Att använda sin hjärna

Ciao sucker. Ibland undrar jag hur stor del av min hjärna som ligger i träda. Det går så oerhört långsamt för mina polletter att trilla ner, ibland uppåt flera år.

Exhibit 1: Ta en sådan enkel sak som spraybalsam som är en hygienfaktor i vår hårömma familj. Jag hade köpt dessa balsam i säkert tio år när IGMR lite i förbifarten påpekade att det går lika bra att göra eget genom att blanda en klick balsam med vatten i den tomma balsamsprayflaskan. Jag kan bekräfta att det inte bara är beskäftigt skåneskryt, det går alldeles utmärkt. Kostnad: Cirka 2 kronor flaskan, att jämföra med Natusans dito för ungefär 30 kronor flaskan. Inte direkt rocket science, som de coola killarna sa tidigt 2000-tal, ändock ett heurekaögonblick i mitt liv. Apropå hår: Häromsistens plockade jag tillbaka en consumer sucker-ingrediens i mitt liv och det är mitt Redken All Soft-schampo och balsam. Mitt hår började efter ett tags användning av dagligvaruprodukter kännas och se ut som papper och jag måste ändå tillstå att All Soft - åtminstone för mig - is da shit. Med tanke på att jag sedan tre år inte längre går till frisör kostade jag dessutom på mig en sorts hårolja som man preppar sitt hår med natten innan man ska tvätta håret. Men det tog flera veckor innan jag fick ”snilleblixten” att blanda in en klutt All Soft-balsam och ett par pump av håroljan i den tomma balsamsprayflaskan ( och voìla, troligtvis världens bästa balsamspray). Liksom, varför tar det mig en sådan tid att tänka? Jag är RÖKT redan vid andra generationens AI hör ni det, rökt. Fler exempel på mina kognitiva handikapp:

Exhibit 2: Hårsmink (redan här förstår ni vidden av mina kognitiva handikapp). Jag är i grunden ingen fåfäng person. Jag kan gå osminkad på stan utan att falla i gråt om jag möter en bekant. Jag kan dra en Dramaten till Lidl med högburet huvud. Jag har tvättat mitt hår med hundschampo, jag underhåller ej min bikinilinje och jag klipper mitt eget hår. Men. Jag bara kan inte acceptera mitt gråa hår. Jag har det efter farmor, både att bli gråhårig vid 25 och att stadigt förneka det inför såväl sig själv som omgivningen.* Jag färgar av frugala skäl naturligtvis mitt hår själv och det gör jag ungefär var femte vecka. Ibland slirar jag på manchetten och om jag märker cirka fem minuter innan jag ska iväg på informell fashion show (exempelvis en tur till Fotografiska eller Operan där jag faktiskt inte vill ertappas med grått hår i risk att förväxlas med en batikhäxa) är det så dags att börja färga. Nej, då behövs hårsmink. Denna produkt upptäckte jag av en slump för några år sedan då Martina en ej namngiven väninna visade mig produkten och dess funktion under en flat mate experience i Berlin. Jag var helt betagen och jag kände genast att här fick göras ett undantag från den frugala huvudregeln. Märket som saluför skiten heter Colorwow och produkten kostar runt 320 spänn på Åhléns eller Kicks. Jag sprang genast iväg och skaffade en.Under vintern verkar mitt hår ha mörknat ett par nyanser ** så den ljusa hårmakeupen duger inte längre. Jag stod och grunnade ett tag och medan jag gjorde det insåg jag att Wow i allt faktiskt påminde om en vanlig ögonskugga avseende utseende, känsla, råmaterial och konsistens. Jag jämförde ingredienserna med baksidan på en rougepalett jag köpte till nedsatt pris på HM för 20kr som en "leksak" till en då åttaårig sminkbesatt flicka och mycket riktigt, huvudingredienserna är "mica" och talk.***


I ovan "face palette" hittade jag den perfekta bruna nyansen för min nya hårfärg. Hur kommer det sig att jag inte tänkte på detta från början? Jag ska inte hålla dig på halster. Det är för att vi lever i ett konsumtionssamhälle där det finns ett antal hugade producenter med marknadsföringspengar i budget som mer än gärna står till vår tjänst och påtalar vilka ännu ej identifierade behov vi har. I syfte att lyfta pengar från ditt lönekonto till deras resultaträkning. Något geni identifierade subgrupp "Gråhåriga kvinnor in denial som ibland glömmer att färga håret i tid" - låt oss paketera om en gammal trotjänare ögonskuggan och tar femdubbelt betalt.  Jag är idioten, som villigt står där med plånboken i hand, mer än villig att gå dem till mötes.

Att använda sin hjärna och hitta alternativa lösningar är i mångt och mycket en hörnsten i frugal living och the purusit of FI. Man behöver inte nödvändigtvis olika sorters glas beroende på om man dricker rött eller vitt vin. Man behöver inte en rengöring för kök och en för badrum - en blomspruta med ett par matskedar såpa blandat med vatten funkar till allt. Man behöver heller inte ha speciella julgardiner eller - som jag såg för HM Home - speciella jullakan (hur dumt?). Som Fumio Sasaki upptäckte - hur en och samma handduk funkade till allt i hushållet från kroppstork till disktork är kanske lite snubbigt men du fattar. Kan du hjälpa mig att fylla på listan med saker som du upptäckt är helt onödiga eller som går att ersätta med något annat lika bra?

Mvh/
FruEfficientBadass

*Jag fick på riktigt en chock när min farmor vid 90+ slutade färga sitt hår kastanjebrunt och blottade en helt vit kalufs. I min värld hade hon bara väldigt bra pigmentering.
** Ja ni hör ju hur självbedrägligt jag uttrycker mig - jag valde att köpa en annan ton helt enkelt. 
*** Vad är "mica"?

46 kommentarer:

 1. Oj oj oj... Nu kommer jag grubbla på det här hela dagen. Jag har ju en del grejer som är helt onödiga för mig (tex osthyvel, äter inte ost), men att ersätta med nåt annat. Hm... Återkommer ikväll, förmodligen utan att ha kommit på nåt öht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osthyvlar är de bästa stekspadarna, i alla fall om man kör med gjutjärnspanna.

   Radera
  2. Enig! Och fungerar bra som tårtspade.

   Radera
  3. Vi körde också osthyvel istället för tårtspade men mina föräldrar retade sig så förbaskat på det så de gick och köpte en tårtspade i present till oss.

   Vi använder ingen vattenkanna till blommorna heller utan en glasflaska som vi också har til dricksvatten ibalnd.

   Och det där med såpa och vatten i städsparyflaskan ska jag fixa genast!

   Balsamspray-tipset är redan fixat - tack för det IGMR!

   Ibland har jag använt rödbeta som rouge. Och som Eva skriver: potatismjöl som torrschampo.

   Egen saltvattenspray gjorde jag också men jag vet inte riktigt hur det blev med resultatet.   Radera
  4. Inget om osthyvlar, men väl om Skåne. Vill du ha lite Skånetips får du gärna maila mig ansi_72@hotmail.com. Min omgivning tycker jag ska starta en egen turistbyrå för jag tycker det är så kul att prata om Skåne och alla fina ställen häromkring.

   Radera
  5. Ingrid - vassgo! Det är egentligen fru IGMR som ska ha cred. Det är ett litet hack som passar bra till både ditt och barnens tovor.

   Radera
  6. Apropå att använda en sak till flera ändamål (hade tänkt skriva multi-purpose-saker men jag försöker på riktigt att fasa ut min användning av engelska, det sker av ren lathet, eftersom jag är ett sådant engelskt språkgeni) (eller som ett av mina barn grandiost säger: "Jag tänker på engelska mamma) (Det är för att du tittar på YouTube 13 timmar av dagen tänker jag då, på svenska): Ett av de företag jag gillar minst är Hagaform. Jag tror att de lugnat ner sig lite och fixat till stilen lite, men förr om åren ÅHG (Å Herre Gud) vad det producerades psudoprodukter. Ska du bjuda på ostbricka? Men så skaffa då en bricka med små, små knivar vars skaft pryds av osttrekanter i plast! Oliver? Jajemen, vi har den lilla gaffeln med en plastoliv längst upp! Eller artiklar av typen "pizza-uppskärare" när man, likt Ann Petrén i en av mina favoritfilmer "Vänd dig inte om", bara aggressivt kan klippa upp den med den sax man använder till allt annat. Det verkar som att köket är särskild målgrupp för onödiga prylar?

