Bil eller inte bil det är Frögan

Jag behöver hjälp. Jag har ju tidigare förhävt mig över det faktum att vi inte har bil och med detta har jag checkat in Bror Duktig-poäng bland såväl militanta frugalister som environmentalister non? Det har funkat alldeles utmärkt. Vem behöver bil i Stockholms innerstad liksom. På landet löste vi det med hyrbil under de mest badintensiva veckorna och därefter el-lastcykel. Men nu stundar en livsomställning och det är att vi från och med i sommar kommer att vara bofasta på landet med allt vad det innebär. Barnen ska gå i skola, kanske gå på aktiviteter, vara hos kompisar and such. Så vi har börjat diskutera om vi ändå inte ska skaffa en begagnad bil. En Brad i ChooseFI-bil d.v.s. typ en åtta år gammal Skoda eller liknande, bara för att möta våra behov. Jag är usel på det här med bilar, men jag skulle tro att vår månadskostnad, förutsatt att vi inte kör som tokar, då skulle ligga på runt 2 000 kronor. Men jag gillar det ändå inte. Givet att vi hoppar av långt före FI-numret gör att vi är finansiellt mer sårbara än om vi väntat några år och det är precis nu i början det är extra känsligt d.v.s. vi bör i så stor utsträckning som möjligt försöka undvika att dra på oss löpande kostnader. Och löpande kostnader är väl en sak. Det jag verkligen ogillar med konceptet privat bil är ju det svarta hål som är reparationer. Eller nya däck. Det finns en oförutsägbarhet i det jag inte är någon fan av, alls. Plus att en bil ständigt pockar på ens uppmärksamhet. Vi måste då skotta/ploga för att ge plats åt den på gården. Den ska besiktigas. Vid fel ska den repareras. Den ska tankas, städas, daltas med. Något försäkringsbolag ska sko sig på dess försäkring. Gillar't inte. Så jag tänkte höra med er vad ni tycker. Nedan är ingående värden:

Avstånd
Hus-matvarubutik & återvinning (Lidl, thank Jesus): 1,7 km. Här kör vi naturligtvis lastcykel.
Hus-skola: 4,5 km. Skolskjuts ingår på landä.
Hus-tågstation: 4,3 km. Inga bussförbindelser, men tar 40 min. att gå eller 15 min. att cykla.
Hus-tennishall: 4,7 km. Inga bussförbindelser, men tar 45 min. att gå eller 17 min. att cykla.
Hus-Stora gröna apoteket. 3,9 km. Inga bussförbindelser men tar 35 min. att gå eller 55 min. att ragla.
Barnens framtida vänner: N.A.

Behov
- Jag ska ta mig till stationen cirka 3-4 gånger per vecka på grund av studier annan ort.
- Diverse familjemedlemmar ink. barn ska till tennishallen 2-4 gånger/vecka, ibland kvällstid.
- Barnen kanske åker hem till kompisar efter skolan ibland och kan då behöva hämtas (vi vet ju ännu inte var barnens kompisar kommer att bo men jag kommer att göra allt i min makt för att få vår bondgård ink. höns och nybakta bullar varje dag att vara alternativ ett).
- Ibland behöver vi åka till tippen eller brädgården för inköp som kräver större utrymme än lastcykeln klarar av.

Tillgängliga alternativ förutom att köpa bil
- Lastcykeln (funkar till mathandling & återvinning, skulle även funka att ta till stationen för min del)
- Två-tre rätt usla vuxencyklar.
- Lokal taxi (på grund av landsbygd=skolskjuts finns många bilar i den lokala taxiflottan och det kostar typ 150-200 kr att ta sig från huset till stationen beroende på storlek taxi, vi behöver stor bil).

Förslag på upplägg med bil
- Vi köper en begagnad bil för runt 50 000 kronor.
- Vi hoppas och ber att det inte kommer att uppstå kostnader för >20 000 i form av service, reparationer, nya däck etc. under dessa två år. Jag har benämnt detta "Black Swan Event" i kalkylen eftersom det inte finns något egentligt tak på den här punkten.
- Vi antar att bilen löpande kommer att kosta max 2000 kr/mån givet att vi ska försöka använda den endast i "nödfall".


Förslag på upplägg utan bil
- Vi skaffar ytterligare en elcykel som man+stort barn kan använda till tennishallen. Den kan även användas i det fall mannen skulle ta ett jobb i "city".
- Vi hyr bil under juli månad för att maxa badutflykter mm.
- Jag har lagt in ytterligare två helgers bilhyra i det fall vi vill göra ärenden/utflykter däremellan.
- Vi använder ortens taxi till övrigt. I kalkylen nedan har jag tagit i så jag spricker. Jag säger exempelvis att mannen ska kunna åka taxi med 10-åringen ToR tennishallen en gång/vecka under vinterhalvåret. Jag säger också att vi beredvilligt kan skicka taxi att hämta barnen tre kvällar/månad om de leker hos kompisar. Jag lägger också in att jag ibland lyxar till det med taxi till stationen i det fall det är riktigt oväder.


Diffen mellan att ha och inte ha bil blir i runda slängar 40 000 kronor utslaget på två år, även om jag har svårt att tro att vi kommer att åka alla de där taxiresorna så jag skulle tro att diffen är större. Sen kan vi kanske sälja bilen för säg, 25 000, så säg 15 000 kronor. Kanske inte jättemycket att hänga i julgran, men min poäng att inte har bil går utanför själva pengen. Exempelvis är det en lättnad att slippa själva ägandet i sig. Man ska pyssla med den. Den kanske ska avyttras efter de två åren och är det något jag hatar så är det att sälja bil, det är som en miffomagnet. Och alla oförutsedda händelser av typen kamrem eller [insert random bilproblem]. En fördel som jag ser med icke-bil-upplägget är att vi tar transportkostnaden löpande istället för att dänga till med 50 000 rakt ur portföljen år ett. Ju längre man kan skjuta ett konsumtionsprojekt på framtiden, desto bättre. Särskilt som att vi är som mest sårbara i början av vårt liv som fria. Ponera också om vår landet-vistelse blir epic fail. Alla vantrivs något vansinnigt och vill bara tillbaka till stan. Sälja bilen då? Eller avvakta? Hatar att äga!

Vidare - och nu kanske jag blir lite för flummig för gemene mans smak men knappast i er bitchas. Jag gillar lite tuggmotstånd. Ni vet, muscle over motor. Problemlösning. Svett och tårar. All forskning visar att vi mår dåligt av vårt ständiga curlande av oss själva, ink. barnen. Tänk om vi på deras livs resa kunde skicka med dem några år av spotta i nävarna och cykla och gå varthelst de ska ta sig? Vi snackar inte mil om dagen här för att hämta vatten, vi pratar cykla till tennishallen en halvmil bort under sommar, vår och höst. Vi lär ju inte få sämre kondition av det heller, kan en tänka.

Och innan du tipsar om Snappcar, det är inte något man ägnar sig åt på orten dit vi flyttar. Spontant, vad tycker du, bil eller icke?

Mvh/
FruEfficientBadass

138 kommentarer:

 1. Jag tycker att ni testar utan bil. Blir det för meckigt köper ni en bil. Tycker dock 50 000 är mycket. Vår Ford kostade 30 000 och har hållit fint i fyra år. Vi har kört långresor (till er tex) utan att blinka. Kör endast trafikförsäkring så bilen kostar väldigt lite. Däck köps på Blocket. Du borde också kunna be ngn lokal förmåga att hjälpa till vid reparationer.

  Innan denna bil körde viunder ett par år en Ford Mondeo som kostade 15 000. Man kan ju köpa en skrutt som används under när vädret är skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är Ford ditt stalltips när det kommer till begagnat?

   Radera
  2. Jag håller med om att testa behovet av bil och med taxi som komplement. Jag köpte bil när jag vid ett tillfälle flyttade norrut. Det visade sig att den mest användes för att ta mig till Ica, simhallen och jobbet när det regnade eller var glashalt. Efter ett tag var jag så less på att betala så jag sålde den och konstaterade att det funkade utmärkt utan.

   Radera
  3. Alltså efter massor med bilar ägda har jag börjat köpa Ford. Gillar att de är lättmeckade och vanliga. Mitt tips om ni behöver kombi är en Ford Focus. Ingen dieselmpga skatt och de korta avstånd ni ska köra.

   Radera
  4. Bil är livskvalitet (ett nödvändigt ont) när man bor på landet så jag säget Mercedes eller Toyota! Det finns en anledning till att de flesta taxibilar är Mercedes och att man ser Toyota i "alla" TV-inslag från Afrika/mellanöstern. Kvalitet, vilket innebär att de går och går och går :)

   Radera
  5. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  6. Theresa W, äntligen är du tillbaka. Vi har alla oroligt väntat på att höra ifrån dig, vi har vridit och vänt oss i sängen, har inte kunnat sova alls. Theresa, så skönt att äntligen få höra från dig.
   Berätta mer vad som trycker dig Theresa.
   Vi väntar med spänning på att få höra från dig igen.

   Radera
 2. Köp en billig bil. Ni kommer säkert vilja utforska närområdet när ni flyttar till en ny geografisk plats. Jag köpte min bil för 10.000 kr för ett och ett halvt år sen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok tack. Har även du några specifika tips?

   Radera
  2. Beror ju på behov. Jag hade först en sån där liten billig bil, en Chevrolet matiz. Billig att äga och billig i drift. Funkade kanon för mig som var själv och den pendlade jag och alla djuren i mellan Gbg och Skåne i flera år. Men nu har jag en Saab kombi av äldre modell. Kostar lite mer att äga och drar mer bensin men funkar bättre nu när jag bor på landet

   Radera
  3. Jag har haft Saab i två omgångar men skulle aldrig våga ha en idag på grund av reservdelarna. Eller är det det Orio är igång med?

   Radera
  4. Har stort bil intresse och mitt tips om ni ska åka billigt är en Toyota Aygo, Citroen C1 el Peugeot 107 alla är samma bil och tillverkad i samma fabrik Tjeckien för att hålla nere priset. Satsa på en med ett fåtal ägare och ca 10-12.000 mil på mätaren så kommer ni med all säkerhet ha en bil som kommer rulla billigt och problemfritt.

   Radera
  5. Har kvar min 2008 Saab 9-3 SportCombi som funkar alldeles utmärkt. Kan dessutom tanka etanol. Har inte haft problem att hitta service här i Tjockhult. Med fritidshus och gammal mamma och släkt i orten så har jag svårt att se hur vi skulle klara oss utan bil, men det går förstås. Viktigt att kolla upp försäkringskostnaden; den kan verkligen skilja mycket mellan olika bolag.

   Magnus

   Radera
 3. Ett tänk utanför boxen? Elbil! 1,50 sek/mil (tankstation hemma i eluttaget),få rörliga delar som kan gå sönder (färre än 20). En bensin/dieselbil har fler än 2000 rörliga delar. På kvd.se såldes en Peugeot ion för 55.000 sek för tre veckor sedan. Lika bilar heter Citroën C-Zero samt Mitsubishi i-miev. Här en beskrivning av en tidigare ägare från 2016. http://ackumulator.blogspot.com/2016/07/peugeot-ion-elbil-till-salu.html Jag har själv ägt en sådan bil. Pengarna tillbaka när den säljs./frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. "få rörliga delar som kan gå sönder (färre än 20)" Wow. Rena grekiskan för mig. Få rörliga delar...Jag gillar att du lanserar idén. Får tugga på den med maken.

   Radera
  2. Tycker inte elbil är riktigt försvarbart rent ekonomiskt än. Billigaste du kan köpa nu är en Renault Zoe för 80-90K. Då måste man hyra batterier för en 600 kr i månaden.

   Att de rent drivlinemässigt är överlägsna en förbränningsmotor är helt rätt dock.

   Radera
  3. Nissan Leaf från 2013-2014 borde vara försvarsbart, utköpt batteri, kommer ca 15-20mil på en laddning. Kan fyndas för 130-140k.

   Radera
 4. Jag tror också att 50.000-kronorsklassen är en högriskklass. Och för dyrt. Där ligger de begagnade, lite modernare, bilar som precis ska till att vika hädan. Jag skulle satsa på en billigare, så mekanisk som möjligt så ni kan hitta reservdelar på skroten. Tänk att den ni köper ska avsluta sina dagar hos er, aldrig mer förnedras på Blocket. Vilken hemmamek som helst kan skruva. OCH, ni behöver bara ha billigaste halvförsäkringen/trafik. Om ni nu ska ha bil. Jag ska inte tipsa om vad ni ska välja men för guds skull ingen Renault, mardrömskonstruktion för hemmamek. En norrlandskörd Volvo 240-ish från 80-talet går att laga med silvertejp typ.. Nåt åt det hållet.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Franska bilar går fetbort eftersom de suger. Jag minns fortfarande en hyrd Renault vi körde mellan Sthlm-GBG och vid varje gupp i vägen tändes lampan i taket. Det var kallt några dagar och då ville den inte starta. That kind of shit. Nej, precis som du säger, en gammal trotjänare är i så fall vad vi ska ha. Och är det något det finns dit vi flyttar är det old school mechanics. Efter ett förflutet i en fordonsnära bransch har jag lärt mig att sky märkesverkstäderna likt pesten.

   Radera
  2. Renå - då får man gå.

   Radera
  3. Men hallå, ni kan inte generalisera fron enstaka fall. Kolla stat, franska bilar har inte fler problem.
   Jag tror det är mycket man behöver transportera i början och skulle nog sikta på 20-25kkr för en enkel modell i golfklassen om man Inte ska använda långt varje dag. Lite repor är perfekt.

   Radera
 5. Jag tycker som anonym ovan, med lite inslag av igmr, köp en billig bil. Bara trafikförsäkring. Skillnaden för er mot gemene banan är att om bilen kraschar så tar ni cyklarna eller hoppar över att åka till gröna Apoteket och istället tar av ert lager eller går till grannen medtagandes mindre dunk för att få tappa upp önskad dryck (gissar att utöver den självklara spriten så används inte badkar till bad utan snarare vindruvsdryck inkluderade rus, tro mig jag är uppväxt lång utanför tullarna) /D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yäck! Vin i badkar skojar du?? #Född innanför tull

   Radera
 6. Spontant: tycker det låter lite väl självspäkande att inte ha bil när man bor som ni. Tyvärr inget tips på bil, men när jag själv tidigare hade en billig bil köpte jag enmekhandbok (Haynes). Där finns steg-för-steg instruktioner hur man byter ALLT i bilen själv. Bytta bla bromsskivor och klossar själv utan probs. Youtube är också guld i det avseendet. /QQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack QQ. Det är precis den här typen av feedback jag behöver eftersom jag, som uppmärksamma läsare kan ha uppfattat, ibland dras med och blir manisk kring saker och då kanske tappar förmågan att se vad som är rimligt och ej. Den där instruktionsboken kommer nog inte att införskaffas vid köp av bil, där går vår gräns som tekniska idioter. Såvida inte min man läser detta och känner sig förorättad och just därför ska bli hobbymek. Just to prove me wrong. Vem vet, han hade rätt mot mig två gånger igår så jag känner att min superkraft (att alltid ha rätt) håller på att försvagas.

   Radera
  2. Service är iaf superenkelt på rätt bil.

   Radera
 7. Jag tycker att 50 000 för en bil som ni inte kommer att använda så mycket låter lite väl friskt, du kan hitta ett lämpligt exemplar långt billigare än så. Men titta på Skoda (det är ju en Volkswagen med annan logga) eller en VW eller Toyota, dom brukar funka bra och lätta att laga. Äldre Volvos är ju också lätta att laga och kan bli väldigt billiga i drift om man bara är lite händig själv, men kanske lite för stor för era behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju större desto bättre. Om vi väl ska ha bil kommer vi att köra spillvirke, gödsel och spädgrisar i den.

   Radera
 8. Gillar’t sånna hära inlägg.

  Saab är prisvärda bilar, du kan hitta en Saab 9-3 för under 30k som gått mindre än 15k mil. Driftsäkra, någorlunda komfort. De slukar kanske lite mer bränsle än modernare märke men du ska ju inte pendla 10mil per dag. Enligt ”experterna” behöver man inte vara orolig för brist på reservdelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag, skåningen igen, har SAAB 9-5 LINEAR SPORT 2. Årsmodell 2002. Hade nog gått ungefär 15000 mil när jag köpte den för 1,5 år sedan för 10.000. Har tyvärr ingen dragkrok men det kan jag sätta på för 4000 kr om jag skulle vilja. Funderar dock på att sälja både den och den mindre bilen från 2008 som varit avställd nu i två år då tanken var att dottern skulle kunna ha den i somras då vi bor där det knappt existerar kollektivtrafik men hon hade ju inte ens börjat med körkortet än då

   Radera
  2. 10 000? Otroligt. Ja, får ta ett snack med maken om situationen nu uppstår. Han var inne på storleksordningen 100 000kr och det var jag som prutade ner eventuella förväntningar till 50 000.

   Radera
 9. Det blir nog svårt att i längden klara sig utan bil när man bor så där på landet.
  Som en del redan har skrivit, satsa på en 50000 kronors bil och se till att den har dragkrok. Bör man så där blir det alltids saker som skall fixas fixas på gården . saker som skall till tippen osv. Så se till att ha möjlighet att koppla på en släpvagn.
  På dragkroken kan du jo även hänga på en cykel så du kan cykla hem om bilen pajar.

  På mindre orter brukar det jo finnas "budgetqlternativ" när det gäller reparationer, så underhållskostnaderna behöver inte bli så dyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, precis. Det är lite olika kriterier stad/land. I stan vill man ha en liten bil som är lätt att parkera och aldrig får driftsstopp för man vill inte få det i södertunneln eller vid städnatt. På landet har vi obegränsat utrymme att parkera den på (vilken lyx! Jag kommer i så fall att okynnesparkera runt om på hela tomten) och precis som du skriver, saker lär forslas. Dragkrok vet jag inte om vi behöver, däremot ett stort lastutrymme vore bra.

   Radera
 10. Jag bor ute på landet med skolskjuts för barnet. Har ett betald lite tyngre fordon som kostar 640 kr/mån i trafikförsäkring och skatt, du kan komma mkt billigare undan med en lättare bil.
  Åker aldrig i onödan utan planerar mina bilutflykter.
  (Barnets aktivitet har jag fått in på tid i anslutning till skolan och han åker hem med buss/skolkort.)

  Köp en välskött lättmeckad bil, på landet lämnar man sällan in på stor verkstad utan det brukar alltid finnas någon som driver egen mindre verkstad och som inte byter ut trasigt om nya märkesdelar och som är bra i pris.

  Se bilen som en tillgång som inte kostar så mkt om den inte används. Se den som ett hjälpmedel när vädret är uruselt. Är det massor med snö och du hellre cyklar så finns det poäng i det också. Ibland minuspoäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. " 640 kr/mån i trafikförsäkring och skatt" Inte mer? Otroligt, var helt säker på att det var betydligt dyrare än så. Vilket f-bolag om en får fråga?

   Och ja, definitivt, skaffar vi bil så kommer jag ändå i så lång utsträckning det är möjligt cykla. Den trånga sektorn är 14-åringen som inte har skolskjuts och det är 2km till närmsta busshållplats. Jag hade på något vis gillat grejen med Active Hardship i e att han hade fått gå dit i ur och skur. Men när jag var uppe för ett par veckor sedan och såg snömängderna och den dåligt upplysta smala lilla vägen där bilarna kör som bönder, kändes det inte helt ansvarsfullt.

   Radera
  2. Det är en Nissan, har Nissanförsäkring delkasko tidigare och nu trafikförsäkring 1943 kr. Fordonet är -08 och jag bad dem motivera varför jag skulle ha delkasko och det var stöld, brand, glas och bärgning.
   Jag har haft bil i 34 år och endast utnyttjat byte av framruta för 2 år sedan. Aldrig behövt bärgning eller varit stöldutsatt.

   Första året tog jag Solid vägassistans som även innehöll hyrbil, hotell i upp till 2 dar och det kostade förbluffande nog endast 297 kr första året och sedan 397 kr om jag fortsatte. Vilket jag inte gjorde.

   Min livsfilosofi är att det jag köpt; bil, häst osv är förbrukade pengar och ska inte ses som en möjlighet till få tillbaka beloppet vid förlust. Och att det ska finnas en kontantbuffert som ska kunna återställa ordningen om förlust sker, vilket aldrig skett utan bufferten bara fettar på.

