Tecken i tiden

En sak jag tycker är märklig med coronakrisen är att merparten av människorna verkar göra samma reflektioner simultant. Åtminstone om jag får döma av de poddar jag lyssnar på (primärt USA) men även i svenska veckopaneler samt bland mina vänner och bekanta. Låt mig redogöra för min bild av tankegångarna i kronologisk ordning:

1. Corona, varför så mycket ståhej, det är ju bara en influensa (t.o.m. mitten av februari).
2. Corona - WE'RE ALL GONNA DIE (efter mitten av februari)
3. Sjukvårdsapparaten framför allt.
4. Toalettpapper framför allt.
5. Men ekonomin då - är en generation av arbetslösa ett rimligt pris att betala för #3?
6. Eeh, jo, så får det typ bli. Kanske? "Vi följer utvecklingen".
7. Men vad är det för fel på alla toalettpappershamstrande människor?
8. Social distansering, skit också, jag som hade planerat en resa till X, Y Z.
9. Social distansering, ganska najs ändå. Och man kan ju faktiskt ta ett glas vin tillsammans över Zoom.
10. Corona verkar onekligen föra folk närmare varandra. Ta till exempel det som sker i mitt kvarter; X, Y, Z.
11. Vi är en global familj! Äntligen minns vi vad det är att vara människa! Eufori!
12. Eller inte...EU-länderna hamstrar munskydd i respektive land. Vaffan ska man med EU...
13. Men Chanel-sömmerskor sitter och syr munskydd åt sjukvårdspersonal...fint ändå.
14. Hmm...nu när jag detoxat från jobbet nästan en månad undrar jag om det inte finns ett alternativ till det liv jag levt fram tills nu. Tänk om man skulle ta och göra riktiga förändringar?

Anekdotiskt exempel:
Min vän A, som fram tills helt nyligen kört på enligt den svenska tjänstemannamodellen, ringde mig i helgen för att höra hur livet på landet var. "Får du intellektuell stimulans?", "Saknar du folkvimlet?", "Hur kommer ni att försörja er?". Anledning: Punkt 14: Hon har nu fått jobbet ur systemet, permitterad fram till och med juni, och har upptäckt att det är rätt härligt att vara på lantstället, hinna vara ute i naturen varje dag, rafsa i planteringarna, slow-cooking kvällstid, ha mer tid med barnen. "Alltså, jag och [man] har ju kört vd-spåret rakt uppåt/framåt de senaste femton åren. Men nu undrar jag om det inte är dags att revidera planen. Att ta det lugnare, kanske jobba deltid hemifrån, få mer tid att vara här."

De har på rekordtid gått från ord till handling vad gäller ett väsentligt steg mot ekonomiskt oberoende: House Hacking (min favorit av alla FIRE-strategier). Jag skrev för ett halvår sen ett inlägg om deras fancy pancy renovering i en av Stockholms mest exklusiva förorter och ett av resultaten var en gästvåning på bottenplan. Som det lät då "kanske det skulle kunna bli en transitstation för äldsta barnet innan hen flyttar hemifrån" (d.v.s. om runt fem år).

Men vad hände nu? Sedan en månad tillbaka hyr de ut den till en Lule-expat för närmare femsiffrigt per månad. Hennes reflektion var intressant: "Vi väntar med bävan och spänning på hur grannskapet ska reagera". För det är inte comme-il-faut att hyra ut för att dra in extra kosing i dessa kvarter. Här betalar man för privatliv och pengar är normalt inte en issue. Är pengar en issue, anses detta område vara fel val.

Inga stora grejer, men ponera att denna familj post corona väljer att börja jobba deltid, kanske med en-två dagar hemmavid varje vecka (arbetsgivare lär ha svårare att argumentera mot hemarbete nu efter etablering av Zoom som fungerande kontaktyta), mindre konsumtion för att kompensera för inkomstbortfallet och ett lifv i sus och dus. Parallellt med det fortsätter de att hyra ut. Bra för bostadsmarknaden, planeten, deras nivåer av oxytocin. Små steg mot en mer FIRE-inriktad tillvaro.