   Radera
  7. Vi har ingen smörkniv, använder vanlig bordskniv. Tårtspade har vi inte heller, använder en större kniv till det.
   /E

   Radera
  8. Nä men hörni... Man använder ju stekspaden som tårtspade. Mycket större yta och stabilare att balansera tårtbiten på. Vad gör ni för pygmétårtor?

   Fru EB: Hahaha, min mamma har en sked med en stor jordgubbe på. Den använder hon endast när hon äter jordgubbar (hon är, precis som jag, besatt av jordgubbar). Jag måste tyvärr meddela att det var jag som gav henne skeden. Det var dock långt före jag sett ljuset.

   Radera
 2. Det är väl bra att de stora polletterna ramlar ner först! I övrigt kan jag varken ta till mig eller stötta med några tips inom hygienområdet. Sportbars har jag däremot näsa för hitta både billiga köpalternativ eller göra själv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker på årets julkalender. "99% naturliga ingredienser...för de är onaturligt goda!" Är det rawmaterial?

   Radera
  2. 10-pack Snickers på ö&b klassar inte in, men en runekaka och liknande går i alla fall att göra med bara schyssta råvaror. Bars för 30kr vet jag inte hur jag ska förhålla mig till på annat sätt än just inte.

   Radera
 3. Mica är sälsnorre på latin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mica Humungus. Använd alltid närproducerat alternativ.

   Radera
 4. Lush har slutat med naturlig mica (ett mineral som adderar glitter) eftersom det är kopplat till barnarbete. Känner också igen kopplingen mica och barnarbete från någon dokumentär jag sett för några år sedan. Däremot kan man framställa det syntetiskt och det sägs också vara ett mer miljövänligt alternativ. Detta står på deras hemsida.

  Har aldrig tänkt på att många kanske inte har den hårfärg som man tror. I min släkt blir folk inte gråhåriga förrän väldigt sent i livet. Min mor på 62 år är bara grå (vit) till viss del och som blondin märks det knappt. Kanske skulle de flesta 40-åringar vara grå om ingen färgade håret? Vilken ovanlig syn i så fall.

  Istället för dyrt torrschampo kan man testa potatismjöl och blanda det med kakao till önskad färgnyans uppnås. Men om man klarar sig utan kakao helt är det bäst då det lätt färgar av sig om man inte är försiktig. Det här är ju inte lika bra som torrschampo men ett alternativ om man inte har så värst fet hårbotten och kanske inte ska på sådan där fashion show som Frun går på. Allra bäst att vänja av håret vid frekventa hårtvättar som bara skapar motreaktioner i ökad fettproduktion. Att borsta med svinborste är ett bra sätt att stryka ut fett från botten över hela håret och jämna ut det hela, kanske innan torrschamponering.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risstärkelse har varit grunden i Fru IGMRs ekolååååågiska torrschampon som hon köpte förr i tiden. Kanske inte finns i butik...

   Radera
  2. "Har aldrig tänkt på att många kanske inte har den hårfärg som man tror." Jag läste eller hörde någonstans om att människor såg så gamla ut förr jämfört med idag och att mycket handlade om hårfärg. Å andra sidan är det rätt ovanligt att män färgar (?) så det skulle väl egentligen ha hetat "kvinnor" såg äldre ut förr. Jag tittar på gamla svartvita släktfoton från 1800-talet och början av 1900-talet och visst, de såg jättegamla ut. Men det var mer deras slocknade blick under den hårt dragna knuten - att enda nöjet var söndagens kyrkkaffe och att fingrarna delvis fallit av på grund av luttvätt. Plus att du kanske var lesbisk och ändå var tvungen att avla åtta söner för att gården skulle bära sig.

