The Art of Frugal Hedonism Del 13 - Begränsa valen

Avsnitt 39 tituleras "Limit the Burden of Choice". Att stora valmöjligheter ger oss ångest är väl ingenting nytt, men det är ändå intressant att höra författarnas syn på saken i relation till frugal hedonism.

"The fantastic news for Frugal Hedonists is that by consuming less, the range of consumer decisions you have to confront on a daily bass plummets. If you always make your own salad dressing, you'll never find yourself in the supermarket gazing bleakly at the 93 varieties on the shelf. If you basically only buy second hand, and take pleasure in taking your luck where it comes, you'll never find yourself standing in the Ikea checkout line in tormented indecision about whether to sprint back and swap that set ot towels for the darker blue ones before it is too late."

Ikea-ångest - been there done that. Tur man inte hänger där längre. Även om jag ännu inte skulle kunna tänka mig att köpa frottéhanddukar på Myrorna, oklart varför. Jag är lycklig ägare till ett stort antal vita, klassiska frottéhanddukar från HM Home, drygt 10 år gamla och fortfarande som nya.*

Med det sagt, författarna förhåller sig pragmatiska till antalet konsumentval. "There's no obligation to be dogmatic about avoiding consumer options that you've decided you're better off without. The point is to not have them cluttering up your brain on a daily basis."


På förr i ti'n - maximalt med luft i hjärnan

Idag - minimalt med luft i hjärnan
Mvh/
FruEfficientBadass

* F.ö. fick jag höra från en vän som jobbade i Kina vid tidpunkten för HM Homes lansering. Hon berättade att affärsområdeschefen var så missnöjd med hela lanseringsproduktionen att den gick till "återvinningen" innan den nådde butik. Kollektionen ersattes sedan med mer kvalitativa textilier och de har, vad jag kan bedöma, hållit nivån ever since. 

41 kommentarer:

 1. Jag undrar om folk verkligen står vid mjölk- eller salladsdressinghyllan och funderar över vad de ska välja. Jag har för länge sedan valt vilka produkter jag vill köpa och köper nästan alltid samma. Det enda undantaget är om något råkar vara tillfälligt prisreducerat så kan jag fundera på ett byte.

  Den enda gång valen blir jobbiga är när man ska köpa sällanköpsvaror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog lite olika. Men min bakgrund inom dagligvarubranschen gjorde mig uppmärksam på fenomenet ”nyheter säljer”. Sen om det är långsiktigt eller bara en artificiell, kortsiktig boost (”Kalles Kaviar gelehallon, buäk det måste testas!”) är en annan femma. Jag handlar på typ Sveriges minsta ICA och den är mycket populär och en av de mest lönsamma ICA:na i landet (personaltätaste också- det går en personal per kund cirka), och del av kundnöjdheten tror jag är det begränsade urvalet. Folk är less!

   Radera
  2. Eller så är det äldre som inte har glasögonen med sig. Besvikelsen är stor när morfar råkat köpa Kalles randiga kaviar som man sen måste låtsas gilla. Det har kommit en hel del udda matvaror från mataffären på grund av detta.

   @Mia - Ditt tips om kallt kaffe var förresten fenomenal nu i värmen och för att jag försöker begränsa kaffeintaget. Drar ner också på kaffekokandet till en gång per dag. :)

   Radera
  3. Stackars morfar ❤️ ! Och sänder också ett tack till Mia - gör numera en stor batch på kvällen som får kallna i kylen över natt. I med is och mjölk, mixerstav och sen - pure joy.

   Radera
  4. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jo men jag har hamnat i en lite kvalmig valsituation. Eftersom jag satt en matbudget på 4000 för 3 personer så satt jag och jämförde lite kilopriser igår. Jag kan fixa budgeten på 4000 men är lite sugen att se om det går pressa ytterligare trots våra matvanor. Vi äter mest veg, fisk en gång per vecka typ och kött kanske en gång per månad, max. Men jag köper mycket Eko och massor av färskt grönt. Nu sneglar jag på lite ICA basic som är ett outforskat område. Tex jasminris, halva kilopriset mot ekoalternativet. Jävligt lockande. När det var arsenikpanik runt riset var ekoalternativet värst, minns ni det? Men ekoköpen sitter ganska hårt i mig, smyger ned ickeeko-grejer så ingen ska se mig när jag väljer något ickeeko. Hur tänker pöbeln här inne runt dylika ting? Är det här att kapa en tråd FruEB? Men det handlar ju om val och jag är i kvalet.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får kapa hur många trådar du vill Morsan. Bara du inte inleder med ”Jag har hamnat i en lite kvalmig situation” - jag var en nanosekund från att spamdeleta dig i tron att det var någon av Theresa Williams polare som råkat i obestånd.

