När jag och min man runt 2013 till slut blev vuxna tog vi tag i Dokumentet med stort D. Jag avser testamentet. Det var naturligtvis den mer morbida av oss som tog initiativet och min man bistod med kråka. Det centrala var ju att besluta vad vi ville skulle hända med barnen i det fall vi båda trillar av pinn. Det var rätt okomplicerat och efter ett samtal med berörda var det klart och herre gud så skönt det var. Jag tror att det var efter den här dagen jag började sova 10 timmar non-stop per natt.
Vidare stipulerade vi hur vi vill att vår kvarlåtenskap (ISK:arna och tre containrar noter på min mans sida) skulle fördelas mellan barnen samt deras nya föräldrar (som ju skulle ha lite för besväret). Check på den.
Jag och min man hade redan några år tidigare i kölvattnet av en 10-taggardiskussion på Max Mathiessen en rätt bra bild av hur den ekonomiska situationen skulle se ut för den andre om
min man en av oss trillar av pinn. Vid sidan av efterlevandeskyddet för tjänstepensionen (om du lever i relation:
Bara skaffa det!) och naturligtvis det som ligger på den andres ISK har vi tecknat ett så kallat låneskydd som löses ut med en mille om en dör. Vårt estimat är att det är tillräckligt för att den andre ska kunna bo kvar åtminstone under de första kritiska åren. Våra barn är ju så stora så skulle en av oss dö nu skulle vi nog bara vara fyra i hushållet under cirka fem år till, sen kan den andre sälja och flytta till mindre och på så vis frigöra kapital. Låneskyddet kostar vad jag minns en dryg hundring i månaden vilket är
fett värt om jag betänker att vi pyntade runt fem hundra kronor i månaden för barnförsäkringar tidigare.
Vi skrev vårt testamente enligt rekommenderad mall på Internetz och lät ett par bekanta bevittna. Vidare skickade vi en kopia av testamentet till de som ska ta hand om våra barn om vi dör och la en kopia var i våra pärmar. I övrigt gjorde vi ingen registrering. Eftersom vi har alla yrkesgrupper representerade på blögga tänkte jag höra om någon har någon bra input i frågan? Jag hörde faktiskt av mig till en sorts online familjerätts-byrå men där började taxametern på 3 500 kronor så snålfan i mig drog i handbromsen. Räcker det att göra som vi gjort eller behöver man göra mer?
Mvh/
FruEfficientBadass
Jag skrev mitt testamente när jag fyllde 19, behöver kanske uppdateras idag men skönt att ha det gjort :)
SvaraRaderaVad gulligt...hur såg det ut? "Min moppe går till Jerka, min Fatomensamling går till Stoffe..."
RaderaSnarare, ”all förmögenhet går till Jerry, Benny, Lenny och Conny, lika fördelat”
RaderaJag har fått uppfattningen att efterlevandeskyddet på pensionen kostar en hel del tapp. Är jag fel ute och behöver läsa på mer? Jag lade ned det när jag kikade på det första gången. Orkar någon förklara?
SvaraRaderaMorsan
@morsan Ja, den kostar i minskad pension. Min pappa har den t.ex i de flesta pensionsbolag för att mamma som får en låg pension ska klara sig bättre. Mamma har däremot den inte för pappa skulle klara sig utan hennes pension eftersom han har betydligt bättre. Så man får titta på ekonomin och se vad olika alternativ skulle få för utfall. Den kan också som jag förstått tas bort när ungarna flyttat ut eller om den ekonomiska situationen förändras.
Radera@Allmänt - Jag skulle göra en lista med var allt kan hittas. Vilka banker man har konton och vilken sort samt eventuella bankfack.
Jag har inget testamente eftersom mina föräldrar skulle ärva mig så anser inte det nödvändigt.
Min fru har efterlevnadspension, men inte jag. Dels är jag några år äldre än vad hon är och dessutom har jag en bättre pension. Då hon är även måttlig intresserad av ekonomi, så har jag ordnat en ISK för henne som till en stor del består av prefensaktier. Kontot fylls jo på med utdelningar varje månad så när den tid kommer, kan det ge ett hyggligt tillskott till pensionen.
