Mat 2.0.

Ho Ho! Åsa "Jag lämnar ekorrhjulet" Axelsson var med i Filosofiska Rummet i lördags, lyssna på avsnittet här (tack Bagarn!). Det är anmärkningsvärt att temat får så stort genomslag i allt från ful- till finmedia och nu in i det absoluta finrummet på Sveriges radio. Bra jobbat Åsa och PR-fölket på Norstedts. I den här intervjun landar man också behagligt i slutsatsen om att det Åsa gör, faktiskt, är bra för framtida generationer - en aspekt jag tycker lyst med sin frånvaro i övriga inslag. Är det bara jag som tycker att det är märkligt att det med den klimathets som råder i svensk media inte bara bockar i aktning och respekt inför någon som slutat konsumera skiten ur vår jord? Istället talas det om dusch-shaming av familjemedlemmar och av minskat bidrag till tillväxten? Media is eating itself. 

Less. För att parafrasera kapitel ett i Åsa Axelssons bok Jag lämnar ekorrhjulet. På matsituationen hemma. För ett par år sedan trodde jag att jag hittat lösningen i och med fyndet "Studentmat" med bulkköpsvänliga, billiga och nyttiga alternativ. Men såhär i retrospekt var det nog bara ett av recepten barnen gillade och det var Flygande Jakob. Boken bjöd på liiite för mycket gurkmeja och lite för lite slakthusavfall för deras smak. Och jag har kommit till den gräns i mitt liv att jag måste ta en sup varje gång ett barn snörper på munnen och säger att "det var lite gott och lite äckligt" när jag stått och svettats kvinnotid vid spisen när jag hellre hade suttit vid datorn och skrivit inlägg om att svettas kvinnotid. Följande problem har jag:

1/ Brist på inspiration. Gillar att utmanas receptligen men inte på daglig basis.
2/ Svårigheter att handla. Ja jag erkänner, utan bil är det svårt att åka till Willys. Och att få sakerna plockade och hemkörda kostar inalles 149 kronor vilket är typ 17 burkar krossad tomat så glöm det.
3/ Önskan att äta mer vego och fisk. När jag känner mig inspirationslös blir det mycket nötfärs och kyckling.
4/ Önskan att varje smula äts upp. Av näringsmässiga, miljömässiga och moderspsykiska skäl.
5/ Önskan att göra rätter som går att batcha lagom mycket, d.v.s. ett par trotjänare som kan göras i croc poten att frysas in till 50% så att jag åtminstone varannan vecka får 1-2 matlagningsfria dagar.
6/ Nog med vinandet i veckorna. Spendrups 2,8% funkar alldeles utmärkt och kostar ink. pant 5kr/burk.
7/ Nuff' Polarkakan! Jag är less på att se mina barn sitta och tugga vetedeg för 40 kronor/rullen när jag kan baka Flow FI:s fantastiska Idiotbröd (för att till och med en idiot som jag klarar det) för bråkdelen av den kostnaden. Plus som Åsa skrev i sin bok: Trivseln i att varannan vecka fylla hemmet med doften av nybakt.
8/ Jag måste få kontroll över matkostnaden. Jag har bedragit mig själv i tron att vi handlar för typ 4 500 kronor per månad men det stämmer inte. Vi ligger snarare på 7 000 kronor. Kanske 7 500 om jag räknar in att min man handlar en del. Genom att skapa en meny med ett par slamkrypare får jag ner kostnaderna och får samtidigt bättre pejl genom fyra samlade beställningar varje månad, istället för det där ströhandlandet varje dag. Och nu kom jag på en punkt till:
9/ Jag har svårt att handla med mitt side hustle hunden. Som ni vet är hundar att betrakta som förståndshandikappade barn som inte är välkomna någonstans förutom in på HM. Jag måste alltså binda honom utanför närbutiken och därefter, med kallsvetten rinnande nerför pannan, speeda mig igenom affären allt medan hans ihärdiga och jättehöga skall  - ty hans ägare har aldrig uppfostrat honom och heller ej jag - skapar stress för såväl mig som medmänniskor. Vilket gör att jag får kila ut i kvällningen och handla och det vill jag inte, då vill jag fira skymning* och dricka aperitif.


