Receptklubben mästerkocken - Del 4: Av en bit kött (nöt o. kalv)

Till trettonhelgen tog vi oss an nästa kategori i Mästerkocks-boxen. Köttsektionen präglades av osedvanligt mycket brunt och nedan var några av de mest aptitretande matfotona vi kunde hitta. Vi rensade av naturliga skäl ut allt med lever och njure, vilket var närmare 20% av rätterna.
Av de bruna rätterna föll slutligen valet på "Madeirabiff med lök" (längst till höger) av det pragmatiska skälet att vi hade en flaska Madeira hemma sedan hummersoppan till nyår. Den här gången bjöds varken på intima förtroenden eller småputtrig konversation från Mästerkocks-redaktören (kanske hade hen tröttnat vid kategori 4?) utan det är pang på rödbetan:


- 600 g nötbiff
- 4 gula lökar
- 2 msk smör
- 2 dl buljong
- 2 tsk arrowrotmjöl (vi använde Maizena)
-½ dl torr madeira
Salt, peppar


Nu var det herrEB som tillredde det hela så jag kan inte i detalj redogöra för tillvägagångssättet, men i vanlig Mästerkocks-ordning var det inte så komplicerat. Stek köttet & löken och gör sedan en sås på resten av ingredienserna. När såsen var klar tyckte vi båda att den var för "klar", d.v.s. genomskinlig på 70-talsmanér, så vi bröt kontraktet genom att addera grädde. Enligt receptkortet är det sista momentet: "Lägg upp löken i en krans på ett varmt fat. Häll kött och skysås i mitten." Ja, vi gjorde det faktiskt i syfte att skapa visuell mumma för er läsare, men det blev inte så fint så vi lade upp det direkt på fat. Inte så mycket att kommentera på smaken - som kött med madeiraspetsad brunsås. Barnen var lyriska, de älskar ju sådan mat, och deras omdöme blev någonstans runt 4,5. Jag ger rätten en svag fyra. Jag är lite besviken på att kategori 4 var så...slätstruken och o-originell. Jag sväljer förtreten och sätter mitt hopp till nästa kategori -  lamm och gris.


Stek kött & lök, gör sås på resten, ät med valfri potatis & haricots verts
Mvh/
FruEfficientBadass


Ja vill du absolut se "la mise en place" kan du scrolla ner lite...4 kommentarer:

 1. Jag minns inte om du nämnt det, men jag utgår från att du har läst bloggen http://denbrunamaten.se ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst, det här är ju en sorts hommage. På riktigt Ninni, när jag läste om deras tillagning av de skånska grisaknorrarna...jag grät av skratt och hade träningsvärk i magen dagar efteråt. Var inne på deras hemsida för ett tag sedan men de verkar inte uppdatera den längre.

   Radera
  2. Jag håller med, den bloggen är totalt hysteriskt kul :D

   Tyvärr uppdateras den inte, de kanske dog i matförgiftning eller nåt. Men de har ju gett ut en bok, tror jag.

   Radera
 2. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 50.000 kr, 500.000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera