Epic fail maträkning

Om jag inte missminner mig skröt jag för inte alls länge sen om min rekordmånad då jag bara handlade mat för 4 300 kronor. Jag beslutade i samband med detta att också bara göra samma mat om och om igen och skapade en veckomatsedel med rätter som alla åt och med mat som var vissa dagar var billig ("Tänk snittet" enligt Frihetsmamma-modellen). Nöjd var jag, ända fram tills det att jag i mitten av mars fick räkningen på Norwegiankortet med beloppet 7 500 kronor. Nu ska tillstås att en del har med periodisering att göra. Dels hade jag inte börjat med Lidl och 750-kronorshandling i början av perioden vilket gjorde att jag skvätte iväg 850 kronor på Mathem i onödan. Dessutom halkade en handling avseende april månad med den 14:e mars, en dag som normalt sett infaller efter det att Norwegian bryter för fakturering. Så jag har en till godo inför aprilräkningen. Men även med dessa fadäser borttagna skulle fakturan landat på närmare 6 000 vilket är cirka 2 000 kronor mer än vad jag tror att vi behöver lägga. Så jag gjorde vad varenda frugal weirdo hade gjort nämligen ägnade en kvart åt att nagelfara räkningen:


Nu kanske inte du ser vad som står och det gör inget, det är en rätt ointressant radda belopp. Det som är intressant är antalet rader. Jag drar matkortet minst en gång om dagen. Ibland två gånger. Ofta är det småbelopp. 48 kronor här, 17 kronor där. En hundring hit och en hundring dit. Men en hundring hit och dit blir plötsligt flera tusen i månaden. Eller som MMM skulle ha sagt (och faktiskt har sagt):


Jag ska också tillägga att min man säkert lagt en femhundring den här månaden vilket gör att vi nästan börjar närma oss det belopp som Konsumentverket anser att vi bör leva på vilket är förnedrande. Summerat - nu är det dags för lite handlingsdisciplin.


Jag kommer exempelvis bara att handla på Lidl (där kvittot aldrig hamnar över 750 kronor oavsett hur mycket eller vad jag handlar) och jag kommer försöka att sluta "passa på" när det är erbjudanden på den lokala butiken. Ett typexempel på när jag handlar extra är om jag springer till butiken för att köpa en nödvändig grej (ex. steksmör och jag behöver steka någe). Då passar jag på att handla frukt till barnen. Detta eftersom barnen ätit upp sex kilo frukt inom loppet av 24 timmar sedan jag släpade hem den i mitt anletes svett från Lidl. Ny giv: När veckans frukt är slut så är den slut. De kommer med största sannolikhet inte att dö av vitaminbrist och genom att strypa tillförseln kanske de kan hålla sig till den utlovade "Två om dagen"-regeln de helhjärtat struntat i sen den infördes.

Andra exempel är om jag går med barnen och köper lördagsgodis. Då "passar jag på" att köpa lite frukyoughurt och blåbär stora som svenska äpplen, trots att vi egentligen inte behöver ("men det var ju korrrtpris!"). Så från och med april 2019 blir det hård regim här hemma. Jag ska ner till åtminstone hälften av antalet kortdragningar denna månad. Hur många gånger tror du att du drar matkortet? Den som anger lägst siffra får månadens läsare.*

Mvh/
FruEfficientBadass

* "Månadens läsare" - utdelas godtyckligt av mig till den som uppvisat ett särdeles maniskt sparbeteende.

P.s. Apropå Månadens Läsare är ni på god väg att flunka allihop på grund av den usla uppslutningen på #lönecava på Instagram. IGMR är bäst i klassen med två inlägg, Flow-FI är med också fast inte med cava så den är tveksam och jag har lagt upp en. Visa vad ni går för idag då!




103 kommentarer:

  1. Noll gånger, jag låter min fru handla! Nejdå absolut inte, det är jag som tycker att det är kreativt och roligt att handla och laga mat. Jag är däremot imponerad av din nitiska uppföljning. VI började året med att för första gången göra en ekonomisk uppföljning och en budget som följdes upp för januari, men som vi redan missat att kolla februari. Vi är dock överens om att ta det i samband med mars-genomgången. Vi "storhandlar" 3ggr i veckan så jag skulle tippa på att vi snittar mathandling 1 gång per dag. Och det lär vi inte vinna några sparpriser på:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha https://tystatankar.com/2012/01/22/en-go-gubbe/

      Ja, storhandla 3gr/vecka är inte Månadens Läsare-kompatibelt. Jag trodde faktiskt först att ni lyckats få ner det till 0 gånger och stod redo med lagerkransen, man vet aldrig i det här kommentatorsfältet.

      Radera
  2. Cavan är redan på kylning, glasen ligger i frysen och familjen IGMR har ställt sig i startblocken.

    Fö ligger vi på 2400 kr för denna månad i matinköp. Då har vi i princip bara ätit undertians dahl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt bisarro. Något säger mig att Undertians dahl inte hade funkat hos samtliga tre barn. Gröna linser? Har du skrivit om den?

      Radera
    2. Våra matkostnader för i år har varit:
      Jan - 2457kr
      Feb - 3264kr
      Mar - 2378kr (so far)

      Radera
    3. Snyggt FF!

      EB: det har varit en lite trist matmånad, mycket beroende på att vi inte orkat handla och ätit rent skåpen. Undertians dahl är dock en favorit (ja på gröna linser) så mig går det ingen nöd på. Baby IGMR äter icke den så vi får slänga till honom lite ris och ngt annat barnkompatibelt.

      Radera
  3. Snittat på senaste fyra månaderna har jag handlat "dagligvaror" åtta gånger per månad vilket inte är elitklass men hyfsat OK.

