Goda nyheter 2!

Hoho! Innan jag börjar dagens inlägg en liten rådfråga som jag kanske egentligen skulle ställa till Bloggers kundtjänst (om där finns någon): På sistone har jag fått ett par mailaviseringar om att kommentarer lämnats utan att de dyker upp i kommentatorsfältet under berört inlägg. Exempelvis skrev EB en kommentar under "Lean & tvätten" den 25/1 och min kamrat i väst Newman postade en kommentar på "Goda Nyheter" där han skryter över sin morgonkaffe klockan 11, men ingen av dessa syns i kommentatorsfälten. Vaffö? Båda dessa avsändare har kunnat synas förut? Är det någon inställning jag måste fixa?


Jag tror de flesta berörs av Alzheimer i det att man känner till någon som drabbats - antingen direkt eller på avstånd. Jag vet inte vad din uppfattning är, men jag upplever inte att jag fått information om att forskningen går framåt med stormsteg. På samma sätt som att dagligmedia varit mycket skickliga på att ignorera framgångarna i cancerforskningen. Med det sagt:


Det amerikanska biotechföretaget Biogen tror sig vara på rätt väg i att hitta en behandling mot Alzheimer. Även detta var en god nyhet i TIME från den 15/1 i år. Samantha Budd Haeberlein, VD för den kliniska utvecklingen pekar på att man sedan år 2010, men hjälp av PET-röntgen, kan detektera och även behandla sjukdomen i ett mycket tidigare stadium än tidigare. PET-röntgen kan också användas vid andra hjärnsjukdomar.


Positron Emission Tomography (PET)
Alzheimer beror på att två av hjärnans naturliga proteiner - beta-amyloid och tau - beter sig felaktigt. Den förra skapar plack och den senare trasslar in sig i hjärncellerna vilket med tiden leder till minnesförlust. Fram tills PET-röntgen kunde man endast se dessa avvikelser genom obduktion. Idag kan man på ett tidigt stadium (kanske uppåt 20 år innan sjukdomen leder till minnesförlust) se om en person har Alzheimer eller ej. Idag utvecklas och testas mediciner som ska användas för dessa tidiga stadier av sjukdomen, båda avseende plack och tau-proteinets trassel.


Så nu har jag berättat det. Ha en underbar lördag!


Mvh/
FruEfficientBadass


P.s. ett tillägg semmeldagen 13/2 2018 med bild på dagen löp: En månad efter TIMEs publicering av nyheten snappas den upp av vår kvicka kvällspress. Det måste varit ont om nyheter den dagen, tur man lyckades stöpa om den trista vetenskapsnyheten till klickbete i alla fall, även om jag hade väntat mig en formulering av typen "Har just DU Alzheimer - köp och läs mer!"4 kommentarer:

 1. Skulle finnas döpiller har jag tänkt på fullaste allvar som inte har anhöriga, och Alzheimer i släkten.
  Sedan hemtjänsten har börjat ränna hos mina grannar som har begynnande demens, år otrygga och ensamma blir man rädd och förbannad, hur detta kan få förekomma. I ett skede i livet där man behöver ha människor som förstår en och det är viktigt att samma personer återkommer regelbundet - är det olika ansikten varje dag och de flesta talar dålig svenska.
  Därför skulle jag vilja kunna få tag i ett döpiller, kan ju bli ett problem om förväntningarna blir att alla gamla skulle ta sig ett piller så fort de blev skröpliga, för då simsalabim skulle man ju slippa all äldrevård och på det sättet dra ner på kostnaderna.
  Annars har jag tänkt att supa mig rejält full vid närmsta sjö och dränka mig, men då ska jag kunna ta mig dit och vara något sånär klar i huvudet. Är absolut inte självmordsbenägen men vad är alternativet, inte speciellt upplyftande. De vore enklast med ett piller! Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pragmatism tagen till hög nivå må jag säga Elsa (och en politisk hetpotatis vi aldrig kommer se i valdebatterna). Jag håller med dig om att om man ändå ska gå hädan kan man göra det med liten twist. En kompis sa en gång att hon hade hoppat från Eiffeltornet iklädd en svart brudklänning (efter att först ha supit ner sig på jättedyr skumpa) och den idén hade ju funkat då, nuförtiden är det sådana avspärrningar. Plus funkar sämre om man är 90+ och gaggig (vart är jag? varför är jag klädd i svart brudklänning?)

   Radera
 2. Gällande bloggerfrågan: Har du kollat i panelen under kommentarer under flikarna "väntar på moderering" och "Skräppost"? Där hamnar ibland saker fel och det är inte alltid man får en notis om det. Där kan också hamna rätt saker för att man har ställt in att man vill moderera kommentarsfältet och även då är det svårt att ha hundra koll.

  SvaraRadera