Shake your home

För ett tag sedan fick jag en gratistidning i brevlådan och i den fanns ett budskap från en badrumsleverantör som i sin annons refererade till "shakerstil". Jag blev lite nyfiken då jag har ett vagt minne av att ha stött på begreppet i något annat inredningssammanhang, då hänvisandes till att kväkare (som är besläktade med shakers) brukade hänga upp stolarna på väggarna för att spara golvyta.

"...ett shakerinspirerat badrum..."

Efter lite efterforskningar förstår jag att shakerstilen är en avskalad, tidig New England-stil, numera översatt i det trendigt gråa av typen nedan.


Shakerkök tolkat 2017 (vänster) samt Shakerkök i Watervliet, NY 1920 (höger)
Men för att förstå stilen ville jag förstå shakerserna (eller hur man nu benämner dem i bestämd form). Och det visade sig vara sååå intressant! För hör här: Grundat som en kristen sekt i England och namngivna för att man under sina gudstjänster blev helt skakiga av extas (därav "shakers") kom man tidigt att ge maktpositioner i gruppen till kvinnor. En av dem - Ann Lee - ansågs till och med vara Guds andra jordebarn vid sidan av Jesus. Åtta av dem emigrerade till USA där de snabbt fick många anhängare och man skapade små shakersamhällen längs amerikanska östkusten men även inåt landet. Ledord var enkelhet, fredsiver och jämlikhet mellan könen. Någon massrörelse blev det emellertid inte - de peakade i mitten av 1800-talet med 6 000 medlemmar och därefter trappades medlemsantalen ner (kanske för att en central del av konceptet var celibat, vad vet jag) och idag finns bara en shakerstad kvar i Maine.
Det finns mycket att gilla med shakerserna (aargh hur böjer man fanskapet?). De var i stor utsträckning självförsörjande och var riktiga DIY:s genom att tillverka egna verktyg och möbler. Funktion var a och o och istället för att lägga krut på sirliga utsmyckningar jobbade man med "kreativa lösningar" (exempelvis assymetriska lådplaceringar som synes nedan) för att göra möblerna mer intressanta. Mest kända shakermöbler är deras gungstolar och trebenta bord, men även de väggfasta skåpen, minutiöst formpassade för att sluta så tätt att inget damm nådde in.
En annan härlig detalj i shakerstilen, som nämndes inledningsvis, är att man hänger stolar och andra bruksföremål på vägghängda knopplister. Jag kan knappt med ord beskriva hur mycket jag gillar den här idén. Tänk om man hade kunnat hänga upp ALLT i sitt hem på väggarna, för att sedan bara dra fram högtryckstvätten dammsugaren och svabben och riva av rubbet?


Nu inser jag ju att detta inte är möjligt, knappt ens önskvärt, eftersom hemmet då antagit nästintill bisarrt praktiska dimensioner. Men det skadar inte att låta sig inspireras en smula, såsom man gjort på Rolfs Kök i Stockholm.


Rolfs Kök heart shaker


Andra designelement från shakerstilen är mörka flätade korgar och bastdynor till stolar. För att få den rätta shakerstilen ska du fokusera på enkla naturmaterial och dito färger. Fördelen med shakerstilen är att den funkar i alla typer av boenden - lantliga såväl som storstadsbostäder, stora och små hem. Textilier i shakerstil är även de rustika i ull, bomull och linne. Oftast vävde man enkelfärgade tyger, men det var också vanligt med rutiga tyger som synes på sängbilden till vänster nedan.Här kommer mina 5 snabbtips för ett mer shakerinspirerat hem:
- Rensa bort så mycket onödigt du bara kan. Rensa exempelvis köksytorna fria och ställ köksutrustning i skåp såvida de inte används dagligen.
- Häng upp bruksföremål (även modell större) på kroklister.
- Använd grovt flätade korgar för förvaring.
- Använd vitt, mörkbrunt och grått som basfärger.
- Använd gamla medicinflaskor eller damejeanner i glas som inredningsdetaljer av typen vas.
Själv gav jag mig på ett shakerprojekt i miniatyr i badrummet samma kväll genom att samla naturmaterial i form av trälådor och en flätad korg (för näsdukar) tillsammans med de vita handdukarna och toalettrullarna.
Material & funktion. Kanske inte världsklass, men en liten shakertwist ändå. “Put your hands to work, and give your hearts to God” på dig (old shaker saying)!


Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

 1. Shakrarna kanske :-). Eller fuska genom svensk ändelse, t ex shakerförespråkare eller -anhängare.

  Snyggt, hur som helst! Och funktionellt, vilket i min värld har ett samband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt lite på dig och ditt vardagsrum när jag skrev om shakrarna.

   Radera
  2. Kul! Jag önskar bara att mina möbler vore tak- och vägghängda, men jag försöker begränsa antalet istället. Jag såg en video igår med en kille som hade alla möbler på hjul. Det är ju en annan variant.

   Men jag börjar bli osäker på "shakrarna". Kort och smidigt ord med svenska böjningsregler, men det låter å ena sidan som animerade djur, typ smurferna eller fragglarna, å andra sidan som en rabiat sekt.

   Radera
  3. LOAN OFFER APPLY TODAY FOR MORE INFO
   Do you need finance to start up your own business or expand your business, Do you need funds to pay off your debt? We give out loans to interested individuals and companies who are seeking for loans with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan? then contact us for more information today.
   Email: aabidullahaameen62@gmail.com
   WhatsApp: +919821024828

   Radera
 2. Tack för intressant läsning och bra tips! Så snygg stil tycker jag. Att översätta till svenska språket gör ju inte böjningarna bättre. ”Skakarna” eller ”Skakningsanhängare” översatt från det Sparo skrev? Nä, låter för dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skakare låter som en samling Parkinsonpatienter :-).

   Radera
  2. Hade varit ett fyndigt men icke PK-namn på patientföreningen...

   Radera
 3. Något som kännetecknar Shakerstilen förutom att allt är enkelt utan krusiduller och praktiskt är att allt/det mesta är handgjort och hemgjort i lokala material. Jag hade en inredningsbok om Shakerstil förut men lånade ut den till en kompis som köpte sig en stuga på landet å well... hans hem blev väldigt vackert, enkelt och fräscht men in bok försvann någonstans på vägen.

  Möbler och ytor var inte målade. Väggar är ofta vitrappade/kalkade och man tar tillvara på alla vackra nyanser hos trä genom att låta det synas utan färg. Textilier är inte illigt färgglada utan det är mkt oblekt och ofärgat linne, bomull, ull etc men ibland förekommer lite växtfärgat och dova nyanser. Väster förresten, blommor på bordet är en av de få utsmyckningar som används.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter precis som wabi sabi (förutom att den inte är japansk). Vet du eller någon annan om det finns några tydliga skillnader?

   Fru E B: Förlåt att jag tagit över ditt kommentarsfält ;-).

   Radera
  2. Mi casa su shaker casa. Märker att shakerstilen slår an en ton hos de sparsamma. Kanske bör följa upp med ett amishtema framöver?

   Radera
  3. Ja! Mer amish åt folket :-)

   Radera
 4. God dag,

  Vi är en legitim och ansedd penninggivare. Vi lånar ut pengar till personer som behöver ekonomiskt stöd, vi ger lån till personer som har en dålig kredit eller behöver pengar för att betala sina räkningar för att investera i affärer. Så söker du efter ett brådskande lån? Du behöver inte oroa dig för att du är på rätt ställe, vi erbjuder lån med låg ränta på 2%, så om du behöver ett lån förväntas du bara kontakta oss via denna e-postadress: mobilfunding1999@gmail.com

  LÅNANSÖKNINGSINFORMATION INFORMATION:

  1) fullständiga namn: ............
  2) Kön: .................
  3) Ålder: ........................
  4) Land: .................
  5) telefonnummer: ........
  6) Yrke: ..............
  7) Månadsinkomst: ......
  8) Lånebelopp som krävs: .....
  9) Långfrist: ...............
  10) Syftet med lånet: ...........