   Om man är alltför gniden är det lika bra att ta livet av sig för att slippa ytterligare kostnader...

   Radera
  3. Nej, man ska inte ta livet av sig. Naturligtvis inte. Det var en onödig kommentar på att se alla kostnader som enbart en utgift och inte något som kan lyfta i vardagen, inte riktat till dig.

   Vissa kostnader kan ses som temporära och det var det jag syftade på. Att inköp av en bil kan vara temporär för att den behövs. I min värld är god ekonomi också att värna om den tid och energi man har att utnyttja för det som kan vara onödigt i förhållande till vad ett hjälpmedel lyfter.

   Radera
  4. @Sejva: "Nej, man ska inte ta livet av sig. Naturligtvis inte." Vilken tur att du korrigerade, tror att säkert 2-3 läsare satt med snaran redo och detta hade potentiellt kunnat vara droppen. Jag håller fullständigt med dig om att vissa saker ska man se som förbrukningskostnader. Märkesväskor exempelvis. Eller som en del förespråkar inom FIRE-sfären, att även bostaden (i det fall man äger) ska ses som en "nöjes/bekvämlighets"-kostnad. Riktigt där är jag inte men jag ska inte sticka under stol med att jag verkligen, verkligen appelleras av tanken att bo i en billig etta med minimalt antal tillhörigheter och enbart äga en cykel. Så mycket geniskap som måste ges utrymme i ens hjärna då!

   Radera
 11. Vi bor visserligen bara i en randkommun till Sthlm men vi använder ändå bil eftersom vi har familjen på andra håll i landet och eftersom vi ogärna tar hemkörning på något alls över huvud taget. Bilen ÄR en frihetsfaktor när det kommer till att göra, fixa eller hitta på saker.

  Vi har själva en Skoda Octavia från 2004 som vi köpte för 50 000 kr 2013. Då hade den gått 14 000 mil. Nu här vi uppe i nästan 28 000 mil och har bland annat roadtrippat i östeuropa utan några problem.
  Den stora fördelen med en så pass gammal bil är att den inte är för smart. Den går att meka och vi har bytt både bromsar, backspeglar och diverse lampor etc. själv med lite förstudier och rätt verktyg. Månadskostnaden ligger för oss på under 1000 kr då vi oftast inte ens kör upp en tank bensin på en månad.
  Vi räknar med att ha Skodan tills den en dag helt enkelt inte startar längre, och då blir det en äldre jänkarpickup antagligen. Tänk en Jeep Cherokee från slutet av 90-talet till exempel. Då är väl målbilden att vi också bor ute i tassemarkerna.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Han: Du lyckas nästan med det omöjliga: Att få mig sugen på en bil. Jag älskar särskilt: "Den stora fördelen med en så pass gammal bil är att den inte är för smart. " Makes perfect sense! När jag jobbade i bilnära bransch för ett par jobb sedan blev jar motvilligt lite av en expert på kalibrering av i bilen placerad utrustning och herreminje vad komplext det är. Tänk bara den typen av självbländande strålkastare som kommer nu, där du inte behöver slå av helljuset utan bilens lyktor känner själv av var den mötande bilen befinner sig. Pajar en sådan är det inte bara att glida in på macken och byta glödlampa, där startar notan på 5 000 spänn för initial diagnosticering, reparation och kalibrering. Det är rätt cyniskt egentligen, eftersom det är biltillverkarnas sätt att tjäna pengar idag. Ingen blir rik på att sälja själva bilen, men eftermarknaden är enorm. I takt med att bensindrivna bilar försvinner minskar servicetiden (har halverats sedan 90-talet) vilket gör att man måsta addera en massa annat jox. Med en framtid prognosticerad som elbilstät kommer servicetiderna minska ännu mer så dessvärre är det inte en kortvarig trend utan ditåt vi går. Så passa på att hugga en gammal Volvo...

   Radera
 12. Bilar är svindyrt! Har räknat att mina 6st bilar kostat mig i snitt 842:-/månad (skatter, försäkringar, besiktningar, service, viss värdeminskning), alltså 140:-/bil per månad. Då ingår iofs ett motorbyte också då en motor tyckte att det var en bra idé att grilla en ventil, men det är sånt man får räkna med.

  Så ja - räkna med att det blir dyrt! Kolla Honda Jazz dock, enkla, ultrapraktiska, extremt pålitliga, ekonomiska bilar. Inga bekväma landsvägskryssare, men gör sitt jobb billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 140 kr/mån låter väl rätt ok om du frågar mig. Min tjänstebil kostade mig 3900kr/mån vilket jag likt en retard tackade ja till "eftersom det är en löneförmån".

   Radera
 13. Äldre Honda CRV är skruvsnälla, bra "på landet" och pålitliga. Lite törstiga dock, typ litern. Ford Focus är bra och billig, tills nåt pajar. Elgrejer är dyrt. Mekbilar utan massa finesser är att föredra. Hade en gammal Nissan Micra en gång. Sjukt opraktisk men satans bensinsnål, billig å lättmekad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Törstig spelar inte jättestor roll då vi nog mest skulle använda den till kortare sträckor och så sällan vi bara kan. "Istället för en taxi". Honda & Ford verkar leda.

   Radera
 14. Hur länge ska ni bo där är tanken? Hur gamla är barnen? Fram till typ 13-14 var det noll problem för mig med grabben, men sen.. Att bo på månens baksida är döden för honom som har ett socialt behov utan gräns. Det blir MKT skjutsande om man säger så. Och då pratar vi inte bara dagtid heller, 03.15 imorse "mamma, du kan komma o hämta mig nu".. Inte tal om att cykla, nästan 2 mil på smal eländig väg med många olyckor. Tycker ni ska ha bil däruppe, blir nog rätt meckigt annars med 3 barn hos kompisar på olika ställen mm. Ang bilval har jag inga råd, har själv en snart 10 år gammal Volvo som funkar bra men det kan ju ändras på 1 sekund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirkus 2 år. Äldsta 14. Hämtning hos vänner och på fester är verkligen ett starkt vägande skäl. Även om man i teori hade kunnat skicka dit en taxi.

   Radera
  2. Tänk också på att på en mindre ort är det kanske inte lika enkelt att utan förvarning få tag på en taxi kl 3 på morgonen som det är i Stockholm.

   Radera
  3. Härute i obygden finns det inte taxi alls, och definitivt inte nattetid på helger..

   Radera
  4. @Ninni/Lisa: Tänkvärda ord. Är lite storstadsskadad. Två klick på Uberappen och saken är biff, trots att mamma är salongsberusad.

   Radera
  5. FruEB, kan inte din pappa komma och hämta mamma din?

   Radera
 15. Ja, idéen om att ha två "vrak" (billiga opraktiska) hemma kan vara mycket bra. Om/när den ena går sönder/behöver lagas/få service bortom hemmet i några dagar finns alltid den andra. Löser det eventuella problemet med om maken ska till stationen till vardags samt även när 14åringen blir med körkort inom några få år. Med prisnivå 20 000 och under passar det även in i budgeten.
  Det är ju inte direkt så att ni har parkeringsytaproblem på gården eller behöver bekymra er om städnatt eller boendeparkerinsavgifter.
  Enda nackdelen är väl två försäkringar men där kan ni ju - som påtalats av övriga - ta den absoluta minimumet (billigaste)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar tänket. Men det blir nog bara en i så fall. Vår vardagslogistik kraschar inte utan bil utan försvåras enbart i det fall det sker under vargavinter och skolvecka.

   Radera
 16. Från en som själv är uppvuxen på landet: Om föräldrar drar sig för att skjutsa, (i ert fall - drar sig för att betala taxi) plockar barnen snabbt upp dessa signaler och blir påverkad i sitt sociala liv. Det tog ett tag för mig att förlåta mina föräldrar för detta att de var negativt inställda skjutsande under min tonårstid. Tycker att om man bosatt sig en bit bort från skola och stan med tonåringar/pre-teens - alltså försvårat socialt umgänge (det är alltid lättare att gå hem till de i klassen som bor nära skolan) får man faktiskt ställa upp på att skjutsa några år. Annars kanske dina barn gör som jag - drar iväg så mycket jag kunde på sommarlov (jobb/aupair utomlands) och från att jag var 18 var jag mycket lite hemma (där jag kände mig låst). Mina föräldrar har i efterhand sagt att det kändes som att de "förlorade" mig, något som kanske mer eller mindre ofta sker med tonåringar, men jag umgicks nästan mer med min dåvarande pojkväns föräldrar än mina egna under sista året i gymnasiet. Mina systrar hade liknande upplevelser kan jag tillägga, blev lite för snabbt ihop med pojkvänner som bodde smidigare till, alternativt hade föräldrar som aldrig gnällde över skjutsande. Nu har jag kommit över detta och ser att det kanske till och med har utvecklat min egen problemlösningsförmåga, men för mitt eget barn har jag lovat mig själv att aldrig gnälla över att skjutsa, bara försöka uppskatta tiden på tu man hand, den tar snabbt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis samma erfarenhet som du! Bor man på landet då skjutsar man, punkt.

   Radera
  2. "Nu har jag kommit över detta och ser att det kanske till och med har utvecklat min egen problemlösningsförmåga, men för mitt eget barn har jag lovat mig själv att aldrig gnälla över att skjutsa, bara försöka uppskatta tiden på tu man hand, den tar snabbt slut." God interesting! Jag har ju inte dessa upplevelser i bagaget så det var värdefullt att få din (och Marias) input. Men återigen - du/ni blev driftiga personer, tog er ut i världen, löste problem. Kanske era olycksbröder/systrar med full skjutsservice hemmavid sitter kvar där på gården än idag?

   Radera
  3. Tycker mig inte se någon uppenbar skillnad i boendeort eller utbildningsnivå utifrån skjutsande föräldrar :) Det skulle i så fall vara grannen med alkis-farsan (skjutsade lite mindre, ibland full), han blev kvar. Läst någonstans att barnens ambitioner mest relaterar till föräldrarnas egna utbildningsnivå. Skillnaden som jag har märkt är att de jag känner som fick mer hjälp av sina föräldrar har en närmare relation till dem idag, typ att de själva ringer och pratar med sin mamma om allt möjligt var och varannan dag, eller åker på semesterresa med sin pappa. Jag är liksom inte osams med mina föräldrar, och vi umgås en del nu när jag har egna barn, men jag har liksom inte den där "prata om allt-relationen" - är nog svårt att jobba upp när man väl flyttat hemifrån. Däremot har jag den relationen med mina systrar, det kanske är det som hjälpt mig genom livet?

   Radera
  4. Känner delvis igen detta som Anonym 12:11 skriver, men min reaktion är den rakt motsatta. Tycker att tonåringar ska vara medvetna om föräldrarna som vanliga människor också med egna behov. De ska dock inte behöva fylla dem.

   Idag är det, som alla vet, inte brist på curlande föräldrar och barns behov står i centrum på ett överdrivet sätt. Det lär dem tyvärr lätt att de inte ska behöva visa hänsyn, vilket avspeglar sig i deras attityd som berättigade till allt möjligt, även om det sker på andras bekostnad. (Inte minst märks det i skolmiljön.)

   Att ibland bli nekad skjuts lär inte skada, tvärtom väcker det förmågan att leva sig in i andras situation också. Föräldrar är människor, dessutom de som borde bestämma över barn, även om de är 17 år. Idag verkar det snarare vara föräldrar som blir styrda av sina barn och inte är det barnens fel. Att planera livet utifrån barnens vilja eller överdrivna idéer om deras behov och rättigheter är helt främmande för min del. De saknar ansvar för familjens liv och ekonomi och då ska de inte heller få bestämma.

   Barnens tur att bestämma kommer, när de flyttat hemifrån, om det så händer först vid 22 års ålder. Så länge de inte är 18 och dessutom inte försörjer sig själva har de ganska lite att säga till om. Men om de kräver "rättigheter" så kommer ansvar och ökade förväntningar också. Tar aldrig på mig ansvaret för barns misstag när de agerat egenmäktigt. De får misslyckas och lära sig något av det. En sådan attityd är extrem omodern har jag märkt. Avskyr curling som synes.

   /Eva

   Radera
  5. "Att planera livet utifrån barnens vilja eller överdrivna idéer om deras behov och rättigheter är helt främmande för min del." Jag älskar er. Hur kan en tråd om bilekonomi plötsligt bli en tråd om fostrande? Anyheuw jag håller med dig där Eva. Har inte tänkt på det i skjuts-sammanhang, men vad gäller stora beslut av typen "var ska vi bo", "hur ska vi leva" så är det nog så idag att många vuxna, kanske drivet av dåligt föräldrasamvete vad vet jag, låter barnen bestämma för att vara "snälla". Våra barn har varit överlag entusiastiska inför flytten til landet (för väl se vad som händer när vi väl är där mohiha) men ibland får särskilt minstingen för sig, men även 11-åringen om jag tänker efter, att hon inte vill. Om vi skulle rätta oss efter ens en femtedel av dessa whims och infall skulle vi ligga på psyket samtliga vid det här laget. Jag tror att det är viktigt att de stora tar de stora besluten och de små får ta de små besluten. Gällande skjuts hamnar det väl lite mitt emellan: Större beslut att skaffa bil, mindre beslut kring hur mycket man ska skjutsa. Det kan ju också bli en winwin. 14-åringen håller just nu på att spara ihop till en ny ritplatta genom att hjälpa till hemma och anta vissa, ska vi kalla det, sociala utmaningar, vilket ger oss glädje i det att han utvecklas och honom i det att han får en ritplatta. Och utvecklas. Kanske kan man hitta någon liknande betalmodell för skjutsandet, så att man inte bara blir en dörrmatteförälder som offrar allt för sina barn?

   Radera
  6. Håller med Maria o anonym 12.11. Det är jag som bestämt att vi bor utan kommunikation, alltså skjutsar jag o kommer aldrig att gnälla över det (utom inne i mitt huvud kl 03 på mornarna ibland). Så Eva det har med försörjning att göra om barns vilja/önskningar ska beaktas?

   Radera
  7. Har inte jättemycket med försörjning att göra egentligen, förutom när de bor hemma och är över 18. Men visst handlar skjuts om pengar också. Förälrarna kanske inte vill betala för bilskjuts flera mil flera gånger i veckan. Mina föräldrar skulle aldrig att gått med på det och många i omgivningen resonerade likadant. Det ansågs inte som något konstigt! Nu talar jag om sent 80- och tidigt 90-tal på landet. Har blivit skjutsad två mil till stan ytterst få gånger under hela uppväxten. Men det fanns ju buss och månadspengen var tänkt att användas till sådant. Om buss inte funnits så hade de knappast skjutsat så mycket mer. Curlingkulturen hade inte fått fäste.

   Mina och många andras föräldrar var väldigt noggranna med att inpränta detta med att inte bli bortskämd. De frågade knappt någonsin efter mina eller syskonens önskemål och jag tänkte inte ens på det heller. Man blir inte uppmärksammad på att man kan ha det om de inte speglas genom att föräldrar ser eller frågar efter dem.

   Nu speglas det valmöjligheter och frågas efter barns åsikter för mycket istället så att de blir som kungar som man ska behaga. Förmågan till anpassning är ofta låg och att ibland säga nej till sig själv och de egna tillfälliga önskemålen verkar inte aktuellt. Istället är det snabb behovstillfredsställelse som gäller, med föräldrarnas hjälp. Annars mår barn dåligt, kanske känner de sig kränkta.

   Kom att tänka på en fransyska som bor här i Sverige med sin familj sedan 18 år. Hon är inte precis förtjust i svensk barnuppfostran. Hon är van vid ännu hårdare tag under sin barndom. Visst påverkas man i sin syn på detta av sin uppväxt och hur man reagerat på det.

   FruEB, tal om bilköp kan ju lätt hamna i tal om uppfostran eftersom bilen ofta verkar vara i centrum i barnfamiljers vardag. Men då som lydig tjänare åt kungabarnen. Vet att jag låter hård, jag överdriver lite, är medveten om det. Om du inte gillar dylika kommentarer utanför ämnet så säg till. Jag lyder order utan gnäll. Det lärde jag mig från mina föräldrar. ;) /Eva

   Radera
  8. @fruEB Jag fick utmattningssyndrom pga min väl utvecklade förmåga att aldrig agdrig ge upp och alltid klara allt själv. (Jag är inte ironisk). Det är stor skillnad på att skjutsa och curla. Barnen kan bli alldeles utmärkta människor även om de får skjuts varje dag om man bor på landet. Barn som skjutsas 2 kvarter i stan, lite mer tveksamt.

   Radera
  9. @Eva: "Om du inte gillar dylika kommentarer utanför ämnet så säg till. " Skulle aldrig komma på tanken. Det är ju dessa kommentarer man vill åt!
   @Maria: Wow ja, lagom är bäst då som det brukar landa i. Apropå curling. Ni som är så kloka får komma med er input till denna händelse från veckan. Mitt mellanbarn - hon som gjorde inbjudan til Camp FI - för övrigt sjukt bra på att manipulera ringde mig när jag satt och Brittfyllade i torsdags och grät krokodiltårar i telefon. "Wuääwuäää jag har haft sönder min mobiiiiil". Jag tyckte synd om na. Jag menar, alla kan ju tappa mobilen och är man 11 år är mobilen en hyfsat viktig pryl. Plus att den köptes begagnad för ett par år sedan så jag lovade henne att skaffa en ny. Begagnad då. Hon torkade sina tårar i andra änden av luren och följande dag införskaffade jag en begagnad mobil.

   Akt 2. Min man frågar mig i fredags liksom i förbifarten hur det kom sig att hon slapp så lindrigt undan, att jag bara köpte en ny [begagnad] mobil. Jag bad honom utveckla (det är så här man kommunicerar med män, man vecklar ut ämnet med stämjärn) och han säger då att hon i ett raseriutbrott över dålig uppkoppling här hemma hade drämt mobilen i golvet.

   Akt 3: Jag mailar exakt ovan till företaget jag köpt mobilen av och de svarar med stor empati (Inrego.se, bless them) att de naturligtvis avbokar ordern. Över min döda KROPP att jag ska köpa en ny 8begagnad] mobil till ungen om hon haft sönder den med VILJE. Så nu ruvar jag på hur jag ska gå vidare i det hela. Vad tycker ni?

   Radera
  10. Vet inte om du talar med "ni" till Maria, men jag har ju en åsikt här. (Vem hade gissat det?) Nå, jag tänker att man inte ska gå in i någon diskussion eftersom det kan ge intryck av förhandling. En manipulativ person (oavsett om det är ett barn eller vuxen, eller i synnerhet barn kanske...) kommer annars att kunna få ingångar till känsliga områden hos mor som vrider till uppfattningen om det skedda till barnets fördel. Alltså informerar du om ditt redan tagna beslut och så är "samtalet" klart.

   Men då är jag förstås ingen mor och har inga känslor med i detta. Du ser det kanske på annat sätt. Men vad är det du vill lära ditt barn? Vilka signaler vill du sända? Vad är barnets långsiktiga bästa i denna situation? Kanske bör barnet få chans till speciell gottgörelse om det kommer ett ärligt erkännande. Hur man gottgör en sådan sak vet jag dock ej. Kanske betalar man hälften eller får göra någon lite ansträngande sak i två veckor och sedan är allt gottgjort.

   Förresten, att ha sådana frustrationer och få ett sådant utbrott bör kanske utredas hemma så att det inte händer igen eller värre saker sker. Man kan se det som en nåd att upptäcka en sådan liten egenhet hemma utan allvarlig skada skedd. /Eva

   Radera
  11. Pust. Jobbigt läge, men ett allvarligt samtal med barnet är ju på sin plats. Hon kanske kan få ta en del av sina sparpengar att betala nya telefonen med? Så det blir någon konsekvens. Jag har ju inte barn heller så detta är klart utanför min kompetens dock!