   Radera
 5. Ungefär vilka proportioner har du när du gör balsamspray? Jag som tycks ha tillbringat senare år under en sten har nyligen upptäckt denna underbara produkt. Kostnaden är inte särskilt dramatisk men det vore toppen att kunna konvertera redan inköpt balsam till balsamspray.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Frihetsgraderna, tag fram penna och notera: Du tar en kläm spray och vatten upp till minus fyra centimeter. Skaka. Klart! Kostnad: 0,3 kr. I butik: 25-249kr.

   Radera
  2. Jag menar en kläm balsam såklart.

   Radera
 6. Just det - bikarbonat borstar vi tänderna med ibland och använder som ansiktspeelning och för att ta bort fläckar på väggarna. Sliter säkert men tänderna blir i alla fall vita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland? Hoppas att ni inte är anti-flourister helt och hållet va? Det är inte bra att skippa flouret. Men att använda bikarbonat som komplement är väl inga konstigheter.

   Vem var det som berättade detta för mig...en vän till mig som ville skryta om ett frugal hack. Hen hade kännt någon konstig beläggning bakom tänderna och tänkt boka tid hos tandhygienist varpå hennes man sa "Nej men du tar bara en pincett och karvar loss, det är bara tandsten", varpå hon gjort just detta, mycket nöjd var hon. Min frugala gräns går just vid läkarvård (och däri inbegripet all form av tandvård).

   Radera
 7. Mina första gråa hår fick jag som 18-åring. Hade en period i 40-årsåldern med färgning men tyckte inte det blev snyggt och orkade inte upprätthålla. Nu, vid 52, får håret vara naturligt gråmelerat och jag trivs jättebra med det (får faktiskt ofta komplimanger om det också). Mitt motto: Jag föredrar att möta världen precis som jag är. Mest är detta motiverat av lathet, dock - jag orkar varken sminka mig eller kamma mig på mornarna, så riktigt kort hår i snygg frisyr och hyfsat hälsosamt leverne med en enda, billig, ansiktskräm och jag är good to go. Antar att jag går jämnt upp ekonomiskt, då frånvaron av alla typer av produkter kontras mot kostnad för klippning varje månad. Var och en blir salig (ekonomiskt självständig) på sin fason!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Var och en blir salig (ekonomiskt självständig) på sin fason!" Brodyr på den! Och i teori köper jag ditt motto. Det är i praktiken det kör ihop sig. Jag funderar ibland på när jag ska acceptera mitt grå. Enligt liggande plan tänker jag kring 80, ungefär då jag tänker börja röka igen ifall jag fortfarande lever då.

   Radera
  2. Jag tänkte sluta färga håret när jag kan sluta jobba, men det verkar på dig som det inte funkar så lätt? Tänkte även sluta med bh och stilfulla kläder, med risk för att bli singel på en gång.

   Radera
  3. "men det verkar på dig som det inte funkar så lätt?" Njae dra inga förhastade slutsatser på grund av mig, vi har väl våra egan dämoner tänker jag. Jag hade färgat även om jag suttit och ugglat i en fjällstuga i Västerbotten med tre mänskliga möten per år (möten som troligtvis varit någon kontaktperson från kommun respektive en skogvaktare). Ah BH:n slutadee jag med för flera år sedan när jag upptäckte de sömlösa topparna med lite fluff i (att gå BH-lös utan fluff i när man redan är en planka är ingen självförtroendehöjare). Jag klarar inte av någonting som har hakar, hyskor, metall eller skaver. Jag tänker på Chanel. "Comoft is the ultimate luxury". Men Linn, du är väl typ 25, du är väl inte gråhårig?

   Radera
  4. Comfort. Inte Comoft. Vad är ens comoft?

   Radera
  5. Aaah, inspiration! BH:n har jag inte slängt i offentliga sammanhang ännu, bara hemma. Det vore allt en utmaning :).Och @Linn, nu vet jag ju inget om din partner men om hen funkar som min så är risken för att bli singel om du slänger BH:n lika med noll :D

   Radera
  6. @Linn: OT men jag har alltid trott att du på din profilbild har en svart hoodie och möjligen en soft air gun som du pekar med på något (n)? Nu ser jag ju att du gullar med en svart hund!