Jag fick idén efter inlägget med Sejvas fisktacos. Samma vecka hade jag använt croc potten (hädanefter: långkokaren) två dagar i rad och jag slogs av hur praktiskt det var att köra långkoket just två dagar i rad eftersom jag då inte behöver baxa upp och sen ner den otympliga tingesten från och till sitt köksskåp två gånger per vecka utan enbart en gång. Till och med jag kan leva med att ha den stående över natten, så ful den är. Sakta började min scam ta form. Hmm...jag kör en fin långkokt bolognäs onsdagar för att sedan köra ärtsoppan på torsdagar. Check på dem. Vid tandborstningen samma kväll (det är då jag brukar tänka) kom jag på att såväl bolognäs som ärtsoppa är batchprodukter, d.v.s. jag gör dem bara en gång varannan vecka, vilket betyder att jag bara kommer att behöva ha långkokaren framme två gånger per månad #lean.

Därefter frågade jag mitt språkrör mat av barnen vad annat de gillar. "Sushi" var ett givet svar. Det får bli fredagar framöver, tillsammans med mitt nya fynd** från beställningssortimentet: Julius Kayser för 59kr (OBS! Åtta dagars framförhållning här så jag har alltid en beställning i pipeline). Här har vi en glipa i systemet nämligen 14-åringen som inte gillar sushi. Jag får då demontera de asiatiska ingredienserna och servera vanligt ris med en bit stekt lax eller liknande. Men detta är enda avsteget från veckans matsedel swear to God. Sen fortsatte vi att bygga. Jag menar The Matsedel. Den kommer alltså att ligga under hela våren 2019. Jag kommer att se det som en utmaning att medelst inkrementella framsteg förfina dessa rätter bortom mänsklighetens perceptionsförmåga. Exempelvis tipsade IGMR i sin kommentar till Sejvas fisktacos om att göra egen sås med mango och koriander. Noterat! Detta kommer säkert att testas under våren. Liksom andra såser och tillbehör. Men själva grunden med tortillabörd och pommes får nog stå kvar.

På samma sätt kommer jag att jobba på att för varje batch köttfärssås addera mer och mer grönsaker och mindre och mindre kött. Lite som att koka en groda ni vet, börja med iskallt vatten och höj gradvis värmen. Osmaklig liknelse vid bolognäs men ändå. Och helgens kycklingrecept, kom igen! Det finns ju miljarrrder sätt att tillaga kyckling på, det är bara att kylskåpsgoogla. Eftersom jag troligtvis kommer att köpa hem 2:a hands-sorteringen på frukt och grönt i slutet av veckan blir det ett givet inslag i lördagens rätt. I förrgår kväll (första lördagen i den nya matordningen) fick de ugnsstekt kyckling i olja/soja/fryst koriander/vitlöksmarinad toppade med en mix av smörstekta andrasorteringsgrönsaker i form av champinjoner och haricots verts***. De åt! Gröna bönor! Till detta serverades ris och ett iskallt Julius Kayser. NOM!

Ytterligare en fördel med detta förfarande är att jag har en one and only shoppinglista som jag nu satt upp på kylskåpet. När det är dags att göra veckohandlingen tar jag och ögnar igenom min lista för att sedan ögna igenom mitt kylskåp och mitt skafferi. Hepp så var det klart. Nästa steg är ju att skapa en färdig shoppingslistebas på Mathem.se så att man bara kan gå in och plocka upp den och göra ett par modifieringar innan inskick.

