Frugal flygning

Hey ho nu har lag lyckats se Åsa A på TV4 Play (tips: Det är näst sista segmentet så scrolla igenom klimakterium, snarkningar och sömnapné och titta bara på den obligatoriska reklamen emellan så når du Åsas klipp snabbare än att sitta och kolla på hela avsnittet). En lugn och bra intervju med Sveriges Oprah. Kul att se Åsas man Jan och hatten av till Charlotta Hedberg - docent i samhällsvetenskap vid Umeå Universitet som kommer in på slutet med lite balanserade reflektioner. Intressant att studier visar att runt 1/4 av människor (män såväl som kvinnor) i ex. UK gått ner i arbetstid för att få en mer hållbar livsstil. Jag håller också med henne om att vi bör förhålla oss ödmjuka inför framtiden bland annat givet den kommande automatiseringen [som plötsligt ingen politisk ekonom eller ledarfeminist tror på längre i den här debatten utan nu behövs varje fysiskt hövve på minst 100% för att samhällsmodellen ska bära). Och de där 80 miljarderna i psykisk ohälsa som Åsa citerar från en DN-artikel ska ju också bekostas, tänk på det inna du går åstad och ger båset fingret.

Jag skriver detta inlägg på flyget från Arlanda till Mallis och har några reflektioner kring hur man kan spara småstålars (d.v.s. förutom själva resan och där är väl nyckeln helt enkelt att boka så snart biljetterna släpps, runt ett år innan resan). Ett annat är ju att som jag vara frilansande internationell au-pair och få resan betald av uppdragsgivaren, men jag inser att det kanske inte är en generisk lösning.

- Undvik så långt det är möjligt att handla på flygplatsen. Att inte falla för det klassiska leda/nervositetsreflexen att handla ej behövd parfym och solglasögon är ju självskrivet. Men jag tänker nu mer på ätbara saker. I vårt fall hade vi en helt idealisk lunchflygning, så vi hann äta brunch hemma och hade sedan med oss lite tilltugg till själva flygningen. Jag förbannar fortfarande mig själv för att jag glömde köpa lock-för-öronen-tuggummi för sju kronor på Willys och nu fick köpa i en servicebutik på flygplatsen för det fyrdubbla (stor påse visserligen). Intressant att notera att typ alla utom jag har köp på flygplatsen som plan A: Lunchmackor för 69 spänn, tre påsar saltlakrits och ett par vattenflaskor. Vilket för mig till nästa punkt:


- Vatten. Det är lite av ett mysterium att folk utan att blinka lägger tjugo minuters arbetstid* på en flaska vatten vars alternativkostnad är noll kronor ur kranen. Ta med två små flaskor (33 cl) i handbagaget som du fyller i flygplatsens handfat (kan ej rekommendera att du tar från själva toaletten). Många handfat är så förtvivlat små och grunda varför 33 cl-flaskan gör sig perfekt. Det här är inte att vara snål, det här handlar om att du bitch ska visa respekt för din arbetade tid. Och miljön, eftersom vattentransport drar lika mycket bensin som transport av kinaplast eller nötkött.

- Flygplatstransfer. Jag och 9-åringen åkte Arlanda Express vilket var logiskt eftersom a) hon åkte gratis och b) i och med att jag bokade såväl dit- som hemtransfer mer än en vecka innan avresan åkte för 195 kronor enkel resa (ord. pris 280 kronor, Flygbuss vuxen+barn 188 kronor). Orkade inte kolla upp kollektivtrafiksalternativ och var dessutom uppe i slutfasen av lite Traderabizniz så hade inte tid att joxa runt där på morgonen.