   Jag köpte nästan bara eko när barnen var små och det kostade som du säger skjortan och halva ärmen. Jag var noga med särskilt gröna bladgrönsaker och sådant utan skal eftersom jag läst att ”kemikalierna lättare trängde in då” (herregud, vi har typ historiens och världens säkraste mat överlag, tror knappast vi behöver vara så oroliga. Minns du vindruvspaniken för ett antal år sedan? Man var tvungen att äta tiotals, kanske mer, kilo om dagen för att komma upp i risknivåer. Men fina lösnummer såldes).

   Sen blev jag smittad av FIRE-bacill och prioriterade om (från ”jag måste skydda mina barn” till ”jag måste skydda min ISK”). Det har ju som sagt varit en del jidder kring eko och det säger sig självt att om ett produktprefix kan facilitera en högre prispositionering sätter det igång både goda och mindre goda rörelser i leveratörsledet.

   Rent smakmässigt var jag aldrig jätteimpad av eko. Morötter exempelvis, träiga. Med protein däremot, är det annorlunda. Jag köper bara svenskt kött på grund av de lägre antibiotikadoserna och med äggen undviker jag de stora billiga plattorna (som min vän H med hönsen uttryckte det - de smakar inget och har samma färg som tidningspapper när man steker dem). Vidare har jag, efter tips från en fd kollega vars vän jobbar i kycklingindustrin, valt att bara köpa Guldfågelns produkter av djurhanteringsskäl (det gick tydligen ett program om detta för ett par år sedan).

   Morsan, jag tycker att du ska testa ett odogmatiskt kvartal där du blandar och ger. Läs lite artiklar som dissar eko så ska du se att det går bra i själen. Om det blev sämre, gå tillbaka till ekoruta ett. Pengarna du spar under detta kvartal lägger du i en liten rashönsfond. Ja?

   Radera
  2. För mig går det i vågor. Eko känns bättre i magen, både bildligt och bokstavligt, men ibland har jag helt enkelt inte råd och då blir det billigaste alternativet. Däremot är jag stenhård på att det ska vara svenskt när det kommer till mjölk, ost, kött och ägg. Gärna även allt annat också, vill gynna de svenska bönderna, men ibland blir det sån prisskillnad så jag måste kompromissa. Eller när en produkt inte går att odla i Sverige.

   Radera
  3. Hear! Det kanske är gynna-bönderna-argumentet vi ska fokusera på? Det var en annan blogg som skrev om vår Sverigedyrkan av produce nyligen. ”Tror du att den polske handlaren står och rekommenderar svenskt kött eftersom det rent objektivt är bäst?” (Ok Polen dåligt exempel då de har fantastiskt kött). Men du fattar, man blir hemkär. Samma sak med aktier. Merparten av svenskarna investerar i svenska aktier trots att de svenska aktierna utgör knappt 5% av världens aktiebrstånd och det faktum att den svenska börsen av utländska analytiker klassas som högrisk (vi hade inte passerat Escape Artists meteorittest se hans senaste inlägg) håller oss icke borta.

   Från eko till aktier. Morsan; jag har tillfälligtvis kapat tillbaka tråden.

   Radera
  4. Jag köper svenskt i första hand för jag tycker man ska gynna det inhemska jordbruket och vi behöver inte mer lastbilar på vägarna. Sedan är det mindre antibiotikabehandlat än många alternativ. Det gäller mjölk, kött, kyckling etc. Yoghurt är det enda undantaget för jag tycker Valios naturella yoghurt är bäst (och eftersom jag är halvfinne betraktar jag inte Finland som utomlands). När det gäller eko är bananer det enda jag kategoriskt köper eko för de sprutas enormt mycket och jag tycker inte det finns skäl att utsätta arbetarna för cancer för att jag gillar bananer. Resten köper jag eko om det inte är en stor prisskillnad. Jag vägrar betala dubbelt så mycket för ekologiskt mjöl eller ekologisk gurka.