Nu blev det här inlägget så långt att jag återkommer imorgon med den exakta matsedeln. Hade du och din eventuella familj klarat att äta samma sak varje vecka under ett halvårs tid?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Enligt en vän till min man är detta gammelsvenska för att göra "det".
** Art. nr. 2934, finns under flik vintips ovan. Ett överraskande bra vin - torrt men otroligt smakrikt med en härlig eftersmak. Rekommenderas varmt!
*** Det är för övrigt bra att tänka på att använda Mathems 2:s-sorteringskasse rätt tidigt i matlagningscykeln eftersom de trots allt ligger i andrahandskassen av en anledning. 

47 kommentarer:

  1. Jag avundas inte ditt picky-eaters problem, förstår att det måste skapa en hel del frustration i vardagen kring matsituationen...Varför inte göra veckomatsedel och äta samma saker vecka in och vecka ut om det innebär mindre mental stress, tänker jag. Det kanske är ett bra sätt att få med barnen på tåget. Här hemma är det inte barnen som sätter begränsningar i matlagningen, det är maken som har lite svårare att tänka sig att äta veg eller soppa till middag typ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetariskt behöver inte vara linser! Tänk vanlig mat: pizza med olika sorters ost, oliver osv. Ugnspannkaka. Ostpaj osv.
      Säg inte vegetariskt bara.
      /C

      Radera
    2. @Simplicitas: "Varför inte göra veckomatsedel och äta samma saker vecka in och vecka ut om det innebär mindre mental stress". Ja jag ska inte sticka under stol med att det är en av de större orsakerna. Jag liksom gillar tanken på att ha en enda meny. Jag menar, gå tillbaka ett par generationer och man åt samma sak (korngröt) varje måltid 24/7 minus någon gång då och då när man fick sill eller köttsoppa. Det är ett lyxproblem jag har. Och C: Det är exakt denna inställning jag behöver, tack!

      Radera
    3. Ja verkligen, allt som underlättar vardagen är bra. Det ska inte behöva kännas som en kamp i varje matsituation. Instämmer med C, vi kör äggbaserad mat säkert två ggr/vecka. Mycket av den vegeratiska maten går också utmärkt att kamouflera i vanlig mat.

      Radera
  2. Jag har ju inte mycket till familj men personligen skulle jag inte klara ditt upplägg mer än max ett par veckor.

    Jag undrar om det inte vore klokt att redan från början utveckla konceptet till en rullande treveckorsmeny med en basinköpslista och tre olika färdiga komplementlistor.

    Du kunde fortfarande köra två långkokardagar för det måste ju finnas fler lämpliga recept för den metoden.

    Det skulle kräva lite mer förberedelsearbete inledningsvis men jag tror att det är större chans att ni orkar hålla ut en längre period.

    SvaraRadera
  3. @Frihetsgrader: "utveckla konceptet till en rullande treveckorsmeny med en basinköpslista och tre olika färdiga komplementlistor." Tänker att det kanske växer fram. Åtminstone en tvåveckorsmatsedel. Är inte där än, är alldeles för exalterad över enveckastanken.

    SvaraRadera
  4. Vi har matkostnader på ca 350-400 euro/månad.Två vuxna,tre tonåringar.Jag gjorde en sex veckor matlista son vi försöker hålla oss till,vanlig husmanskost och lite lyxigare till helgerna.Nu har jag bunkrar upp med mycket billig mat i frysarna,så nu kör vi på att använda upp det,men sen kör vi matlista igen.Brukar även skriva upp veckans meny på en griffeltavla i köket för att undvika besvikelser,alla vet att på onsdag vankas det fiskpinnar.Jag gör också ofta dubbelsats av maten,och så tar vi med som matlåda till jobbet,eller fryser in tills nästa gång det står lasagne på matlista.Jag bakar vårt matbröd (köper ibland annars går barnen i strejk)kaffebröd osv själv.Bunkrar upp i frysen när nåt är på extra pris osv..
    AnnH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt tips med att skriva upp menyn på tavla på väggen. Tror att det medför en känsla av förlikning över sin maktlöshet för barnen. Alla vet ju att om det strå nedskrivet är det sant.

