Goda nyheter miljö

För ett tag sedan fick jag ett önskemål om att skriva ett optimistiskt inlägg om miljö så här kommer det:

Klimatförändringarna är ett kommunistpåhitt och naturen klarar själv av att hantera utsläppen. Utför din medborgerliga plikt och shoppa tills du får hjärnblödning.

Jag bara skoja, jag har inte gått och blivit Trumpsupporter. Jag tror i allra högsta grad att vår miljö har utstått och för ett längre tag framåt kommer att få utstå stora utmaningar. Men jag är också rätt övertygad om att vi, den samlade mänskligheten, kommer att hitta lösningar och att dessa lösningar kommer att gå undan på ett sätt som saknar historiskt motstycke. För se bara vad som hänt sedan min mamma började skolan, samma år som boken Tyst Vår publicerades (1962). Boken som förutspådde myggornas utrotning och därmed blev startskottet för den moderna miljörörelsen.
  • DDT används inte längre annat än till att bekämpa malaria i tredje världen.
  • I Storbritannien sjönk utsläppen av flyktiga organiska ämnen med mellan 60-94% åren 1970-2013. Dagens Londonluft har inte varit så här ren sedan medeltiden (se The Crown-avsnittet om The Great Smog för ett smakprov av hur det var på det rekordeliga 50-talet), menar statistikern Bjorn Lomborg.
  • Det ozonhål forskare upptäckte på 80-talet är i princip läkt tack vare Montrealprotokollet 1987.
  • På tal om London är Themsen ett exempel på hur floder och sjöar har blivit friska efter att föroreningar minskat och avloppsverk börjat rena vattnet.
  • Mängden oljeutsläpp i haven har minskat från cirka 24 om året till ett årligt genomsnitt på 3 kring millenieskiftet.
  • De sura regn man förutspådde skulle ta död på våra skogar på 80-talet kom aldrig. Inom EU minskade ekosystemen där kritiska försurningsmängder överskridits från 43% till 7% från 1980-2010 och övergödning i form av exempelvis algblomning är också på tillbakagång.
  • Skogsskövlingen har upphört i rika länder. Faktum är att Europas skogsareal har växt med 0,3% årligen sedan 1990 (I USA +0,1%). Därtill har den globala takten av förlust av skogar minskat och ligger nu på -0,008% sedan 90-talets början, mycket för att vi idag har mer effektiva jordbrukstekniker som gör att vi får ut mer grödor på mindre yta. Forskare tror att vi nu, trots den massiva befolkningstillväxt vi kommer se framöver, nått det man kallar "peak farmland" - mark för jordbruk kommer enligt estimat att minska med 0,2% årligen fram till 2050 (då världens befolkning kommer att stabiliseras kring 11 miljarder).
  • Urbaniseringen bidrar positivt till ovan då vi lever mer yteffektivt och konsumerar mindre energi och vatten samt åstadkommer mindre föroreningar än landsbygdsbefolkningen. Forskarna bakom "peak farmland"-teorin tror att landområden motsvarande två Frankrike kommer att återgå till naturen fram tills 2060.
  • 1970-talets profetior om att hälften av jordens djurarter skulle vara utrotade vid det här laget visade sig lyckligtvis inte stämma. Vi har bara kunnat belägga att drygt 700 av jordens [grovt uppskattade] 5-15 miljoner arter utrotats under dessa år (därav sagt att inte en mängd arter vi inte känner till utrotats). En bidragande orsak kan vara att världens naturskyddsområden nästan fördubblats i yta från 90-talets början fram till idag.
Om ni tycker att FruEB verkar påläst på området miljö måste jag göra er besvikna. Ovan är mest saxat ur Johan Norbergs "Framsteg - Tio skäl att se fram emot framtiden". Han menar bland annat att det är nyckel att höja levnadsstandarden för jordens fattigaste, särskilt de dryga 9% som lever under existensminimum. Det är först när du har mat på bordet och barn som överlever 5-årsdagen du mäktar med att bry dig om biologisk mångfald och koldioxidutsläpp. Det är inte London, Paris och New York som är världens mest förorenade platser idag - det är New Dehli och Peking.

