Odlingsspecial 4:3 Balkongodling

Ni som följer mig på Instagram har de senaste månaderna fått ta del av mina äventyr i systembolagets beställningssortiment, prisspann 49-59kr. För maximal folkbildning har jag nu även uppdaterat flik "Vintips" som du ser om du klickar på rullgardinslisten (på mob) eller i flikraden under bloggloggan (på datan). Jag gör en särskild shoutout för bubblet Gilloria (art. nr. 73566) för magiska 59 kronor.

I dagens inlägg rör jag mig utanför den absoluta lägstanivån - d.v.s. odling du kan göra även om du skulle bo i en källarlokal med enbart en diskbänk och en stråle dagsljus till ditt förfogande - nämligen till dig som åtminstone har en liten balkong. Inspiration har jag hämtat från artikeln med namnet "Odla ätbart - och vackert" i min lokaltidning.



Här kommer några handgripliga tips från artikelns Linda Schilén:
- Odla sådant som går att skörda flera gånger om (ex. potatis, rädiser, plocksallad).
- Jobba på höjden. Exempelvis Malabarspenat.
- Vinbärsbuskar funkar tydligen perfekt till balkong och klarar ofta även hårda vintrar.
- Förgro potatis och chili redan nu (nu=mitten av mars).

Jag testade att odla potatis i hink en gång och det var jätteroligt. Jag har för mig att jag skaffade tre plasthinkar. Idag hade jag ju byggt en lång, stor balkonglåda av ekologiskt spillvirke från självdöd björk, men det här var innan jag blev gammal och klok. I en normalstor hink kan du sätta runt 3-4 potatisar (låt dem ligga och förgro någon månad så att den skjuter små skott) och grunda med runt 10 cm jord. Lägg i en potatis. På med ytterligare ett lager jord. Nästa potatis. På med mer jord. Nästa potatis...ja du fattar. Vattna ofta men inte för mycket. De behöver inte stå särskilt ljust i det här läget men så fort de börjar titta upp ovan jord är det dags, dock inte i starkt solljus. Lagom med sol och vatten är bäst.

Jag såg också att det finns speciella potatiskrukor och potatissäckar som lämpar sig för balkongodling. Tanken med säcken är att du ska kunna odla rejält på höjden och enligt tillverkaren kan du, förutom potatis, även odla lök, morot, jordgubbar mm.



Jag vågar inte ta gift på det, men jag tror att du som vill odla potatis utan balkong och bara ställer din hink eller potatiskruka i ett fönster även du kommer att lyckas, förutsatt att du inte har det för varmt. Kanske finns det i föreningen ett fönstersprång du kan få nyttja till en sådan vacker handling? De kanske kan få komma in och smaka på en färskpotatis vad det lider. Men vara en, annars tar de slut.

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

  1. Härligt! Odlingsspecial på extratid! Tipset med Malabarspenat blev en länk som inte leder någonstans. Eller rättare sagt den leder mig till ett spännande test inom kort! Tack! Jag har ganska stor tom men tycker ändå om krukodling. Speciellt kryddor ger en magisk touch när man grillar/röker mat. Förgroddning av potatis sker som sagt redan på köksgolvet. Landet är vänt och redo för utplantering. Det blir en bra sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag såg det. Tanken var att den skulle gå till ett sökresultat som visar olika fröpåsar med Malabarspenat men det går tydligen inte att länka så brett så mitt förslag är att ni själva googlar på Malabarspenat.

      Håller verkligen med om det du säger om kryddor. Färsk rosmarin på kött eller halloumi, dragon i såsen, det är verkligen de här detaljerna som lyfter en måltid.

      Radera
  2. När bär flytten av till Hälsingland, och vad planerar du odla på gården? Friland? Pallkragar? Djupbädd? Växthus?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ett flertal amerikanska stater att exportera lagligt till......

      Radera
    2. Potatis i djupbädd, jordgubbar i rabatt. Nässlor och vinbär har vi gratis från naturen. Älskar nässelsoppa. Hoppas också på ett ordentligt äppelår i år när vi äntligen har tid att ta hand om alla, till skillnad från tidigare då det mest varit en stress. OCH jag måste ju sätta en rad jordärtskockor också i djupbädden.

      Radera
    3. Jordärtskockor kan vara lite jobbiga att avgränsa och bli av med.

      Radera
    4. Fru EB: Glöm inte purjolök, rädisor och bönor.

      Radera
    5. @IGMR: "Jordärtskockor kan vara lite jobbiga att avgränsa och bli av med" Det låter som min kind of odling. Jag är fortfarande stolt över min myntarabatt som bara blir större och större för varje år.

      Radera
    6. Oavgränsad mynta?! Du lever farligt.

      Radera
    7. That's me, livin on the edge. Idag gick jag ut utan halsduk.

      Radera
  3. Jag försöker bestämma mig för om jag är odlingsintresserad eller bara förtjust i att äta resultatet... ;-) Men som läget är just nu "odlar" jag orkidéer i ett fönster och gullranka i ett annat. Lite sugen på att prova nån kruka med smultron i sommar, men det lär inte bli någon jätteskörd...

    Vinbärsbuskar skulle vara drömmen. Har 5-6 buskar i trädgården i norr, undrar om man skulle kunna gräva upp en och plantera i kruka. Hm. Gäller dock att nya boendet har balkong då.

    SvaraRadera
  4. Grönkål!! Min absoluta favorit. Den är så användbar i soppa, paj, chips med olivolja och salt. Själv odlar jag den i pallkrage och skördar fortfarande från förra årets planta! / Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grönkål eller min favorit Svartkål/palmkål.

      De kan bli ansatta av kålfjärilens larver men brukar ta sig igen när de lugnat ner sig. Annars kör man med fiberduk. Vi direktsår utomhus.

      Radera
    2. @IGMR: Du låter så proffisg, som Odla i P1. (Ett program som f ö ger mig stora trädgårdskomplex)

      Radera
  5. Kan grönkål vore kul att testa! Hur började du?

    SvaraRadera
  6. JA Grönkål vore kul att testa.

    SvaraRadera
  7. Rätta mig om jag har fel, men är Ingrid positiv till grönkål?

    SvaraRadera