Pengatankar från helgen

Vadå helgen? Jag går ju alltid i pengatankar. Förutom när jag är ute och går i naturen. Då tänker jag på hägrar och amerikaner och sånt. Men i helgen poppade följande topics upp helt randomiserat i mitt huvud och jag kände att jag behövde tömma dem i slasken d.v.s. i er:


1. Hur min lathet kostade mig en dags sparande

På fredagen säger min tonåring att hennes sport-BH försvunnit. Efter att ha ställt de vanliga kontrollfrågorna* på vilka hon svarat i linje med att allt hopp är ute, går jag med på att köpa ny. Jag undviker fancy pancy märken utan sourcar från HM. Vi köper två stycken för totalt 358kr, vilket motsvarar ganska exakt vad jag lägger på långsiktigt sparande per dag om man skulle bryta ner det. Missförstå mig inte - klart min dotter ska ha sport-BH. Med när vi kommer hem och min dotter ska lägga dem i lådan hittar hon den gamla**. Detta är visserligen peanuts - det är väl bra att hon har fler plus att de andra barnen kan ärva. Vad jag menar är att hade jag tagit mig tiden att gå på min primära instinkt - att själv leta igenom lådorna eftersom barn i 99% av fallen är urusla på att leta - hade jag avancerat en dag i sparande. Det gjorde jag inte nu. Jag offrade en dags framtida frihet för att jag var lat.


2. Hur min dotters flit sparade mig en dags sparande

På lördag morgon står det klart att våra korpulenta lånekatter faktiskt är så klumpiga som de ser ut. Under natten har de krossat en ram och en blomkruka då de försökt orma sig runt i fönstren. Ramen var väl strunt samma - ett vintagefynd för en tia - men krukan störde mig något eftersom vi har fyra likadana vita krukor i vardagsrumsfönstren för våra delvis oäkta orkidéer. Det går liksom inte att byta ut en kruka mot en annan, det stör min 5%-iga aspberger. Så min första tanke var: "Retligt - vi får köpa nya krukor". Eftersom vi inte har bil blir det ett inköpsstället i stan, exempelvis Åhléns. En okej vit kruka vid namn Ellen kostade 99kr. 99 gånger 4 är som bekant 396kr, vilket är nästan ungefär vad jag lägger på långsiktigt sparande per dag om man skulle bryta ner det. Då erbjuder sig min äldsta att fixa krukan. Så med hjälp av limpistol från Panduro (love it!), transparent tejp på insidan, häftmassa och vit färg får hon till det så tjusigt som nedan. Inte exakt nyskick men vem bryr sig? Plus att hon fick känna sig duktig.3. Det är dyrare att skicka med eget paket än att köpa färdigfrankerade vadderade kuvert

MK as in Mia vann tack vare sin morgonpigghet "Meet the Frugalwoods" och jag tänkte överlista systemet genom att slå in boken i resterna av ett av barnens bänkpapper och sätta frimärken på det. Jag har alltid stört mig lite på de där färdiga kuverten (S, M, L, XL ni vet) - det känns som lurendrejeri.**** Men hör och förvånas - det var dyrare att porta boken än att skaffa kuvertet. Visste ni detta?