Och det är då de goda nyheterna kommer. Det är lättare att ta till sig teknologiska framsteg av alla de slag (så även miljömässiga) när någon redan uppfunnit hjulet. Och många hjul är redan uppfunna, redo att tas i bruk även i utvecklingsländerna. Jag har tidigare tjatat om Dokument Utifrån-dokumentären om förnybar energi fokus sol. Om du inte orkar kolla på hela, se åtminstone från 14 minuter in i programmet. Den kinesiska regeringen följer en 100-årsplan: De skulle börja med att bygga sin ekonomi på fossila bränslen för att sedan använda sin rikedom för att städa upp efter sig med ren energi. Men just nu bygger de ut förnybara energikällor med runt 18GW per år (jämför med USA som har totalt 8GW från förnybar energi) och reviderar löpande planen med allt mer aggessiva målsättningar. Den solpanelsfabrik de besöker i reportaget tillverkar lika mycket panel under en dag år 2016 som de tidigare gjorde under fyra år. Lätt att se då hur fattiga länder gärna skippar byggnationen av kolkraftverk (så som man gjort exempelvis i Indien) och hoppar direkt på flexibel och billig förnybar energi. För nyckeln är som sägs i början av filmen: Förnybar energi har nu gått om fossila bränslen i kostnad per kilowatt-timme. Det är således vansinne att satsa på fossila bränslen.


För ett tag sedan lyssande jag på ett Allt du velat veta om klimathotet med Carina Borgström-Hansson och hon berättade om America's Pledge och det är inte utan att jag fäller en liten lyckotår här vid datorn när jag läser om det fantastiska som händer over there i sviterna av vansinnet:

In the wake of the Trump Administration’s decision to pull out of the Paris Agreement, an unprecedented number of U.S. cities, states, businesses, and universities have reaffirmed their commitment to helping America reach its Paris climate goals.


USA hade ingen officiell representation vid klimatmötet i Schweiz förra året, men de hade en informell delegation bestående av guvernörer, borgmästare, industrimän och andra beslutsfattare, alla kopplade till America's Pledge. Trump får rumstera runt och gapa hur mycket han vill, 80% av de beslut som rör målsättningarna från Parisavtalet ligger utanför hans kontroll då de tas på delstatsnivå. Och om du ser hela dokumentären ovan ser du att även USA och Canada bygger ut solkraft och det är inte på uppmaning av presidenten. För vem kommer i förlängningen att kämpa för att vidmakthålla obsoleta energikällor när det finns billigare och miljövänligare energi att tillgå? Kan du se storfilmen produceras 2040? Leonardo di Caprio som guvernören som slog näven i bordet och sa: "Let's go to Switzerland and save this planet guys", epic movie soundtrack av Hans Zimmer, nu 118 år gammal tack vare den nya cancerbehandlingen med T-celler. Jag vågar gå så långt som att säga att Trump varit en bra sak för USA. Under Obama var det nog många som inbillade sig att "någon annan kommer fixa biffen". Med Trump stod det tidigt rätt klart att om någon sådan fanns inte och det blev plötsligt upp till var och en att driva miljöfrågorna framåt. Kanske är Trump i maskopi med WWF? Nåt mysko är det.

Might contribute to making America great again - just not the way he planned

Anledningarna till att jag är optimistisk inför framtiden är tre:
1/ Utvecklingen kring människans välfärd går framåt med stormsteg.
2/ Människor som mår bra tänker i större utsträckning på miljön.
3/ Miljötekniken går framåt i en helt vansinnig takt och man spår nästan obefintliga koldioxidutsläpp i slutet av detta århundrade, trots att våra utsläpp ökat under hundratals år.

