Bitcoin

Bitcoins (och andra kryptovalutor av typen Food coins etc) gör mig galen. Det känns som att jag klivit in i lustiga huset och vet inte vad som är upp och ner. Min förtjusande vän EB (hon heter faktiskt så) har en son som gjort sig en smärre förmögenhet på bitcoin och han håller på med det på heltid. Jag var faktiskt på g att stalka honom för en gratislektion (om inte annat för att kunna skriva om det här), men när jag 20/12 lyssnade på Plånboken i P1 och förstod att en bitcoin numera ligger på runt 150 000kr skrinlade jag dessa planer. Detta är förvirrande med bitcoin/kryptovalutor:


1/ Terminologin. Block chains? Mining? Fattar ingenting.
2/ Energiåtgången. Man säger att block chains-processen kräver 33 terrawatt-timmar per år - lika mycket som hela Danmark förbrukar. Jag fattar inte? Servrar då eller?
3/ "Valutan" är helt oreglerad, står utanför FI:s (och andra länders ditons) tillsyn, har inga skyddsregler, har okänd skapare, är allmänt skum, och ändå verkar folk på gatan tycka att det är ungefär som "att spela på börsen" (ref: Plånboken 20/12 samt en kollega till mig = statstiskt säkerställt).
4/ Ovan punkter innebär att jag måste hålla med Claes Hängselmannen Hemberg vilket bär mig emot (inget personligt mot Claes, han är rätt söt, men efter hans tidiga-pensions-beräkningar inser jag att vi tillhör olika läger) i att Bitcoin lika gärna hade kunnat vara grågrus.

Det sjukaste av allt - man kan skriva ut sin bitcoin som en kod på ett papper. Jag är för gammal för det här. 

Jag finner ingen annan råd än att vända mig till min andlige rådgivare, Mr Money Mustache. Och lägligt nog kom han med ett mastodontinlägg angående bitcoin i tisdags. MMM är ju gammal programmerare med fördjupning kryperingar och det är så djävulskt befriande att höra en sakframställan i detta luddiga gebit så jag kan nästan inte beskriva det med ord. Faktum är att jag tänker inte beskriva det i ord, jag uppmuntrar er istället att själva gå in och läsa.


Jag lägger också till den YouTube-film MMM refererar till i sitt inlägg. Tar 26 minuter, ungefär lika lång tid det tar att läsa och förstå MMMs inlägg ink kommentarerna, men jag kan rekommendera det ifall du liksom jag känner dig vilsen och behov av klarifikation på området. Själv har det klarnat såpass att jag förpassat bitcoin från närminnet till den där delen av hjärnan jag förvarar beteckningarna på kemiska grundämnen och latinska deklinationer.


"Bitcoin’s growth is not based on its technology alone (which, while powerful, is open-source and therefore easily replicable) but rather on the strength of virality, encouraged by the vested interests who held early and invested in marketing it; with no genuine business underlying it, it acquires its (very substantial) memetic potency only from the evangelism of those who hodl and preach.” (Preston Byrne, affärsjurist specialicerad på kryptovalutor)


Mvh/
FruEfficientBadass

16 kommentarer:

 1. Du har väl inte missat hängselmannens verkliga succé när han debatterade ISK-skatten mot Ulla Andersson och helt tappade det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ladda upp med skämskuddar.
   http://västkustinvesteraren.se/debatt-mellan-claes-hemberg-ulla-andersson/

   Radera
  2. Jag vet inte vem som gick mest förlorande ur den debatten om jag ska vara ärligt. Visst, han blir lite agiterad på ett inte helt hängselvärdigt sätt men Ulla Andersson...kombinationen av det obligatoriska V-caset "frånskilda sjukskrivna sjubarnsmorsan med halvtidsanställning på lokala gruvnattskiftet fast hon bara har ett halvt ben" i kombination med användningen av det redan utskällda användandet av "ostkrokar" påminner mig onm varför jag slutat lyssna på "nyheter".

   Radera
 2. Assååå, undrar vad Hemberg hade dragit i sig när han skrev det inlägget..... Sitter nästan och blir lite förbannad. 60 år som pensionär lär kosta 30 miljoner?? 500 000 per år eller 41 666 per månad?? Jösses....

  Sedan har han inte ens ryggrad att delta i kommentarsfältet och redogöra för hur han räknat. Det är ju Kalle Anka-nivå på grejerna!

  Det föranleder en favorit i repris:

  https://www.youtube.com/watch?v=dN9rYskHut0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar Hipp Hipp! Här kommer en annan nostalgitripp för oss >40. https://www.youtube.com/watch?v=M12hLeYVs_o

   Radera
  2. Farbror Newman har inga barn och var på sitt trettionionde år när detta började sändas, så det har tyvärr passerat obemärkt.

   Men Seinfeld och Curb räcker långt för mig....å ibland lite Stephen Lynch:

   https://www.youtube.com/watch?v=HpWB_ZiFy-Q

   Oooooooh....no offense ;-)

   Radera
  3. Haha! Om du tycker farbror vattenmelon o herr överkokt blomkål ärbarnprogram kanske det är bäst så...Ska kolla in dina klipp vid WiFi

   Radera
  4. Kollade inte så noga, men nu förstår jag ;-)

   Radera
 3. Fattar nada. Önskar att jag kunde och fick ha aktier men KFM sätter stopp. Jag idkar frihet genom köpstoppet sedan drygt två år och vad beträffar hudvård... Kokosolja! That's da shit :) För den som vill går det bra att skicka en slant <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta för sista raden där. Skulle inte skrivas här utan på ett annat ställe. Sorry. Men men... i o f s ;)

   Radera
  2. Funkar det med det man köper på coop, typ Kung markatta? Det kallas kokosfett. Samma sak?

   Radera
 4. Kokosfett i nordliga länder och kokosolja i sydligare länder. Fast form när det är ca under 25 grader och flytande över ca 25 grader. Samma produkt! Själv använder jag kokosolja/fett till nästan allt. Hudkräm, hårinpackning, matlagning, munskölj (underbart!), i näsan mot allergi osv. Finns en mycket prisvärd ekologisk och doftfri på apotea.se.
  Tack för en trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! (avser definitionen kokosfett/kokosolja). Dessvärre tappade du mig vid munskölj :)

   Radera
 5. Det är f.ö. kul att cirka 0% av kommentarerna handlar om bitcoin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm reflekterade över det också. Men man går i gång på olika saker. Jag på kokosfett/olja :)

   Radera