  Tack

  SvaraRadera
 5. Behöver du akut ett lån? Behöver du ett lån för att finansiera ditt företag eller betala av dina räkningar? behöver ett lån för en operation eller är du en kontrakt som behöver finansiera för ditt byggarbete, är du en student som behöver finansiering? behöver du ett lån till din gård Du kan få ett lån idag från vårt företag till 2% ränta. Vi erbjuder lån från $ 5000 till $ 150.000.000 i valutan du önskar. kontakta vårt företags e-postmeddelande: - lapofunding960@gmail.com
  VÄNLIGA HÄLSNINGAR
  ____________________________________________________________________

  Behöver du akut ett lån? Behöver du ett lån för att finansiera ditt företag eller betala av dina räkningar? behöver ett lån för en operation eller är du en kontrakt som behöver finansiera för ditt byggarbete, är du en student som behöver finansiering? behöver du ett lån till din gård Du kan få ett lån idag från vårt företag till 2% ränta. Vi erbjuder lån från $ 5000 till $ 150.000.000 i valutan du önskar. kontakta vårt företags e-postmeddelande: - lapofunding960@gmail.com
  VÄNLIGA HÄLSNINGAR

  SvaraRadera
 6. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Halo semuanya, Nama saya Siska wibowo saya tinggal di Surabaya di Indonesia, saya seorang mahasiswa, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman untuk sangat berhati-hati karena ada banyak perusahaan pinjaman penipuan dan kejahatan di sini di internet , Sampai saya melihat posting Bapak Suryanto tentang Nyonya Esther Patrick dan saya menghubunginya melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Beberapa bulan yang lalu, saya putus asa untuk membantu biaya sekolah dan proyek saya tetapi tidak ada yang membantu dan ayah saya hanya dapat memperbaiki beberapa hal yang bahkan tidak cukup, jadi saya mencari pinjaman online tetapi scammed.

  Saya hampir tidak menyerah sampai saya mencari saran dari teman saya Pak Suryanto memanggil saya pemberi pinjaman yang sangat andal yang meminjamkan dengan pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp200.000.000 dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dengan tingkat bunga rendah 2 %. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa nomor saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, segera saya menghubungi ibu melalui (estherpatrick83@gmail.com)

  Dan juga saya diberi pilihan apakah saya ingin cek kertas dikirim kepada saya melalui jasa kurir, tetapi saya mengatakan kepada mereka untuk mentransfer uang ke rekening bank saya, karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres atau penundaan.

  Yakin dan yakin bahwa ini asli karena saya memiliki semua bukti pemrosesan pinjaman ini termasuk kartu ID, dokumen perjanjian pinjaman, dan semua dokumen. Saya sangat mempercayai Madam ESTHER PATRICK dengan penghargaan dan kepercayaan perusahaan yang sepenuh hati karena dia benar-benar telah membantu hidup saya membayar proyek saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi Madam melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

  Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (siskawibowo71@gmail.com) jika Anda merasa kesulitan atau menginginkan prosedur untuk mendapatkan pinjaman

  Sekarang, yang saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman bulanan yang saya kirim langsung ke rekening bulanan Nyonya seperti yang diarahkan. Tuhan akan memberkati Nyonya ESTHER PATRICK untuk Segalanya. Saya bersyukur

  SvaraRadera
 8. Jag vill verkligen uppskatta LAPO mikrofinansiering för att jag gav ett lån på 9000 euro för att ta hand om mitt sjuka barn. om du behöver ett akut lån undvik att bli bedrägeri av falska långivare och ansök via ett verkligt låneföretag e -post lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447883183014

  SvaraRadera
 9. Kära lånesökande.

  Har du ekonomiska svårigheter? Vill du starta ditt eget företag? Detta låneföretag grundades som en människorättsorganisation över hela världen med det enda syftet att hjälpa de fattiga och ekonomiskt nödställda människorna. Om du vill ansöka om ett lån, vänligen kontakta dem med hjälp av uppgifterna nedan: e-post: elenanino0007@gmail.com

  Namn:
  Obligatoriskt lånebelopp:
  Lånetid:
  Mobilnummer:

  Tack och Gud välsigne
  Ingrid

  SvaraRadera