   Radera
  12. Hej, jag igen (Anonym 12:11). Vill bara tillägga att forskning visar att de barn som får mest hjälp av sina föräldrar (sk curlingföräldrar) känner sig minst ensamma, genomför i störst utsträckning utbildning (minst drop-out) och har bäst psykisk hälsa. De har dessutom bäst relationer med sina föräldrar. Se nedan artikel:
   https://hejlskov.se/aktuell-debatt/om-curlingforaldraskapets-resultat-och-konsekvenser/
   Curling-promlematiken är alltså en myt - kanske är det något man bara drar till med när man ser ett barn som beter sig dåligt utan att reflektera över att det kan finnas tusen orsaker till beteendet. Vad har ni som hävdar motsatsen för forskningsunderlag till det? Värt att fundera över är också att detta att skaffa barn är ett högst frivilligt val för mamman (åtminstone de allra flesta i Sverige), barnet själv har dock inte bett om att bli fött, att då inte barnet skulle ha vissa rättigheter som att tex rätt till meningfull fritid/lekmöjligheter och rätt att uttrycka åsikter eller bli respekterad för dem, det tycker jag inte känns rimligt. Eftersom vi i Sverige har tillgång till preventivmedel och inget behov av att bli försörjda av familjemedlemmar på äldre dagar ser jag inga behov av att skaffa barn om man inte verkligen vill det, det vill säga anser sig ha den tid, energi och överflöd av kärlek som en ny liten individ kan behöva för att få en lycklig uppväxt. Och missförstå mig inte med flit - jag menar självklart inte att förskolebarn ska bli tillfrågade vad de ska äta till middag eller att barn ska få "allt" i fråga om skärmtid, läsk och leksaker, utan just huruvida föräldrar lyssnar på barns/tonåringars åsikter och ger dem av sin tid och känslomässiga engagemang, till exempel genom att skjutsa till en fritidsaktivitet medan man diskuterar vad det nu är som barnet tycker är intressant med den aktiviteten...
   Och Eva, vi har säkert inte likadan uppväxt (vem har det?) men jag tillhörde gruppen som behövde göra mycket sysslor hemma (matlagning/toalettstädning mm varje vecka), och inte fick särskilt mycket hjälp av mina föräldrar i det jag tyckte var viktigt (skjuts till kompisar/fritidsaktivitet), som tonåring hände det att jag ifrågasatte varför mina föräldrar egentligen skaffade tre barn när de inte verkade ha tid eller engagemang så det räckte... Idag tycker jag inte synd om mig själv, jag upplever mig vara väldigt priviligerad nu när jag som vuxen har möjlighet att utforma mitt liv och framförallt är jag tacksam över mina nära relationer med såväl maken som mina systrar och mitt barn (än så länge - man har dem kanske bara till låns...). Mina föräldrar har å andra sidan inte nära relationer men någon av sina barn, att bryta kontakten är det inte tal om för mig eller mina syskon, men det är liksom lättare att skratta och ha roligt eller dela sina sorger tillsammans med andra än med de som mest verkade se oss som några slag kuggar i ett oklart hjul, eller åtminstone några som inte ska göra för mycket väsen av sig. Min man - som förklarat sig som "bortskämd", har ett mycket varmare förhållande med sin mamma och är mer angelägen om att hjälpa henne med saker - jag gör mer det som mina föräldrar uttryckligen ber mig om (typ - "dags du hälsar på den släktingen"), förutom det som är allmänt hyfs såklart. Min slutsats är alltså att de som förlorat mest (emotionellt/relationsmässigt) på detta är mina föräldrar, och att jag vill att mitt barn (i framtiden förhoppningsvis flera) ska växa upp med möjligheter att utveckla de intressen hen vill, och vara trygg i att hens åsikter är betydelsefulla och värda att bli lyssnade på.

   Radera
  13. Anonym 12:11 Menade att vi nog visst kan ha ganska liknande erfarenheter men att grejen är att vi möjligen reagerat lite olika på det. Du vill göra det bättre för barn än du själv hade. Det skulle jag också göra till viss del för jag kan inte direkt säga att jag är lindad i bomull i barndomen (dagens understatement) men att jag förblivit lojal till själva idén att inte skämma bort barn. Väldigt lojal, inte mot föräldrarna utan själva principen.

   Säkert hör det ihop med grundläggande personlighet och att jag blivit allmänt ganska hård. Är motsatsen till folk som vill "ge allt" till sina barn för att kompensera för det som de själva inte fick. Förstår ju på det du skriver att du inte alls verkar extrem åt något håll utan bara vill ha en sund balans på det hela och det är väl bara bra. Är medveten om att jag själv säkert ofta är för tuff. Är hellre det än för "snäll".

   Känner också igen det där med frånvaron av närhet till föräldrar, både då och nu. Förvånades över vissa kompisars relation till föräldrarna som kompisar nästan. När jag flyttade hemifrån tänkte jag att jag nog knappt någonsin skulle åka hem igen, så långt borta var vi känslomässigt från varandra. Märkligt faktiskt, men då var det bara "normalt". Allt blir normalt för barn och unga som saknar andra referensramar än sina egna korta liv. /Eva

   Radera
  14. @Eva: "Vilka signaler vill du sända? " Jag har rätt blygsamma krav, d.v.s. att hon inte ska kasta mobiltelefoner i golvet, det är signalen jag vill sända. Hon är spitting image av mig i den åldern. Jag blev så sur under en cellolektion med min mamma att jag stampade sönder en stråke. Jag minns än idag skammen. Det behövdes inte så många ord för att polletten skulle trilla ner om en så säger.
   @Maria: "Hon kanske kan få ta en del av sina sparpengar att betala nya telefonen med?" Ja det är min tanke också. Imorgon ska jag gå till en mobilverkstad och försöka få ett estimat och om det är billigare än att köpa en ny telefon kör vi på det. Oavsett vilket kommer hen att få plikta med minst en månadspeng.
   @Anonym 12:11: "Mina föräldrar har å andra sidan inte nära relationer men någon av sina barn, " Det där är intressant tycker jag. Min högst bristfälliga fältstudie på området gör gällande att ganska många 40-talistföräldrar visat lite svalt intresse för sina barn och att de heller inte verkar lida av att barnen inte bryr sig så mycket. Som att de tillhörde en generation där man lite slentrianmässigt förväntades skaffa 2 barn, åka på bilsemester med dem men sen var det bannemig slut.

   Jag tror att det finns en ganska bred buffertzon mellan att visa sina barn intresse i det dagliga livet som en nedre gräns (som du så fint beskriver det: att FRÅGA barnet saker och då inte 'vad fick ni till skollunch idag') och kasta checkhäften på dem a la Familjen Hilton som övre gräns. Med detta sagt tror jag att de rent materiellt mår bra av att ha en strävan. Hörde en podd om detta för ett tag sen, minns ej källa men kan ha varit Joe Rogan, där gästen menade att barn som föds hos extremt välsituerade föräldrar ofta drabbas av life fatigue för de har ingen att "slå". Det är en naturlig drivkraft hos människan att kunna åstadkomma saker som ens föräldrar inte lyckats med. Där anser både jag och min man att vi gör våra barn en välgärning när vi nu lämnar tjänstemannalönerna för ett liv i sus och dus...Min dröm är att de alla ska börja jobba på McDo vid 16 för att lära sig att sköta ett jobb, kicka liv i intjäningsnerven och testa sina förmågor.

   Radera
  15. Aha, Fru EB. Sådan mor, sådan dotter. ;) Du får köra med samma medicin du själv fick då. Detta med arv är verkligen ett kapitel för sig. Att till och med ärva samma rörelser alltså. Syftar här inte på slängrörelsen faktiskt, utan allmänt, men kom på att det bara råkade klaffa med din berättelse. /Eva

   Radera
 17. FruEB, nu visas det reklam på din sida i mobilläge, det har det inte gjort tidigare. Visas högst upp och längst ned, textreklam.
  Det var väl det du ställde in och ville ha för några veckor sedan?
  Reklamen verkar vara i relation till dagens ämne men det kanske mest beror på om man kör Hawaii-surf eller frugalweirdo-surf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bytte reklamleverantör igår kväll, från adrecord "fyra-klick-på-två-månader-intjäning-0kr" till googleannonser som är skräddarsydda för Blogger. Jag noterade också att det var en del bilreklam. Får se hur den kommer att reagera på mitt inlägg om dassböcker framöver. Hoppas ni står ut med dem. Om det ger lika dåligt utfall som adrecord lägger jag ner.

   Radera
 18. Tips när ni flyttar är att bli kompis med den lokala bilmeken, alternativt få in något barn på fordonslinje, alternativt se till att något barn dejtar bilmek (förbjud dem alltså inte att hänga med moppegänget). Har aldrig haft så ljuvligt bilägande som när jag var tillsammans med en kille vars brorsa var mekaniker, eller senare i livet när jag var gift med en kontorsråtta som drömde om att vara bilmek. Perioden då jag delade lunchrum med en bilverkstad var också ok men lite dyrare. Som sagt, skaffa rätt kompisar och en bil som är tillräckligt mekanisk (=gammal)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Jag ska också rätt omgående se till att en av dem gängar sig med en VVS-gubbe.

   Radera
  2. Ja, gud förbjude att man gör något själv, att fatta tag i en skruvmejsel eller skiftnyckel i den egna handen. Att utnyttja bekanta på beskrivet sätt är rent ut sagt vidrigt!
   Köp av viss tjänst är straffbelagt men uttalat byte av samma tjänst är ok? Patetiskt.

   Radera
  3. @Anonym 13:23: Du reagerar inte alls över att jag uppmanar två grundskolebarn att få ihop det med en gubbe till hantverkare?

   Radera
  4. @anomym Ja visst är det vidrigt med snälla människor som frivilligt erbjuder sig att hjälpa till att lösa ens bilproblem. KLika vidrigt att jag i gengäld lagat middagar, klot ö, rastat hundar och strukit skjortor. Att hjälpa varandra i en familj är fruktansvärt.

   Radera
 19. Skulle rekommendera att du går in på Dekra felrapport (app i telefonen) och kolla på gamla fordon. Välj ett par i rätt storlek för det ni behöver och kolla hur mycket problem det är med dem. När ni har några förslag kolla vad som finns till salu.

  Jag skulle spontant säga en mindre bil med dragkrok + att ni kan låna släp av någon.

  Dvs gammal toyota Corolla 95-99 bas variant (finns inget elektriskt ...bara mekanik. Torde gå att finna för 5-15k.
  Första versionen av Kia Ceed tror jag det finns många av. Vet inte prisläge...de kom väl 2000-2005???? ingen koll
  Skoda Octavia med basmotor och dragkrok....stor bil men bra.