    Däremot snittar jag då 3500 kr/månad vilket jag tycket är mycket för en person. Förvisso har jag delfinansierat ett antal bjudningar under perioden men ändå för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men sant, vi har haft lite gäster under månaden vilket iofs dragit upp en smula. Men sett i ljuset av vad det kostar att umgås på krogen är det värt varenda öre. Åtta gåner är mer än godkänt!

      Radera
  4. Oj, denna månad har jag hittills handlat för 735 kr och då inser jag också att iallafall 300 kr av dessa har gått till choklad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som min kostcirkel ungefär, tackar och bockar för den underbara uppriktigheten!

      Radera
    2. Jag undrar hur mycket pengar jag skulle spara om jag slutade äta choklad en period... Men vad skulle jag ha för liv då liksom?

      Radera
  5. Snittade 3500 för mig plus två barn på heltid och en hungrig snart 18-åring varannan helg. Snart tömt förråden.
    Mitt bästa tips för att få ordning på periodiseringen är att gå in och kolla saldot på kortet den 24:e och alltså betala in en annan summa än den som står på räkningen när den kommer. Jag betalar alltid så att kortet är nollställt den 25:e och jag kan börja om med mathandlingen från noll. Då slipper man att få i nacken månaden efter om man lyckats handla mycket mellan den 15:e och 24:e...

    SvaraRadera
    Svar
    1. You clever you! Jag scrollade runt lite i Norwegian-appen och hittade detta rätt väl synligt i första vyn, jag har bara inte kommit på tanken att göra något så djävulskt smart.

      Radera
  6. Vi storhandlar två gånger i månaden och fyller på med färskvaror mellan gångerna. Så i den perfekta av världar så skulle vi ha fyra inköp i månaden till en totalsumma av inte mer än 4000 kr. Dock så slinker det ju in en del andra saker så skulle tro att vi snarare har 7-8 mathandlingar varje månad vara några egentligen hade kunnat hoppas över med lite planering och impulskontroll. För mars har vi landat på cirkus 5,5-6 tkr i matpengar. Inte helt OK!

    https://utbrytningen.bogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det i och för sig, samt alla annan hygien och småplock till hemmet som disktrasor och sånt. Allt du kan handla på Willy:s eller djuraffären helt enkelt.

      Radera
    2. Men så är det väl inte så illa?

      Radera
  7. Men är det bara jag som får lön den 27:e?? Blir ju antiklimax med lönecavan och komma 2 dagar efter. Får införa landstingscavan istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på ökad skaderisk i samband med lönefiranden är det praktiskt om många landstingsanställda är spiknyktra och alerta på jobbet samtidigt som de tränas extra i uthållighet.

      Radera
    2. Ja så måste det ju vara. Sverige, Sverige, Sverige fosterland, vår längtans bygd där någon redan tänkt för oss.

      Radera
  8. Haha, frugal rebell som jag är trotsar jag El Miracle-normen och firar min lön (dessutom på "fel" datum som kommunträl) med hembryggd IPA! Upp på barrikaderna. Upp till kamp!

    PS. Har faktiskt en flaska El Miracle i kylen som ska avnjutas på fredag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vårt lokala gröna apotek har slutat sälja miraklet. Ikväll testar vi nytt.

      Radera
  9. Vi storhandlar en gång i veckan för ca 1000 - 1200 till två vuxna och två barn. Utöver det behöver vi oftast inte handla mer om man planerat bra. Har vi inte planerat bra så blir det nån kompletteringshandling och det är dem som sabbar matkontot. Sen är det inte trist att slippa vara i en mataffär oftare än nödvändigt. Ligger mer än gärna på soffan en stund extra istället. Lördagsgodis har vi slutat med, inte för att vara taskiga, utan för att programmera om familjen att man kan äta godis (som är ren skit) ibland vid speciella tillfällen, annars kan man avstå. Det sparar en del pengar men framförallt hälsan samt den där okynneshandlingen av diverse när man ändå är i affären.

    Tack för bra blogg, preaching to the choire, men ändå skönt att hitta likasinnade i denna tid av superkonsumtion!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Friegen. Vi köper lördagsgodis för runt 25 kronor per vecka - de får tio bitar var. Jag tror lite på jämna laster. En sak jag däremot är mycket nöjd med är att jag och man numera bara dricker vin på fredags- och lördagskvällar. Många bra bieffekter (förutom den uppenbara). Förut sov jag så dåligt om jag hade druckit rödvin men nu helt plötsligt sover jag jättebra när jag druckit rödvin. Enda minuset som jag ser det är att jag inte får lika mycket träning längre - att kånka hem flaskor från systemet är motion det med. Sen ska de till glasåtervinningen och den luckan är jättetung.

      Radera
    2. Friegen - vi har exakt samma matsituation som ni. Två vuxna, två barn samma summor;-)

      Radera
  10. Har inte mina siffror men försöker att handla en gång i veckan, helst på Willys med eventuellt någon liten komplettering. Tror vi ligger på ca 4000-4500 kronor för två personer (inklusive lite kemtekniska saker, toapapper mm), vilket jag tycker är helt OK. Då blir det en hel del luncher att ta med till jobbet också. Siffrorna ljuger dock lite då vi fått möjlighet att köpa kött tidigare som vi har i frysen och plockar fram då och då utan direkt kostnad vid konsumtionstillfället. Köper i stort sett inga kött- eller charkprodukter. Tror du är något på spåret: De där småinköpen som "läcker utgifter" blir verkligen en rejäl kostnad över tid. Bojkottar för övrigt groteska gigablåbär odlade någon stans långt bort. Och Mathem tycker jag är för dyrt.

    Magnus

    PS. Vad är "steksmör"? Hemma har vi bara smör. Inget Bregott eller dylikt. Oftast har vi inte smör på mackorna men vill vi lyxa till det tar vi fram smörpaketet. Funkar också till bak och stekning (använder även raps- och olivolja).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steksmör = Flytande smör/rapsolja. Tidigare stekte jag bara i rent smör från Arrrrla men nu kostar ju ett sådant paket 150 spänn så det får bli snålisalternativet. Det ska ju stekas så in i norden på helgerna med barn som ska äta hela tiden, så jag gör en batch lördag och söndag fm med stekt potatis, fiskpinnar och industriavfall som de kan sätta i sig när som. Stek stek.