4. Så länge det finns idioti och snygg formgivning finns utrymme för produktlanseringar

På väg hem från ett yogapass på en fancy yogastudio (en generös vän med ett generöst friskvårdsbidrag) trillade jag in på apoteket och såg då denna hylla:Ni ser vad det är - miljövänliga rengöringsmedel i snygg formgivning, olika varianter för olika utrymmen. Nedsatt pris också, från 90 till 74kr. USParna var snyggt presenterade på hyllprataren: Miljövänligt, effektivt, väldoftande jadajada plus att man fick en snygg kasse med på köpet så att man kan marknadsföra det nya märket på stan. Hade jag köpt en för badrum och en för kök hade jag kommit ut 148kr fattigare. Hade jag köpt till fullpris hade jag varit ytterligare 50 kronor kortare. Och det påminner mig om att jag i nuläget faktiskt lägger just 50 kronor på rengöringsmedel. Fast då vart tredje år ***** eftersom jag spär 5 ml gulsåpa i 5 dl vatten i en blomspruta och använder till allt. En liten, kanske obetydlig fördel med just gulsåpa är att den, förutom att checka i samtliga USPar på "Ren Logiks" produkter är att min blandning går att använda i alla rum. Bara en liten nyansskillnad, rätt intressant om man har minimalistiska aspirationer och ogärna fyller ett städskåp med städprylar.

5. Det behöver inte alltid finnas något att göra

Nedan tunna katalog trillade ner i brevinkastet i fredags. Oklart hur eftersom vi har skylt "Ej reklam" och den ej var adresserad.


Ser ni? Det är ju en mutation av Dolph Lundgren, Gordon Ramsey och en sleten Martin Timell! En riktig überman, han är hård, han kan bära sten, han lägger dem rakt. Borde inte du bli lite mer som han? För enligt utsago är det tydligen så att "Det alltid finns nåt att göra". Den här katalogen stör mig av flera skäl:
 • Så usel målgruppsanalys. Vi bor i lägenhet. Exakt var ska vi lägga stenarna? På vår balkong? 
 • Så usel svenska. "Det finns alltid nåt att göra". Nej, "Det finns alltid något att göra" din copy-sopa. Så länge du inte skriver interna lappar för kylskåpet eller i din dagbok - håll dig till ett korrekt språk.
 • Varför har ni petat upp Dolph-Gordon-Timells huvud mitt i rubriken då det finns gott om utrymme sten att ta av nedan? Är det för att man ska bli nyfiken på att avkoda det spännande budskapet och därför hålla pampfletten i sin hand några sekunder extra innan man hivar den i återvinningen?******
 • Men mest av allt stör jag mig på det stressande, genomskinliga och töntiga påståendet att "Det finns alltid något att göra." Vad man vill säga är att det är varje medborgares plikt att konsumera på typ Hornbach för att sedan konstruera eller renovera. Jag hävdar med emfas att så inte är fallet. Tvärt om är det en av vår tids stora sjukdomar - dessa ständiga, eviga projekt. Projekt som tar av vår fria tid, av våra pengar, av vår energi och av vårt fokus. I en tid när vi mer än någonsin skulle behöva ägna oss åt att vara i naturen, kela med djuren, prata med barnen, hångla med folk, problematisera samhällsfrågor, läsa skönlitt, laga egen mat och dricka rödtjut. Så efter att jag postat detta inlägg kommer jag att lägga Hornbachkatalogen i botten av undulatburen och låta Coco sköta resten. Spoiler alert - rubriken kommer att bli ännu mer svårläst.

Ville bara säga en sak till: Det fanns på riktigt en grill i katalogen som kostade 22 885kr. Lek med tanken på att snittinnehavaren av en sådan grill har den i max 10 år (då har det kommit så många uppgraderingar att hen bara inte står ut med en så obsolet historia) och grillar i snitt 10 gånger per säsong (face it, hen spenderar merparten av sin sommarsemester i Torekov och Nice och grillen blir lite otymplig att ta med även i monster-SUV:en). Det blir ett PPA - Pris Per Användning- på 229kr (ej inkluderat drivmedel - orkade inte läsa hur den skulle värmas upp). Hade hen istället lagt dessa pengar i en indexfond....*******

Mvh/
FruEfficientBadass

* Har du letat igenom dina lådor? Ligger den i tvätten? Är den på skolan?
** Jag hade naturligtvis klippt av alla lappar ink tvättråden eftersom "de skaver" så de gick inte att lämna tillbaka.
**** Jag kan inte riktigt sätta ord på varför, det känns bara lite "heppigt". Jaha, du ska skicka en pocket - 45 spänn! Sedär - len liten marmorskärbräda - 45 spänn! En påse bomull - 45 spänn!" Litar inte på't.
***** Grumme gulsåpa kostar 18 kronor på Willys och jag använder knappt en flaska om året.  
****** Ok funkade för mig, jag sitter fortfarande och håller den, två dygn senare.
******* You know the drill, det blir mycket pengar under samma period. Jag tänker inte berätta hur mycket. Okej då, det blir 48 000kr efter ISK-skatt. 