  Med dragkrok så kan man även med en liten bil transporter skräp med ett släp.

  En japan oavsett ålder
  En korean från denna sidan 2000-talet
  Skoda verkar ha bra resultat.

  Men kom ihåg dragkroken...den är mycket värd.

  Sen låter det ju som maken vill ha mer bil......om du vill komma undan billigare samtidigt som maken får mer bil....denna omöjliga ekvation kan gå ihop sig om du hittar en veteranbil....de kan dock vara dyra i bensindrift...
  Du får kolla vad han är såld på.


  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow. En läkare med billig-bil-kunskap. Jag noterar så att pennan blöder. Jag vet inte om maken vill ha mer bil, han är föredömligt passiv i frågan. Han drog väl bara till med något utifrån de siffror han sett passera i bilreklamer.

   Radera
  2. Dragkrok är bra också för att transportera cyklar. Det kommer du att göra! Om inte annat när du och maken ska till grannbyn på partaj. Man vill inte cykla 45 min till festen och bli genomsvettig. Så man tar bilen dit med cyklarna bakpå för att kunna cykla hem. Dagen efter får man cykla och hämta bilen...

   Radera
  3. Om manövern är till för att inte bli av med körkortet pga överflöde i promillegränsen så gör du dig själv en björntjänst. Även framförande av cykel med promille renderar i indraget körkort.
   Men å andra sidan, ute i skogen finns knappast några poliser som skulle kunna ingripa. De finns ju knappast några poliser alls, speciellt inte på vägar, gator eller torg.

   Radera
 20. Frögan är det något i stil med vegan. Fröganism vore intressant att veta mer om?

  SvaraRadera
 21. Kan förmedla en Toyota Corolla herrgårdsvagn. Nybesiktad, dragkrok och lagom inkörd på 40000 mil.��
  20000 kr.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där! Vilken bra idé! Alltså att outa bilbyten i FIRE-bloggosfären. Vi är nog inte klara med tankearbetet än men när så sker framåt våren kommer jag garanterat att hänga ut en förfrågan. Då vet man att man inte blir 100% blåst i alla fall som om man köper via en begagnat-bilhandlare.

   Radera
  2. Vi inom sekten har ju vårt renommé att tänka på, så tror det är bättre att göra affären i fire sekten!:-)
   Kalle56

   Radera
 22. Äldre bilar kan skilja mycket i skick även om de är lika gamla / har gått lika mycket. Lär dig att bedöma skicket så ökar du chanserna att köpa rätt bil.

  Tips på hur du går igenom en beg bil:

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLvKbarVtwhUv6bjLhJSyaEOxaYy03j7QS

  Bara genom att kunna bedöma skick på däck & bromsar så kan man spara många kronor i närtida underhåll.

  Vilken bil går sönder minst?

  Länsförsäkringars maskinskaderapport 2017 - Cision
  http://mb.cision.com/Public/152/2169943/93446c183fd089f2.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket info, så många länkar. Jag hade hoppats att ni bara skulle säga nej alternativt ja, och bilen du ska ha heter X och finns på plats Y. Jag har dessutom druckit vinlunch så det här får skjutas på framtiden. Men ni ska ha stort tack för ert OTIPPAT stora engagemang.

   Radera
 23. Jag tycker att du har svarat på din egen fråga - muscle over motor for the win! Bil kan alltid köpas senare om behovet finns när ni väl är där, som flera andra har påpekat :) En halvmil är görbart, snälla bevisa för mig att det är trevligt och karaktärsdanande!

  Vi kommer ha 7 km till tågstationen (totalt 5 mil till jobbet) eftersom vi flyttar långt innan exit. Hunden ska lämnas och hämtas hos sin andra husse i centrala Stockholm också... Livet på landet hägrar så vår ekonomiska miljökompromiss just nu blir att köpa en begagnad gashybrid som bara kommer köras på gas och vid behov. Efter noggranna efterforskningar lutar det åt en Volkswagen Passat årsmodell 2009-2010 (ca 70 tkr). Vi har helt enkelt inte råd med en laddhybrid just nu (som vi egentligen vill ha). Förhoppningen är att det kommer finnas bättre bilar när vi väl har kört gasbilen into the ground.

  Våra krav när vi väl hade slutat dregla över företagsleasing av en laddhybrid (ouch) var gashybrid, dragkrok, takräcke, automat, stort bagageutrymme (säker bur till hunden), ca 70-80 tkr. På Blocket fanns då Passaten och Volvo V70 att välja på. Herr Lugns pappa har dessutom en Passat och är sjukt nöjd, och den har lägst förbrukning/utsläpp/milkostnad av de två. Då har vi alltså stämt av samtliga gasmodeller på begagnatmarknaden mot vår kravlista. Sjukt tråkig research men nu kan jag vara nöjd med slutsatsen iaf.

  Bil är jävligt dyrt. Jag hoppas att vi kan använda elcyklarna till alla regelbundna ärenden, och mest åka kollektivt till jobbet. It's a slippery slope dock - när bilen väl finns så är risken överhängande att jag kommer bli latare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "It's a slippery slope dock - när bilen väl finns så är risken överhängande att jag kommer bli latare." Så är det ju. Fin research ni gjort! Har alltid beundrat goda researchers. Själv är jag för lat - slippery slippery.

   Radera
  2. Haha, jag blev så sjukt otrevlig under denna research, typ kröp i hela kroppen och "kan vi inte bara bestämma oss nån gång?!". Bilar är verkligen inte min grej... men skam den som ger sig! Ser fram emot roligare research som staketbygge och växthus.

   Radera
 24. Tv exempel på Toyota Corolla (gammal bil)
  https://www.blocket.se/halland/Toyota_Corolla_1_6_110hk___0___KONTANT_83727183.htm?ca=14&w=3

  eller
  https://www.blocket.se/haparanda/Toyota_corolla_82522226.htm?ca=14&w=3

  En KIA Ceed (verkar som de kom -06/07 någongång
  https://www.blocket.se/kristianstad/Kia_CEED_1_6_CVVT_122hk_Bes_Servad_Lagmil_Dra_83977385.htm?ca=14&w=3

  En skoda Octavia...större bil
  https://www.blocket.se/ostergotland/Skoda_Oktavia_ny_bes_och_ny_Skat_84015103.htm?ca=14&w=3


  Dvs prisklass 9000-44000

  Men ni behöver bara transport ibland?
  Jag vet inte hur jag resonerat....jag är mycket nöjd med den toyota Yaris vi har som bil 2 för hustruns pendling...mkt billig i drift...
  Dock kanske liten att ha som enda bil. Skulle nog ha siktat på skodan tror jag...men jag är svag för kombi.

  Annars finns Yaris Verso (gamla versionen.....ser fruktansvärd ut...men mkt praktisk. dock vete faan om maken vill bli sedd i en sådan...
  Stor lastförmåga....körd av en gammal tant för att transportera hennes gamla make med rullstol...servad enligt vad verkstaden sagt till henne....
  Men som sagt ful som stryk ;)

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Länkarna lär inte vara aktuella när vi ska slå till men jag ska minnas dina exempel.

   Radera
 25. Bor på landet med heltaskig kommunikation. Har en Volvo V70 2001 års modell och betalar 136 kr i försäkring och 230 kr i skatt per månad. Tycker det känns helt ok. Har bra erfarenhet av v70 och även andra äldre Volvo kombi.
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt otroligt vilka låga kostnader ni flashar. Som sagt, själv har man levt i firmabilssnömoset för länge för att greppa vilken prisbild som gäller därute, åtminstone om man skippar de fetaste försäkringarna.

   Radera
 26. Eller denna ”brud magnet” https://www.blocket.se/blekinge/Mitchubitchi_Galant_03_83814750.htm?ca=23_11&w=3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! STANS GRYMMASTE BIL ÄR EN BRUD MAGNET jag dör. Olofström. Var tvungen att googla var det ligger, men det totally makes sense.

   Radera
  2. Den formligen skriker: "I'm a loser"

   Radera
 27. Jag är ju egentligen en bilmänniska även om jag nu har sålt min. Om det hade varit i mitten av åttiotalet som då jag och exet skaffade våra första fordon hade jag sagt Volvo Amazon. Vi körde Amazonkombi i åratal och jag älskade dem. Exet mekade och svetsade och jag åkte. Nu är ju den tiden över på mer än ett sätt.

  Jag som tillbringar en hel del tid i glesbygd tillika i Stockholms innerstad skulle säga: skaffa bil. I innerstaden tycker jag att det är skrutt om jag måste vänta en kvart på bussen. På landet finns den inte alls eller kör typ två turer om dagen.

  Den stora finessen med att ha bil är flexibiliteten. Att kunna välja när något görs. I ert läge skulle jag definitivt skaffa bil. Däremot tycker jag likt andra att ni ligger helt fel i prisnivån. Jag har själv just sålt en bil i 50-60 tusenkronorsklassen och det är inte en bil jag själv skulle använda för att "köra gödsel, spillvirke och spädgrisar". Problemet med bilar i den klassen är att de kan vara nästan som nya och att man vill hålla dem i det skicket och då blir det dyrt.

  Jag skulle satsa på tjugotusen-nivån (eller kanske tom tio). En japan. Personligen är jag svag för Honda men Honda är idag lite av en uddabil så då skulle jag först kolla om det finns Honda-kunnig verkstad i närheten (om det nu faktiskt är så att ni är tekniska idioter).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Honda leder ligan! Hittade exempelvis den här Honda Accord https://www.blocket.se/stockholm/Honda_Accord_2_0_Tourer_81461614.htm?ca=23_11&w=3

   Radera
  2. Precis. Kanske man vågar köpa ännu lite äldre men det ser ut att vara en fin bil. Mycket lik en bil som jag själv har kört en hel del. Trevliga att köra. Ganska bullriga. Lätta att lasta.

   Radera
 28. Tycker mig ana en tendens att du vill köpa bilar, på samma sätt som du köper kläder?

