The magic of the FI...

...är en illusion. FI är inte det magiska pillret som kommer att göra ditt liv bättre utan det är som bekant du som måste utforma ditt liv så att du får ut maximalt av det. Din ekonomiska frihet är enbart ett smörjmedel. Jag kom att tänka på det när jag läste ett gammalt inlägg av Jillian på Montana Money Adventures (hon med helvetespastan).


"How can I invest in changes that will make our life and the lives of others better?
As soon as you pay off debt, ask this.
As soon as your saving 50% of your income, ask this.
As soon as you have a years expenses saved, ask this.
When you hit FI, ask this.

Ask at each step. Because life doesn’t start at when you hit the point of financial independence. And FI doesn’t magically change things. You change things with intention and action. Every step of the way, you can make your life and the life of others better."


För min del handlar detta om att jag pö om pö börjar fylla mitt liv med härliga, explorativa saker för såväl mig själv som andra. Inte så att jag springer runt som någon Sound of Music-karaktär på stan utan mer av typen förkovran, massivt med film och natur och att vara andra behjälpliga med saker. Att gå från att vara i en statisk bubbla till att börja anpassa mig efter min omgivning satte igång i samma veva som jag bestämde mig för FI-spåret år 2015. Jag var så illa tvungen, eftersom rätt många av mina aktiviteter av typen "lära mig klippa mitt eget hår" eller "göra egen sushi" inbegrep ett visst mått av artisanal kompetensutveckling av jaget. Och jag gillar det verkligen, att vara mer av en DIY:er. Att sen kunna hjälpa andra med såväl ekonomisk planering som barnpassning har adderat visst värde till mitt liv och fått mig att känna mig mer som en del av mitt fysiska närområde. 

Vad jag vill ha sagt är egentligen att Jillian har rätt. Det kommer inte att ske magi den dagen du når ditt FI-nummer. Magin inträffar i resan. Om du befinner dig på just denna resa, vilken magi har du erfarit om någon?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Bagarn påminde mig igår om att lyssna på Frihetsmaskinen som intervjuades i P3. Alltså, jag blir lite småkär i "Peter". Jag uppskattar också reporterns beskrivning av "pengamaskinen" tio minuter in i avsnittet. Det låter som att hon beskriver något mycket exotiskt och unikt. Men jag klagar ej! The FIRE is spreading! D.s.

27 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag skulle kalla det magi, men att säga upp städhjälpen, spara några kronor och på köpet åter välja när och vilken städning som just jag tycker behövs var betydlig skönare än vad jag kunde föreställa mig. Resan är dock bara inledd för min del:) Jag läser med förtjusning både dina inlägg och en del av kommentarerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det härligt när fakturor brister. Jag får kick varje gång jag minskat månadskostnaden. Sedan i januari känner jag verkligen av att tre barnförsäkringar rykt. Jag har nog inte haft så här låga månadskostnader sedan...vi flyttade ihop jag och min man. Min senaste "ta tillbak" var dyra salongsschampon. Då hade jag dumsnålat i några månader och det var ledsamt för mitt hår såg ut och kändes som kartong. Nu är jag glad igen. Det var nästan värt det att ha kartonghår i ett halvår.

   Radera
 2. Jag kan gå on and on. Nu kommer jag från utmattningssyndromsträsket vilket ledde mig fram till FIRE. Bara insikten om att chefande, prylar, status, ansvar faktiskt inte gör mig till en bättre person, till en rolig person, till en person som har tid för min omgivning, till en person som tar hand om sig själv.

  Jag behövde en annan väg. En väg som innebär att ett steg bort från normen, återkoppla med mig själv och omgivningen och göra saker annorlunda.

  Jag får fortfarande gåshud när jag läste MMM, din blogg och andra och insåg att det finns en annan väg, en annan dörr. Jag behöver inte fortsätta på detta spår som skaver så oerhört. Det finns valmöjligheter.

  FÖ - Underbart med Frihetsmaskinen och P3 igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bara insikten om att chefande, prylar, status, ansvar faktiskt inte gör mig till en bättre person, till en rolig person, till en person som har tid för min omgivning, till en person som tar hand om sig själv. " Ja mysrys. Sannerligen gör det en inte till en roligare person. Och jag tror att det var du eller din fru som sa det så spot on, att det känns som att vara 18 år igen. Hela världen ligger för ens fötter, det är pirrpirr-spännande. Vad ska hända?

   Radera

 3. Det är mycket Zen-tänk i FI verkar det. Gärna fler såna här postningar. Själv är jag ju inte på det superspararnivå helt utan försöker hitta en medelväg.
  Jag tänker senaste tiden mycket på det här med Abundance, vad det nu blir på svenska. Jag fick det från Bodo Schäfer. Alltså att saker/världen/vadsomhelst helt enkelt kan bli bättre, framförallt genom att man samarbetar. Jag har nog till stor del agerat utifrån nollsummespelstänk tidigare, att om någon vinner nåt så måste någon annan förlora lika mycket (scarcity mindset). För mig hänger det här ihop med personlig och ekonomisk utveckling. Med nollsummespelstänk är världen alltid hotfull, konfliktfylld och pengar är något ont. Med ett mindset som är inställt på Abundance så finns inte motsättningen mellan att utvecklas, att bygga förmögenhet, och att vara med i samhället.

