Meet the Frugalwoods 1

ÄNTLIGEN har den kommit, boken jag beställde på Amazon redan i december* nämligen Meet The Frugalwoods - Achieving Financial Independence Through Frugal Living. Om ni tycker att jag tjatar för mycket om MMM här på bloggen kan jag glädja er med att jag nu för ett tag framöver kommer att tjata om Elisabeth Willard Thames istället.



Jag har följt hennes sparblogg i ett par år och de har under den här tiden lämnat storstadskarriärerna bakom sig för lantliv i Vermont. Familjen har vuxit med två barn och minskat med en hund. Bloggen har otroligt hög kvalitet, både välskriven och rolig och är oerhört inspirerande om man står inför att byta inriktning från consumer sucka till "frugal weirdo".

Jag trodde nog att boken skulle vara en hands-on beskrivning/manual av hur man skapar en sparsam livsstil i syfte att förverkliga sina drömmar. Men lite otippat känns den nästan skönlitterär - mer än halva boken handlar om Elisabeths yrkesliv och är en ramp-up till det ögonblick 2014 då allting vänder: När Elisabeth och hennes Nate inser att det DINK-liv ink. fancy karriär de valt inte var vad de egentligen vill ha. Det blir mer av en filosofisk betraktelse - vad går livet ut på etc. Vidare handlar boken om hur sparsamhet givit ett antal följdeffekter i hennes liv och hur det ändrat hennes syn på allt från sitt lokalsamhälle till miljön. Nu kanske det här lät pretentiöst men då ber jag om ursäkt, boken är allt annat än pretentiös**, den är lika rolig och underfundig som bloggen.

"Consumerism made me into an isatiable, grabbing taker, whereas frugality transformed me into a mindful grateful giver. My frugality became about something broader and more momentous than simply the money I could save in my bank account. It was about my impact on our earth. It was about what I could do with my time and how I could interact with the world."

Familjen Frugalwoods (de heter ju inte så dårå...det var bara ett domännamn som han skaffade till henne för att hon skulle våga blogga) skaffar utbildning och karriär, köper hus och skaffar hund "för det är det man gör". Men ingen av dem trivs med 40-timmarsveckorna i kontorsbås. De älskar att vara i naturen och tar varje chans att tidigt lördag morgon dra iväg på olika vandringsleder. Jag får gåshud när jag läser om hur de går upp i gryningen, gör iordning kaffetermos och drar iväg genom den tysta staden, som att de "stulit tid". Ju lägre tiden går, desto mer inser de att deras konsumtion, resor och uppgraderade boenden inte förmår kompensera för det faktum att de inte känner sig nöjda med grundpremisserna för sina liv, det vill säga hur de spenderar sin huvudsakliga tid.

"Nate and I had fallen for the most hackneyed trope of the American Dream: we were spending more and more money in increasingly desperate attempts to mitigate the frustration and discontent we felt over our jobs. We were working for the weekends and spending the money we'd worked so hard to earn in an effort to make ourselves feel better about how hard we worked. It was a vicious cycle."

I ett sista desperat försök att hitta rätt byter de stad, klättrar ytterligare ett steg på karriärstegen och uppgraderar sitt boende ännu en gång. Fortfarande olyckliga. Tills lördagen den 29 mars 2014 då Nate skissar upp en plan för sin fru: Att under drygt tre år spara maximalt med pengar för att sedan flytta till en lantligt belägen gård och leva ett helt annat liv, fria från "well-paying but ultimately energy-sucking nine-to-five cubicle jobs". För att göra en lång historia kort: De gör det. I nästa inlägg ska jag berätta hur de bar sig åt för att komma upp i en savings rate på uppåt 80%.

Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass

* Eftersom jag gillar suboptimering beställde jag den från andra sidan jordklotet till dyr peng, istället för att invänta releasedatum och klicka hem den på adlibris för billigare peng.
** Man kan inte annat än älska en människa som berättar de mest pinsamma anekdoter varav jag inte minns några för tillfället men läs boken - jag skrattar högt vid upprepade tillfällen

14 kommentarer:

  1. 80% är badass, lite beroende på vad man tjänar förstås. Och jösses vilken respekt det ger när någon sparar i tre år och sedan bara drar. Word!

    SvaraRadera
  2. Jag har också följt Frugalwoods och beundrar deras mod och motivation att flytta ut till rural Vermont och ge upp det som vi alla i princip blivit uppfostrade med; ha en bra karriär, tjäna mycket pengar och visa det gärna! Om mitt frugala jag inte köper boken så lägger jag det som ett inköpsförslag till det lokala biblioteket... Spoiler alert: Att kunna spara så mycket som 80% varje månad kräver bra inkomster...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo så är det ju. Höga inkomster alltså. Eller väldigt få barn.

      Radera
    2. The queen of frugality is Amy Dacyzcyn.Hon och hennes man har dragit försorg om sex ungar,på väldigt lite pengar. Lyckats betala alla ungarnas collegeutbildningar utan att ta lån+ att de har ett stort farmhouse utan ett öre i skuld. Hon är en förebild bland frugalister. MMM skriver om henne t ex/ME

      Radera
  3. Ser fram emot att höra mer! Ska under tiden räkna lite på att spara 80% av sjukpenningen... :D

    SvaraRadera
  4. En dag som denna blir jag inspirerad av att höra mer och att spara ännu mera till framtiden. Diskuterades nämligen semesterbemanning på jobbet idag. Say no more. Ska bli underbart om sisådär 5 år säga upp sig vid den här tiden på året!!!/"Kvinna 45"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Semesterbemanning- en klassiker. Det är då man ska kila in någon sparad f-ledighet och riktigt skita i alla andra.

      Radera
    2. Haha :) Inte riktigt min stil och vill dessutom ha vänner kvar då det gäller trixa med ledighet. Glad för det nu när dessa dagar är ett minne blott. Riktigt skita i andra glöms ju inte i första taget och hos mig byter folk sällan jobb..../kvinna45

      Radera
  5. 80 % sparande skulle teoretiskt vara möjligt med en billig lägenhet och sambo som tog halva kostnaderna. Eller en lägenhet utan lån och sambo. Problemet med jämförelsen med svenska förhållanden är lönerna och skatten. Rent teoretiskt så skulle jag nog tjäna dubbelt så mycket och betala hälften så mycket skatt om jag hade ett likvärdigt jobb i USA. Om jag däremot ska tjäna dubbelt så mycket i Sverige så kräver det betydligt mer jobb än i dagsläget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhå på så vis. Tyckte väl att det verkat lite väl lätt att komma upp i >65.% i amerikat.

      Radera
  6. Har missat den bloggen helt, men ska genast lägga till den på lästlistan på forumet! =)

    Hälsningar,
    mrFIRE svenskafire.se

    SvaraRadera