20 kommentarer:

 1. Tack jähättesnälla för att du skickade i påse. Böcker i papper/vanliga kuvert trillar ut - har jag tyrt fått erfara. Kommer sitta och dregla framför brevlådan idag! :)

  Skrattar fö gott åt ditt Apoteksbesök. Häll på att åka dit på di däringa i fredags. Men, nä! Höll mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well done! Spara dreglet tills imorgon om jag känner Postnord rätt. Och proaktiv ursäkt för att jag både kladdat och rivit i boken (jag river istället för att sätta hundöron).

   Radera
  2. Postnord skötte sig utmärkt, den kom nu! Tack! Mvh nästan dött av skräck för utflygande objekt! :D

   Radera
  3. Så bra. Ursäkta flygande objekt, jag har ett överlager efter felbeställning och lägger med där jag kan. Överraska ett barn i din närhet vettja! (Dra upp ordentligt)

   Radera
  4. Ska snart skicka en bok till en vän hehehehe....

   Radera
 2. Haha härligt inlägg. Att limma sina saker är inte att förglömma. Dock tycker jag att smältlim är riktig skit så jag köpte lite PL40 på byggmax och limmade ihop en trasig:

  - sax
  - xylofon
  - pall
  - kruka

  vi får se hur bra det håller men detta limmet är det starkaste jag vet så chansen är mycket god att dessa saker håller väldigt länge. Alla dessa grejor hade lilla snålgrisen tagit sönder, barn är experter på sådant. Fruar också för den delen ;)

  Känner absolut igen mig i det där med att barn är urusla på att leta. Lilla Snålgrisen är bara 3,5 år men kan inte hitta något om det så ligger mitt framför ögonen. att hennes rum är stökigt och fyllt med "presenter" hjälper föga.

  Apropå rengöringsmedel, det är något som vi Snålgrisar har experimenterat med flertalet gånger och inte funnit något som fungerar riktigt bra överallt. Såpa är bra men fungerar dåligt på igenkalkade duschväggar. Citronvatten fungerar bra i badrummet men sämre i ett fettindränkt kök. En blandning fungerar inte bra på något tycker vi. Just duschväggar är ett bekymmer då vi har hårt vatten, och de blir vita på nolltid. Letar fortfarande efter något medel som man bara kan spraya på så rinner all kalk av utan muskelansträngning... tips?

  Reklam är ju töntigt, visste du inte det? Titta på reklamen för Ninja Kasino och förklara för mig vad f-n den handlar om? Man blir matad med liknande skitreklam om man tittar för mycket på "gratistv" via dplay eller tv4play. Kortfattat:

  - En snubbe sitter på ett flygplan och spelar på sin dator
  - Man får se nån sorts kontrollcenter med massa skärmar där en kvinna med extremt stora ögon säger "Daniel look we have a possible win" och en japansk gubbe (såklart en man i chefsposition) reser sig upp och med myndig röst säger "send ninja"
  - Ett stort propellerplan framför flygplanet där killen spelar släpper ut en tjej med nån sorts surfbräda surfar på vindströmmarna, sen gör en bakåtvolt och hamnar på spelarens flygplans vänstra vinge, kastar någon sorts kaststjärna? som går genom flygplansväggen, och vips sitter spelaren och dricker champagne med Boxer-Robert.