Ser du liknande i din närhet?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ni har väl inte missat att MMM kommit med ett nytt inlägg? Längst ner nämner han en artikel han figurerat i där vinkeln är ungefär "FIRE-människorna får på nöten i krisen, får flytta hem till mamma och äta makaroner igen" där de försökt bända in MMM. Som någon säger i den efterföljande diskussionen på Twitter: "Perhaps I'm obtuse. What was the point of this article? Some people invested, retired, and then the economy tanked. They're adjusting to this change. And??"

26 kommentarer:

 1. Hur min omvärld ser ut avseende FIRE på hel-eller deltid har jag ingen aning om, det går inte att prata med folk om det. Än mindre nu när permitteringarna och a-kassan haglar.

  Men en sak har jag konstaterat, att visserligen gillar jag att jobba hemma men att kontorsjobba hemma 40 timmar per vecka är ingen lek. Särskilt inte när solen skiner och vädret erbjuder roligare alternativ än Skype.

  Till nästa kris måste jag hitta ett jobb som man kan bli permitterad från så jag får vila upp mig lite. 😂 skämt å sido, målet får nog vara att innan nästa kris ska jag jobba deltid och bosätta mig i skogen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat ta en timmes promenader på lunchen och om det är tillräckligt varmt kan jag ta datorn ut på balkongen. Jag tycker digitala möten är ok så länge man är aktiv men när det är endast är matande av information så blir det jobbigt.

   Jag skulle väl inte direkt bli ledsen om jag blev permitterad. Just nu har jag dock semester för lite renovering istället för skidåkning.

   Min reaktion har nog snarare varit att jag vill köra eget för det är skönt att jobba hemifrån och slippa allt som rör kontorslandskap och det påtvingade sociala.

   Radera
  2. Men vid mottagande av info mutar man och dammsuger?

   Radera
  3. Det finns en begränsning i hur mycket man kan dammsuga och nu börjar det bli ganska vanligt med video. Jag har dock stickat och tränat.

   Radera
 2. Oj vad jag längtar till lugnet och stillheten nu. Att sluta jobba känns bara ännu mer lockande. Tyvärr kan jag inte passa på att träna på hemmalivet. Någon som är sugen på en digitalt vägledd förlossning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att du är höggravid eller barnmorska?

   Radera
  2. Precis slängt ut ungarna ur boet och ser fram emot ännu mer ledighet om några år. Några fler egna barn ingår inte i mina planer.

   Radera
 3. Haha roligt att du skrev om detta, har gjort samma reflektion själv. Vi verkar reagera som ett fiskstim ungefär(även kring denna insikt kanske)
  Se på Tegnell som exempel, först allmänt hånad av nästan alla som tyckte sig förstå bättre. Nu ses han som hjälten vi inte förtjänar och kommer väl få medalj av kungen när detta är över.

  En reflektion jag tror många får nu när de jobbar hemifrån är att man tidigare vant sig vid något som är väldigt onormalt.
  Jag tänker på småbarnsföräldrar som stressar ihjäl sig för att lämna, stressar ihjäl sig för att hämta och sen har ångest för att man "must try harder". Jag tror som du skriver att det finns en ganska stor grupp av kontorsarbetare som tycker att just i alla fall vardagen ändå är rätt bra nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer ju inte de dagliga presskonferenserna (längre), men än är inte fara över för hans framtida medalj/sommarprat väl?

   Radera
  2. Har inte dagsstatus heller tyvärr! överkonsumerade nyheter i början, gick sedan över till endast Aktuellt, till att snabbspola igenom Aktuellt till att nu inte se alls(man får höra om det viktiga ändå).

   Radera
 4. Jag tog ledigt två första veckorna i mars för att chilla lite med barnet. Första dan var fantastisk. Sen fick barnet vattkoppor, mannen åkte på tjänsteresa och jag började bli galen. Sen hände Corona, barnet blev förkyld och vi var vabbade två veckor till. När konsultbolaget försökte få oss att ta semester i påsk så sa jag HELL NO. Nu varvar jag ensam på kontoret med att jobba hemma. Jobba hemma med barn på förskolan = mer semester. Om vi haft ett stressigt liv med heltid och sånt kanske jag reagerat annorlunda.

  I övrigt håller jag med om allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns jag fel när jag säger att du blev uppsagd? I så fall förstår jag inte hur du kan förväntas jobba under påsken...