   När det kommer till affärernas egna varor såsom ICA Basic undviker jag dessa i största mån för de har oftast sämre innehåll än originalet som produceras på produktionslinan bredvid. Dessutom gillar jag inte hur de pressar tillverkarna, vilket drabbar bönderna. Jag vill ha valmöjligheten att välja annat än ICA:s även om jag inte behöver välja mellan 15 mjölksorter.

   Radera
  5. Jag handlar i huvudsak eko när det gäller frukt, grönt, mejeri & ägg samt svenskt när det gäller kött, för att stötta köttproduktion med låg antibiotikaanvändning.

   När det gäller just ris skulle jag vilja slå ett slag för att använda durra istället; enda skillnaden är att det är sfäriska korn - smaken är densamma & man slipper hela arsenikproblematiken. :-)

   Radera
  6. Durra - vilka märken ska man titta efter? I vilken hylla står de - rishyllan/hälsohyllan/exotiskhyllan?

   Radera
  7. Kan tillägga att vår matbudget är strax under 6 000.-/månad för 5 pers, med en vegodag/vecka & i övrigt huvudsakligen nötfärs, kyckling & fisk, bortsett från någon biff på grillen ibland.

   Plina, du fick lite restips i kommentarerna till gårdagens inlägg.

   Radera
  8. Jag köper durra av märket ”da Carla” på Willys. Just i vår butik finns det i hyllan med glutenfria produkter.

   Jag tror att ”da Carla” även finns i vissa nätbutiker, typ BodyStore & liknande, till samma pris.

   Radera
  9. Ganska exakt vår matbudget för fem. Vi var lätt uppe på femsiffrigt pre-frugality. Det är fyra tusen i månaden (8 tusen före skatt) som bara tickar, tickar varje månad.

   Radera
  10. Vi låg på typ 8 500.- tidigare, så inte fullt så illa, men definitivt tillräckligt illa!

   Radera
 3. Av de billigare alternativen i matbutikerna anser jag Ica Basic vara sämst och märket Favorit utan tvivel bäst. Favorit finns på City Gross och även på Willys tror jag. Men Ica Basic duger bättre (men inte bättre än Favorit) för varor man inte äter.

  Har någon som läser här bekanta som inte ens äter något som inte är eko och/eller kravmärkt? Min faster kan bara motvilligt acceptera att dricka en kopp ickeekokaffe hos mig men i övrigt ratar hon vad än jag ställer fram om det inte råkar vara eko. Hon råkar ha haft otur då hon varit här senaste åren, just då har nästan aldrig något i kylskåpet varit eko och jag har fått äta min mat/mitt fika själv. Så tokigt! Men jag skäms inte eftersom jag får färre besök då av min påfrestande terapeutfaster. Den mat hon själv bjudit på (och som jag inte skäms att äta av då det är betalningen för att lyssna på det aldrig sinande psykdravlet) är väldigt påkostad och god. Hennes matkonto är högt, uppåt en tusenlapp i veckan skulle inte förvåna mig. Hon äter dessutom bra mat ute flera gånger i veckan. Lyxfaster lever i övrigt halvt på Försäkringskassan och andra hälften som mindfulnesscoach och föreläser. :) /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Låter som en flexibel faster. Kan hon inte ha med sig ett eget ekostash? Jag menar, en sak om hon var allergisk, då hade man kunnat förstå hennes beteende och du som god niece ska naturligtvis preppa. Det där är ju bara pretentiöst.

   Håller med om Favorit. Citygross generellt är underskattat. Tyvärr ryker den nu då jag inte har bil.

   Radera
  2. Ingen i bekantskapskretsen köper eko-varor, och det inkluderar barnfamiljer, singlar, sambos och pensonisters.
   När jag säger att jag känner skillnad i smaken mellan ekomjölk och vanlig mjölk tittar samtliga på mig med stora frågande ögon.