      Radera
    2. "Tror att det medför en känsla av förlikning över sin maktlöshet för barnen. Alla vet ju att om det strå nedskrivet är det sant." Hahahaa. Taget! Och jag är likaledes impad av Ann. Där har du lite att jobba på Kaktus.

      Radera
  5. Det blir lite skolmatslista över det hela,på måndag blir det Lasagne ok bara att gilla läget.Matlustan i sig själv är ganska simpel,plockade bara fram alla kokböcker och receptsamlingar och skrev upp dom rätter som tolereras av alla i familjen.Om någon rätt får tummen ner av alla barn så brukar jag lova att ta bort den från listan,om dom lovar att äta den den här gången.Morot och piska..
    AnnH

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Det blir lite skolmatslista över det hela,på måndag blir det Lasagne ok bara att gilla läget." Så får de inspiration att flytta hemifrån också.

      Radera
  6. Du har en stor Willys på Fridhemsplan och dit är det lätt att åka tunnelbana.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså? Är det gamla Klippet eller var?

      Radera
    2. Ja just det, har vi hela denna tid glömt att tipsa Fru EB om den butiken?! Vid Fridhemsplan finns ju många mataffärer: Coop Daglyx, Ica för stenrika (dock med fina erbjudanden), ytterligare Ica för medelrika (liknande erbjudanden), Lidl, ÖoB och så Willys förstås. Köerna på den sistnämnda butiken är dock de längsta om man handlar efter kl 15 på vardagar. /Eva

      Radera
    3. Länk
      https://www.willys.se/butik/2258
      Nu får du möjlighet att lufta dramaten också. Kanske med bilder och "reportage från stan" under veckan som kommer.

      Frågat dig förut om du gjorde uppföljning på dina (icke befintliga) budget, men du hade så bra koll att det var onödigt sa du då. Vad var det som fick dig att nu titta mer noggrant på matkostnaden?

      Radera
    4. "Frågat dig förut om du gjorde uppföljning på dina (icke befintliga) budget, men du hade så bra koll att det var onödigt sa du då. Vad var det som fick dig att nu titta mer noggrant på matkostnaden?" What, har jag sagt det? Skämsel. Nej, mina maträkningar har ballat ur ett bra tag nu.

      Radera
  7. Kan inte låta bli:

    Taco tackolv.
    Bitar av kyckling eller vegokylling i wokpannan, massor av grönsaker 2:a sortering i bitar som inte ska bli supermjuka, fajtaskrydda (finns storpack Citygross). Ner i tacobröd och på med riven ost av bästa pris som blivit kvar från storosten. En klick cream fraiche. Yammi.

    Lördagsmiddag med soffhäng:
    Minchos (hemmakökets pinchos)
    Grillkryddad pommes (inte nödvändigtvis vanliga utan något annat kul och prisvänligt)
    2 mozarellasticks (steks i panna m olja)
    Några Röstaz,
    Tacobröd + ovanpå det bitar av mozarella, salta lite, sen ett till tacobröd ovanpå. Stek med lite olja och dela i 4-6 bitar.
    Toppa med ett par bitar ribs per barn, från Long Horn (ligger bredvid Pulledpork.)
    Så sitter man och handäter, så gott och uppskattat.
    Man kan sen variera med det som man måste bli av med, lovar att ingen märker något..!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Taco tackolov ska det stå.

      Radera
    2. Sejva, när ger du ut din barnvänliga kokbok? Och vad är röstaz? Har nu googlat ett tag och kommer bara till barnovänliga sidor.

      Radera
    3. Det ska ju naturligtvis stå Rösti, jag var nog lite matberusad då vid lunch.
      Kokboken med Santa Sejva kommer ut i samband med min late retirement..