   Radera
  2. Det finns en ganska stor risk för att jag blir uppsagd om man inte hittar nytt uppdrag. Nuvarande uppdrag vill gärna ha mig kvar, finns hur mycket som helst att göra, men de har avslutat alla konsultkontrakt pga Coronapanik. Annars hade jag gått i ide.

   Radera
 5. Din vän kommer att bli väldigt överraskad av att grannskapet antingen
  a) konstaterar "vad trevligt, Andersson, Petterson, Långstrump och Arga Gubben har ju också sedan länge fixat uthyrningsdel i deras respektive boenden"
  b) Nyfiket vilja veta allt, från vilka bygglov som ev behövs via vilken firma som rekommenderas till exakt HUR och VAR de annonserade ut lyan (och till vilket pris), eftersom de själva har liknande planer

  För det är faktiskt VÄLDIGT comme-il-faut i fancy-pancy-kvarteren att göra så. Av tradition har husen jungfrukammare med egen ingång, grindstuga/trädgårdsmästarbostad eller är bara jättestora arvegods där enklaste sättet att dela ut till arvingarna är att bygga om till flera lägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är intressanta trender. Läste nåt Jane Austen-artat för länge sen där den yttersta skammen var att ha förvandlat pigkammaren till uthyrningsrum. Det gick bra för hjältinnan ändå.

   Det handlar egentligen bara om att komma över en tröskel och det hjälper om man är lite extrovert. Skulle tro att Anonym 09:17 har rätt.

   Någonstans, om boendet är tillräckligt stort blir det en positiv snackis. Typ det är trevfligt med folk i flygeln, det ger liv åt stället och vi har alltid drefvkarlar till jakten.

   Det sänker också tröskeln till att skaffa tjänstefolk. På gott och ont.

   //Ingolf

   Radera
  2. Tillägg och mer lokalt.

   I vårt område finns mycket få riktigt stora hus, däremot har i princip alla plats med en 30 kvm Attefallare, och jag är rejält sugen. På plussidan är tomten så gigantisk att vi knappt skulle se hyresgästen. På minussidan så skulle det behövas ett extra avlopp med egen anslutning. Ändå säkert lägre kostnader än vad FruEBs vänner la på sin remodellering. Jag hoppas på en liten bygggtrend härute, och önskar att många fler fick känna den rena och ogrumlade glädjen av hyrespengar i handen. Beroende på vad samhället premierar ekonomiskt är det oftast hyresgästerna som har den praktiska kompetensen. I alla fall i större städer.

   /Ingolf igen

   Radera
  3. Å drömmen om Attefallshuset - DÄR är en serie svt skulle satsa på hellre än "vi köpte gods och bondgård". En dröm realiserbar för långt fler och så bra för unga som behöver komma in på bostadsmarkanden. Ett avlopp kostar en del, men min vän var även hon tvungen att rodda med avlopp så det är inte nödvändigtvis billigare för att du bygger i huset.

   Radera
  4. Äsch, avloppspump för max 30tkr och saken är biff!

   Radera
  5. Nu blev jag elak, men en sådan realityserie vore faktiskt realiserbar. 12 mer eller mindre idealistiska, flummiga eller allmänt dysfunktionella par får samma byggsats, och varje vecka åker Arge Snickarn och runt och tuttar på det bygge som gått sämst. Enligt Parkinssons trivialitetslag (cykelstället) kan i princip alla som någon gång hållit i en hammare kritisera och gotta sig. "Men såg du hur hen, Kim höll spikpistolen. Värsta höftskottet!"

   Helt klart värt det med ett eget avlopp till Attefallaren. Tack för prisangivelsen GoFi.

   Såg om Outbreak idag. Vi tyckte att den passade, och Donald Sutherland är alltid kul.

   //Ingolf

   Radera
  6. "Såg om Outbreak idag." Att ni törs! Jag var tvungen att vända i dörren när jag såg att min man kollade om Apornas Planet. Jag kan bara titta på loppsifyndade debil-DVD:s från en svunnen tid, som "Brothers & Sisters" från 2007.