      Låter härligt med eget kött. Kistfrys?

      Radera
    2. Tyvärr ingen kistfrys utan får laga efter läge och utnyttja frysutrymmet till max (i sta'n och på landet). Angående smör brukar Valios vara billigast och absolut helt OK finskt smör.

      Radera
    3. Ja hur kommer det sige egentligen, att Valio genomgående är billigare?

      Radera
    4. Finnarna säljer inte mycket smör längre på ryska marknaden på grund av nu flerårig bojkott. Det finska smör som säljs här och även till andra delar av världen hade annars hamnat i ryska magar. Ibland har de så mycket smör över att det måste sälja det billigare. Tänk, de har missat rysk marknad bestående av över 140 miljoner människor!

      /Eva

      Radera
    5. Den enes bröd den andres glöd som det gamla ordstävet går eller hur Eva?

      Radera
  11. Mars månad: vi dragit kortet 28 gånger i matbutiker och handlat för 5517 kr (två vuxna, två små barn, beloppet inkluderar blöjor, finkem mm). Februari månad: 27 kortdragningar och 5514 kr. Hur kan jag ha sådan koll? Jo, vi har Swedbank - deras förnämliga "Utgiftskollen" i bankappen kategoriserar alla inköp och lägger dem i kategorier och gör pedagogiska stapeldiagram... löv it!

    Vi har provat strikt, planerad storhandling till lössläppt handling (som nu) och oavsett hamnar vi runt samma totalbelopp. När vi storhandlar blir det mindre svinn/onödiga saker (men det mesta köps på fullpris). Vid lössläppt handling så kompenserar finfina kampanjerbjudanden bristen på planering.

    Någon som känner igen sig?

    /QQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skall påpekas att vi har två bra matbutiker bredvid varandra, så flera av handlingarna ovan är egentligen vid samma tillfälle. Bara att man slunkit in på den andra butiken för att hugga ett bra kampanjerbjudande, typ 24 pack ägg för 30 kr. Ds

      Radera
    2. "När vi storhandlar blir det mindre svinn/onödiga saker (men det mesta köps på fullpris). Vid lössläppt handling så kompenserar finfina kampanjerbjudanden bristen på planering." Historiskt skulle jag ha hållit med dig helt och hållet - såg ingen uppenbar monetär fördel med storhandlingen. Tvärt om kunde jag ibland bli lite fartblind när jag slirade runt i Willysgångarna med scannern i högsta hugg. Men sedan jag överförde storköpen till Lidl är det en helt annan femma. Det enda som avhåller mig från 100% Lidl är avsaknad av vissa varor: Sushirelaterat, glutenfritt, ätbara corn flakes...

      Radera
    3. Boten mot svinn/onödiga saker heter veckoplanering och inköpslista. Låter det präktigt och tråkigt? Kanske det, but it works for us. Kan ibland slå till på ett bra erbjudande av typ maskindiskmedel (sådant som står sig och garanterat kommer att förbrukas).

      Magnus

      Magnus

      Radera
    4. @Magnus: Det är helt klart mycket effektivare att göra veckoplanering och inköpslista. Framförallt ur en tids- och stressbesparande aspekt. Rent monetärt verkar det dock inte skilja så mycket för oss (har två butiker nära som ofta har bra erbjudanden samt halva priset på kött). Såklart mindre svinn och "slattar" också när man planerar. Något tips för att hålla igång flowet i matplaneringen? /QQ

      Radera
    5. @Anonym: För mig har det hjälpt massor att ha en bestämd tidpunkt då jag sätter mig ned och planera hela veckan. Eftersom jag har ett slött jobb (ja, inte idag tyvärr) brukar jag göra det måndag förmiddag. Då börjar jag med att gå igenom vad jag ska ha för lunchlåda med mig till jobbet. Försöker att få in fem måltider med ris (fler bör man tydligen inte äta), antingen lunch eller middag. Sen kollar jag vad Willys har för erbjudanden och komponerar resten av veckan efter det. Är det dåliga erbjudanden kollar jag vad jag har i frysen (har allt uppskrivet i anteckningar på mobilen) och bestämmer middagar och helgmat efter det.

      Sen tänker jag "baklänges" och fyller i vad som behövs göras kvällen innan. Tex ska jag ikväll koka ris till morgondagens lunch (brukar koka 2 portioner när jag ändå är igång) samt ta fram matlådeburken märkt "kokosgryta". När jag gör baklängestänket ser jag även vad jag behöver köpa in och när jag senast måste köpa det. Försöker i möjligaste mån att inte handla på fredagar, så min veckohandling blir på torsdagar. Ibland kan nåt vara mer akut och då handlar jag även lite på måndag eller tisdag.

      Radera
  12. Våra matkostnader senaste månaderna, hushåll 2 vuxna

    November - 2050 x 40% rabatt (rikskortet) = 1 230
    December - 1925 x 40% rabatt (rikskortet) = 1 155
    Januari - 1900 x 40% rabatt (rikskortet) = 1 140
    Februari - 2050 x 40% rabatt (rikskortet) = 1 230

    Tycker om att slutförbruka rikskortet även om saldot sparas till nästkommande månad, psykologiskt :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÅHG det där är ju helt sjuka siffor Bagarn! Hatten av! Jag minns hur jag och dåvarande sambo åt under studietiden. Det var 2 000 kronor per månad. Du ligger på nästen hälften och det är 20 års inflation där emellan. Hur är det möjligt? Om du inte redan gjort inlägg på er meny, gör't!

      Radera
    2. Låt dig inte bli luras, vi ligger ju på runt 2 000kr men efter rabatten tack vare riskkortet halveras nästan kostnaden.