  Totalt obegripligt, tvingades se denna kanske 20 gånger när jag kollade på några serier under helgen. En gång kom den tre gånger på raken i samma reklampaus!
  Antar man bara ska se reklam en gång, därefter blir den konstigare och konstigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, you made my day med Ninja Kasino. Säger något om målgruppen. Jag har visserligen både en och annan filthy business i mitt cv men jag tycker detta med de nya spelbolagen är värst. Förstör en hel generation.

   Radera
  2. Det kanske inte är ett snåltips, men däremot ganska effektivt: jag brukar använda WC-duck på kalk i duschen. Spruta på (skulle kanske göra sig bättre lite utspädd i blomspruta), se till att det täcker allt (annars blir det kalkränder kvar), låt sitta en valfri stund och spola sedan av.


   På tal om så där dåliga reklamfilmer och svindyra onödiga saker (som en grill för extra högt PPU) så brukar jag alltid tänka (eller säga när filtret är avstängt) när någon köpt en ny stor TV: "Värt att spendera X antal tusen för att få se en större reklam"

   Till bloggerskan: Du är ju för jävla rolig, älskar dina texter!

   Radera
  3. Men tack Linn. Alltså du spoiler alertar mig, jag har ett inlägg om WC-ankan liggande i drafts. Jag upptäckte av en slump att den jäveln tog de fläckar som gulsåpan gick bet på, exempelvis den där brunröda randen runt kranen. Jag känner mig tvungen att skriva det här så att jag inte blir anklagad för Linnstöld när jag postar inlägget.

   Radera
 3. Ättika är det bästa och det mest miljövänlig. Googla ättika, kakel så får ni massor med tips. Apropå ärtsoppa, det är ju jättebilligt att göra själv och enkelt, går det inte att använda crockpot? /ME

  SvaraRadera
 4. Älskar din nedbrytning av Hornbach! Då jag ofrivilligt (?) tagit del av day time-TV, stör jag mig något otroligt på all reklam för spelbolag som ninja kass(ino). Målgruppen för reklamen är förståss arbetslösa, sjukskrivna och annat rikt folk som är lediga på dagarna och drömmer om ett annat liv. Gammalt hederligt utspätt diskmedel används företrädesvis som rengöring i vårt hem. Även såpa har använts men inte sedan en freak accident slet bort 99% av korken men lämnade kvar den lilla proppen i själva öppningen. Helt omöjlig att få bort utan verktyg (och där var gränsen överskriden till förmån för diskmedelsflaskan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräver att få detaljerna kring Freak Accident

   Radera
 5. Apropå obegriplig reklam. Har möjligen tjatat om att spärra direktreklam i detta kommentatorsbås förut. Förlåt i så fall. Om inte - detta är underbart! Jag bär nu ut returpapper max 2 ggr/år. https://www.statenspersonadressregister.se/root/dina-personuppgifter/reklamsparr.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick in och kollade och blev ännu mer konfys - jag är ju redan spärrad? Nåja, jag uppskattar ibland att få lite material att smäda.

   Radera
  2. Det kanske inte var så länge sedan? För mig tog det nästan ett år innan det gav resultat ordentligt på hallmattan. Man kan ju misstänka att företagen använder de adresser de köpt fler än en gång.

   Radera
 6. Haha! Nja, det var ett tämligen okomplicerat såpflaskfall från låg höjd med korken först som landade på kanten på tröskeln till tvättstugan. Nej, vi har inte trösklar av vasst stål och det var inte heller -35 grader C, så hur korken kunde splittras och spidas i hundra (give or take) små vassa gula plastprojektiler, men lämna kvar biten i hålet är en fråga för haverikommissionen.

  SvaraRadera
 7. Snålgrisen: Kalcinex (här finns den på colorama) gör exakt det du önskar, spruta på, vänta, spola av! Dock dyr och med allra största säkerhet väldigt omiljövänlig../Lisa

  SvaraRadera