  Brukar gå bättre om man gör likadant som när man köper tomater! ;-)

  SvaraRadera
 29. Gillar dessa. ENORMT lastutrymme. Vi hade en sådan innan vår Ford Focus. Gjorde många långresor trots att den bara kosta 15 000 i inköp. Lätt att serva själv och ingen krånglig elektronik.

  https://www.blocket.se/stockholm/Ford_mondeo_83784437.htm?ca=11&w=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kört Mondeo som firmabil under krängaråren. Pålitlig men stor som en atlantkryssare. Men nu på landet spelar det mindre roll, värre när man skulle fickparkera på söders höjder.

   Radera
 30. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) Bindande stavar
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare.
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajaaaaa, men vilken bil rekommenderar du, Theresa?

   Radera
  2. Jag undrar också vilken bil du rekommenderar. Förväntar mig också att du märker dina inlägg OT härdanefter.

   Radera
 31. De avstånd du nämner klarar man lätt på cykel oavsett väglag. Jag bli nu i storstad och hade 7km enkel väg till innebandyträning förr. Inga som helst problem att cykla. Hur ofta kommer ni att köra spillvirke? Spädgris får lätt plats på lastcykeln så länge det inte är flera hundra du ska skyffla hem.

  SvaraRadera
 32. På ett sommarjobb en gång när jag hade finnar och jättefärskt körkort. Jag pratade med en kille där om en viss bilmodell. Killen tänkte lite och sa "en sån har jag att sälja, öh, vilken färg gillar du?"
  Det finns otroligt mycket kombibilar för 15-20kkr på blocket som inte ser helt sunkiga ut. Många verkar svårsålda? Peugeot 307 kombi t ex. Så kan man fixa billig överdragsklädsel på Biltema (som alltid är för liten av nån anledning).
  När ni installerat er kanske ni vill klara er utan bil men jag tror det är svårt.

  SvaraRadera
 33. Lite sent svar, men ändå ganska viktigt (surade pga vädret igår och vägrade surfa).

  Det försäkringsbolag jag arbetade åt, hade lite knasiga algoritmer. Tydligen visade statistiken att bilar som var halvförsäkrade var mer sällan i olyckor än de som var trafikförsäkrade. Därför kan det bli billigare försäkring om man halvförsäkrar (delkasko kallad).

  Enklast är att leta reda på 3-4 olika bilar på KVD som motsvarar de olika märken/modeller ni är intresserade av. Notera regnumren och ring sedan försäkringsbolagen för att jämföra premierna (be då både om pris för trafik och delkasko). Det är inte superpopulärt bland försäljarna, men så länge man ringer på en onsdag eller torsdag (lugnaste dagarna) är det ändå rätt ok.

  Själv måste jag ha bil (4 mil från jobbet) och kör omkring i en riktig lyxbil. Iaf när den tillverkades 1996. Hehe. Audi A6 som tom har bensinförbrukningen i realtid. Jösses vad den lärt mig om ekonomisk körning!

  SvaraRadera
 34. Just ja, tänk på att påpeka var ni ska bo, det är MYCKET billigare med försäkring i obygden än i Tokholm.

  SvaraRadera
 35. Med tanke på att ni kommer att bo på landet och du skrev om snöröjning, så undrar jag om inte en äldre Subaru skulle vara ett utmärkt alternativ. De har 4-hjulsdrift och brukar alltid få väldigt goda omdömen. Här finns ett exemplar https://www.blocket.se/uppsala/Subaru_legacy_4wd__lagmilare_83528576.htm?ca=23&w=3
  En Legacy eller Forrester mde dragkrok är ju den ultimata gårdsbilen och om ni verkligen kan tänka er en budget uppåt 50000 så tror jag att ni kan få väldigt mycket bil om ni tittar på Subaru.

  /R, originalet

  SvaraRadera
 36. Intressant, då kommer ni bo som vi bott ett tag nu (fast vi varit helt bilbundna då distanserna varit något längre).

  Vårt val föll på en Skoda Octavia, de fördelar vi såg var:
  Mycket bil för pengarna och samma platta som Volkswagen.
  Större lastutrymme än än V70! Man får in sjukt mycket, tex en våningssäng, cyklar, flera stolar, bord, madrasser etc...galet mycket plats.
  Försäkringen är relativt billig och tar ni trafikförsäkring om ni köper för ca 40k eller lägre så blir det ju än billigare (om elbil, kolla en äldre prius, extremt låg skatt och de verkar kunna gå långt...)
  Vi köpte en disel, väldigt snål men OBS! hade inte koll på den eventuella problematik kring korta resor....partikelfiltret kan bli fullt och då kan det bli dyrt, riktigt dyrt...så om en Octavia=bensinare utifrån hur ni skall använda den.

  Vad jag hade sett upp med vid köp(lite beroende på ålder och prisklass):
  Rost under och kring dörrar/skärmar
  Konstigt ljud från fläkten eller vinande motorljud
  Lyssna och känn av bromsarna (gäller alla bilar)
  Kolla bagageluckan så att den stänger enkelt och det inte är fukt i bagagen, tydligen läcker vissa in lite...

  Lägre mil och finare skick brukar ju "betala sig".

  Annars håller jag med andra att om man har "tur" och köper en bil för 10-20k och den håller några år så är det troligen den billigaste bilen ni någonsin kommer att äga.

  Äldre bilar är ju också enklare att fixa med ifall det skulle vara något småfix. På Octavian är det tex enkelt att byta en glödlampa, tar 5-10 min, vissa märken blir ju svindyra...

  Bil=kostnad men samtidigt livskvalite att ha friheten att välja att åka eller inte men om det är värt det eller inte väljer man såklart själv. Som vi bor nu är det ett måste, bor vi annorlunda så är det inget måste men det är en friheteskänsla som jag är villig att lägga lite pengar på då vi tycker att det är värt det.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En så matnyttig kommentar, jag tackar dig från djupet av mitt bilointresserade hjärta!

   Radera
  2. Bättre att veta mer än mindre inför bilköpet, då slipper man förhoppningsvis lära sig den hårda vägen (när problemen dyker upp..).

   En annan tanke är att snacka men någon du känner som gillar bilar, förstår ditt syfte och sen kan följa med när du/ni kollar bilen så att allt känns bra inför det eventuella köpet:)

   Radera
 37. Mitt namn är Martin Marisa från Kanada. Jag vill snabbt berätta för världen att det finns en riktig spellcaster som är mäktig och äkta. Han heter Dr Ozalogbo. Han hjälpte mig att nyligen återförena mitt förhållande med min man som lämnade mig, När jag kontaktade Dr Ozalogbo kastade han en kärleksspell för mig, och min man som sa att han inte har något att göra med mig ringde mig igen och började be mig om att komma tillbaka. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. idag är jag glad att låta er alla veta att denna stavningskast har befogenheter att återställa brutna relationer tillbaka. för jag är nu nöjd med min man. För alla som läser den här artikeln och behöver hjälp, kan Dr Ozalogbo också erbjuda någon form av hjälp som, Härdning av alla typer av sjukdomar, domstolsfall, graviditetsspell, andligt skydd och mycket mer. Du kan kontakta honom via hans email ozalogboshrine@gmail.com ring eller lägg till honom på whatsapp med hans telefonnummer +2348162562991

  SvaraRadera
 38. Mitt namn är Martin Marisa från Kanada. Jag vill snabbt berätta för världen att det finns en riktig spellcaster som är mäktig och äkta. Han heter Dr Ozalogbo. Han hjälpte mig att nyligen återförena mitt förhållande med min man som lämnade mig, När jag kontaktade Dr Ozalogbo kastade han en kärleksspell för mig, och min man som sa att han inte har något att göra med mig ringde mig igen och började be mig om att komma tillbaka. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. idag är jag glad att låta er alla veta att denna stavningskast har befogenheter att återställa brutna relationer tillbaka. för jag är nu nöjd med min man. För alla som läser den här artikeln och behöver hjälp, kan Dr Ozalogbo också erbjuda någon form av hjälp som, Härdning av alla typer av sjukdomar, domstolsfall, graviditetsspell, andligt skydd och mycket mer. Du kan kontakta honom via hans email ozalogboshrine@gmail.com ring eller lägg till honom på whatsapp med hans telefonnummer +2348162562991

  SvaraRadera
 39. Mitt namn är Martin Marisa från Kanada. Jag vill snabbt berätta för världen att det finns en riktig spellcaster som är mäktig och äkta. Han heter Dr Ozalogbo. Han hjälpte mig att nyligen återförena mitt förhållande med min man som lämnade mig, När jag kontaktade Dr Ozalogbo kastade han en kärleksspell för mig, och min man som sa att han inte har något att göra med mig ringde mig igen och började be mig om att komma tillbaka. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. idag är jag glad att låta er alla veta att denna stavningskast har befogenheter att återställa brutna relationer tillbaka. för jag är nu nöjd med min man. För alla som läser den här artikeln och behöver hjälp, kan Dr Ozalogbo också erbjuda någon form av hjälp som, Härdning av alla typer av sjukdomar, domstolsfall, graviditetsspell, andligt skydd och mycket mer. Du kan kontakta honom via hans email ozalogboshrine@gmail.com ring eller lägg till honom på whatsapp med hans telefonnummer +2348162562991

  SvaraRadera
 40. Det här är min första kommentar på bloggen, så hej. Idag uppenbarade sig för mig ett alternativ gällande bilfrögan.

  Alternativet är något som heter velomobil. Innan läsaren googlar ordet vill jag be denne ha i åtanke att velomobiler ger väldigt olika intryck beroende på vem man frågar, och vad man är ute efter. Som utbyte mot en cykel har den vissa pros/cons, som utbyte mot en bil har den helt andra pros/cons.

  Jag försöker sammanfatta perspektivet hos en FI:are som helst inte äger bil.

  En vanlig cykel kostar 5 000, en velomobil kostar 50 000. Vad får man för pengarna, då det senare också "bara" är en cykel?

  1. Den går dubbelt så snabbt. Kan du hålla 25 km/h med cykel kan du hålla 50 med velomobil.
  2. Den håller lika länge som en bra cykel. Har du ett typiskt svenskt förhållande mot fordon innebär det att den bara behöver köpas en gång för livet (du lär vara mån om att servica den), vilket är skillnad mot en bil du vill byta ut vart tionde år.
  3. Den kostar jämförbara summor att servica som för cyklar (tror jag, iallafall inte mer än 3 gånger så mycket). Lågt tak på utgifterna med andra ord; inga Black Swans av typen kamrem.
  4. Den största fördelen -- immunitet mot regn, snö, slask, stänk och vind, vilket gör det mer tänkbart att ta cykeln i dåligt väder, under vinterhalvår och, ja, vilken dag som helst som inte är "perfekt cykeldag" med sommar och sol.