      Bakom siffrorna döljer sig nedan
      - Halverat köttkonsumtionen
      - Portionundertian recepten
      - Mer vegitariskt
      - Mindre godis, läsk osv
      - Matlådor

      Radera
    3. "Rabatten tack vare rikskortet"? Har ej detta men tror mannen har åtminstone en månad till (så det är ju för sent nu), men som tips till läsarna: HUR?

      Radera
    4. Rikskortet tidigare rikskuponger erbjuder vissa arbetsgivare till anställda som en förmån. De sätter in 2000kr per månad på ditt Rikskort (mastercard) som du kan köpa mat på restaurang eller livsmedelsaffärer. Funkar på tex Willys och hemköp. På din lön drar de 1200kr netto således 40% rabatt eftersom ditt saldo är 2000kr på kortet, påfyllning varje månad

      Radera
    5. Har du ingen förmånsbeskattning på det där Rikskortet, i tillägg till nettolöneavdraget? Nyfiken fråga, för så fungerar det på ett företag som jag gör lönerna för.

      Radera
  13. Handlar varannan dag på väg hem från jobbet, planerade inköp. Bara Lidls punchrullar (min svaghet) kan sätta en käpp i hjulet. Tog tag i det hela för 7-8 år sedan, sparade alla kvitton i 5 veckor (x10=årskostnad) varenda ett, satte mig en hel kväll och funderade över varenda post. Mycket tråkigare än det låter, men lönsamt. Plastkassar för 500:- om året, än större skillnad i pris för youghurt beroende på vart man köper, osv osv. Kapade rätt mycket kostnad där. Har två tonåringar och en matkostnad på ca. 2300:-

    Vänligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "sparade alla kvitton i 5 veckor (x10=årskostnad) " Alltså jag älskar det här kommentatorsfältet. En sådan liten detalj, men så lysande. Du bedömde antagligen att 4 veckor var lite för kort tid för att kunna dra några långtgående slutsatser av. Sex veckor var inte riktigt *10-kompatibelt men fem veckor var såväl kvittosamlar-vänligt samt enkelt att multiplicera upp till ett ngefärligt år, plus minus 2 veckor.

      Jag är också kvittonörd. Jag har Swedbank med utgiftskoll etc. men jag föredrar ändå kvittometoden, kan inte riktigt sätta fingret på varför. 2 300kr för tre pers varav två tonåringar låter fantastiskt bra. Har du någon paradrätt som alla gillar du kan bjussa oss på? Gärna en som drar ner ditt snitt så föredömligt.

      Radera
  14. 18 köp hittills i mars på ica. Då är det inte bara mat utan alla "dagligvaror". Totalt 985:-. Jag förstår inte varför så många fokuserar på "veckohandling". Det är ju inte antalet inköpstillfällen, utan vad och hur mycket man köper som avgör slutsumman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mitt fall handlar det nog mer om självbedrägeri. Om jag veckohandlar för 750 kr på Lidl tror jag i mitt hövve att jag ska landa på 3 000 kronor per månad och så blir jag förvånad när det hamnar på mer än det dubbla.

      Radera
  15. Ja FruEB, jag är inte förvånad, bristen på uppföljning och ditt nerklankande på budget leder ofta till just detta du nu ser.
    Det är ju trist att inse att den självbild man har inte visar sig stämma, tror sig ha koll men i själva verket inte har det.
    Så frågan är ju, vad tänker du göra åt saken - nu när det visat sig att själen är villig men köttet svagt?

    Tror du skulle förbättra situationen om du börjar med regelbundna uppföljningar, det finns tex fristående appar där man fotar kvittona och så (föreslås det) kategoriseras belopp. allt finns samlat, med fina grafer, budget vs. utfall osv?
    Kanske något för dig - öppna appen, fota, ok:a kategori, klart, typ tio sekunder.

    Ett annat alternativ tror jag du varit inne på tidigare, och det är den välbeprövade kuvertmetoden. Där varje vecka har ett kuvert och så ligger det kontanter i kuvertet för just denna vecka. Det kanske är bättre då det är mer konkret och du ju gärna vill fjärma dig från abstraktioner och vara blivande hönsbonde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt min petighet... Det är anden som är villig, inte själen. Själen är närmast en del av köttet. Men det beror förstås på. Om man utgår från det bibliska grunden så är det så, men utgår man från mer medeltida (samt delvis modernt) tänk är själen det högsta hos människan och anden obefintlig, glömd eller död. Men du körde med ett bibliskt citat så då kan jag inte hejda mig när det blir minsta fel. Anden är villig men köttet är svagt. ;)

      /Eva

      Radera
    2. Eva, som synes var det inget citat - det var i det närmaste en gudomlig inspiration.....

      Radera
    3. Ja, jag betvivlar inte din goda avsikt. "Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv." Det är den kärleksfulla intentionen som räknas och som inspirerar. ;)

      /Eva

      Radera
    4. Intressant. Så ande och själ är inte samma? Det trodde jag. "Själens lust", kan du förklara den när du ändå är igång? Med risk att vara OT.

      Radera
    5. Enligt biblisk människosyn har vi kropp, själ och ande. Endast anden är kontaktpunkten mellan Gud och människa. Anden är tänkt att odlas/stärkas genom andliga övningar (bön, fasta, bibelläsning osv) så att vi lättare uppfattar Guds röst och vilja genom kontakten där mellan vår ande och Guds ande. Gud är ande, medan Jesus är den fysiska inkarnationen av Gud, men nu uppstigen till himlen (på Kristi Himmelfärds dag, 40 dagar efter Påskdagen.)

      Själen är mer att betrakta som psyke (tankar, vilja, emotioner) och sålunda en del av kroppens liv. Själen dör om kroppen dör. (Bara anden lever vidare eftersom den har gudomligt ursprung och därför är tidlös/evig.) Själen är dock mer avancerat utvecklad hos människan jämfört med djuren då vi har självmedvetande. (Men det verkar vissa intelligenta djur också ha, om än i mindre grad än människan, t ex delfiner.)