      Radera
  8. Veckohandlar (som sagt) helst i lugn och ro på vår Willys på landet. Sedan lite komplettering i sta'n. Tycker det funkar så bra med konceptet "utgå från vad man har" plus "det verkar gott" (provar något nytt) plus "gamla favoriter". Fördel oss: Inga hemmavarande barn. Försöker köra mer och mer vegetariskt för miljön, för oss och för ekonomin. Summerar alla kostnader varje månad för att kunna följa upp, och matkostnaden har blivit klart billigare även efter det att vi blev barnfria. Några kommentarer:
    - Älskar att baka men har inte haft tid på ett tag förutom pizzadeg (hemgjord pizza med goa vegogrejor på, det måste väl alla gilla). Vi kör knäckebröd till frukost; bakar gärna baguetter till soppa men ibland (som nu) får det bli Fabrique (som nog faktiskt är minst lika goda).
    - Äter vegetarisk soppa varje vecka. Många bra sopprecept(och annan god vegomat) finns i Hugh Fearnley-Whittingstalls "Veg Every Day"; sötpotatissoppan där är grym). (Side note: Som språknörd älskar jag att han gett ut en bok med namnet "Hugh Fearlessly Eats It All".)
    - Gillar vegolasagnen från Under 10:an med röda linser. Gör den när färska lasagneplattor är på extrapris. Två formar och sedan har vi mat för ett tag framåt.
    - Folköl går fetbort för mig. "Mineralvatten" ur Soda Stream får bli vardagsdryck (om det inte finns en vinslatt i kylen; ibland är det dock bara "vardag" tisdag och torsdag).

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åmen folkis som kittlar så gott i kistan! #vardagslyx. Jag ska genast cruisa in på Veg Every Day (även om det kommer dröja innan jag bryter min veckoplan, jag kan ju drömma om åren som emty nester). Och hur jag än försöker kan jag inte gilla linser i lasagne...har försökt säkert en gång och det var med någon matkasse.

      Var du ironisk med Fabrique? Du är ju faktiskt i den ålder då ironi är ganska default. Du menar att Fabrique är magnifikt goda men att era inte är så dumma heller?

      Radera
    2. Är väl helt enkelt ingen stor ölfantast, men Guinness på fat i Dublin är något jag gärna kan tänka mig.
      Icke ironi: Fabrique har fantastiskt bröd (men dyrt). Gör baguetter själv efter Sébastien Boudets recept (ett ynka gram jäst ger en "lavin" av jäseffekt om man bar använder bagarens viktigaste ingrediens: tid) som blir riktigt, men kanske inte lika, bra. Finns så många "baguetter" till salu i Svedala som borde skämmas. Knaprig yta och list segt innehåll med många, olika stora hål ska det vara.

      Magnus

      PS. Har beställt Julius Kayser (Soze?). Låter som ett superfynd (fast en, kanske snobbig, vinrecensent kallade det "endimensionellt" när jag googlade i förmiddags).

      Radera
    3. @Magnus: Vilken hedersbetygelse, att bourgogne blanc-mannen beställer mitt vita vintips. Du måste återrapportera!

      Radera
  9. Måste slå ett slag för Portionen under tian:

    https://www.instagram.com/portionenundertian/?hl=sv &

    https://undertian.com/

    har fått så mycket inspiration där och lärt mig en hel del nya recept på både goda och nyttiga maträtter!

    /Lilla My

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommit med bok å såg jag på Insta?

      Radera
    2. Japp! Går nog snart att låna på bibblan med:)

      /Lilla My

      Radera
  10. Hade en uppfattning om att alla ’FIRE kidz’ slukade gröt och grönsaker, så skönt att läsa att någon mer får kommentaren att det är lite äckligt.

    Sushi - familjens favorit här, men tar tid att göra. Istället kör vi pokebowl - serveras som tacos och alla plockar sitt.

    Sushiris, laxbitar (marinerade - se ICAs poke bowl recept), picklad rödlök, sojabönor, mayo (blandar in kimchi ibland), gurka, mangobitar, avocado..... krossade rotfruktschips att strö över. Och självklart behöver man inte ha allt på en gång utan beror på priset.