Nu hade vi ju proppat oss fulla på morgonen och kunde med hjälp av vårt handbagage-förråd hålla oss vid liv under resan, men annars (särskilt om du är barnfamilj) är det en bra idé att mata på i det fall det finns en snabbmatsrestaurang (på Arlanda: Max). Helt ok priser och viktigast av allt: Alla håller sig harmoniska under resan så att man slipper vinka till sig kabinpersonalen för en huvudvärkstablett.**

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag tycker i regel att människor beter sig rätt bra i det offentliga rummet, håller upp dörren osv. men här på Mallisplanet ser jag en sida av folk jag ogärna ser mer av och det gäller passagerarna av staten stipulerad pensionsålder. Det är liksom "vik undan här kommer jag", pratar svenska med den engelsktalande kabinpersonalen och blir sur för att de inte fattar, tar tomma platser innan boardingen är klar "becås I need to sit with my wife" (jamen boka biljetten tillsammans med din fru då) etc. Är det så eller hade jag bara otur? Jag reser så sällan se. D.s.

* Vilket är ungefär vad det kostar dig om du har genomsnittlig inkomst. Jamen räkna på det själv då messerschmidt.
** Vilket btw är gratis. Jag fick t.o.m. två 500-mg som flygvärdinnan av någon anledning rådde mig att ta samtidigt (kan ha varit språkförbistring, hon hade en mycket spansk brytning). Jag menar, vem sväljer 1 000 mg på ett bräde såvida man inte ska in för operation?

51 kommentarer:

 1. Senast vi åkte till Mallis gick det ganska lugnt till. Då flyg vi förvisso från Kalmar, där merparten av resenärerna verkade vara som vi smålänningar. Bortsett från att ingen var direkt sugen på lite samspråk (inte helt ovanligt bland svenskar dock) fortlöpte resan utan några större bekymmer. Värre var det på transferbussen från Palma till hotellet, då plockade jag fram öronpropparna ur handbagaget då de flesta av barnen höll låda som f-n, och föräldrarna var helt psykiskt frånvarande i sin semesterkoma. Lilla Snålgrisen sov så sött i sin mammas knä, så henne gick det igen nöd på.
  Det var *väldigt* skönt när vi kom fram till hotell nr 1 och bussen tömdes av med ca 40% av passagerarna.

  Vi får hoppas att du hade otur bara :=)

  SvaraRadera
 2. Jag känner mig så klar med generisk charter och transferbussar. Däremot var det otippat trevligt i Palma. Uppe vid Piazza Espagna (reservation för felstavning) var det som att strosa i Paris och nere i Portixol var det som att strosa runt i Lavandou. Skulle kunna tänka mig att långtidsbo en vinter på Mallis.

  SvaraRadera
 3. Jag tar ALLTID med mig en tom vattenflaska och fyller på vid toaletten om det finns kallt vatten, alt frågar en restaurang om de kan fylla på. Köpa vatten för 99kr/litern har aldrig varit min grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag noterade att kallvattenkranen på Arlanda var bara aningen för låg för att få in en normalstor PET under. Konspiration?

   Radera
 4. Gå in på Tv 4 play, sök på Malou efter tio,där kommer intervjuen upp med Åsa. Tryck på play. Funkar för mig.

  SvaraRadera
 5. Jag brukar gäspa och svälja om vartannat för att lätta på locken. Och det är gratis!

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aah kan inte du följa med mig nästa gång istället för den där kinkiga 9-åringen?

   Radera
  2. Vi brukar ge ungarna lite nässpray en timme innan avgång och sen om det är en lång flygning en liten omgång till en timme innan landning. Då blir tryckutjämningen lättare, åtminstone för våra killar. Nu har jag inte räknat på det, men jag gissar att det t o m slår tuggummina på Willys i kostnad.

   R, originalet.

   Radera
 6. Testa den här länken: https://www.tv4play.se/program/malou-efter-tio/11975257
  Mkt intressant med forskarens uppgifter mot slutet av sändningen!
  I dagens "Efter tio" ska det tydligen komma politiker som ska diskutera det hela.
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukt störigt att man inte kan scrolla över reklamen. Spännande att politikerna fått korn på't.