      Förhållandet mellan ande och själ är lite speciellt. De är sammanblandade på ett destruktivt sätt och andliga övningar, inte minst läsning av Guds ord, är tänkta att åtskilja de två, skilja anden från själens förvirring (skilja mellan mina tankar och Guds, min vilja och Guds osv.) och klargöra/putsa anden ren och göra den mer mottaglig för andliga impulser från Guds Ande. Bara det som mottas från anden leder en människa i rätt riktning, såtillvida den är strikt avskiljd och renad från själens smuts (som ändå kan vara "goda mänskliga tankar", men som hindrar samarbetet mellan anden och Gud i den mer fullkomliga planen för en människas liv.)

      "Själens lust" nämnde du. Ja, den är som sagt säte för känslor, lust och allt mänskligt upplevande, på både gott och ont. Denna mäktiga styrka fick själen hos människan när Adam och Eva åt frukten av Kunskapens träd, trädet på gott och ont, trädet som gav kunskap om rätt och fel och om moral. Moralen räddar ingen människa tillbaka till Lustgården och det eviga bekymmerlösa livet. Det är bara Livets träd som gör det. Kristus ses som Livets träd, det stod alldeles bredvid Kunskapens träd som de åt av. De ratade dock Livets träd som annars utlovade evigt liv. De använde sin fria vilja till att istället söka kunskap. Kunskapen fick själen att växa sig stor. Nu är den mänskliga själen och kunskapen så stor att människan själv blivit en gud och kastat ut Gud och därmed källan till sitt eget liv.

      /Eva

      Radera
    6. Bibelförfattarna trodde aldrig på det där med Ockhams rakkniv va?:):) Varför skulle människan kastat ut Gud? Var bygger den uppfattningen på? Undrar bara. Det borde vara omöjligt?

      Radera
    7. William Ockham var en munk som menade att Bibelns uppenbarelse bekräftades av erfarenheten. Han var antirationalist. Men att föredra den enklaste förklaringen, att inte anta att mångfald bör förutsättas om det inte är nödvändigt och att inte krångla till saker i onödan, låter inte annat än sunt. Men att förenkla på fel sätt kan skymma sikten för att se komplexitet. Det är inte säkert att Ockham själv skulle acceptera senare tolkningar av vad han menade. Men jag vet för lite om just det.

      Med att kasta ut Gud menar jag bara att människan, i synnerhet i det moderna samhället, har gjort sig oberoende av annat än sitt eget förnuft och på så sätt bildligt talat kastat ut Gud. Men det gäller förstås inte alla och i alla kulturer på jorden. Och visst borde det vara omöjligt att kasta ut Gud. Den som vänder honom ryggen och förlitar sig enbart på sig själv kanske snarare får smaka den oväntade Domen! Särskilt kyrkor kan ju tolka minskat besöksunderlag på minskat intresse för Gud. Det är knappast så enkelt. Det kanske säger mer om kyrkan.

      Detta är det värta OT jag skrivit på denna blogg. Stoppar här. ;)

      /Eva

      Radera
    8. Jag tror det kan ligga en del i det här med att de monoteistiska religionerna kräver en stark hierarkisk disciin för att överleva. När folk vill börja bestämma själva hur de ska tänka så återgår de till en mer primitiv och luddig tro att "jamen gud finns väl lite överallt". Många känner ju en religiös känsla när de är ute i naturen t ex. Så jag tror aldrig folk kommer "kasta ut gud", även om kyrkan försvagas. Jag tror folk behöver andligheten.

      Radera
  16. FruEB, att ränna i mataffären FLERA gånger om dagen, är det någon slags psykologisk kompensation nu när du inte i samma utsträckning shoppar high fashion längre månne?
    Är det en bekräftelse på att du existerar, att du ser och blir sedd av medmänniskor, att du har behov att lämna hemmet?
    Det kan ligga djupgående psykologiska orsaker bakom, koppla även det här med regelbundet flera-gånger-i-veckan-alkoholdrickandet som ju är en sorts flykt, du har ju även tidigare nämnt att du har kroppsliga besvär. Har du funderat på att prata med psykolog FruEB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är visst inte bara tussilagon som kommer fram i vårsolen, utan även små bittra troll.

      På vilket sätt inbjuder det där sättet att prata till ett meningsfullt utbyte? En normal person med fötterna på jorden skulle aldrig uttrycka dig sådär i IRL till någon (inte på nätet heller, men ffa IRL). Det är någonting med nätet som lockar fram alla kufar och många andra människors dåliga sidor. Tragiskt. /QQ

      Radera
    2. QQ, jag skulle det och gör det också. F.ö. är det FruEBs blogg och ytterst är det hon som bestämmer vad som är ett meningsfullt utbyte och vad som är rimligt att diskutera och på vilket sätt.
      Som vi nog alla känner till anses det inte vara normalt att diskutera FIRE bland många människor, speciellt inte bland de som kanske behöver det som mest. Det avhåller oss dock inte från detta ämne här.

      Så det är upp till FruEB att radera kommentaren om den anses vara opassande eller kanske stötande. Att uttrycksform går före innehåll har jag dock svårt att tänka mig här, med tanke på alla öknamn och osedligheter FruEB adresseras sina läsare med så gott som dagligdags, måhända på utrikiska med ändå.

      Radera
    3. @Anonym: Jag har själv faktiskt funderat på börja gå till psykolog, för när jag läser sådana som din kommentar blir jag illamående. Jobbar du på McKinsey eller var har du fått din utomordentliga analysförmåga ifrån?