  Just my thoughts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överflöd? Ja nollsummespel tror inte jag heller på. Kan verkligen rekommendera detta program på det temat. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1212974?programid=793
   (Filosofiska rummet från 13 januari i år - "Går det att vara optimist idag?").

   Radera
 4. Fin intervju med Frihetsmaskinen. Stor igenkännande med det han/ skådisen sa angående att ju högre man klättrar (mer man tjänar osv) ju större större blir rädslan att "falla".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen verkligen. Satt hemma hos en "fallrädd" person igår (från detta inlägg: https://efficientbadass.blogspot.com/2019/02/min-van-sager-upp-sig-nu.html) och trots att de båda nästan tjänar sexsiffrig per månad är det lite panik nu när hon fyra månader innan slutlön ännu inte har ett nytt jobb. En intressant sak hon sa var att "det är viktigt att ha ett jobb ifall man blir sjuk." Är det? Okej i USA, där du inte får sjukvård om du inte har en sjukvårdsförsäkring som du inte får under 5-6000kr/mån som privatperson (om ens det). Men i Sverige? Det jag möjligen förlorar genom att inte pynta en massa fluffiga försäkringar för mig och barnen är väl lite extra plåster på såren i det fall jag måste avstå inkomst för att vara inlagd/med inlagda barn på sjukhus? Och det är ju en icke-fråga om man är fri. Jag kan ligga på sjukhus, jag kan vara med barn på sjukhus, ISK:en jobbar oavsett. Jag kan till och med vara i Kiruna eller i Zambia.

   Radera
  2. Ett citat från figh club “It's only after we've lost everything that we're free to do anything.” Hade bara Brad Pitt haft ett ISK med i filmen. Så...

   Radera
  3. Hade han inte en ISK med í filmen? Har för mig det ja.

   Radera
  4. Var det inte där uttrycket "you are not your fucking khakis" myntades ?

   Radera
 5. Är ju kvar i ekorrhjulet men det känns ändå så bra. Med minskade fasta utgifter och ett annat "tänk" så märks det inte att sparkvoten skruvats upp markant. Det enda jag vill ha mer av är tid. Med med färre saker och "måsten" känner jag mig redan friare.

  Magnus

  PS. Lyssnade på P3-inslaget. Inte så insatt reporter som vanligt. Återinvestering av utdelningar (som ju är superbra) måste ju inte ske genom att man köper *samma* aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Med minskade fasta utgifter och ett annat "tänk" så märks det inte att sparkvoten skruvats upp markant. Det enda jag vill ha mer av är tid. " På a håller jag med. Har man väl gjort de där engångssnitten så gör de inte ont sen. Och gör det någon gång ont utan att sluta göra ont kan man alltid ta tebaks, så som Frihetskraft sa. Det är detta jag tror att många har svårt att förstå: Att jag/vi inte lider av den typen av uppoffringar. Jag skulle nog lida om mina väninnor skulle ses på Riche för drinkar och jag tackade nej på grund av pengar. Däremot lider jag inte av att slippa betala If-fakturor eller av att gå och handla på Lidl istället för att handla allt på Mathem. Eller att städa mitt eget hem istället för att anlita Hemfrid. Eller att vara på vårt härliga lantställe på somrarna istället för aatt åka på all inclusive till [Resmål]. Och JA tid är min prioresurs. Min vän, som jag träffade igår, ondgjorde sig över löneläget i stort och hur svårt det var att få hugg på de riktigt feta uppdragen eftersom de ofta sker bakom kulisserna. För henne är hög lön viktigt och det för att kunna göra saker spontant, av typen resor och restaurang. I en familj med fem så blir det en del stålars. Jag funderade lite på det senare under dagen. Jag tycker också att det är viktigt att kunna göra spontana saker med familjen. Vi kanske inte går så ofta på reestaurang och vi reser sannerligen inte mycket. Men jag har TID att vara spontan med dem. Förra veckan tog jag minstingen på äventyrsbad efter skolan en onsdag. Jag kan sätta mig och hjälpa 14-åringen med provläsningen. Vi kan gå ut med mitt side-hustle. Ta en tidig bio. Tid är för mig den absolut viktigaste resursen, allt annat kommer långt, långt efter.

   Radera
  2. Är det inte svårt att vara spontan när man är på jobbet största delen av sin tid? Ja, spontan vad gäller sånt som inte är jobbrelaterat alltså.
   Att använda konferensrum Abacus istället för konferensrum Sesam kanske en del ser som uttryck för spontanitet och särskilt flexibilitet, men det är inte det som fire-folket lägger i samma begrepp

   Radera
  3. @Anonym 13:11: Haha. Kommer osökt att tänka på en passage från den bloggpost av Living a FI som jag alltid tjatar om (https://livingafi.com/2016/04/01/early-retirement-bites/): "In the office at least two or three unexpected and zany things would happen on any given day. My co-worker John might get gum out of the vending machine instead of a Snickers bar like he usually does. One time, the coffee machine stopped working. OMG, so crazy."