   Radera
 6. Punkterna ett till tretton avspeglar hur media rapporterat, men de kommer inte att komma till punkt fjorton överhuvudtaget utom om det ska hånas och förlöjligas (som tidigare).
  Själv har jag bara varit med på punkt ett och än så länge verkar vi inte ha några indikatorer på att överdödligheten skulle existera utan det verkar (än så länge) som om antalet döda "ryms" inom normal dödlighet. Vi får väl se, men om det skulle vara så på längre sikt finns det väl anledning att reflektera över alla åtgärder som vidtagits och på det sätt som dessa vidtagits.

  SvaraRadera
 7. Lyssnade på Vetenskapsradion på djupet och där var det någon matematiker som menade att vad man hittills sett kommer corona ta ungefär lika många månader av ett snittliv som rökningen (utslaget på ett snitt d.v.s sex månader). Men ingen vet ju någonting i nuläget eftersom vi inte vet hur många som de facto är smittade/varit smittade.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/1475828

  SvaraRadera
 8. Jag måste vara en ganska tråkig person i så fall för jag har knappt ändrat mina vanor alls; går till jobbet varje dag som innan, månadssparar i samma fonder som innan, tar det lugnt med familjen på helgen hemma (våga vägra lantställe när man bor i Stockholm, lite av en rebell jag vet). Läste om viruset i början av mars, såg en en bra video med en riktig expert ( https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw ) där det mesta av det vi diskuterar idag en månad senare redan var känt. All information fanns redan, det var bara att leta rätt på den. Folk i allmänhet reagerar oftast för sent, men är man på tårna har man ett övertag som man kan tjäna på, både mänskligt och ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag måste vara en ganska tråkig person i så fall för jag har knappt ändrat mina vanor alls". Eller en finansiellt mycket framgångsrik person skulle jag säga. I dagarna skänker jag en del tankar åt de miljonmän en private banker jag träffade nämnde: De som slängde sig på "sälj allt"-knappen dagarna efter torsdag den 12:e mars. Börjar de gå in nu igen, när de ser att börsen inte upphört att fungera så som de rimligtvis måste ha antagit?

   Radera
 9. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 10. Hej, Behöver du ett snabbt lån?
  Jag är Susan Benson, jag är långivare och finansiell konsult.

  Med tanke på den stagnation som världen går igenom till följd av inverkan av coronavirus (COVID-19) på företag och ekonomi står många människor inför otydliga ekonomiska utmaningar. Med närvaron av kontantöverskott i vårt företag syftar vi till att påskynda penningcirkulationen genom att finansiera kunder inom och utanför Europa med ett lån.

  Behöver du ett brådskande lån för att starta ett företag, köpa ett hus eller en bil, eller behöver du ett lån av andra personliga skäl? Jag vill att du ska kontakta mitt företag. Vi levererar alla slags lånetjänster både säkrade och osäkrade lån. Om du läser detta och vet att du behöver ekonomiskt stöd kan du bara skriva till oss via e-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com eller meddela oss direkt på WhatsApp via: +447903159998 & få ett svar på ett ögonblick.

  Vi är ett omfattande finansföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att förbättra dina långsiktiga och kortsiktiga finansiella mål eftersom din finansiella stabilitet är vårt slutmål.

  Funktioner & fördelar;
  * Bekvämlighet - Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Få ditt lån inom 24 timmar efter godkännandet.
  * Flexibel ränta på 2,85 till 5,95%.
  * Höga godkännandepriser
  * Du får chansen att välja återbetalningsdatum, antingen varje vecka, varje månad eller per år under en varaktighet av 1-30 år.
  * Enkel online-applikation.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Många tycker att det är så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av vissa skäl.

  Om du verkligen behöver lösning på dina ekonomiska utmaningar, skriv bara till mitt företag så hjälper vi dig med ett lån. Vi har hjälpt ett stort antal individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen. När du ansöker hos oss ansöker du hos ett pålitligt företag som bryr sig om dina ekonomiska behov, vår högsta prioritet är din ekonomiska stabilitet och du kommer att tas om hand genom hela processen.

  För mer information om vårt lånerbjudande, vänligen skicka oss din lånebegäran via:
  E-post: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ELLER;
  WhatsApp: +447903159998
  2020 © ️ Alla rättigheter reserverade

  SvaraRadera