Goda nyheter!


Ni som läst bloggen ett tag vet att FruEB inte är någon stor fan av svensk dagligmedia. Anledningen varandes att den känns både fiskdammig och sensationslysten. Mitt enda nyhetsintag är ett antal poddar och amerikanska utgåvan av Time som vi veckoprenumererar på för 489kr/år (att jämföra med de 5 988kr/år det hade kostat oss att få DN - tidningen som fokuserar på tre kärnområden - korta katastrofnyheter, självförhärligande och Mello).


I senaste numret har man för första gången i Times 94-åriga historia tagit in en gästredaktör på temat "De goda nyheterna" (Bill Gates). Och eftersom du råkar läsa detta inlägg tänkte jag tvångsmata dig med dem. En summering av gästredaktörens inledning av Time 15/1:


1/ Vi fokuserar på det som är dåligt i världen.
2/ Detta trots att saker bara blir bättre och bättre.
3/ Anledningarna till detta är:
3a/ Nyhetsrapporteringens natur. "Bad news arrives as drama, while good news is incremental - and not usually deemed newsworthy." En video med en brinnande byggnad resulterar i fler klick än rubriken "Färre byggnader brinner nu än för 20 år sedan." Mänsklig natur/kommersiella intressen i perfekt symbios. Nyhetsmakare är sällan eller aldrig ideella utan drivs med profit som yttersta mål. Glöm aldrig det bitchas.
3b/ Vi erfar en växande klyfta mellan de dåliga saker som händer och våra förväntningar. Exempelvis har våldet minskat i vår värld de senaste hundra åren. Men även vår acceptans av våld har minskat de senaste hundra åren. Och när förbättringarna inte håller det tempo vi önskar, blir vi frustrerade och får för oss att saker går åt fel håll. Det går att applicera på såväl alfabetism, spädbarnsdödlighet, skolskjutningar, #metoo, miljö, you name it. Människan vill mycket och kan dessutom kommunicera det bättre än i bondesamhället vilket är mest bra men också lite dåligt i det att många erfar en känsla av hopplöshet och framtidsångest.
4/ I viss mån är det bra att vi får dåliga nyheter, eftersom det får oss att agera. Men vi måste balansera de dåliga nyheterna med framsteg, annars är det lätt att slå dövörat till och gå in i destruktivt bubbelbeteende (exempelvis fokusera på saker av typen ta blankolån för att förstora läpparna eller ägna överdrivet mycket tid åt att navelskåda sin navel framför Netflix varje kväll).


Så bär med dig idag, lönefredagen den 26/1 2018 nedan, gästredaktörens ord:


"Stormar, masskjutningar, nukleär spänning, kris i Burma, inbördeskrig i Syrien och Yemen - hur hemska dessa händelser än är inträffar de inom ramen för en övergripande positiv utvecklingstrend. Detta är inget naivt svammel, det är grundat i fakta:


- Sedan 1990 har antalet barn som dör innan ålder 5 år halverats (=122 miljoner liv har räddats).
- Sedan 1990 har andelen extremt fattiga i världen gått från 1/3 till 1/10.
- 90% av världens barn avslutar grundskolan.


Det finns jobb kvar att göra, men det finns ingen motsättning i att vara optimist och att acceptera att vi måste fortsätta att förbättra den värld vi lever i. When you see good things happening, you can channel your energy into driving even more progress".


FruEB kommer fortsätta att skriva om positiva nyheter. Inte bara för att jag är sleezy och gillar gulliga kattungar och när folk är kompisar, utan för att jag tror att det är avgörande för oss att tanka energi när världen lider av dystopisjuka. Min avsky för kommersiella nyheter och klickbeten växer sig bara starkare för varje år som går och eftersom trenden inte verkar avta känner jag att det är vi, populassen, som måste hålla varandra i händerna och försöka hålla huvudet kallt. Eller som Jeanette säger. JOMO - Joy of Missing Out. Och jag njuter av att slippa nedan dynga även om jag paradoxalt nog prånglar på er den (dessutom många år för sent) i detta inlägg.


Håll mig hårt älskling, världen håller på att gå under


Är ni så rara och hjälper mig? Kan vi här och nu komma överens om att ni, åtminstone någon gång då och då, försöker ta ett djupt andetag innan ni klickar på senaste DN-pushnotisen om en skolskjutning eller ett störtat plan. Och bara för en sekund påminna er Bill Gates ord att även om händelsen i sig är hemsk, sker den inom ramen för en övergripande positiv utvecklingstrend. Kanske kan jag till och med få dig att läsa en MMM-klassiker på temat optimism? Det hade gjort mig så glad så glad. För som Gretchen Rubin säger: "Optimistic people are less anxious, more kind, more generous and more fun". Låter inte det som en bättre värld än en värld full med domedagsdystopiska människor som då torde vara oroliga, dumma, snåla och tråkiga?


Mvh/
FruEfficientBadass

3 kommentarer:

 1. Gött med en dos sans & balans + positiv energi så här till morgonkaffet! Ja,ja, klockan är kvart över elva, men vi semi-fria behöver inte studsa upp på mörra :-)

  Next stop i morgonritualen är att hoppa över och se vad Micke på Sparo skriver om idag.


  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
 2. Hej FruEB, jag önskar ett inlägg med positiva nyheter gällande miljöfrågan utifrån ett globalt perspektiv!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm...svårare på den fronten är jag rädd, även om det händer mäktiga saker avseende framför allt sol för tillfället- Och det återkommer jag till om några dagar.

   Radera