Det hade jag inte förr som ensamstående mamma till 2. Var sak har sin tid./Horsewood9

  SvaraRadera
 3. Vi konsumerar ungefär likadant som tidigare. Vilket tråkigt svar va? Det lokala har alltid varit viktigt, vill bo i en levande stad!! Undviker köplador även om det blivit lite Jula och Bauhaus på sistone vilket har med bilköp, innergårdsfix och utflykter att göra. Jag har också fortsatt med att handla begagnat via Fb/Blocket. Känns mindre riskabelt än att gå i affärer.
  Känner att det är ypperligt tillfälle att ifrågasätta allt i livet, märker att consumer suckers tillochmed fått upp ögonen för det enkla.

  SvaraRadera
 4. Jag har ju redan resonerat kring det, men tycker det är lite lustigt att Corona kan ha en inverkan på just detta och få även en som jag att ändra mitt tankemönster. Sen är jag så klart helt med på att överkonsumtion är kasst och att det vore bättre för miljön och världen om vi handlade mindre mängd och bättre kvalitet över lag. Är dock inte helt säker på att det ena utesluter det andra. Vi kanske kan ha kedjor som PoP och H&M även utan att handla 30 plagg i månaden för att det är kuuul. Fast nog allt är det lite roligt att se kedjor som Lindex och PoP försöka göra sig en grej på att man ska använda plaggen fler gånger och låta dem ärvas (då ffa till barn) samtidigt som det är i direkt konflikt med vad som är bäst för dem.

  Förresten så känner jag lite som du, nämligen att mitt eget inlägg inte riktigt kom till sin rätt gällande alla skumma tankar jag haft om konsumtion på sistone. Kanske är en anledning till detta att våra funderingar i sig är närmast ambivalenta och det därför inte går att göra ett lika tydligt inlägg som typ Miljonär innan 30 skulle kunna skriva med slutsatsen:

  1. Köp ingenting.

  2. Om du ändå måste köpa något, gör det begagnat.

  3. Om du ändå måste, men inte kan köpa begagnat, köp billigt.

  Det var kul att läsa hur du resonerar iaf :)

  SvaraRadera
 5. Fattiga köper prylar, medelklassen köper utgifter (bilar, resor osv), rika köper inkomster: Som Frugalt Weirdo köper jag inkomster, dvs aktier, så jag måste alltså tillhöra gruppen rika.

  Känns bra, för vem vill vara fattig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här jag inte hört förut, men, oj, huvudet på spiken om man generaliserar?
   /C

   Radera
 6. Jag tycker att jag konsumerar på, men ändå minskar räkningarna. Väldigt tacksamt! Däremot har jag spenderat flera hundralappar på REKO nu, jag inser att jag aldrig kommer orka odla och greja, samt att jag mår mycket bättre när jag äter mat (och ska jag äta mat måste jag laga själv av bra råvaror, därav REKO) så nu går jag lite bananas och fyller frysen med en massa grejer. Kommer nog nåt inlägg om det också vad det lider, jag har plötsligt fått ett uppdämt behov av att skriva och ingen tid för våren är här. Hepp, hepp.

  Önskar frun en trevlig helg och gosa nu inte ihjäl kycklingarna. ;-)

  Ps. Nix, inga kattungar än. Ryktet har börjat gå att kattmamman bara blivit fet. :o

  SvaraRadera
 7. Bilmeken äger sitt garage sedan gammalt och kan permittera sin ende anställde. Ica Maxi och systemet kommer inte att konka och jag bryr mig inte om kläder. Det enda som oroar mig är den lokala kinarestaurangen, men där har jag faktiskt stödköpt rejält.

  Annars ökar våra biblioteksbeställningar, min fru fick 200 DVD filmer av en kompis, och bilåkandet minskar med ungefär 25%.

  Vi driver inte precis konsumtionen i vårt lokalsamhälle.

  //Ingolf

  SvaraRadera
 8. Bor förvisso i en mindre stad som numera är välbekant för fru eb. Vet inte hur läget ser ut i stan, däremot så åkte jag förbi handelsmeckat med Ikea, galleri och ett flertal butiker igår då det var löning. Ändrade konsumtionsmönster? Hahahaha. Det var helt fullt på parkeringarna och lönen kommer väl vara slut ett par dagar innan 25 utan att några slantar åkt in på någon ISK i vanlig ordning. Tråkigt men sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var i Birsta? Jag var i centrala S-svall igår för att handla till barnen på Erikshjälpen i centrala stan. Dessvärre var vi tvugna att även ta en tur in till de andra galleriorna för besök på fast fashio-butiker eftersom det är svårt att hitta vintagejeans till 10- respektive 12-åringar. Och där var det rätt tomt för att vara löning. Men det beror väl på något annat - att centrala stan tappar till Birsta vilket inte är något nytt (även om min släkting i Sundsvall sa att en del butiker tvingas stänga där också).

   Hörde på Godmorgon Världen! idag att vi minskat våra utsläpp med 4% under coronaepedemin. Vi behöver minska 6% årligen för att å parisavtalet. Känns deppigt. Jag när en fånig förhoppning om att de länder med värst utsläpp (Kina/Indien et al) under nedstängningen taggas av att kunna andas ren luft igen så att man (åtminstone i de länder som har demokratiska val) driver opinion för snabbare utfasning kol etc. Och att de som tidigare tagit flyget kors och tvärs upptäcker winwin av Zoom. Corona är trots allt en möjlighet att tänka om på riktigt, inte bara genom att visa sin goda vilja genom hjärtan på rätt FB-sidor.

   Radera
 9. Hej, Behöver du ett snabbt lån?
  Jag är Susan Benson, jag är långivare och finansiell konsult.

  Med tanke på den stagnation som världen går igenom till följd av inverkan av coronavirus (COVID-19) på företag och ekonomi står många människor inför otydliga ekonomiska utmaningar. Med närvaron av kontantöverskott i vårt företag syftar vi till att påskynda penningcirkulationen genom att finansiera kunder inom och utanför Europa med ett lån.

  Behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag, köpa ett hus eller en bil, eller behöver du ett lån av andra personliga skäl? Jag vill att du ska kontakta mitt företag. Vi levererar alla slags lånetjänster både säkrade och osäkrade lån. Om du läser detta och vet att du behöver ekonomiskt stöd kan du bara skriva till oss via e-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller meddela oss direkt på WhatsApp via: +447903159998 & få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande finansföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att förbättra dina långsiktiga och kortsiktiga finansiella mål eftersom din finansiella stabilitet är vårt slutmål.

  Funktioner & fördelar;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännandet.
  * Flexibel ränta på 2,85 till 5,95%.
  * Höga godkännandepriser
  * Du får chansen att välja återbetalningsdatum, antingen varje vecka, varje månad eller per år under en varaktighet av 1-30 år.
  * Enkel online-applikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Många tycker att det är så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av vissa skäl.

  Om du verkligen behöver lösning på dina ekonomiska utmaningar, skriv bara till mitt företag så hjälper vi dig med ett lån. Vi har hjälpt ett stort antal individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen. När du ansöker hos oss ansöker du hos ett pålitligt företag som bryr sig om dina ekonomiska behov, vår högsta prioritet är din ekonomiska stabilitet och du kommer att tas om hand genom hela processen.

  För mer information om vårt lånerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via:
  E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ELLER;
  WhatsApp: +447903159998
  2020 © ️ Alla rättigheter reserverade

  SvaraRadera
 10. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera