Budgetfilmkväll Belgien

Idag kommer ett litet sparknep klonat med min livsnjutarnerv. Ni som hängt med en stund vet att jag inte är den som tackar nej när det bjuds fin- (eller ful-) dricka, filmvisning eller god ost. Däremot är jag en snålfan som hellre lägger lite pengar än mycket. Därför tänkte jag i bloggen testa lite olika set-ups på temat filmkväll. För enkelhetens skull väljer jag tema efter land. Eftersom jag bara har bott i två utomsvenska länder börjar jag med mitt favoritland Belgien (jag är troligtvis den enda med Belgien som favoritland, inklusive belgarna själva). Varför det är mitt favoritland? Det får bli ett annat inlägg.*

Vi väljer alltså bort nedan vänster för nedan höger och spar i runda slängar 400 spänn. Jag spar också massor av tid eftersom jag inte behöver ta mig till bio/restaurang utan kan avnjuta det hela hemma i horisontalläge i min soffa.


Om filmdistributionen på svenska bibliotek varit unisont synkad hade jag utan tvekan uppmanat er att gå och låna en Dardennefilm, men nu är ju så inte fallet så jag väljer det enda genombelgiska som ges på Netflix i skrivande stund nämligen Belgica. Jag läste i Gretchen Rubins bok Lyckoprojektet att forskning visar att man kan bli upplyft av att läsa "katastrofböcker" - du vet, den där genren som handlar om människor som varit med om jobbiga saker. Om det stämmer kommer du att vara på mycket gott humör efter att ha sett den här filmen. Därtill har den precis rätt färgfilter - det är exakt dessa nyanser av beige, grått och brunt som utgör det belgiska DNA:t.


Gör så här:
1/ Bestäm ett datum för din belgiska filmkväll. Detta är absolut nyckel.
2/ Införskaffa en belgisk öl på ditt Systembolag eller närmaste ombud. Även detta är absolut nyckel.**
3/ Ställ ölen på kylning i god tid innan. Genom att titta på ölen dagarna före genomförandet blir du lite full av förväntan - mmm belgisk öl, iskall, najselinajs.
4/ Skaffa en bit goudaost. Inte skivad, i bit.
5/ På dagen D delar du upp osten i kuber, cirka 1*1 cm stora.
6/ Du lägger osten i en skål och pudrar rött chilipulver på.
7/ Cirka tio minuter före genomförandet ser du till att ha gått på toaletten, snutit dig, tagit på dig en varm kofta, satt mobilen på ljudlös och aviserat för ev. övriga i boendet att du inte kommer att vara disponibel de närmaste två timmarna.
8/ Du öppnar ölen, ställer fram osten och sätter på filmen.***
9/ Klart!

En annan belgisk film jag fått tips om är "The broken circle breakdown". Någon som har sett den? Finns tyvärr inte på Netflix och har inte sett den på bibblan heller.

Med vänlig hälsning/
Fru EfficientBadass

* Du kan ju börja med att bildgoogla "Brussels"+"Horta" så fattar du. Men det är ju inte bara detta art nouveau-frosseri som ligger bakom, jag tycker om belgarna också - de är lite sletna, opretentiösa och gör bra öl. Lite okänt är också att de är väldigt bra på mat. Jag brukar säga att belgarna är som fransmännen - bara fulare och trevligare.
** Om du vill göra en systembolagsmedarbetare glad (gäller särskilt hipstervarianten) ska du approchera denne och be om tips på belgisk öl. Själv gillar jag som sagt blanche - den är så fräsch att det känns som att dricka lemonad.
*** Om du har barn under 28 rekommenderar jag att du inte låter dem se filmen. Den innehåller en del osedligt leverne.

9 kommentarer:

 1. Netflix kommer inom mycket kort gallras ut i vårt hem till förmån för Draken Film (som Göteborgs Filmfestival står bakom) för 79 kr / månad. På sökning efter film från Belgien får jag 12 träffar, och då titlar som t ex Thomas in love, God´s offices, Barnet och Comme tout le monde. Blev helt yr av lycka när jag upptäckte Draken, som till skillad från typ alla andra streamingtjänster på riktigt har icke mainstreamfilm i sitt sortiment, och inte bara skryter om att de har det.
  Man kan också söka på kategorier som Film Noir, Guldpalmen, Kortfilm, m.m.
  /Sara G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Detta ska kollas upp genast. Netflix har både släp och luckor. Såg igår att Sideways låg som ”ny”.

   Radera
 2. TACK för netflix-tips. Ska kolla omedelbums till ett glas rött från Spanien dock.

  SvaraRadera
 3. Levde mina första år i Antwerpen. Har tyvärr inga direkta minnen därifrån men mina föräldrar talar fortfarande lyriskt om den tiden :). //Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anvers...underbar stad. Liksom Brugge, som ett julkort. Jag minns första gången jag klev in på Grand Place i Bryssel, jag tappade andan så märkligt intimt storslaget var det.

   Radera
 4. Upplever att Belgarna har mer lokal anknytning och bibehållen historia än i Sverige, större inte på något miljonprogram där direkt, däremot hundraåriga pubbar! Tack för filmtipset. Antar att du har sett "In Bruges", min favvo-belgiska film?

  SvaraRadera