    Tack för en bra blogg! Läser den dagligen dagligen, men har aldrig kommenterat!
    /Lily

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lily: Tack för första kommentaren! JAAA poké bowl, älskar't, kommer inlägg inom kort.

      Radera
  11. Jag har inte så mycket att komma med i barnvänlig väg, speciellt som jag själv var extremt picky när jag var liten... men pannkakor blir det åminstone en gång i veckan. Vi är lata och lägger ca 2500-3000 kr/mån på mat för två vuxna, men skulle lätt kunna minska den kostnaden om vi orkade tänka lite mer (läs mindre köttsubstitut, nya recept, orka researcha vad som ska köpas ekologiskt istället för allt över ett bräde, inte handla allt på ICA/Hemköp/Mathem, osv.)... som det är så är jag nöjd om vi äter hemlagat och så mycket vegetariskt som möjligt. Tror tom att vi kommer spara pengar på att handla via Mathem, för det eliminerar allt impulsköpande som blir när saker "hoppar på en" i affären. Lättare att vara rationell vid datorn. Dessutom är det gratis leverans till oss!

    Våra nuvarande "vegofusk": quornfärs istället för nötfärs i alla "vanliga" favoriter (tacos, chili con carne, köttfärssås, mm.). Halloumiburgare när det vankas lyxmiddag (burgaren byts mot stekta halloumibitar, allt annat samma). Oftast någon typ av grädd/tomatsås med pasta/ris i matlåda. Lyxpastasåsen är Oumph!, gröna ärter/egenodlade brytbönor, grädde, timjan, vitlök, om extra lyx någon typ av smakrik ost. Dryga ut allt med familjens favoritbönor för att minska mängden kött/köttsubstitut per person, i vårt fall kidneybönor eller stora vita bönor (omnom). Om en känner sig generös så är 280g Oumph fyra portioner, annars delar en dem i ännu mindre delar och lägger till mer bönor. Mättnadskänsla och spår av köttextur är det viktigaste. Pasta, Findus grönsaksbullar och ketchup duger också till middag ibland, det är rent av gott nu när jag aldrig äter "(mamma scans) köttbullar och makaroner" längre.

    Jag skulle aldrig orka laga mat varje dag - vi gör storkok (ca 6 liter gryta åt gången) som fryses in. Tänker effektivisera det här ytterligare genom att skaffa en ännu större gryta. När en känner sig ambitiös så kan en laga flera rätter på det här sättet och sedan variera menyn genom att ha 3-4 olika färdiga rätter i frysen. Den enda begränsande faktorn här är frysutrymme - vi skaffade en frysbox till förrådet och kommer få ytterligare en iom husköpet. I bra burkar håller det mesta i minst 6 månader, så varför inte göra ännu större batcher bolognäs och ärtsoppa?

    Asså har inte de flesta familjer en veckomeny som upprepas? Vardagsfavoriterna som går i repris när en inte orkar tänka mer. Du accepterar bara faktum och gör det till en kul grej/utmaning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Fru Lugn vilken göttig kommentar. Jag måste gå tillbaka till den här tråden och plocka ut lite recept det känner jag redan, särskilt halloumiburgaren, jag dreglar i realtid. "spår av köttextur " sammanfattar väl min aversion till köttsubstitut. Jag kör antingen äkta vara i små mängder eller inte alls.

      Jag ÄLSKAR ditt förhållningssätt till storkok och jag ÖNSKAR att det kunde se ut på detta sätt i vår familj. Men en halvfrys på fem...och nej jag har ingen kontakt nere i källarförrådet...

      Intressant också det du säger om grönsaksbullar och ketchup. Falafelliknande då? Ska testa på barnen men i regel genomskådar de grönsaker förklädda till slakteriavfallsprodukter illare än kvickt och spottar ut likt katter som fått medicin i maten.