      Radera
    4. Ho ho hold your horses. Vet ni inte att cirka 90% av alla kommentarer på Intertz är resultatet av ukrainska bottar? Tanken är att man som läsare ska engagera sig och vilja argumentera mot. Fall inte i denna fälla utan gå till den grundläggande bot-checken: Om kommentaren inbegriper ett snåltips av typen "spar dina kvitton i fem veckor" = äkta kommentar. Om kommentaren försöker att gå i polemik med inläggstemat (att vara en snålfan, sakna budget och därtill "flera-gånger-i-veckan-dricka") = troligtvis en bot.

      Radera
    5. Plus Anonyms frågeställning är relevant. Jag kan ibland gilla att gå i butik för att få umgås med folk, förutsatt att det inte är rusningstid. Detta händer särskilt på landet om jag varit utan annan mänsklig kontakt än nämrsta familjen under någon vecka, då känns det riktigt uppfriskande att ta en tur till affären och cruisa runt, kanske okynnesfråga om en vara som gått out of stock (fast man egentligen inte vill ha den moihiha). Jag tror det har att göra med att människan är ett socialt djur där vi inte bara behöver bli sedda av den innersta kretsen utan även av mer perifera bekantskaper. Se bland annat detta klipp för att se på vilket sätt denna typ av ytliga friktion med medmänniskor tydligen kan bidra till ett längre liv: https://www.youtube.com/watch?v=ptIecdCZ3dg&t=2s

      Radera
    6. "Om kommentaren försöker att gå i polemik med inläggstemat (att vara en snålfan, sakna budget och därtill "flera-gånger-i-veckan-dricka") = troligtvis en bot"

      Dvs som SR/SVT och allmänmedia då alltså ;-)

      Radera
    7. Åh, det skulle vara kul med inlägg om din erfarenhet av härskartekniker i arbetslivet! (Om det nu passar på din typ av blogg.) Kanske har du till och med redan skrivit om det.

      Tycker din kommentar 14:17 är intressant också. August Strindberg skriver i sin långnovell Ensam (1903) om en man som är socialist, men som nu på sin ålders höst måste erkänna att han haft fel i en viktig fråga. Han inser att det viktigaste för människan inte alls är att ha ett arbete att gå till. Det viktigaste är istället att rent fysiskt få känna gemenskap med andra människor. Kommer ihåg att den där novellen var väldigt speciell och säkert är den smått självbiografisk. I desperation hoppar den ensamme mannen på en spårvagn mot Djurgården i rusningstrafik bara för att få känna beröringen av andra levande varelser. Det är en finstämd, lätt melankolisk men ändå hoppfull novell. Tänkte på den nu igen när du skrev det där.

      Förresten bör man gå till Strindbergsmuséet, ett av de mest intressanta muséerna i Stockholm tycker jag. Var på visning där efter att ha läst Olof Lagercrantz biografi om hans liv. Erkänner att jag fällde mer än en tår när jag kom därifrån. De visste verkligen att levandegöra hans liv och med den utmärkta biografin i färskt minne var det som att förflyttas till en annan tid. Men så lik vår ändå...

      /Eva

      Radera
    8. Ja du har pratat om denna episod på Strindbergsmuséet tidigare och jag tänkte då att jag borde gå dit, men sen har det fallit i glömska. Jag kanske ska gå dit och frottera mig med folk till helgen (såvida det inte är ett sådant där knepigt museum med konstiga öppettider). Ett av mina favoritställen i museiväg (förutom MM) är Halwylska palatset. ÅHG vilken magi. De var först i stan med indraget vatten och hade speciella kranar med regnvatten för att diska kristallglasen. Bowlingbanan längst upp. Det schackrutiga golvet på plan två där far i huset drog ner gardinerna och placerade ut mörk choklad för barnen att leta upp m h a känsel på de svarta rutorna, stallarna...Värt ett besök om du är på Stockholmsvisit. Underbar butik också om du råkar vara consumer sucker eller letar present till ett barn. Ligger centralt vid Berzeli Park (Berns/Dramaten).

      Radera
  17. Hm, vissa produkter hanldar jag på Lidl så det drar upp snittet någon dragning till 5-6 kortdragningar per månad. Annars är det en gång i veckan som gäller på Willys.

    Ni kanske borde mat-detoxa lite? Käka olika typer av gröt till middag t.ex. varannan dag? Det borde få ned matkostnaderna. Alternativt basera någon vecka i månaden på mjöl, mjölk och äggmat som är superbilligt. Ikväll käkar vi våfflor till middag t.ex. Halvapriset-mjölk + egna ägg + mjöl = max ett par kr per person.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé även om jag inte tror att min familj är redo för varannan-dags-gröt. Jag har egentligen inga problem med vår matsedel. Problemet är när jag frikör lite emellan storhandlingarna.

      En intressant sak inträffade i helgen när jag förhörde 14-åringen inför kommande hemkunskapsprov. Många av frågorna handlade om sådant jag tjatar om i vardagen: Inte äta så mycket socker, äta av alla färger, äta fler vegetariska rätter, dryga ut kötträtterna med grönsaker etc. och jag såg hur 14-åringen svängde lite från att mest ha klagat på mitt tjat. Jag kanske har varit dålig på att förklara varför jag/vi tänker på detta vis?

      Radera
    2. Frikörandet kommer säkert ordna till sig per automatik när ni flyttar ut på landet och inte längre har nära till mataffärerna.

      Hm, vad bra. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet och förhållningssättet smittar av sig på de yngre syskonen? :)
      Tonåringar kan ju också ha bestämt sig för att allt "mamma säger" är fel och av den anledningen går inte budskapet in. Kanske var bra att få höra samma tugg från annat håll, i detta fall skolan. Om jag ska leka hobbypsykolog.