   Jag kanske inte är rätt person att uttala mig en dag som idag som idag eftersom jag liksom suttit inne på mitt arse och skrivit på datan som en annan cubicle slave. Men jag hade i teori KUNNAT sy karnevaloutfits och dricka rom.

   Radera
  4. "...skrivit på DATAN..." OMG - hur gammal är du egentligen FruEB??
   ;-)

   Radera
  5. @Anonym 16:05: Din morsa!

   (hoppas jag använde det är rätt nu) (mina barn himlar med ögona när jag säger cringe)

   Radera
  6. Puss på dig också, FruEB

   Radera
  7. "Att använda konferensrum Abacus istället för konferensrum Sesam"

   Haha stor igenkänningsfaktor. Varje avdelning på kontoret är indelat i olika världsdelar. "Mötet är i Amerika, i konferensrummet New York". Ska ge en känsla av hur coolt det är att arbeta på en arbetsplats med häftiga namn på konferensrummen.
   /A

   Radera
 6. Magin i att skala den där löken, lager för lager. För mig är det så spännande att hela tiden hitta nya saker att finjustera. Tex när jag upptäckte att det blev billigare att äta ris+tonfisksås till middag än att äta fil+flingor som jag gjort tidigare i tron att det var ekonomiskt. Tänk så mycket mer spännande det finns kvar att upptäcka!

  ps. Tex hur fasiken man får till bloggen så som man vill. Jag kommer nog härma din layout ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som jag och Sparo har är ganska lättnavigerad. Dock inte lika sofistikerat snygg som vissa andra bloggar. Och jag avskyr orange så det är lite av en förbannelse. Du inser att du med fil/tonfiskpassagen där skrämde bort nyfikna nybörjare?

   Radera
  2. Det är svårt att kommentera på din blogg om man inte har googlekonto. Den accepterar endast det. Försökt några gånger men gav upp. Tyckte vi hade så mycket gemensamt som singeltjej med häst som är intresserade av FIRE. De flesta verkar vara par med yngre barn

   Radera
  3. Detta var alltså en kommentar till Fri2032. Jag flyttade ner till Skåne för några år sedan, från Göteborg. Hade först tänkt nordvästra Skåne då jag tillbringat mycket tid på Bjärehalvön och gillade det. Men sen semestrade vi på Österlen en sommar och jag blev helt förälskad i hela området. Magiskt vackert överallt, och händer faktiskt en hel del hela året. Hittade ett litet hus på landet utanför ystad som kostade under miljonen där jag kan bo billigt och odla och ha höns. Har havet ganska nära och fina skogs och ridområden i närheten. Hästen står uppstallad på en plats med både ridhus, ridbana, skog och tränare man kan anlita. Här har jag hittat livskvalitet och var också förra året med att starta upp Hästrundan på Österlen, som konstrundan fast med hästinriktning då det finns så många olika hästföretag här. Alla människor här är så oerhört hjälpsamma så vi gick hela första sommaren och var nästan chockade över det, lite storstadsskadad som man var. Jag bor rätt så centralt för allt som finns här, även om det,är mitt på landet med typ en granne alldeles i närheten och andra på lite lagom distans. Men jag har Lund och Malmö en halvtimme bort, Köpenhamn en timme med tåget, hela Österlen med allt som finns där 30-45 min bort. Kan verkligen rekommendera den här delen av världen!

   Radera
  4. Men åå sluta! Blir helt matt, vill bara flytta på en gång. Fast kan ju försöka vända på det istället och tacka för målbilden! Låter helt underbart i mina öron!

   Radera
  5. Anonym: Meh?! Det är klart att alla ska kunna kommentera på bloggen. Ska djupdyka i alla finesser i helgen, jag vill tex ha ett likadant bloggarkiv som Fru EB samt förstås ha de bloggar jag läser listade på min blogg. Får hoppas det löser sig, tycker att det låter som du lever mitt drömliv och jag vill jättegärna höra mer om livet i Skåne. <3

   Radera
  6. Fri2032 Vill du kolla in sydöstra Skåne kan jag rekommendera mitten av juni då årets Hästrunda går av stapeln. Då har massor med hästföretagare runt om i hela sydöstra Skåne öppet för visning, clinics, uppvisning mm mm. Förra året hittade jag en jättebra fysioterapeut till min häst då jag var pp deras öppen gård där de visade dina behandlingar. http://hastrundan.se/

   Tror du kommer gilla denna del av landet också, och är du intresserad svart tävla så är det tävlingar överallt här då det finns så många hästgårdar. Och så är det inte så långt till Flyinge, 6 mil från mig, om man vill gå på några av deras evenemang

   Radera
  7. @Ellinor maila mig så ska jag skicka en skärmdump

   Radera