Bästa spartipset inför sommar 2018

Under sportlovet åkte min vän H på fancy pancy alpsemester och lämnade sitt hem utanför Stockholm tomt. Eftersom hon är en god och materiellt avslappnad vän erbjöd hon sig storsint att upplåta sitt hus åt oss, något bara en trebarnsmorsa kan tänka sig göra. Vi hakade givetvis på - vår helg hade annars mest bestått av att sitta och glo på varsin skärm (efter 15:00) och äta pop corn. Det hela fick en dramatisk start eftersom min vän, fantastisk som hon är på det mesta, är rätt ointresserad av sifferföljd, varför vi satte igång larmet och det var ett jävla oljud och appell till larmcentralen innan vi kunde installera oss och chilla. Men vilket chill sen då...lovely...
Vi snackar originalkonst på väggarna, vinterträdgård och badrum större än vårt kök. Så vad tog jag mig för då i detta fantastiska hus? Ja, döm om er förvåning om jag inte poppade en flaska cava och arbetade mig igenom rum för rum. Trappan var så lång att jag var tvungen att ta en vätskepaus. Vilket ju var tur, för när jag väl kom upp på plan två var bastun varm så det var bara att bita i det sura äpplet och ta plats.Under tiden hade HerrEB den goda smaken att fixa middag och ta hand om kidsen - en win-lose-situation till FruEB:s fördel. Vad som slog mig under kvällen - för det var en hyfsat ordinär lördagskväll - var hur utomordentligt uppfriskande det var att befinna sig i någon annans hem. Bara det faktum att man var tvungen att leta lite i kökslådor och skåp för att hitta grejer var stimulerande för hjärnan. Det var inspirerande att se hur de hade inrett, testa en ny duschtvål, försöka lista ut koden till kassaskåpet kolla igenom bokhyllan och det är alltid lite spännande att vakna i ett okänt rum (med några undantag i ungdomen). För en svenne banan-familj som oss är detta den perfekta balansgången mellan tryggt och spännande a.k.a lagom äventyr. Varför gör vi inte mer av detta? Det vill säga - byter bostäder och/eller lantställen med varandra? Det behöver ju nödvändigtvis inte handla om vänner med Äggetmöbler och egen sjöutsikt, vilket ombyte som helst duger. För du har väl inte missat:Om du hamnar i en fancy pancy environment som jag råkade göra denna helg - gratulations, som mitt barn säger när hon tror att hon pratar engelska. Om du hamnar i ett trashhushåll- gratulations - du kommer känna dig som kungen när du kommer hem igen. Som omvänd hedonic treadmill, äntligen kommer du att uppskatta det du har. Det är ombytet som är nyckeln. Det är i jakten på ombytet som du bokar semestrar på Playa del Ingles och Jumeirah Beach. Det kostar skjortan och halva ärmen och leder inte nödvändigtvis till evig lycka och upplysning men troligtvis (om du har småbarn) till rejäla doser stress i resemomentet. Jag förordar att du byter boende med någon av dina polare över en helg eller en vecka istället. Det kommer inte nödvändigtvis leda till evig lycka och upplysning, men det kommer heller inte att kosta skjortan och halva ärmen, eftersom ni bara byter lika mot lika. I fallet ovan bytte vi, om jag ska vara ärlig, inte lika mot lika. De bjussade oss på en helg i sitt hus. Men H du vet att ni är välkomna att inta vår lägenhet när som, bara Far i Huset kan skiljas från sina projekt ett tag.

Och även om vi båda levt relativt identiska liv i en identiskt (eller samma) förort, hade ombytet varit uppfriskande. Det är alltid kul att se vad andra har för sorters senap i sitt skafferi. Det är inspirerande helt enkelt. Så mitt spartips inför sommaren 2018 är: House swappa med en vän*!

Mvh/
FruEfficientBadass


P.s. I huset vi lånade hade de en helt genial tvättlösning. Uppe i badrummet ett tvättnedkast som går rakt ner i tvättstugan. Va?? Hur smart!?! Ds.

T v: Uppe T h: Nere
* Det vill till att det är en vän med ett öppet sinne, eftersom det för merparten av vår consumer sucka-befolkning inte är levnadsdugligt att semestra annat än charter eller äventyrspark på annan ort. 21 kommentarer:

 1. Du är välkommen till mitt hus på Sveriges framsida när jag är på Kanarieöarna i sommar. Bastu, vinkyl (två zoner så du både kan kyla cavan och hålla rödvinet rätt tempererat), nära till badsjö och natursköna omgivningar.

  Varför chartersemester för min del? Vi flyr! Orkar inte med vardagen just nu. Men jag tycker att det är ok för jag är i alla fall ärlig mot mig själv och hittar inte på dumheter om att "unna mig", "alla andra gör" eller liknande. Och vi har prioriterat detta ekonomiskt och hållit oss borta från tröstshopping, utemat, heminredningsorgier etc. Resan är fullt finansierad och betalas utan ångest.

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har min välsignelse Malin. Lägg nyckeln under dörrmattan så kommer jag som ett skott.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Tack för brevet idag snälla du! Du anar inte hur väl tillpass det kom, jag behöver lite bränsle för att orka en bouppteckning och dyl mindre skoj efter ett hastigt dödsfall. En släkting som bott i samma hus sedan 1968 och inte slängt en enda pryl och samlat ALLT tänkbart jox utan värde. Leve minimalismen säger jag bara, ingen ska behöva röja bråte efter mig och det ska vara ordning och reda i mina papper och finanser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Cava passar mkt bra till bouppteckningar.

   Radera
 4. Tidningsbilderna får mig att tänka på sitcomkaraktärer som aldrig visar ansiktet, som George Costanzas chef i Seinfeld eller grannen i Home Improvement: http://www.dvdizzy.com/images/h-k/his8-03.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte blända er med hela min uppenbarelse, då får ni ont i ögona

   Radera
 5. Jag älskar bilderna på dig (?) från huset. Hahaha! Mycket inspirerande läsning också! Vi brukar kunna låna en liten segelbåt en eller två veckor varje sommar men tyvärr inte i år, svärisarna ska givetvis på seglats heeela sommaren. De är pensionärer, kan segla från maj till september, men att flytta en eller två veckor är inte aktuellt. Är det bestämt så är det bestämt. Att flytta hem till svärisarnas villa medan de är borta känns mer som ett straff än en möjlighet. Hemester, here we come...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vet du vad, inte kan man komma här och anpassa sig hur som helst, räcker man dem lillfingret så tar de snart hela båten. Du måste naturligtvis brodera ut det där med straff.

   Radera
  2. Att låna deras hus, som mäklaren säkert sålde in som kanonläge på tidigt 70-tal innebär idag ett ständigt otäckt motorvägsljud som utan undantag bidrar till migrän och andra invalidiserande sjukdomars uppkomst. Att dessutom ta plats i deras pensionärsmöbler som t.ex. recliner-fåtöljer i obehagligt skinn, med matchande otäcka fotpallar skapar obehag bara jag tänker på det! Men som du skrev så skulle säkert detta göra att man uppskattar sin egen vrå så mycket mer. Men ska man slösa semesterdagar på självspäkelse så finns det säkert andra sätt att nå högre makter. T. ex ringa chefen och säga att man drar tillbaka semestern och jobbar några dagar till.

   Radera
  3. Haha! Saknas bara att de är granne med ett elverk, svinstia etc. Mina morföräldrar bodde nära grisar. När vinden låg på från väst... burr

   Radera
 6. Jag ler från öra till öra åt detta! Det är nämligen så att familjen som varje sommar låter oss flytta in (under sju veckors tid!) är en trebarnsfamilj med äkta konst och sjöutsikt. Så det var ju tur att du bifogade bilder eftersom jag för ett ögonblick började misstänka att vår värdfamilj var husutlåningsotrogna mot oss...

  Sedan såg jag bilden på dig i bastun och tänkte hm, vårt lånehus saknar bastu. Kan man ta upp det med dem tror du? Att vi VERKLIGEN skulle uppskatta om de kunna smälla upp en bastu lite snabbt. Gärna så att den är färdig när vi kommer i juni...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe tycker jag absolut. Bastu är en hyfienfaktor.

   Radera
  2. Eller hygienfaktor, vilket man nu väljer 😊

   Radera
  3. Det kanske finns någon som kan tänka sig att låna ut sin bastuflotte.
   Hur coolt vore inte det, att komma åkandes på en bastuflotte till huset ni ska vakta :)

   Radera
  4. Hmmm....Bastu är verkligen en hygienfaktor... Ordvitsandet verkar automatiskt och omedvetet ;-)

   ....eller så säger det lite om hur min skalle är påskruvad :-)

   Mvh
   Newman

   Radera
  5. ....och som om det inte var nog med mitt eviga kommenterande om ofrivilliga ordvitsar, kör jag in kniven lite till genom att dra ännu ett skämt:

   Vad är det för likhet mellan att ta sin hemorrojdmedicin och dricka sprit??

   Man blir bra i röva!!!

   Förlåt....
   Newman

   Radera
  6. Hmm...förutom att ”bli bra i röva” är obegripligt för en 08:a så jag var tvungen att konsultera min man för att till fullo uppskatta vitskvalitén.

   Radera
  7. HAHAHAHAHA man kan tro att ni två inte gör annat än dricker sprit med tanke på hur den här tråden utvecklat sig ;)

   Radera
 7. Måste också tillägga att vi VARJE sommar får frågan (från flera håll, inte bara ett) om vi inte ska "göra något mer" än att bo i Lånehuset. Bara för att vi får bo där gratis så är det tydligen inte tillräckligt mycket semester..?

  Jag tror att om vi hade berättat att vi hyrt det för 25000/vecka (japp, det är vad ett hus i den storleken med egen badbrygga och uppvärmd pool kostar att hyra) så hade inte en kotte frågat varför vi inte åker till fler ställen. Istället tänker folk "Nu har ni råd att åka någonstans OCKSÅ!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. I know, sjukt. Den här familjen hyr ut för det beloppet (kanske är det samma hus ändå, men de har smygit till oss en extra perk i form av dold bastu). Men precis som du säger, det ”gills” inte. Sjuka i huvet är vi.

   Radera