      Radera
  18. Jag är förvånad över att folk orkar springa i mataffären varje eller varannan dag. Jag tycker det är bland det tråkigaste som finns så jag försöker begränsa det till en gång i veckan och ev så blir det en komplettering med något som man glömt ytterligare en gång i veckan. Helst handlar jag på nätet och undviker matbutiken helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också funderat på det där. Visserligen gillar jag nuförtiden att sondera Lidl-utbudet men det är för att det a) är förhållandevis nytt och b) jag ser dollartecken medan jag gör det, men jag har vänner som på riktigt tycker att det är ett avkopplande NÖJE att gå och handla. Där har jag aldrig varit.

      Radera
    2. FruEB, du kunde köra ett meetup på Lidl östermalm för läsare, kanske gemensam shoppingupplevelse och så avvinkning utanför när alla rullar iväg med sina dramaten, typ onsdagar kl 13.

      Det kan bli det nya svarta, personal shopping med FruEB på Lidl.

      Radera
    3. Mataffärer kan vara kul springa i, men klädbutiker, njaa jag föredrar Tradera på den punkten.

      Radera
    4. På tal om Tradera, häromdagen undrade Fru Bagare om jag hade ny parfym, svar: "Nej, det är mitt senaste Tradera inköp". Tvättad var den så ingen ko på isen.

      Radera
    5. "FruEB, du kunde köra ett meetup på Lidl östermalm för läsare, kanske gemensam shoppingupplevelse och så avvinkning utanför när alla rullar iväg med sina dramaten, typ onsdagar kl 13. " Ingen dum idé faktiskt! Liknande service fanns i Hötorgshallen för några år sedan men till en helt annan prislapp och inte hade de några coola dramaten att rulla därifrån heller.

      Radera
    6. @Bagarn: Fattar inte: DU köpte en parfym på Tradera eller ett plagg som var tvättat i starkt tvättmedel? F ö hamnade jag i ett Traderastirr i helgen (utan att köpa något N.B.) och det är lite kul att kolla på auktioner som snart tar slut eftersom man där ser en mix av allt mög folk tror att de ska kunna sälja. Jag minns särskilt "Mockfjärd från ovan", ett svartvitt vykort modell större från 60-talet med utrop 20 kronor.

      Radera
    7. Köpte en otvättad tröja på Tradera, tvättade den men lukten av en annan mans parfym fanns kvar.

      Radera
    8. FruEB, och så kan du sälja designade dramaten (dvs annat tyg men på standardmodell) till följarna, s.k. merchandising. Och T-shirts med coolt FruEB-logga-tryck på
      Oooh, vi anar att "the sky is the limit".......

      Radera
    9. "tvättade den men lukten av en annan mans parfym fanns kvar." Se där! Bästa tipset för den otrogne. "Älskling, din blus doftar av en annan mans parfym!" "Nejdå, jag köpte den på Tradera" (Hade funkat med min man i alla fall som inte kommer ihåg vilka plagg som ingår i min garderob)

      Radera
    10. @Anonym: Nej, det blir nog snarare Evas bibelcitat.

      Radera
    11. Pratade men en kollega vid kaffemaskinen i morse. Jag berättade lite om min helg och sen sa hen att hen hade varit i en Galleria "den största innan MOS kom" hela lördagen. Eh? Hur kan man se det som nöje? Men hen hade hittat nån "söt liten dansk butik" och handlat ett par kassar (!) med grejer.

      Då var jag tvungen att söka tröst i den här bloggen en stund.

      Radera
    12. Ja kom Ellis, låt oss slut shamea dem tillsammans. IGMR mailade mig en liknande historia från idag, kollegor som "satt och svettades i fikarummet över en butiksöppning". Tur vi har varandra, vi överlägsna varelser.

      Radera
    13. Flying Tiger Copenhagen - "en söt liten dansk butik"? Full av billiga saker.

      Radera
    14. Flying Tiger haha! Min 11-åring berättade att de på många produkter har skrivit "Designed in Denmark". Dessvärre är det där mina barn hänger när de ska köpa akrylfärg och då brukar jag stå och försöka räkna täckningsbidrag men måste sluta för att jag blir illamående. Det måste vara de fabrikerna som "färgar floden i aktuell modefärg" som IGMR hörde en fabrikskontakt berätta i jag tror det var Kina.

      Radera
  19. Avskyr att handla med Fru Snålgris gillar att gå runt och klämma på spenaten, potatisen och broccolin.
    Denna månaden har vi (Fru Snålgris) mat-handlat 10 ggr. Totalsumman är 2500 kr. En storhandling för ca 500 kr kommer vi nog att hinna med då månaden inte är slut. Dock tycker jag att vi är duktiga som handlar för runt 3000 kr för en familj på 3 som lagar *nästan* allt från grunden. Eller, det är kanske därför vi har så låga kostnader, för vi köper inte en massa översaltad utemat eller halvfabrikat i kartong. :) Jaja, viktigaste för oss är kvaliteten på maten. Att det går att hitta billiga råvaror med kvalitet är ingen nackdel det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 3 000 för tre är fantastiskt. Vad ska ni kosta enligt KV?

      Radera
  20. För mars månad 7 besök in matvaruaffär/dragit kortet, fördelas:
    willys: 3 ggr & 63% av inköpskost
    lidl: 2ggr & 20% av inköpskost
    ica: 1ggn & 14% av inköpskost
    coop: 1 ggn & 3% av inköpskost

    Kommentarsfältet stödjer inte paj-grafer annars hade jag infogat en dylik.

    Inga fler inköp kommer att göras under mars månad, så totalsumman är alltså 7 besök i matvaruaffärn för mars månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kommentarsfältet stödjer inte paj-grafer annars hade jag infogat en dylik." Det tvivlar jag inte en sekund på. Inte heller kan man infoga tabeller eller fyrfältare, något jag påtalat för Blogger, än så länge utan respons.

      Radera
  21. Känner inte riktigt att jag hunnit med mig idag. Galen jobbdag (ska aldrig mer skriva att jag maskar, kommer dröja innan jag får göra det igen, suck) så jag hann bara läsa inlägget imorse men inte kommentera.