RaderaSom väntat kloka tankar. Tar ditt tips Plina rakt av (att kartlägga var allt finns). En sak jag funderat på - i det fall man INTE haft den framförhållningen - hör bankerna/bolagen av sig självmant? Eller bygger utcashning för efterlevande på att den döde gjort en sådan inventering? Tänker på att det ligger en del döda konton därute, i alla fall om man får tro Fidelity.
Raderahttps://efficientbadass.blogspot.com/2018/07/doda-manniskor-basta-investerarna.html
Jag tror det varierar men de flesta har ju räkningar som ska betalas etc och då kan man ju underlätta för efterlevande genom en lista. Jag skulle gissa att bankerna skickar information men det kan ju dröja. Speciellt om båda dör i ett par och någon utomstående måste ta över.
RaderaLita inte på att bankerna skickar info! (eller Pensionsmyndigheten eller nån annan myndighet). Regeln är den att Skattemyndigheten har en lista på folkbokföringen (dvs, de får reda på, från tex ett sjukhus, att nån har avlidit). Bankerna KÖPER denna info, vilket betyder att de hämtar hem listor ca 2-3 ggr/månad. Men den info de köper är den billigaste möjliga, nämligen "folk som är skrivna i Sverige och dör inom landets gränser".
RaderaSå råkar nån avlida på resa (eller skrivit sig i Portugal efter pensioneringen) så får man jaga på bankerna själv!
Och övertyga dem om att ta emot ett dödsfallsintyg.
Och förklara för dem varför personen inte står med på deras listor ("nej, det står inte i listan som du tar fram för ni har inte köpt tjänsten Utökad Lista").
Och förklara varför man vill ha kontoutdrag på alla kontona (till bouppteckningen).
Så man får gissa sig till vilka banker det gäller. Här är ett tips att nånstans ha tillgång till förra årets deklaration. För på den står på vilken bank en depå/ISK finns (för aktieutdelningarna). Även olika pensionsutbetalare står med där (dvs från privat pensionssparande).
Det är sk-tjobbigt! Sen ska man kolla om det finns något ICA-kort eller bensinkort med inbetalade pengar också. Och kolla med andra myndigheter (Försäkringskassan, Pension...)
Och se till att inte ha BARA gemensamma konton. För OM bankerna har koll på det, så låser de alla konton tills bouppteckningen är klar. Kan bli lite jobbigt att inte komma åt om man har normala utgifter.
Ack, dåliga samvete... Jag har ju problemet med tre hästar att jag måste skriva vad som ska hända med dem. Vilket dessutom försvårar när jag skaffar nya lite nu och då. Senaste testamentet är felaktigt och borde skriva som. Anette och Björn är omnämnda och vad som ska ske med dem, men Celine finns inte med och hon är ju precis lika viktig som de andra! Jag har nämnt för en kompis hur jag vill ha det, men kommer hen att komma ihåg när hen plötsligt står med sorgen efter min död? Oklart...
SvaraRaderaTack för påminnelsen! Som jag förstod det under mina juridikstudier (alltså bara väldigt, väldigt grundläggande studier) så är testamenten juridiskt bindande om det finns underskrifter samt två vittnens underskrifter. Vilket är lite meckigt eftersom de som vittnar inte får vara omnämnda i testamentet (alltså jag har för få vänner).
Nog rantat, nu ska jag ut i soooooolen!
"Nog rantat, nu ska jag ut i soooooolen!" Och sen skriva testamente. Vi vill ju inte att Celine ska bli hamburgare.
RaderaGaaaaaaaaaah! Onda människa. *sätter mig och skriver om testamentet*
RaderaOch Findus får öka andelen åsna istället.
RaderaBra jobbat med testamentet! Jag har i tio års tid pratat om att fixa det men inte kommit till skott. Allt större anledning att ta tag i det eftersom tillgångarna växer.
SvaraRaderaVisserligen kan jag vara säker på att pengarna inte går till allmänna arvsfonden men det finns personer som borde få ärva som inte ingår i arvsföljden. Det måste jag faktiskt göra något åt.
Jag till exempel. Jag mailar dig mina kontaktuppgifter.
RaderaTolkade det som att du FruEB är mån om att bli en av de "personer som borde få ärva"! Sedan förstod jag att det handlade om annat. Undrar vad din taxameter börjar på... ;)
Radera/Eva
Nej, jag menar att jag skulle få ärva. Det var ett osmakligt skämt, jag loggar ut nu och ställer mig i skamvrån.
RaderaNej det var inte osmakligt. Jag tyckte det var roligt. Däremot står du tyvärr ganska långt ner på listan. ..
Radera.. men om du vill kan du få mina sönderlästa gamla serietidningar! Eller alla flaskor med extremt konstiga spritsorter som man impulsköper på väg hem från exotiska semestermål och sedan aldrig dricker upp.
Jag skrattade iaf. ;-)
RaderaNär jag kollade upp det senast (var nog bortåt 17 år sen) ang vad som händer med mitt barn om jag dör (enskild vårdnad) så sas det att jag kan ha önskemål om vem som ska ta hand om sonen, men att det ändå är socialtjänsten som bestämmer.. Har skrivit synnerligen detaljerade dokument om önskemål som även finns hos de som isåfall skulle bli aktuella. Ang testamente så ärver ju sonen allt ändå. En sån lista som plina talar om har jag också, så att totalkoll finns. Tror inte banker, försäkringsbolag och såna hör av sig automatiskt, men det är bara en känsla..
SvaraRaderaSå är det, Lisa! Socialtjänsten gör en utredning och beslutar sedan vem/vilka de tycker är lämplig/a som vårdnadshavare. Man kan alltså inte med 100% säkerhet veta att barnen får växa upp där man önskar.
Radera"så sas det att jag kan ha önskemål om vem som ska ta hand om sonen, men att det ändå är socialtjänsten som bestämmer." Låter som Sverige. Ja, nu är jag inte lika hysterisk eftersom barnen är rätt stora och risken för att de ska splittras innan myndighetsålder känns mindre för varje år.
RaderaGällande det där med automatisk kontakt från F-bolag vill jag minnas att någon hörde av sig i samband med min svärfars död (Amex?) och berättade om någon livförsäkring som han tagit utan att förmedla det till någon (kanske visste han inte om den själv?) vilket fick mitt förtroende att öka på området. Men det är nog olika för olika företag och handlar kanske inte så mycket om ondska utan bristande rutiner.
Bristande rutiner är också ondska. Den enda ondska som dock gärna erkänns offentligt om än inte under den benämningen. Samtidigt bidrar den till mycket ont här i världen. Detta eftersom det högsta goda inte sällan antas vara att följa regler och rutiner, inte att tänka själv. Ansvaret ligger hos rutinerna. Önskar att de kunde ta ansvar någon gång också när det blir galet. /Eva
RaderaLänsförsäkringar hade iaf ingen rutin för att ringa runt och få tag på släktingar till folk som hade bankkonto/livförsäkring etc när jag jobbade där. Vet att det pratades om att vi "borde" ha en rutin att om ingen hört av sig till oss (vilket var det vanliga förfaringssättet) så skulle vi kontakta typ fonus efter x månader och meddela. Men det gjordes inte...
RaderaNej, inte lika hysteriskt här heller eftersom grabben snart är myndig och min pappa (pensionerad socialchef) har lovat att de jag förordat kommer att bli godkända "annars kommer jag att ställa till ett sånt helvete för dem att de önskar att de aldrig sett mig ens på bild"..
SvaraRaderaQuel homme.
RaderaMan borde kanske ta tag i det där med en framtidsfullmakt. En postning om det vore perfa!
SvaraRadera"En framtidsfullmakt börjar gälla när du själv inte längre kan ta hand om dina angelägenheter på grund av att du blir fysiskt sjuk, får en psykisk störning eller liknande." Känns som att jag redan behöver en. Kände inte ens till detta koncept. Briljant! Som kontrollfreak älskar jag idén att ha kontroll även när jag inte har det.
SvaraRaderaVärt att tänka på runt testamente är också att det är ENBART originalet som är giltigt. Tar ni sju säkerhetskopior och slarvar bort originalet så gäller inte kopiorna. Stört, I know.
SvaraRaderaMorsan