   Radera
 7. Tv4play, gratis-tv bara tillgängligt i Sverige. Ladda ner https://www.tunnelbear.com/ och få 500M gratis stream per månad (lurar tv4 att tro att du är hemma i Svedala fast du är på mallis å blir brun å fin). Tomma vattenflaskor på 33 cl alltid med på resa./frivilligpensionär

  SvaraRadera
 8. Malou efter 10 har tydligen FIRE relaterade inslag hela veckan.. Vill tipsa om Idevärlden på SVT avsnittet med Roland Paulsen doktor i sociologi "Arbetssamhället gör oss till slavar" (kortversion på you tube).Skulle du kunna överväga att göra ett blogginlägg om detta så att det sprids, du skriver både roligt och intelligent( ja det är sant). Roland var "spot on" i allt och jag glömmer aldrig hans kommentar varför vi tror att "vi måste SKAPA jobb". /Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/12/arbetssamhallet-gor-oss-till-slavar.html

   ;)

   Radera
  2. Grymt inlägg på länken IGMR. Försökte kommentera idag för jag missade det i december, men vad jag ville säga är att även jag, likt Frihetsmamman, älskar inlägget men nästan ännu mer gillar jag Frihetsmammans PS:

   "PS. Jag har delat med mig av ovanstående tankar förr. Min man föreslog anti-depressiva som lösning. Men jag tror verkligen att jag bara är smartare än folk och GENOMSKÅDAT den här skiten. Det är faktiskt svår att finna mening i arbete. Om man tänker efter i alla fall."

   Radera
  3. Jag tänker att det finns två spår. Corporate eller annan skit samt det som faktiskt bidrar till det allmännas väl. Arbetar man inom det senare tror jag att det är lättare att finna mening i arbete då det finns verklig mening. Det kanske också är lättare att ha överseende med viss arbetsplatsrelaterad skit som klagande kollegor etc.

   Radera
 9. Mitt "privata" insta-flöde brukar fyllas med O'Learys ygplats-öl med tillhörande shot (sugen man blir på att shota lite kl 08.45 en lördagsmorgon, not) när de ska ut och flyga, ofta med tillhörande text om den "obligatoriska" flygplatsölen.

  På semster-temat har jag på senare tid blivit väldigt sugen på att tåg-semestra i framtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Vi kollar just nu på Night Jet från Tyskland till Livorno IT eller Rijeka KR. Det verkar sjukt smidigt och lättvindigt iaf för oss SKAUNEbor.

   Radera
  2. Å rys! Men hur ska baby IGMR kunna lägga pärlplattor på ett skakigt tåg?

   Radera
  3. Ja eller Bernina Express i Schweiz. Hela tanken med att själva resan är syftet och inte slutdestinationen lockar mig mer och mer.

   Radera
  4. Kan ju då flika in att på samma sträcka som Bernina Express går kan du istället åka regionaltåg vilka är helt gratis om du har Interrail-kort. Dessutom har jag hört att de inte är i närheten av lika fullproppade. Men det bästa av allt är att under sommarmånaderna juli-augusti så åker de med ÖPPNA VAGNAR vissa avgångar. Du kan alltså glida igenom alppassagerna med vinden i håret. Jag planerade själv denna resa i sommar tillsammans med mitt nu, sedan en vecka, ex, men funderar på att göra en liknande resa fast istället helt själv.

   ~Frilosofen

   Radera
  5. @Frilosofen: Tack för ett bra tips! Att åka i öppen vagn genom det landskapet en solig sommardag låter helt fantastiskt!

   Hoppas relationsuppbrottet var ömsesidigt och att du tar dig genom det ok!

   Radera
  6. WOW Frilosofen. Till vagntipset men framför allt din öppenhet kring relationen. Sänder en kram och hoppas enligt Flow-FI.

