Budgetfilmkväll Frankrike

Uppdatering: Två presentkort kvar, kör så det ryker. Efter helgen plockar jag de två bästa förslagen bland de som ännu inte skickat in, jag namnger ingen. Du behöver inte dela något, bara SKICK IN!

Hi suckaz. Idag har filmvisningen kommit till Frankrike - även det ett av mina favoritländer när det kommer till alkohol, ost och vin, särskilt i kombination.


På filmtemat hade jag spontant föreslagit något av Ozon eller Agnès Jaoui, men det fanns ingenting av dessa på Nettan. Det finns väldigt lite franskt på Netflix och för att inte tvinga i er gammal skåpmat av typen "Amélie från Montmartre" slänger jag ur mig två komedier. Vafalls? Fransk komedi? En paradox med Frankrike är att de - företrädesvis de fransmän jag dejtat i ett annat liv - varit såväl en smula humorlösa som begivna på messerschmitt-beteenden, ibland lyckas klämma ur sig en och annan rolig rulle. "I andras ögon" är en av mina absoluta favoritfilmer, men dessvärre fanns den inte på Netflix. Jag rekommenderar istället någon av nedan två:


"Dagen D" ovan vänster är lite småputtrig och jag fnissade en del medan "De är överallt" ovan höger är strået vassare. Den innehåller också min favorit Charlotte Gainsbourg. Oavsett vilken du väljer kommer du att få din dos av franskt gestikulerande och gutturala läten. Väljer du Dagen D kan jag också lova en obetalbar hund-scen (den där de klär upp hundarna inför bröllopet).

Jag vill poängtera att syftet med dessa nationellt tematiserade filmkvällarna inte primärt är att guida er till era största filmupplevelser. Tanken är snarare att man, genom att gifta ihop olika element (ex. smak, doft, visualer) kan åstadkomma en känsla av exotism och resa, utan att lägga x antal tusen på en faktisk resa. Vän av ordning menar då att man möjligen inte kan jämföra ovan budgetsittning i soffan med en helg i Paris. Det är helt korrekt, en helg i Paris inbegriper även omständliga transfers i illaluktande allmänna transportmedel, mötet med otrevliga fransmän, hundskit och, måste jag väl ändå tillstå, en del trevligheter. Men det kostar också 150 gånger mer så sannolikt har du inte råd att göra det mer än en handfull gånger om året*. Ovan upplevelse fixar du på en kafferast, utan att behöva ta ledigt, be någon om lov eller annat logistiskt jox.

Med vänlig hälsning/
FruEfficientBadass

* Såvida du inte aspirerar på Lyxfällan alt. faktiskt är svinrik**
** Och då ser jag inte poängen med att du läser den här bloggen sod off

13 kommentarer:

 1. När vi ändå är inne på fransk film, och innan belgisk, såg en underbar holländsk film som heter The Tuscan wedding. Mycket stereotypa karaktärer och mycket kaos i en alltid lika inspirerande miljö. Litet tips!

  SvaraRadera
 2. Du kan hyra I andras ögon för 29 kr på SF Anytime. Mer än 0, men betydligt mindre än en biobiljett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det också är kutym att skriva något i stil med "Jag gillar din blogg!" förresten :)

   Radera
  2. Underbart, då uppmuntrar jag alla att hyra I andras ögon istället, tack för tipset!

   Radera
 3. Spetsknypplerskan,man skrattar inte ihjäl sig, men en fin film med Isabelle Huppert. Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns på Netflix? Huppertfilmer är sällan några skrattfester, men man kan få frankofeeling ändå.

   Radera
 4. Franska förlagor på framgångsrika amerikanska filmer är att föredra, jag kan dra några exempel här för er gillar 80/90-tal: 'Trois Hommes et un Couffin' - som blev '3 Men and a Baby' i den amerikanska versionen.
  'La Femme Nikita' eller bara 'Nikita' - som blev 'Point of No Return' i den amerikanska versionen och där Nikita istället heter Nina. Ni som gillade de amerikanska filmerna ovan kommer antagligen bli kära i de franska förlagorna då de är så mycket bättre på alla plan.
  Ni läsare här på bloggen kanske har fler liknande filmer ni kan tipsa om?

  Jo, det finns gott om fransk kvalitetsfilm och jag tycker att européer känns kulturellt närmare oss än det amerikanska. Det är ju synd att europeisk film - fransk tysk italiensk spansk osv - är mindre tillgänglig än amerikansk, men säga vad man vill om amerikaner: de är jävligt duktiga säljare, det är helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om exemplen ovan och lägger till en omvänd: ”What women want” (Mel Gibson & Helen Hunt), och nu Netflixfilmen ”Jag är ingen lättfärdig man” (fransk rip-off). Jag går inte i god för kvalitén i ngn av dem men jag började kolla på den sistnämnda igår och flera scener kommer tillbaka om och om igen så ikväll, efter rooftop drinking i Berlin, ska jag kolla klart den.

   Radera
  2. Plus att jag måste säga att ja, amerikaner är bra säljare, men i många fall djävulskt bra filmmakare och berättare också. Återkommer med fler filmtankar imöra. Ett outtömligt ämne.

   Radera
 5. Alltså franska filmer! Franska språket... Fast jag tycker trots allt att en fransk filmkväll är ett klent substitut för en tripp till Paris eller varför inte Lyon... Men å andra sidan så var det ett tag sedan jag var i Frankrike och att då få höra franska och dessutom få den textad på svenska är ganska praktiskt. Nu vet jag inte vad som finns på Netflix, men om man vill ha film av det mer våldsamma slaget så är Vargarnas rike med Jean Reno att rekommendera. Kärlek tur och retur (Cinq fois deux) är en extremt missvisande titel men bra film vill jag minnas. Tillsammans är man mindre ensam är en riktigt bra filmatisering av boken. Anthony Zimmer såg på biograf i Paris och den funkar riktigt bra med rudimentära kunskaper i franska (utan svensk text). Trion i Belleville (tecknad!). Mannen såg den franska serien "Kackerlackan" på Netflix och tyckte den var bra. (Jag pluggade istället). ... och icke att förglömma Franska nerver (Les émotifs anonymes) Filmen som jag och mannen hade som första dejtfilm. Något otipppat val... Så nu har jag kommit ner i varv. :) /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra, att få det ur systemet :). Tack för alla tips, vissa känner jag till andra inte. Kackalackan måste jag verkligen kolla in.

   Radera