    Jag är stenhård med att handla 1-2 gånger/vecka på willys. Det jag inte köper då, det får jag klara mig utan. Oftast ligger inköpen runt 300-400 kr, som mest har jag handlat för 700 kr och då blev det mat för flera veckor efteråt. Om jag däremot ska räkna in restaurangbesök så blir det tyvärr lite oftare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och om det kniper kan du ju äta hästfoder.

      Radera
  22. Handlar mat 4gånger/månad i värsta fall så ofta som 6gånger/ månad..det här beror på att jag jobbar i livsmedelsbutik och hatar att handla mat,känns ju som att jobba övertid liksom..Vår matbudget är 400 euro/månad vi är två vuxna och tre tonåringar.Vi har tre frysar och ett stort kylrum så jag kan köpa mycket då nåt är billigt .
    AnnH i Finland

    SvaraRadera
    Svar
    1. "det här beror på att jag jobbar i livsmedelsbutik och hatar att handla mat,känns ju som att jobba övertid liksom" Haha dagens bästa kommentar! Ja, vem vill ta med sig jobbet på fritiden.

      Radera
    2. Plus det är bara stencoola finnar som har tre (3) frysar och ett (1) kylrum. Snudd på läskigt, vad förvarar ni där i frysrummet?

      Radera
  23. " Ny giv: När veckans frukt är slut så är den slut. "
    Det där försöker jag få in i policy hemmavid. Det går sådär. Och vi hinner inte ens äta upp all frukt. Tips mottages tacksamt. jag funderar på om man kan uppa det gamet med att man har en frukt och kul-budget? Alltså att som går över får man köpa nåt kul för?

    SvaraRadera
  24. Då kommenterar jag också då. Känns som att folk kommer känna igen mig direkt (dock är jag 99,99% säker på att ingen i min krets av människor är intresserad av det här). Drar kortet 0-10 gånger. Vill jag så behöver jag inte köpa någonting alls. Jobbar på en anläggning med mycket turister som lämnar all typ av mat efter sig. Jag är inte kräsen för fem öre. Äter upp öppnade förpackningar, matlådor m.m. Även jag har gränser, men den gränsen går långt mycket längre än mina kollegors. I somras så handlade jag inte på en hel månad, förutom ett paket kaffe. Lite av en dröm för en som strävar mot lite mer ekonomisk frihet. Jag tar i princip allt. Att slänga mat gör verkligen ont i mig. Är inte vegan/vegetarian, men äter till 95% vegetariskt. Ibland tar jag rätt på något med kött för att det inte ska slängas. Det som inhandlas är mest frukt och grönsaker. Brukar vara sämst utbud av det. Men så mycket raps/olivolja och SMÖR jag har. Mmm oj oj oj. Så mycket pengar där som jag sparar. Det som gör att jag ibland (nu ska jag inte skuldbelägga min bättre hälft) handlar mer än jag egentligen behöver är att min partner är lite mer kräsen än mig och inte inne på samma spår riktigt. Av dem 800:- denna månad som gått från matkontot är 200:- till ingredienser för bakning till födelsedagsfirande och 240:- fördelat på två luncher i skidbacken (det gör så ont i mig, dessutom var jag inte ens hungrig. Ville bara inte vara den tråkiga som tog en macka och ett äpple i bilen.). Startade en blogg men inte skrivit något ännu. Kanske borde börja med det. Skriva av sig lite. Fantastisk blogg du har i alla fall. Det första jag kollar varje dag när jag öppnar datorn. Puss och kram från fjällen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då vet jag precis vem du är!!!

      Nej jag bara skojar men jag tackar så mycket för en kommentar som fick mig att småle i flera minuter. Du är för underbar, dessa små bikter är det som får mig att mysa allra mest. Jag skulle tro att 99,99% av folk på gatan skulle rynka lite förnärmat på näsan när de hör beskrivningen ovan. VIlket är helt sjukt. a) Vi vet alla att matsvinn inte är optimalt b) Mat som samma 99,99% inte kan tänka sig att äta "second hand" är mat som samma 99,99% skulle kunna tänka sig om de var först på bollen. c) Det är frugal badassity att mer eller mindre slippa denna enorma utgiftspost per månad. Gratis pengar, vem tackar nej till det? Inte i löneförhandling, men väl i ovan situationer.

      Jag tänker ofta på det här när jag är på restaurang och ser hur halva bärs ut och går rakt i soporna, mat som fram tills en kvart innan etiketterats som gourmetföda. Från stjärna till avskräde inom loppet av minuter och för att någon - gästen - bestämt sig för att nu får det räcka.

      Radera
    2. Vilken förebild!! Börja blogga!

      Radera
    3. Håller med! Framför allt: Skaffa ett Instagramkonto så att vi på daglig basis kan följa fyndens väg från anläggningen till köket.

      Radera
  25. Det är väldigt kul att folk skulle äta av det mesta jag tar bara jag serverade det på en tallrik eller liknande, men när dem vet vart det kommer ifrån så backar många. Ska sägas att jag tänjt på gränserna ibland för vad som faktiskt kanske inte är så smart att stoppa i sig. Men fantastisk mage och immunförsvar har jag i alla fall.

    Ska nog skriva av mig lite så får ni se vad mycket härligheter folk lämnar efter sig (två små lådor med praliner från Oaxen Krog i Stockholm är ett av dem bättre fynden). Samt lite idéer, tankar och vad man pysslar med i fjällen när man siktar mot lite mer frihet i framtiden.
    Har precis ätit upp en påse med upptinad pyttipanna och rödbetor på burk som jag hittat. Ett par minuter i mikron bara. Ja, jag är inte kräsen. PUSS.

    SvaraRadera
  26. Du kanske har så bra immunförsvar just för att du sätter i dig lite av varje. Kroppen har bildat antikroppar och vid obduktion skulle du ha mikroorganismerna av hela den europeiska folkstammen i din magge.

    SvaraRadera