   Radera
 10. https://m.youtube.com/watch?v=taWr0pLJwhw

  Svårare än så är det ej �� googla Åsa Axelsson Malou första sökningen så kommer den upp utan reklam framspelning eller annat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men detta fanns ikke igår! (jag känner mig tvungen att säga detta så att jag inte ska framstå som mer retarderad än jag är)

   Radera
 11. När jag var på Arlanda häromdagen noterade jag en dricksvattenkran i den vanliga passagen mellan restaurangen och gaterna längst bort på pir 1 i terminal 5. Den var uppmärkt med en skylt på engelska som påpekade att vi i Sverige har utmärkt dricksvatten i kranen. Det såg ut att vara gott om utrymme under kranen för att fylla flaskor.

  Själv brukar jag faktiskt köpa vatten eftersom jag är svag för kolsyrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Svag för kolsyrat", du är för sköj. Det är Frugalwoods också för övrigt, jag är mycket sugen på att göra deras Soda Streamer Hack framöver. https://www.frugalwoods.com/2014/08/11/how-to-cheap-homemade-seltzer-with-a-modified-sodastream/

   Radera
 12. Du ska ta 1 g Panodil (eller Alvedon, alltså paracetamol som aktiv substans) för bästa effekt ;)

  Vi åkte till Kanarieöarna (5,5 h flygning) utan att handla på flyget. Vi gjorde mackor att ha med istället, och vattenflaska att fylla på på flygplatsen. På vägen hem åt vi på Burger King innan flyget och hade med oss matiga mackor som vi gjort på frukostbuffén på morgonen, och vattenflaskan.

  Roligast var dock flygvärdinnans kommentar på hemvägen när de skulle sälja alkohol: "Ja, ni får gärna fråga vad vi har, tyvärr har vi inte allt för det var väldigt många på vägen ner som var väldigt törstiga..." Aldrig har jag sett så mycket folk dricka så mycket så tidigt på morgonen som på charter! 06.30 och Jägermeister, liksom. Man måste ju ligga back innan man ens landat på semestern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du ska ta 1 g Panodil (eller Alvedon, alltså paracetamol som aktiv substans) för bästa effekt ;)" Tack doktorn. Nej detta med alkohol och flygning är som en lämning från 60-talet. Åkte med ett gäng osnutna industrikunder förr om åren och vid ett tillfälle var en så packad redan vid ankomst på destinationen (runt 10:00 på förmiddagen) att vi tappade bort honom på flygplatsen. Vi fick ljuga för flygplatspersonalen och säga att han var förståndshandikappad för att få gå in igen (när vi upptäckt att han saknades). Vilket iofs inte var så långt ifrån sanningen. ÅHG så skönt att slippa vara mamma åt 50-åringar...

   Radera
  2. @fru EN Hahaha, kommer osökt in på ”invalido” från Sällskapsresan.

   Radera
 13. Hehe, här sitter jag på Kastrup, på väg på tjänsteresa med traktamente, & har ändå medhavd lunchmatsäck som jag just intar. Har tagit det ytterligare en nivå genom att även ta kvällsmat med mig i väskan, för mina kollegor kommer först imorgon. MI30-varning? ;-) Det blir dock inga nudlar lagade i handfatet.

  /Tinga

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Tinga, härligt! Ja varför ska man gå ut och äta på tjänsteresan helt själv liksom.

   Skönt att MI30 kom ut och banade väg för oss andra som också tar med mat på tjänsteresor! (Förstod aldrig varför han inte bara frågade i receptionen efter en kopp och en vattenkokare om det nu inte fanns på rummet? Det brukar jag göra, har aldrig fått nej).

   Radera
  2. @Tinga/Simp: I dessa tider har vi snålisar också fördel av att kunna maskera vår snålhet i floran av matpreferenser. "Jaha, nej, jag försöker i möjligaste mån undvika mat som inte genomgått solbad/luftrening/molekylär debriefing, därför tar jag med mig så mycket jag kan själv...Men gå ni och ät på den där flygplatsrerstaurangen, det blir säkert JÄTTEbra tror jag."