   Radera
 8. Kokosolja som hudkräm. Kokosolja, maizena o bikarbonat för deo. Honung o pyttelite bikarbonat för ansiktsmask. För svåra fettfläckar på tyg kan man prova lite yes diskmedel. Såpa är ett universalt rengöringsmedel. Stavmixer klarar ofta samma saker som en kannmixer men tar mycket mindre plats. Tallrik kan extraknäcka som lock på skålar. En sorts vinglas fungerar till vitt, rött och... hör och häpna... bubbel! /Sid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vet du vad dricka bubbel ur vinglas GÅR inte. I övrigt enig. Ett tips med stavmixern eller om man använder handelvisp: Om det är så att man ska göra smoothie eller sitt eget Bregott (mycket bra frugalt tips ur Jag lämnar ekorrhjulet: 100 g smör, 1 dl rapsolja, 1 dl iskallt vatten, 1 tsk salt, vispa med elvisp i några minuter, häll i tekopp, sätt i två smörknivar klart, vi spar runt 40kr/i veckan på detta): Gör det i tillbringare och håll handen löst över så att det inte skvätter.

   Vi gör även plättar i vanlig stekpanna. Är pannan tillräckligt het stannar smeten på sekunden vid ihällning.

   Inte heller har vi extrastolar till gäster utan plockar in allt i sittväg (ink. en schäslong vi ställer på snedden) om vi har gäster. VI kan ha runt 12 gäster med sex ordinarie köksstolar. Extrabestick har jag köpt omatchade på loppis.

   Radera
  2. Jag som tänkte smyga in här och fråga om man får göra sig av med sina vin och ölglas och vad man ska ha i sådana fall. Jag vet ju inte ens om glasen är för rött eller vitt vin. Och ölen dricker man väl direkt ut förpackningen?

   Radera
  3. Ölen häller du ju i dig med tratten, som du även använder när du syltar och saftar.

   Jag har gått och grunnat en del på detta med specialprylar idag och kommer på mig själv med att tänka "vad hade fransmannen gjort?" Säga vad man vill om fransmän, men de är inte så besatta av inredningstrender som vi och de kör lite bohemiskt ihopplock och rätt enkelt där i kök och matsal. Ut med en gammal duk, lite kantstött porslin och det omaka silvret från Mémé. Ett par brutna kvistar från trädbården och det hela blir ändå så snyggt, så eklektiskt och...Cumberbatchskt. I min 30 kvadratare som jag (och man om han fortfarande står ut med mig) tänker bo i när barnen flyttar hemifrån ska jag ha en sorts cylinderformade basic-glas (gärna ICA Basic om de nu har glas, jag gillar det mest som är ICA Basic) och ur dessa ska jag dricka allt. Och ha som tandborstglas. Och som vas för vårens första blommor.

   Radera
  4. Du är bra att frammana bilder i det du skriver, FruEB! Har ofta tänkt på det. Just den bild du nu målade upp leder tanken till inredningsböcker av Terence Conran. Det är så härliga och inspirerande texter och bilder i dessa böcker.

   /Eva

   Radera
 9. Jag har inte kunnat släppa detta med mousse som du skrev om här om dan. Jag har som du - försökt använda min hjärna och har kommit fram till häpnadsväckande upptäckter. Jag surfade runt och kollade moussetvålpumpar, men de var ju svindyra. Så kom plötsligt en helt vanlig moussetvål från Palmolive upp (Magic Softness) som ÄR en moussetvål till 25 kronor. Och i teorin skulle väl man kunna använda upp den och sedan fylla på med egen tvål? Tvål och pump för 25 kronor? Jag låter mig inte begränsas där och tänker även testa pumpen på duschtvål, kanske jag kan uppnå Rituals-känsla för en tia? Och - detta ger mig rysningar - min ansiktsvätt är en .... ja, mousse från ACO! Hmmm , fylla på lite nytt och blanda med vatten. Moussefantasin har inga gränser! Men allt detta har kanske någon annan tänkt, då? /FruHemma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man väl börjat tänka på mousse kan man inte sluta tänka på mousse. Det låter väl utmärkt att investera 25 kronor i allehanda moussefabricerande enheter avsedda för engångsbruk som du sedan fortsätter att använda. Det är så lurt va, de kan säkert ta samma eller dyrare pris för "den lyxiga moussekänslan" när det egentligen handlar om en utspädd produkt. Vad tänker du fylla ACO-tvätten med? Om du inte har några idéer kan jag verkligen rekommendera Nivea Face Wash som kostar knappt 50-lappen och är så mild, så väldoftande, så fräsch och som tar bort ALLT smink på första försöket. Den gör sig nog ypperligt i mousseform.