   Radera
  3. @Anonym: Skulle du klara ett blindtest?

   Radera
  4. Jag hade serverat faster ickeekologiska produkter och sagt att eftersom jag vet hur mycket det betyder för henne så har jag bara för hennes skull skaffat ekoprodukter. Sen hade jag haft mycket roligt åt det när hon gick hem. ;-)

   Radera
  5. Hahaha! Du har allt en räv bakom örat du Plina.

   Radera
 4. @ Eva: ICA Basic handtvål mango papaya är värt ett test. Inte lika billigt som att hälla över Cien bubbelbadskum gran i sin pump men nästan. Plus att jag gillar på något konstigt sätt loggan. Den är så basic att det blir vackert, lite som blåvitt på sin tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag får testa det där när nytt tvålbehov uppstår och de stora refillerna av Dove inte kostar en tia.

   För övrigt har jag varit prisjägare så länge nu att jag börjar se mönster i vad som är billigt när i olika butiker. Man märker också att om en vara blir ganska billig en butik så ska man avvakta. Ofta blir det inom två veckor ännu billigare som lockvara hos en annan kedja. Det brukar främst gälla tvättmedel, schampo, en viss matvara eller dylikt. Grossisterna kanske har överskott på vissa produkter och så går de ut i butikerna antingen samtidigt eller veckorna efter varandra. Om Barnängens fasta tvål säljs i 5-pack för 15 kr på Ö&B plötsligt, ja då vet man att den mycket väl kan dyka upp för en tia någon annanstans inom kort. Ett tag var Fixa tvättmedel ofta på extrapris för 10 kr. Laddade upp två års förbrukning för på ett par,tre kampanjer för ett par år sedan. (Orkar inte bära hem för många kilo per gång när jag har andra matvaror och saknar bil.) Nu är ett tvättmedelspaket kvar. Gissa om jag blivit immun mot att betala mer än 10 kr. Men har sett att Bra tvättmedel på Ö&B kostar en tia. Har aldrig testat det, misstänker att Fixa håller högre kvalitet. För saker måste ju funka bra också. Bara lågt pris duger absolut inte som orsak till köp för mig. /Eva

   Radera
  2. En sak jag laborerar med i min pseudominimalistiska resa är utfasning av vittvättmedel. På landet har vi begränsat utrymme i badrummet och jag har bara en snygg plåtburk för tvättmedel. Märker ingen större skillnad. Förutom att det blir roströda fläckar på kläderna men det har nog mer med vattenkvalitén än tvättmedlet att göra. Eva använder du både kulör och vit?

   Lidls tvättmedel Formil vann ju bäst i test häromåret, men det innehöll ju evil shit också. Bästa tvättrådet borde vara att ha en mörk basfärg i garderoben, vädra istället för att tvätta och punktbehandla fläckar.

   Radera
  3. Jo, har hört det där med att kulörtvättmedel är det enda som egentligen behövs. Använder dock även vittvättmedel. Kanske borde jag kunna fasa ut det också, eller använda det mer sällan. Så det roströda kommer från tvättmedlet? Har alrig fattat varför viss vittvätt missfärgas på detta sätt. Har bara godtagit mysteriet och tänkt att det kanske är rost i maskinen eller nåt.

   Formil har jag aldrig testat. Vet att den där stilexperten (eller vad man nu ska kalla henne) Camilla Thulin förordat det och menar att det är det bästa.

   Att vädra kläder och tvätta sällan men varmt och med bara lite tvättmedel tror jag på!

