April april & Yasuragi

Hello suckas,

Gårdagens inlägg var naturligtvis ett skämt och ett rätt fantasilöst sådant också - en rip off från MMM som brukade göra dylika pranks de första åren*. Men jag hade faktiskt en arbetsfri vecka mellan jobben och låt mig berätta hur jag skulle beskriva det för en person av kollegetyp: "Jo men det är rätt schysst att kunna ta en vecka att landa mellan jobben - att i tanken avsluta det gamla och bereda plats för det nya...Jag har mest tagit det lugnt, försökt vila och röra på mig...vara med familjen och så." Men, ni kära läsare är ju mer mina soulmates än kollegor så den sanningsenliga summeringen från veckan var att den varken innehöll särskilt mycket motion eller familjeumgänge. Jag sov, biotittade, lunchvinade, läste och badade mig igenom veckan - absolut ledighet & salongsberusning i ljuvaste kombination. Jag kan på riktigt säga att det var en av de lyckligaste veckorna i mitt liv. Jag har aldrig varit mer peppad till tidig pension, även om jag inser att det av skrumpleverskäl inte är hållbart att leva exakt på det sättet. Men med 75% alkoholreduktion är utopin satt och klar.
Om du är masochistiskt lagd kan du fortsätta här och läsa om min lediga måndag. Om jag hade levt "Måndag hela veckan" hade detta varit måndagen jag valt: Medan snittmedborgaren drog på sig knytblusen och stämplade in på random kontorskomplex, tog jag skärgårdsbåt ut till Hasseludden yasuragi. Jag gjorde det naturligtvis budgetvänligt - se nedan en jämförelse mot slumpmässigt vald medborgare:


Tabell 1: Svenne Banan vs. FruEfficientBadass, mars 2018 (SEK)

Som synes hade jag en i princip likvärdig upplevelse som den genomsnittlige yasuragibesökaren. Med den skillnaden att jag lade 13% av degen. Detta beror huvudsakligen på två saker:

1) Jag nyttjar ett klippkort med tio klipp på yasuragi. Dessa kostade innan renoveringen 2 900 kr och jag använde nu upp det sista klippet. 290 kronor för en heldag på yasuragi är mycket prisvärt. Att jämföra med lillebror Centralbadet som drabbats av hybris och tar 350 kr för en helgdagsentré och inte ens bjuder på frukt**. Efter renoveringen på yasuragi kostar klippkortet visserligen en tusing mer, men 390 spänn per besök är det lätt värt***. Det är en i sanning makalös spaupplevelse och att ens försöka jämföra den med exempelvis ett dussinplagg à 390 kronor från en dussinleverantör av miljödränerande fast fashion är löjligt.

Bild 1: Jämförande okulärstudie över värdet av 390 spänn

Du kan dessutom ta med en gäst på klippkortet och det skulle inte förvåna mig om du kan använda friskvårdsbidraget.


2) Jag kunde ta sig dit en vardag. Klippkorten gäller inte helg. Detta ses troligtvis av 90% av befolkningen som en nackdel. Men från FruEB:s horisont är detta enbart är en fet USP - färre hånglande par i poolen och smidig logistik - ungarna till skolan, off you go, hemma till middagen, len i själ och redo att vara ditt bästa jag igen. Rent krasst behöver du inte ens berätta för din familj att du ägnar dig åt okynnes-spaande, det rör bara dig och eventuellt din arbetsgivare i det fall du har samvete nog att ansöka om semester.****

Förr om åren brukade jag köpa lunch i den überljuvliga restaurangen (man har 25% rabatt med klippkortet), men i år tänkte jag dra det steget längre och för bloggens skull testa att göra en fuling nämligen ta med eget. Ett problem var ju vinet. Bara den som höstat i sig ett glas svalt Riesling efter ett par timmars pustande i varma källor och ångbastu kan förstå varför detta är en central ingrediens i spaprodukten. Lyckligtvis hade jag redan lösningen, nämligen frystricket. Det var bara att byta ut vatten mot vin. Vitt vin är till färgen likt Loka Crush Päron, så vill du vara helt säker på att ingen ska genomskåda din snålmanöver, bör du investera i en sådan flaska. Själv är jag lite av en daredevil så jag använde den Ramlösaflaska jag hade hemma. Tänk också på att det är svinvarmt inne på yasuragin efter renoveringen då de har höjt värmen i den stora poolen. Jag rekommenderar därför att du fyller minst halva flaskan med vin innan du lägger den i frysen. Min var bara fylld till en tredjedel och det resulterade i retligt rumstempererat vin. Med mig hade jag smörgåsar på danskt rågbröd med kalkon, dijonsenap och givetvis - karamelliserad lök. Jag hade delat dem i små portionsbitar så att det bara var att hiva in i munnen från min diskreta lilla låda. Du vill ju inte ge sken av att du har med egen matsäck på yasuargin - bara en galning skulle göra så. Lite nötter och digestive på det och jag var redo för en siesta i de stora vuxenvaggorna på övre plan. 

Med vinplaner blir det till att åka kommunalt och jag har dessutom ingen bil längre. Ett tips är att skrota det uppenbara upplägget med buss via Orminge***** och istället ta Waxholmsbåt ut till Hasseludden******. Jag tog båten från kajen vid Grand och det var sagolikt att glida igenom centrala Stockholm klockan 07:30 en disig måndagsmorgon, kryssa genom isblocken för att senare anlända till ett för mig helt okänt ställe nämligen Hasseludden brygga - ett litet snickarglädjesamhälle på gångavstånd från Yasuragin. 


Ja det är korrekt, jag läser en DI-artikel med den originella vinklingen att HM är på väg åt helvete p.g.a nepotism
Summerat - det här var en av de bästa måndagarna i mitt liv*******. Jag har än en gång fått bekräftat att nyckeln till ett magiskt liv inte är pengar - det är tid. 

Youkata - check. Läsning - check. Matlåda och vin - check.


Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass

*Om meningen "Ett väl utfört arbete ger inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar" kändes bekant i förra inlägget är det ett citat från en av mina favoriter, KBJ.** Nog för att jag gillar jugend, men det finns gränser för vad jag vill betala för att ta del av den. För 350 spänn kan jag nästan åka lågprisflyg till Bryssel för att bo i jugend en helg. 

*** Två ord till dig: Saltvattenångbastu och sovbastu.


****En gång nämnde jag för en kvinnlig kollega med tvillingar att jag brukade ta en semesterdag en gång i halvåret för att åka på yasuragi. Under småbarnsåren var det troligtvis dessa egna semesterdagar - AKA "riktiga" semesterdagar - som höll mig ovan vattenytan. Jag minns än idag chocken i hennes blick. Hon var inte dömande, bara mind blown: "Kan man göra så?". Svar ja, det kan man.


*****Det är inte en slump att det är till Orminge Fredde i Solsidan tar sin son  för att visa hur deppigt det är att bo i lägenhet. 


****** Jag åkte på SL-kort - ett test men kan komma att vara så framöver också, jag vet inte.


******* Bara tanken på att mina f.d. ledningsgruppskollegor nu satt i måndagsmöte och diskuterade nästa audit eller vem som skulle vara brasa vid nästa brandövning adderade en extra dimension till det. 

8 kommentarer:

 1. Underbart ärligt, härligt! Önskar jag hade ett spa med klippkort i närheten. Åker aldrig mer på spa en helg. Överfyllda pooler, nej inte med H2O, utan med mer komplexa fasta kemiska substanser, kallade människor. Jag kallar det girighet (vi har 300 rum här på hotellet men bara en liten pool och en bubbelpool men marknadsför oss som spa och cashar in på det)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy, dem undivker jag mer och mer för varje år som går. Märkligt egentligen - jag tycker på ett sätt att jag gillar människor mer och mer med åren, men bara inte fysiskt.

   Radera
 2. Svar
  1. Äsch, varför kom inte JAG på den titel :)

   Radera
 3. Oj vad jag håller med om att ovan skrivna är en av livets höjdpunkter (jaja, det skrev du inte ordagrant, men jag valde att tolka det så��) yasuragi, en måndag, ensam,klippkort (har också ett sedan innan renoveringen, med FYRA gånger kvar, galet nöjd över det) och medhavd lunch-det blir knappast bättre än så!

  Gjorde också så när barnen var mindre, tog en egen dag då och då, en gång drog jag tom iväg och bodde på hotell mitt ute i ingenstans över en natt, själv. Då var jag så uppe i varv med sömnbrist odyl att jag var helt stirrig första dagen, omöjligt att varva ner, dag två kom lugnet, helt underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. WOW! Vad underbart det är att blogga, man inser att man inte är ensam med sina grejjor trots allt. Hey yasuragi sista, kanske stöter vi på varandra någon gång framöver? Du känner igen mig på att jag alltid håller en isande flarra Loka Crush Päron i näven och har konstiga prickar på eventuella hörlurar.

   Hade man haft lite närvaro hade en ju skaffat klippkort precis innan renoveringen, men det är lätt att vara efterklok.

   Radera
 4. Prick allt i det här inlägget är klockrent.

  SvaraRadera