      "Asså har inte de flesta familjer en veckomeny som upprepas?" Åmen tack för ditt acknowledgement av detta angreppssätt. Tycker jag har fått alldeles för få stående ovationer och många "konstruktiva tips" för att undvika veckomenyn i kommentatorsfältet (shaem on you bitchas). Om man googlar "svenskarnas vardagsmat" får man fram följande ranking så ja, vi är i allra högsta grad en svenne banan-familj:

      1.Kyckling med tillbehör 10,2 %
      2. Spagetti köttfärssås 10,0 %
      3. Fisk 7,3 %
      4. Köttbullar med tillbehör 6,2 %
      5. Pastarätter 6,0 %
      6. Vegetariskt 4,1 %
      7. Korv med tillbehör 4,1 %
      8. Lax 3,6 %
      9. Korv stroganoff 3,4 %
      10. Soppor 2,8 %

      Radera
  12. Har nu en klassiker i ugnen - makaronipudding! Det är enkelt, billigt och gott och man kan variera köttingrediensen. Testar nu med stekt kycklingbacon och så lök, chili och vitlök förstås. Makaronerna fick koka med lite en näve röda linser också. Äggstanning på det och så lite ost på toppen och in i ugnen. Vem gillar inte detta? Borde vara barnvänligt. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm låter delicious! Om inte annat sparar jag tipset i min pärm märkt "Härliga saker jag ska göra och äta när barnen flyttar hemifrån".

      Radera
  13. Eva, hur har det gått med jobbet, har du hört något än?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men jag fick veta att det skulle ta tid, kanske får jag slutgiltigt besked först i augusti. Är inte formellt behörig för just den tjänsten nämligen. /Eva

      Radera
  14. Jag har efter mycket svärande äntligen fått snits på croissanter. Bakar och fryser in, värmer en ovanpå brödrosten (har en bun heater tillsats...) medan jag gör kaffe på lördagsmorgonen. Kostnad på mitt bageri (ej Sthlm): 27 kr/st. Min variant: max en femma. En krona till om jag gör pain au chocolat. Dessa har jag inga problem med att äta varje lördag. http://paindemartin.se/?p=1995

    Värre är det med att upprepa mat för ofta, det är inte kul. Fast det blir ändå liknande varje vecka, Bo ensam + utmattningssyndrom gör att det är smartast att laga 4-6 portioner och sedan frysa in. Försöker dock laga mat 2 ggr/vecka så det ska komma in lite nytt i frysen.


    Vanlig middag några ggr i veckan: 1 dl havregryn + 1 dl vatten som får svälla i kylen några timmar. Mixa med bär och frukter och ev mer vatten till smoothie. Äts med ägg eller zaatar manakish som jag alltid har ett lager av i frysen, så extremt gott. Gör dem med 25% kikärtsmjöl så blir de matigare. http://zeinaskitchen.se/manakish-zaatar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hej på dig, allt ok? Saknar tiden då du kommenterade var dag men är glad att du verkar ägna dig helhjärtat åt terapin. Hur går det?

      Jag tänkte faktiskt på croissanter häromdagen. Pain au chocolat är också min absoluta fäbless, jag kan leva utan allt annat sött/fika/blabla men ej detta.

      Och tack igen för exotiska ingredienstips (det var du som fick mig att upptäcka sriracha).

      Radera
    2. Hej hopp. Mår sådär och behöver ransonera skärmtid, så kikar in här emellanåt och läser ikapp. Och nu när det var mat blev jag tvungen lägga mig i ju. Sriracha och pain au chocolat är fö livet! Var för sig.

      Radera
  15. Måste testa egna croissanter någon gång men har ej haft lycka eller tålamod med recept där smör ska kavlas in. Tycker Picards mini-croissanter är riktigt bra och lagom stora som del av en frukost. Med dem kommer man ner till en femma styck också.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör receptet från Paindemartin ovan, det är mycket enklare, lovar. Tips:använd inte Vetemjöl Special utan ta vanligt. Special gör degen för svårkavlad. Och kavla absolut inte för hårt samt fuska inte med vilotiderna i kylen. Då kommer det gå toppen

      Radera
    2. @Magnus: Picard åt jag mycket i Frankrike men här tycker jag att det är så svindyrt. Åtta små macarons för typ 60 spänn liksom. Visserligen billigare än på tösses mitt emot men ändå. Lidl har säkert för en tredjedel av priset. Just det, vid sidan av Pain au chocolat gillar jag även macarons. Hur kan man INTE gilla macarons, dessa små pastelldrömmar med seg, underbar konsistens.