   Förresten, en släkting jag hälsade på i norr nu (därav tågresan jag nämnde igår) tvättade nästan allt på snabbtvätt 30 grader. Menade att kläderna ju aldrig blev smutsiga. På min fråga vad som menades med smuts svarade han att han inte fläckade ned kläder. Jag svarade att jag sällan gjorde det heller men att den verkliga smutsen ju kom från kroppen och inte från yttervärlden så att säga. Vilken förvånad min jag fick! Kroppens smuts behövdes det tydligen inga höga grader för, det var ju bara "svett och aningens kiss- och bajsrester i kalsongerna". Trodde knappt mina öron. Jag körde sommarklänningen med tvådagarssvettiga ärmar som börjat lukta apa i hans maskin. Han envisades med 30 grader. Blev det rent? Nja. /Eva

   Radera
  4. Spontant känner jag att din släkting gav aningens för mycket information. Nåväl, jag minns somrarna utan tvättmaskin på landet. Tror att jag och mina föräldrar tvättade motsvarande en IKEA-säck hos mormor och morfar per sommar. Vi överlevde det också. Det är väl en annan femma om man ska jobba och inte kan gå runt färgad av rost och lite exkrementer.

   Radera
  5. Förlåt, det kanske var jag som gav för detaljerad info om vad han sade till mig. Vet inte hur känslig Frun är. Namnet här kan ju dölja en finkänslig, försiktig dam ändå, trots allt. Jag är mer den grova och direkta sorten, har inte bättre uppfostran får en skylla på. ;) /Eva

   Radera
  6. Jag har kört senaste veckorna även vittvätten med kulörtvätt och har inte märkt någon skillnad.

   Radera
 5. @tinga - tack ska testa om jag passerar Thailand.

  Upptäckte precis att min arbetsgivare blockat bloggen och vissa andra bloggare så uppenbarligen har ni blivit för populära tidsfördriv. Undrar hur många gånger man måste kolla för att det ska dyka upp hos it. I vart fall så är der verkligen dags att byta arbetsgivare snarast.
  /Fröken undgår embargot med hjälp av mobil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Badass Plina! (För det är väl firman som pyntar mobilen också?)

   Radera
  2. Inte den här. De pyntar dock en mobil men eftersom jag är misstänksam mot all företagsövervakning så vill jag ha en egen mobil. Plus att det blir så komplicerat när man är utomlands. Eller byter jobb.

   Radera
  3. Om du vill ha ett kulturtips oxå så är mitt råd Angkor Wat i Kambodja. Sjukt häftigt! Kambodja är jag dessutom sugen på att testa lite mer av, men har inte haft möjlighet att åka dit i vettig säsong (än). God mat & vänliga människor är mitt allmänna intryck av landet iaf.

   Radera
  4. Angkor Wat är i min mycket lösa plan. Bilderna ser härliga ut. Håller på att testa malariatabletter på grund av det.

   Radera
  5. Mig veterligen finns inte malaria just vid Angkor Wat, utan enbart om man rör sig i lite vidare cirklar från Siem Reap. Vi tog iallafall ingen malariaprofylax när vi var där för tre år sen, men rekommendationerna kan ju ha ändrats sen dess, så klart.

   Radera
  6. Kambodja skulle jag nog sagt. Eftersom jag inte vet var jag hamnar så tänker jag att man får ta det under tiden jag är i Kambodja och Laos. Rent generellt i städer och turistorter är det inget större problem som jag förstått det.

   Radera
  7. Neeej! Skippa Angkor Wat o dra TILL Bagan i Burma istället. Häftigare, mer ödsligt, mindre folk och bara så mkt bättre.

   Radera
  8. Tack för tipset Linnea. Planerna är lösa så får se var jag hamnar. :)

   Radera
 6. Apropå ingenting, jag fick ett rätt kul spam nu (två faktiskt, ett botfel antar jag) från Illuminati i mitt inlägg från 12 oktober förra året. För dig som väntat på kontaktuppgifter...

  SvaraRadera
 7. Hej,vi hade också problem med det röda i vattnet som förstörde handdukar och lakan. Installerade ett björnfilter och bekymren är borta, tror det gick på 1500 kr med installation av rörmokare och värt varje ören, bara att göra rent filtret någon gång per år. https://www.proffsmagasinet.se/vvs-inomhusklimat/vatten/vattenrening/beulco-bla-bjorn-filterbehallare-dubbel-med-nyckel?channable=e43496.MjgxMjc4NA&VAT=1&gclid=EAIaIQobChMI6PTuveLj6AIVA6QYCh1giQg2EAQYAiABEgL3WPD_BwE

  SvaraRadera
 8. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 50.000 kr, 500.000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 50.000 kr, 500.000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera