Om det tar mindre än två minuter...

Hej hej. Ett sådant där förnumstigt ordning-och-redaknep jag trillar över då och då är något i stil med "Ta rätt på sakerna på en gång. Ha som tumregel att om något tar mindre än två minuter att göra, gör det direkt." Jag har länge stört mig på denna tumregel eftersom den är ungefär lika logisk som frågan "hur långt är ett snöre". Det må väl vara hänt om du har en sak som måste åtgärdas. Men om du har trehundraarton saker som ligger fel, skräpar runt, kräver åtgärd, då talar vi 318*2=10,6h och då är det inte lika geschwint längre. Har du ett hem som ser ut som Kråkans är du uppe i 14-15h utan rast, åtminstone om du är kråka.


Men så slog det mig när jag stod i köket för ett tag sedan och hade ner en bit pappersskräp på golvet. Om man har ett prylfritt kök utan disk och skräp och annat jox, och tappar en bit pappersskräp på golvet, är det en ganska snabb och lätt manöver att ta upp den och lägga den i återvinningen. Hade jag därutöver haft en massa bröte att ta tag i hade jag med större sannolikhet låtit pappersskräpet ligga. Eller förresten...inte jag, men någon annan i samma situation kanske. Tricket är således att aldrig låta det bli fullt med bröte och stök. Som min vän C sa för några år sedan: "Vi har en ny städstrategi, vi ska sluta stöka ner." Så min tvåminutersregel lyder:

- Se till att bara ha de prylar du behöver
- Skapa så många rena ytor i ditt hem som är vardagslogistiskt möjligt
- Åtgärda oreda asap
- Njut av din fullkomlighet

Mvh/
FruEfficientBadass

26 kommentarer:

 1. ÄÄÄlskar tomma köksbänkar utan vattenkokare, kaffebryggare o annat. En fröjd med en Vissel-Johanna i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju mer hardcore än jag. Jag har både vattenkokare, brödrost och högtalare på min bänk.

   Radera
 2. Exakt! Låter man stök ta plats blir det snabbt lavinartat. Jag har även börjat bädda direkt jag går upp. Förut gjorde jag det efter frukost, men det är mycket smidigare att göra det som "avslut på sovandet" direkt istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Det snackas mycket om det där med bäddning nu, stora macho män som berättar om den positiva effekt omedelbar bäddning har för energin e d. Vi har oftast vita sängkläder och då räcker det med en mkt enkel bäddning. Det har jag dresserat mannen att göra så det är en icke-fråga för mig.

   Radera
 3. Det får en att undra varför människor blir minimalister? Kan det vara de riktigt oordningssamma som skalar av typ allt för att kunna hålla ordning och ibland blir besatta av ett hem fritt från det mesta, för att kunna fungera. Som måste ha typ städscheman och strikt rutin på sin städning. Då hjälper minimalismen, man har något att hänga upp sin stökångest på. Kan själv vara stökig, men skulle inte kunna ha det alltför kalt, blir lika störd vilket som./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser minimalism inte som sett sätt att ha så lite saker som möjligt utan det jag behöver och vill ha. Jag ledsnade på att söka efter saker varje morgon innan jag skulle till jobbet så tillämpade några tips från Marie Kondos bok och nu har allt sin plats. Personligen tycker jag städning är skittråkigt så jag anlitar städfirma. Inget funderande på städning längre och med allt på sin plats ägnar jag max 20 min åt att plocka undan i veckan. Innan ägnade jag betydligt mer tid i veckan åt att söka efter nycklar varje morgon. Nu kan jag välja att göra roligar saker. Jag upplever inte att jag har kalt men mina släktingar som har saker överallt tycker det. Jag tycker å andra sidan att de har stökiga hem med högar av saker överallt.

   Radera
  2. Jag gillar minimalisternas ”Svenssonminimalism” som i mångt och mycket syftar till det ni refererar till ovan nämligen att hitta grejerna. För min del började jag skala ner i samband med andra barnet, det var då det blev så uppenbart hur prylarna komplicerade vårt familjeliv. Att komma hem med två matkassar, hungriga barn men ingenstans att packa upp matvarorna, huvva. Leta nycklar Plina, min topp två hathobby (efter att macha strumpor efter tvätt).

   Radera
  3. Jag har en låda dedikerad för nycklar och en plats i handväskan så letar inte längre när jag är hemma. När det gäller matcha strumpor så köper jag numera bara svarta. Matchandet blir lättare och egentligen skulle man kunna låta bli att göra det. Dessutom köper jag alltid flerpack när jag köper så ungefär hälften är av en sort och den andra hälften av en annan sort.

   Radera
  4. jag har inte ens några ungar hemma, då skulle det förmodligen bli katastrof och socialen skulle komma och ta dem. Överlevnadsinstinkt och moderskärlek skulle förmodligen få mig i det läget att bli hardcore minimalist.
   Jag får alltid höra - om du lägger dina saker på ett och samma ställe så vet du var du har dem. Funkar ett tag men sen är det igång igen och jag rusar runt som en tok och letar, speciellt när jag är stressad, hjärnan blir bortkopplad, har hänt att jag missat bussen. På samma gång kan det vara så att jag har bestämt för att lägga en sak på ett visst ställe för att kunna finna den lätt och bekvämt. Det konstiga är att har jag bestämt mig för att nu ska jag lägga den här! Så kan det ändå hända att jag glömmer var jag har lagt prylen. Tror inte på begynnande demens här utan jag har alltid varit sådan./M

   Radera
  5. Ibland är jag för smart för mig själv, att jag går ett steg i förhand och till exempel lägger nycklarna i jobbväskan kvällen före och sen panikletar samma morgon då nycklarna inte hänger på sin rätta plats i nyckelskåpet.

   Radera
  6. För mig var det utmattningssyndrom som ledde till minimalism. Jag ag orkar inte alla sinnesintryck från en miljö med mycket färger, former och/eller stök. Sedan när min månadsinkomst halverades efter nyår har jag fått gå mer hard core.

   Radera
  7. Jag har faktiskt börjat tömma handväskan efter varje gång jag använder den. Allt på sin plats. Enda gången den är färdigpackad är när jag behöver åka jättetidigt till flyget eller ta tåget kl 6. Då gäller det att minimera tiden.

   Radera
  8. @ Mia: kan tänka mig att det blir viktigt att hålla nere antalet intryck/alternativ/ beslut i en utmattningsdepression.

   Radera
 4. Jag brukar plocka allt på sin plats innan läggdags. Det tar max 5 minuter i ett någorlunda minimalistiskt hem. Har insett att vissa saker går på autopilot att man inte ens kommer ihåg att man lagt dem på sin plats.

  SvaraRadera
 5. Tips för att slippa tokleta strumpor att matcha efter tvätt: lägg dem i tvättpåse (sån där som man tvättar bh:ar i) och vips är det mycket enklare. Givetvis får man då se till att det inte blir alltför många strumpor i varje påse, och såklart att de alltid har en 'maka' innan de läggs i påsen. Men detta sparar mig massor av tid och energi, jag sätter mig tex framför tv:n en kväll och matchar strumpor. Mycket enklare nu när jag med säkerhet vet att de hör ihop.

  För övrig vill jag också leva efter Kon Marie men det går inget vidare måste jag erkänna, kommer liksom inte loss. Gick med i en facebook-grupp med flera tusen medlemmar för att få lite bättre koll, men det känns ärligt talat lite som en "sekt" där man uppmanar till att följa den rätta vägen, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips med tvättpåse, sk testas. Undrar om det finns en blogg med manlig publik som diskuterar strumpmatchning?

   Radera
  2. Denna länk borde kunna kvala in som manlig strumpsorteringsblogg. Funkar kanske inte vid större familj dock.
   https://cornucopia.cornubot.se/2018/03/lifehack-strumprotation.html

   Radera
  3. Konstigt, den hittas inte när jag kopierar in länken. Kontentan?

   Radera
  4. Utvalda citat från bloggen:
   "Det var dags att rotera bort mina strumpor och idag anlände den nya laddningen, och alla de gamla kasserades vilket senast var ca 2.5 år sedan."

   "Genom att ha identiska strumpor inköpta samtidigt minimeras tiden det tar att para ihop dem, om man så alls behöver para ihop strumporna. Eftersom de är identiska så är det annars bara att lägga dem i samma låda osorterade och ta två varje gång man byter strumpor. Själv parar jag dock ihop dem vilket tar minimalt med tid."

   Radera
  5. Och detta är alltså skrivet av en man? Förlåt min chock, men jag är gift med en man som sorterar in barnens kläder i mina lådor och kan gå till jobbet i olika nyanser av blått på kostymbyxor och kavaj.

   Radera
  6. Tänk på att ca 7% av alla män är färgblinda och att merparten av oss övriga spelar färgblinda i sympati med de drabbade.

   Radera
 6. Alltså vårt minimerande hemma är berusande! Bättre buzz än finskumpa. Jag vet var ALLT är. Alla kläder är redo att tas på, allt i kylen är färskt, jag behöver aldrig leta saker. Och det tar like NO TIME att hålla det så här nu när grunden är lagd. Tänk om jag lyssnat på mormor som försökte banka in ”var sak har sin plats” när jag var typ 4 år. Och ”den som spar han har”... Alltså fatta själsron jag kunde haft som 20-åring. Men man måste kanske fylla 40 för att fatta. 40 är fan fabulous! Och min strumplåda likaså.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller i vanlig ordning med om allt. Jag stör mig också på att min visdom yrvaken kom till liv närmare 40. Måste finnas någon evolutionsbiologisk förklaring.

   Radera