      Shit, middagsdags. Kan inte läsa den här tråden mer nu jag dööör.

      Radera
  16. Yo! Jag, en trött trebarnsmor, boende när Hammarbybacken är sugen på att fara på bilutflykt till CityGross (kanske vid knugens kurva?) och matshoppa livet ur mig någon helg. Du får gärna säga till om du vill åka med. Jag har en cool och stökig minibuss med lerfläckar och godispapper på golven. Så får du skjuts hem till dörra.
    (Har följt din blogg sedan start men aldrig kommenterat)/SysterSnål

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej barn, gillar ni godis, jag har en påse här, blandat, vill ni smaka. Vad är din favorit, åh, den gillar jag också. Vet ni jag har hundvalpar, gillar ni hundvalpar, dom här har precis öppnat ögonen, dom är jättesöta, vill ni klappa hundvalparna, dom är här borta i min minibuss, här borta, dom är jättesöta......FruEB.....nej, inte i minbussen, nej FruEB....FruEB.....

      Radera
    2. Ha ha ha! Nä, jag håller med! Stay away från galna läsare! Det fattar jag ju! Tänkte inte på att världen är en galen plats där det finns verkliga ufon :). Jag åker dit själv och handlar (på makens jobb-bensin) och ser om det blev någon skillnad. Jag blev ändå lite stolt över mig själv som handlade på Ica kvantum igår kväll och rodde hem en riktigt skön rabatt. Dels genom att köpa nedsatta varor, dels genom att använda 8%:arn (kupongen som på vår Ica gäller om man handlar måndag-onsd). Träffade en klasspappa där förresten och var nästan nära att fråga om han ville in i min bil och få lite skjuts hem ;)
      (Jag tog körkort 3 dagar innan mitt tredje barn såg dagens ljus och lever i villfarelsen att alla människor vill ha skjuts hit och dit som jag vore moder Theresa själv). Jag vill iaf tacka för en fin blogg och alla dessa grymma människor som gör så att kommentatorfältet rockar! Peace/SysterSnål

      Radera
  17. Här skulle jag kunna skriva en uppsats! Jag och min man har satsat stenhårt på att minimera tiden (och pengarna) vi lägger på matinköp samt att andra mål även är att alla ska vara mätta
    samt äta näringsriktigt.

    Vi rullar på en tvåveckorsmeny med vissa rätter som återkommer varje vecka.

    Var tredje månad åker vi med bilen och handlar torrvaror för tre månader framåt (funderar att göra det för fyra månader framåt nästa gång). Garderober och förvaring som varit tomma fylls nu av
    krossade tomater och kokosgrädde mm. Det blir en och baksäte fullt med matvaror.
    Varannan vecka cyklar vi och storhandlar. På två cyklar till närmsta Willys (och du vet ju vilken fru FB) får vi hem frysvaror och färskvaror för två veckor. Fast morötterna tar alltid slut...

    Jag har börjat fylla i ett google doc med hur mycket vi förbrukar av olika matvaror. Jag kan till exempel berätta för dig att vi använder 1,5 påsar havregryn och 14 krossade tomater per tre månader.
    Genom att fylla i dokumentet blir det mer tydligt vad det är som kostar. Till exempel köper vi ägg och bär för rätt mycket pengar och då kan vi analysera om den kostnaden är värt det.

    Vi satsar på en matkostnad på 6 000 kronor per månad, det känns lagom för oss just nu. Vi handlar någon gång per vecka i närköpet för att komplettera något vi fått slut på/glömt att köpa på Willys.

    SvaraRadera