I vissa delar har vändpunkten redan nåtts: USA, Storbritannien och EU har minskat sina sammalagda koldioxidutsläpp sedan 2000. Jag upprepar: I stora delar av västvärlden har vi redan vänt utvecklingen avseende klodioxidutsläpp. Det tyder på att det är möjligt att göra det även på global nivå, förutsatt att vi fortsätter de redan positiva trenderna inom miljöteknik. För varje skippat kolkraftverk i Indien, desto snabbare går denna utveckling. Om jag förstår Carina Borgström-Hansson rätt går denna utveckling snabbare än vad någon inom miljörörelsen kunnat förutspå, vilket är av största vikt eftersom man menar att de kommande 2-3 åren är avgörande för polarisarnas framtid.

Men okej, jag ska inte vara dumoptimistisk. Att vår effektivitet förbättras räcker inte för att minska utsläppen eftersom vår befolkning kommer att öka ett bra tag till. Koldioxidutsläppen följer inte ekonomins tillväxt linjärt längre, men de ökar fortfarande. Glädjande nog forskas det på metoder att hantera de existerande utsläpp - uppstädningsteknik om du så vill:

"Flera forskare försöker ta fram metoder för att avlägsna koldioxid från luften. Det kan låta långsökt, men det är trots allt vad träden gör varje dag. Än så länge är metoden otroligt dyr, men teknologier förändras och det skulle vara ett sätt att inte bara minska utan faktiskt också vända den globala uppvärmningen." (Johan Norberg, Framsteg)


Ovan är bara ett av flera exempel på teknik man laborerar med - att bevara & odla mer skog är basicmetoden

En reflektion från Minimalisternas Prylbanta är att vi i västvärlden gärna slår oss för bröstet med info av typen ovan. Å vi är så duktiga med att sätta solfångare på våra villatak och återvinna våra kartonger. Kartonger som kommit till oss fyllda med billig elektronik från ett låglöneland där vi slipper ta miljönotan. Det jag fokuserar på i min vardag är nedan punkter:
  • Jag gör mig av med bilen i vår och kommer att åka mer kommunalt och tåg vid långresor.
  • Jag fortsätter att vara en snålfan som inte konsumerar i någon nämnvärd utsträckning.
  • Jag kommer att byta till ett jobb där jag mycket sällan flyger.
  • Jag försöker lära mig mer om vårt globala miljöarbete samt förmedla konstruktiv kunskap till min omgivning (fokus barn) snarare än gå runt med en förlamande domedagsklump i magen.
  • Jag har konverterat en del av mina fondinnehav till miljötekniktunga innehav.
Det sista var Carina Borgström-Hanssons lite uppdaterade miljötips från podden jag nämnde ovan. Money talks. Jag väntar mig inte samma utväxling på mina miljöinnehav som i övriga portföljen, men jag ser det som ett sätt att bidra till utvecklingen. Genom att portionera ut en ansenlig del av mitt kapital i ett par av de bolag som sysslar med miljöfrämjande teknik möjliggör jag inte bara min egen FIRE utan möjligen också en mikroskopiskt snabbare takt framåt gällande miljövänlig lösningar. Många bäckar små... Mer om det imorgon.

Mvh/
FruEfficientBadass

11 kommentarer:

  1. Åh vilken bra start på dagen, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack EB! Jag blev också på glatt humör när jag skrev det, särskilt över Americas Pledge som visar att även om de har en idiot i toppen finns det en tänkande kropp.

      Radera
    2. Har du försökt få lån så länge och det är svårt att få, här är en möjlighet att få en, kan Global Loan Access ge dig ett lån idag. De gav mig ett lån på 25 000 dollar inom några dagar med en hastighet på 2% du kan ge dem ett försök idag för att få ditt lån. E-postkontakt via: globalloanaccess@gmail.com

      Radera
  2. Bra inlägg som förtjänar fler kommentarer! Kanske fanns det inte så mycket att tillägga...