   https://www.apotea.se/nivea-refreshing-wash-gel-150-ml?gclid=CjwKCAjw96fkBRA2EiwAKZjFTRKHmIvNR04Z7joP4U8sl01lIBVtlmiMmR0Mc_P8rfuYne-4BRfTqBoCN6sQAvD_BwE

   Radera
  2. Jag ägde en gång en mousse-ansiktstvål med tea tree olja från Bodyshop, den var gudomlig! Gjorde underverk för min blandhy som blev matt som sammhet (utan att bli torr) hela dagen. Sedan försvann den ur sortimentet - förstår inte att inte fler såg dess storhet, men Bodyshop blev väl mest strömlinjeformat för kroppssmör med chokladsmak, vad man nu ska med det till, när en kan käka riktig choklad liksom. Men tack för inspo, nu kom jag på att jag kan göra min egen - tänk om man bara kan ta en vanlig neutral tvål, späda ut med vatten och hälla i lite tea tree olja i en sådan där skumtvålsflaska, wow alltså, måste prova detta!
   /L

   Radera
  3. Håller helt med dig om BS:s uppgång och fall. När en annan var ung var det översteprästinna Rodick som drev lådan med kärlek till människa, djur och natur. Idag är det L'Oréal, med kärlek till EBITA. Testa och återrapportera!

   Radera
  4. Tack för tips, ska börja experimentera så snart jag har använt upp min tvål slash ansiktstvätt. Hjärnan spinner vidare på Klorinmousse och Vanishmousse..... /FruHemma

   Radera
 10. I vilket sammanhang och hur ofta använder ni en balsamspray?
  Förklara för en som inte känner till det där.
  /kryddpåfyllaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter hårtvätt i fuktigt hår innan du kammar. Och för barnens del även i torrt hår innan kamning (mycket placebo där).

   Radera
  2. Jag är fascinerad över ännu en sak mitt underbara hår gör att jag slipper använda. Idag fick jag tre (!) komplimanger för mitt hår. Jag vågade inte säga att jag tvättade håret på morgonen och sen bara lät det lufttorka (ingen kamning/borstning öht). Får väl se det som kompensation för finnarna på ryggen och gravidmagen. ;-)

   Radera
 11. Nä, jag har tänkt hela dagen och inte kommit på nåt. Förutom en hel drös med grejer man kan använda i stallet och det känns som fel fokus på den här bloggen. ;-)

  Men det är klart... Jag använder min tv som datorskärm (efter att min datorskärm gick sönder i flytten), det måste väl ändå räknas? Den tar upp nästan hela skrivbordet. Hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag absolut räknas. Varför har man ens TV nuförti'n, alla kollar ju på sina egna skärmar.

   En gång har jag låtit mitt hår lufttorka utan att borsta ut det. Det var helt fascinerande! Jag som är van att se mitt hår platt och rakt fick Kristina Lugn-kalufs! Bara sådär! Men några tre komplimanger fick jag ej.

   Radera
  2. Enda nackdelen med tv:n är att den är lite långt ifrån soffan nu, så jag sitter och kollar in Fab5 på plattan istället. Det funkar, men visst hade det varit häftigt att se Antoni på stor skärm istället (nejdå, jag är inte alls kär. Bara lite).

   Äsch! Det var säkert massor med folk som ville ge dig komplimanger, men de blev sådär tråkigt svenska och visste inte hur de skulle hantera din coola attityd.

   Radera