I samma nummer av TIME som jag skrev om häromdagen fanns också en artikel av Warren Buffet med namnet "The Genius of America". Warren inleder artikeln med att säga: "Jag har goda nyheter. För det första, de flesta amerikanska barn kommer att växa upp med bättre levnadsstandard än vi har idag, oavsett om motsatsen brukar sägas" (han syftar på snacket om robotiseringen och att BNP-tillväxten slår av på takten).
Så här går hans resonemang: Vi i västvärlden ser minskad BNP-tillväxt, det är korrekt. Men så länge tillväxten är högre än befolkningstillväxten är ingen ko på isen. Exempelvis tror man i USA att nettotillväxten, inklusive invandring, kommer att ligga på ungefär 0,8% de kommande åren och att BNP-tillväxten kommer att ligga någonstans på 2%, inflationen exkluderad. Det betyder en nettotillväxt på runt 1,2%. Även om det låter fjuttigt, innebär det en tillväxt från dagens 59 000dollar/pp och år till 79 000 dollar/pp och år under en 25-årsperiod. Men dagens välfärd handlar om så mycket mer än om monetär tillväxt. Exempelvis kan en västerländsk snittperson idag få tillgång till saker (utbildning, medicin, underhållning, resor) som inte ens var tillgängliga för den absoluta överklassen för hundra år sedan. Tänk bara de saker du kan göra med din mobiltelefon. Inte ens Rockefeller Sr kunde spontanöversätta en text till valfritt språk i världen inom loppet av en halv minut, något som min 8-åring kan göra utan att det kostar en spänn. Buffet menar att det är två komponenter som är centrala: Innovation och produktivitet. Genom innovationer i form av traktorer, gödningsmedel, bevattningssystem etc. kunde runt 80% av den amerikanske arbetskraten gå från fälten in i industrin och föra tillväxten framåt. På samma sätt som jag beskrev det i inlägget om robotar, skapades mer fritid vilket i sig skapade fler jobb och framför allt andra typer av jobb. Idag verkar endast 2% av den amerikanska befolkningen inom jordbruk och odling.
I samband med datoriseringen skedde emellertid något i den västerländska ekonomiska utvecklingen. Tillgångarna hos världens 400 största företag (Forbes 400) växte nästan 30-falt mellan 1982 och idag, medan tillväxten för människor i västvärlden inte hängde med. Tillgångarna klättrade uppåt och de rikare blir rikare (Bernie Sanders skyllde på Reagans skattelättnader för företag, kanske var det en kombo). Och i takt med att arbetsmarknaden blir allt mer specialicerad, hamnar fler på efterkälken, det är ett obestridligt faktum.
Här menar Warren att vi behöver ta ett kollektivt ansvar och utmaningen framöver är, som sägs i artikeln, "...to have this bounty deliver a better life to the disrupted as well as to the disrupters." För som ni vet är det många som är oroliga för att folk ska bli arbetslösa, och det är därför folk som Elon Musk, Warren Buffet och till och med framlidne högerekonomen Milton Friedman pratar/pratade medborgarlön.
Visste du att han bara var en tvärhand hög? |
Vad tror ni - om man lyckas säkra en positiv och hållbar tillväxt över tid - kan västerländska stater formulera ett system där man lyckas balansera incitament för att driva utveckling & innovation framåt och samtidigt ge medborgarlön för de som inte kan eller vill bidra? Förutsatt att vi har tillräckligt hög BNP-tillväxt vill säga.
Mvh/
FruEfficientBadass
Visst har vi råd med medborgarlön. Sverige har det i praktiken redan, och inte enbart för medborgare utan åtskilligt fler. Dock förväntas man arbeta vilket innebär att vi satsar ännu mer resurser på att kontrollera att folk försöker klara sig själv. Och "utbilda" folk inom alla möjliga dumheter för att kunna säga att de också arbetar ibland.
SvaraRaderaEn medborgarlön som ersätter alla bidrag och kontrollinstanser skulle bli riktigt anständig.
Gör man det inte redan i Finland förresten? Runt 800 Euro i månaden, så inte tillräckligt för att alla skulle vilja lägga sig på sofflocket (jag hade tagit pengarna och sprungit)
RaderaAnnan anonym här :-) Jag skulle inte yttra mig så definitivt och absolut om så komplexa ting, men jag lutar åt åsikten ovan.
RaderaSamma dag som jag fått 800 euro i månaden i medborgarlön så hade jag jobbat min sista arbetsdag för detta jordelivet. Tror att ska man införa medborgarlön så måste det vara ett mindre belopp än så, kanske 500 euro i månaden skulle kunna funka om man tar bort alla andra bidrag? Skulle vi införa medborgarlönen så måste vi också stänga gränsen/kraftigt minska invandringen annars kraschar systemet tämligen omgående. En kombination av nästan helt öppna gränser och gratis pengar för all framtid till alla som kommer utan motprestation är dömt att misslyckats.
RaderaJag kollade upp Finland idag och de har faktiskt precis det belopp du nämner ovan. De stora vinsterna är som Anonym 09:00 föreslår kraftigt minskade resurser i att kontrollera. För de som tar erbjudandet väntar mindre stress i att invänta myndighetsbeslut samt att de kan ta slattjobb parallellt då det inte sker ngn avräkning. Vad jag förstår är det ett begränsat test och inte riktigt det jag fiskar efter ovan.
RaderaSuperintressant ämne!!
SvaraRaderaJag är egentligen för medborgarlön. Främst för att vi ska komma ur en kostsam cirkus av bidragsformer, tillståndsprövningar och myndigheters kontrollutövande. MEN tveksamt om det skulle vara en hållbar lösning, jag håller med Dön Pots att det inte kommer att fungera med nästan öppna gränser och till alla som kommer. Och då faller det ju på det, tyvärr.
Och bidragsfusk. Glömde tillägga det :)
SvaraRaderaDet måste ju regleras på någe vis, det är en hygienfaktor för ovan upplägg. Saker kommer ju att förändras, så som de alltid gjort - ex. när vi gått från bondesamhälle till informationssamhälle - så jag skulle säga att det är vår nuvarande situation som inte kommer att vara hållbar i takt med att vi automatiserar funktioner i samhället. Jag vet inte hur lösningen ska se ut i detalj (visste jag det hade jag ju inte suttit här och kverulerat, då hade jag varit Stefan Lövbiffs högra hand, alternativt anställd hos Illuminati). Men jag observerar förvånat hur jag börjar svänga från att själv ha tyckt medborgarlön låter som vansinne till att tycka att det känns rimligt. Och jag börjar förstå att vi faktiskt har den ekonomiska möjligheten att göra det - det är ju bara att kolla historiskt graden av ökad välfärd vi byggt för hela vårt västerländksa samhälle på grund av effektiviseringar i produktion. Eftersom jag bara börjat skrapa på ytan i frågan är det kul att höra vad ekonomibloggosfären tycker, snarare än att ta del av kvällstidningsreportage och "folk-på-stan"-tyckande.
SvaraRadera