   Radera
  3. Det där med nudlar i handfatet är hitte-på, om han MI30 vore allvarlig skulle han naturligtvis gjort som du säger Simplicitas. Men det verkar ha satt sig. Det verkar samma sak som med toaletten, han är ju naturligtvis mycket medveten om att det är toapappret som kostar pengar när man bor i en BRF inte vattenåtgången när man spolar. Så naturligtvis ligger det närmare tillhands att hämta några meter med toapapper på den gemensamma toaletten och använda sin egen.
   Men han är duktig på att frammana bilder MI30, visst är han. Bilder som sätter sig och som man kan spinna vidare på, det är bra marknadsföring.

   Radera
  4. Mrs Doubtfire19 mars 2019 17:52

   Vill bara tipsa om att det går fint att äta okokta nudlar med. Blir som chips. Gjort många ggr.

   Radera
 14. Jag vill slå ett slag för medhavd matlåda till flyget, nemas problemas genom säkerhetskontrollen och jag kan äta i lugn och ro under färden. /AK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul det hade varit om du tog fram en plåtask à la Weiron i ottan och langade över till flygvärdinnan med ett "Ursäkta snälla du, har du möjlighet att värma min låda ett par minuter i er värmegrej, tusen tack..."

   Radera
  2. Det kan funka. Har en bekanting i Los Angeles vars svenska polare alltid ville ha (minns inte vilken) svensk snabbmatsspecialitet. Så x inköps på mack på Arlanda av besökare på väg till LA, och x (tunnbrödsrulle?) får sedan flyga värmeskåp till LA. Eller fick iaf, vet inte om det funkade efter 9/11...

   Radera
  3. Ja, jag har många gånger ätit medhavd mat på flyget, men håller mig till kalla anrättningar då.

   /Tinga

   Radera
 15. Man kan anta att vissa i det här kommentatorsgänget blivit inspirerade av programmet Superspararna tidigare. Testade själv med att tömma dammsugarpåse och återanvända, inte sy igen som en man i programmet gjorde. Det funkade och har sparat in många påsar på det. Kom att tänka på det här när Tinga och Simplicitas talar om vattenkokare och nudlar. Där kokade en kille medhavda nudlar i restaurangens vattenkokare medan vännen åt en dagens. Helt galet men kul att se. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aotch, där går min gräns. Restaurangen alltså.

   Radera
 16. Alltså vattenkokare på hotellrum, som en god syster vill jag bara meddela att en kollega berättade att hon hört att vissa kvinnor kokar sina underkläder i dessa. Så nu vet ni alla det. Woahahaha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur då att det inte finns någon vattenkokare på stället jag bor på nu!

   /Tinga

   Radera
 17. Någon berest som vet var man kan fylla på vattenflaskan på Kastrup?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lana - det finns kallvattenkranar på de stora toaletterna (alltså inte i gaterna, utan i ”hjärtat” av terminalerna, där butikerna finns).

   /Tinga

   Radera
  2. Aaah det var där jag för första gången såg soppåse-tricket, d.v.s. att man lägger hela rullen nere i sopkorgen. Bara att dra upp och riva av när den aktuella är full. Memories...

   Radera
  3. @Tinga, A-ha! Tack för det!

   Radera
 18. Missa inte dagens Malou avsnitt med farbror fri paret också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha inte för allt smör! Kommer inlägg imorgon.

   Radera
 19. Jag brukar ha med mig en bar, nötter eller dylikt om det kommer dröja alltför länge tills jag får äta. Dricker lite vatten i samband med resor för att slippa gå på ofräscha toaletter alltför ofta. Det kan dock inte rekommenderas i varmare länder. Åkte genom Thailand i typ 14 timmar och fick sen solsting. Vatten kan visst behövas extra mycket i värmen...

  SvaraRadera