    Snålfan är ett dubbeltydigt ord som jag gillar :-) Fast nu är väl ingen av oss snål i ordets negativa bemärkelse utan mer rationell och smart ;-)

    Mvh
    Newman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snåla nej nej...även om min man hävdar det när jag tvingar honom att lyssna på den debila Spotifyreklamen för att jag inte ids betalar Premium.

      Radera
  3. Bra att du tar upp den stora elefanten i rummet, befolkningsökningen! Den är ju grunden till varför det ser ut som det gör med klimatpåverkan, regnskogsskövling, villamattor på odlingsmark, meruttag av det jordklotet kan producera, you name it. Problemet med en ökad levnadsstandard kan förvisso innebära en ökad medvetenhet om miljö, etik och liknande men med ökad standard kommer ett självförverkligande som tyvärr allt för ofta yttrar sig i good old consumerism. Jag vill nu absolut inte lägga sordi på stämningen och jag hoppas vid polarisarna att vi kommer att lyckas genom effektivitet och minskade utsläpp. Eller en rejäl farsot som decimerar mänskligheten. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, befolkningsökningen i kombination med ineffektiva sätt att bruka marken åtminstone fram till 40-50-talet har gjort att man behövt skövla skog för att möta efterfrågan (men nu har vi som sagt nått peak farmland enligt optimisterna). Det är komplexa frågor ink konstgödsel, GMO mm som jag inte känner mig helt hemma på. I boken jag hämtat mest info i inlägget (Norberg/Framsteg) var det en amerikansk agronom besatt av att utrota världssvälten (Norman Borlaug - man talar om "den gröna revolutionen) vi har att tacka för att Sydamerika, Indien & Pakistan inte svält ihjäl trots stor befolkningstilväxt sedan andra världskriget. Ett talande exempel på befolkningstillväxt och tillgång på mat är Kinas på 80-talet avskaffande av de kollektiva jordbruken med 0 incitament att överavkasta. Ett gäng bönder i byn Xiaogang började 1978 smyg-dela-upp jorden mellan sig och skapades en "minikapitalism" som ledde till strålande resultat - man jobbade helt enkelt mer effektivt. När den kinesiska regeringen såg vilka resultat de gav avstod man från att döda bönderna till att avskaffa kollektivjordbruket.

      Rant rant men slutligen - jag håller helt med dig om att självförverkligande dessvärre verkar komma med "good old consumerism" för många. Men inte alla. Tror jag nämnde i ett tidigare inlägg att indiens premiärminister gått ut och förespråkat Ghandisk "nöjdhet" till medelklassen - simple joys hellre än konsumtion. Hoppas han lyckas. Likaså ser jag en trend i åtminstone präktiga sverige att det inte är lika status att konsumera på 80-talsvis längre, även om majoriteten fortfarande är fast i galleria=helgnöje-fällan.

      Och slutligen slutligen - ja, visst hade det varit praktiskt om en komet bara slog ut oss så slapp vi fundera så mycket mer på saken...(JAG SKOJAR!). Ibland tänker jag att vi kanske bara är en liten liten partikel i en jättes öra. En vacker dag kommer han att topsa ut oss och då är det bara bye bye compliance documentation and TPS reports...

      Radera
  4. Där kom det efterlängtade inlägget! Tack! Hoppet är det sista som överger oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tack för att du frågade efter det! Något mer du vill ha - meningen med livet kanske?

      Radera
  5. Har du försökt få lån så länge och det är svårt att få, här är en möjlighet att få en, kan Global Loan Access ge dig ett lån idag. De gav mig ett lån på 25 000 dollar inom några dagar med en hastighet på 2% du kan ge dem ett försök idag för att få ditt lån. E-postkontakt via: globalloanaccess@gmail.com

    SvaraRadera