  Tyvärr så ser dessa idealcyklar lite tokiga ut, som att man landat i ett annat universum. Man kan iallafall skippa hjälmen (disclaimer: ta inte mitt råd), och måla dem väldigt fashionably... http://i.imgur.com/OAmrK4y.jpg ... om det hjälper är upp till alla och envar...

  Jag avslutar med en humoristisk bild http://i.imgur.com/Pjxex8t.png

  MEE

  SvaraRadera
  Svar
  1. MEE här igen. Det jag ville få fram är att det rent ekonomiskt verkar slå alla motståndare. Eller?

   Radera
 41. Verkar så. Det är riktigt mindblowing faktiskt. Jag antar att det ska till eldrift http://www.gronabilister.se/tester/andra-tester/katanga-waw-velomobil-serienr-237-? I denna länk står det "som tillval". För ja, skippa regn och blåst är en grej, men sen vill man ju kunna skjutsa x antal barn och därtill slippa trampa sig helt slut om man ska åka och storhandla. Får man framföra den på motorväg tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då de flesta kommer från Holland brukar de brukar hålla sig inom europeiska regler för vad som klassas som en cykel/elcykel. Så elmotorn får bara skjuta till med 250 watt (ungefär vad en person kan generera med muskel förutom i spurtar då en person kan över 500) och egentligen bara om man annars har en hastighet under 25 km/h, fast jag tror inte motorerna är så smarta att de slår av när man gått över gränsen.

   Elhjälpen skiner förstås som mest när man är i uppförsbacke eller accelerar från start.

   Ja, att släpa med familj är ett problem ;) Har ingen aning mycket man sinkas i praktiken av en släpvagn.

   Nej, bara motorcyklar får framföras på motorväg, men landsvägar finns lite överallt (och är närmare den hastighet man realistiskt håller). Annars är det en fördel att velomobiler inte ens klassas som mopeder -- ingen krav på nummerskylt eller trafikförsäkring, och så får man cykla på gångvägar och gena genom parker och sådant, byta mellan bilväg och cykelväg beroende på vad som passar. Tror mopeder egentligen är tvungna att hålla sig på bilväg.

   Ett alternativ till velomobil är en "vanlig" elcykel med mycket stora batterier, som märket Delfast som använder dem för paketleveranser i Östeuropa. Dessa kan man fuska med så att de kör 70 km/h, fast för att det ska vara lagligt så måste man egentligen få dem omklassade som elmopeder. Och man får inte väderskyddet, och det lär vara farligare att ramla av en sådan cykel vid 70 km/h...

   MEE

   Radera
  2. Jag har visst gjort mig skyldig till lite falsk marknadsföring, priserna verkar ligga på MINST 65 000 och sannolikt mer. Kanske 80 000 eftersom elassistans känns som en god ide. Sjukt.

   Här är Quest till exempel http://en.velomobiel.nl/quest/technische_gegevens.php

   Radera
 42. Jag har nyheter. Det finns en velomobil som säljs som kit, den första modellen faktiskt: Alleweder. Här är priser med 21% moms, ser ut som ca 2900 euro, plus 900 för Rohloff hubbväxel (en annan diskussion det där), och så plus ca 100 för frakt.

  https://www.dutchbikebits.com/alleweder-a4-velomobile

  MEE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sweet! Jag gillar det administrativa omecket du nämner ovan. Får kanske bli separat inlägg vad det lider.

   Radera
 43. Får jag bjussa på en film? (tjusig hastighet uppnås vid 1:45) https://www.youtube.com/watch?v=v051nLRqDnU

  Vill man göra någon sugen är det bara att visa en film liknande ovan, och att prata om "velonauter"*.

  Tänkte bara dränka dig i information ifall du ska göra ett inlägg. Det slår mig att

  - när man inte inte snöar in sig i 100% human power så är det onödigt med en optimal hoj som "Peregrine on a Birk", för Alleweder ger oss ändå väderskyddet vi eftertraktar och tillräcklig strömlinjeform att lite batteri räcker långt
  - man kan skaffa en "electric bike conversion kit" som inte har 25 km/h-begränsningen, och flera battery packs, säg 3 kWh totalt, så att man kan ha den igång en hel dag (250 watt i 12 timmar)
  - då kan man förhoppningsvis hålla mer än 50 km/h i genomsnitt på en dag**
  - det är kanske bra nog för att aldrig mer köpa en SJ-biljett ;) Om man ber Google Maps planera en cykelrutt så är sträckan Stockholm-Malmö 674 km vilket tar 13½ timmar med 50 km/h. Malmö-Barcelona tar i sin tur 47½ timmar, och därifrån paddlar man naturligtvis till Mallis.

  * https://questxs.blogspot.com/2017/12/nytt-forsok-att-varva-en-velonaut.html
  ** hur mycket beror på watt, det finns en kalkylator som omvandlar watt till hastighet www.hembrow.eu/personal/kreuzotter/espeed.htm -- en otränad cyklist trampar för 100-150 watt***
  *** det finns såklart grafer om detta om man man nu vill veta och planera noga****, se https://sites.google.com/site/mobilitylabbe/blog/e-wawabio-electrichybrid
  **** jag vet att det är dirty att hänvisa till källhänvisningar i källhänvisningarna

  MEE

  SvaraRadera
 44. Under de senaste två veckorna läste jag en kommentar från online blogg webbplats som räddade mitt äktenskap från skilsmässa, verkligen information är kraftfull. Jag hade god avsikt att dela med dig om min personliga livserfarenhet i min äktenskapsaffär. Min man skilde mig senast 2 år, han flyttade ut för att träffa en annan kvinna, jag grät varje kväll när jag kommer ihåg min dotter frågar mig när kommer pappa att komma tillbaka hem till middag ikväll! jag älskar min honom så mycket och vi har en tjejflicka på 6 år gammal. jag kontaktar så många stavningskastare förra året ingen kunde ta tillbaka min man, de alla krävde mycket pengar från mig, jag gav upp på kärleksspell till förra veckan, jag gick för att besöka min vän hemma, sa jag till min vän allt som händer med mig och jag delar mitt hjärtesmärta till min vän Michelle, hon uppmanade också mig att kontakta kommunikation med samma Spell Caster Dr.oduduwa, jag läste om honom online bloggkommentar, som har en stavning magisk kraft för att få tillbaka älskling man Hem. Min man var under en ond spell från en annan kvinna som hävdar att de daterades tillbaka i högskolan, hon övertygade om att min man skulle skilja mig. Min man Anders kom tillbaka hem till mig bara igår och grät att han var ledsen för skilsmässa mig, han beklagade och sa att han inte hade rätt sinnen. Det är sant att min man var under en ond spell från en annan kvinna för att hon hävdar att min man daterade henne innan hon blev gift med mig. Dr.Oduduwa hjälper mig att lösa mitt äktenskapsproblem. ikväll, jag och min man med vår dotter, äter middag tillsammans i storsäljare. Jag är väldigt glad och använder detta medium för att uppskatta DrOduduwa love spell powers.
  Dr.Oduduwa försäkrade mig att han kan hantera sådana problem;
  - Ljusstearinljus Kärlek stavar till Ta tillbaka ex-make / ex-wife
  - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
  - Fredkärlek Stavning böner för att komma tillbaka Stolt på ditt förhållande - Stava bönskrafter om du vill föda din egen bebis - Vit magisk stavning för att stoppa skilsmässa / separationsstavning. - röda stearinljus stavar böner för att få betalt tillbaka förlorade pengar. - Lycka stava charm för att locka kärlek och lita på relationen. - stava böner för att få snabb jobbpromotion på arbetsplatsen. - Undersökningsframgång bra lycka Stava. - Finansiella affärer framgång genombrott stavning böner. Kärlek Stava att locka uppmärksamhet och respekt,
  - Traditionella rötter och örter för att läka blodcancersjukdomar, bota till högt blodtryck och andra kroppssmärtor. Sedan min kommunikation med Dr.Oduduwa verkar han vara som en far till mig. Jag uppskattar hans råd och visdomsord som såg mig igenom.
  Jag rekommenderar verkligen DrOduduwa Love Spell Caster, om du har liknande problem med äktenskapsrelationer, skicka ett e-postmeddelande för att kommunicera med Dr.Oduduwa för en snabb brådskande lösning för att ta tillbaka ditt förlorade kärleksförhållande: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
 45. Last two weeks, i read a posted comment from online blog site that saved my marriage from divorce, truly information is powerful. i was having good intention to share with you about my personal life experience in my marriage affair. My husband divorced me last 2yrs, he move out to meet another woman, i cried every night whenever i remember my daughter ask me when will daddy be coming back home for dinner tonight! i love my him so much and we have a baby girl of 6 years old. i contact so many spell caster last year none was able to bring back my husband, they all demanded for lots of money from me, i gave up on love spell until last week, i went to visit my friend at home, I told my friend everything that happen to me and I share my heart pain to my friend Michelle, she also adviced me to contact communication with same Spell Caster Dr.oduduwa, i read about him online blog comment, who has a Spelling magic power to bring back love husband home. My husband was under an evil spell from another woman that claim they dated back in high college school, she convinced my husband to divorce me. My husband Anders came back home to me just yesterday crying that he was sorry for divorce me, he regretted and said he was not on his right senses. that is true my husband was under an evil spell from another woman because she claim that my husband dated her before getting married to me. Dr.Oduduwa help me solve my marriage problem. tonight I and my husband with our daughter have dinner together in grand moms house. i am very happy and use this medium to appreciate Dr.Oduduwa love spell powers.
  Dr.Oduduwa assured me he can handle such problems;
  - Light candles Love spell to Bring back ex-husband/ ex-wife
  - Honey Spell to Stop Cheating and Stop Lying in a relationship
  - Peace Love Spelling prayers to Get back Trust in your relationship- Spell prayer powers if you want to give birth to your own baby- White magic spell to Stop Divorce/ Separation Spell. - red-candle sticks spelling prayers to get paid back lost money. - Good-luck spell charm to attract love and trust into relationship. - spell prayers to get quick job promotion at work office.- Examination success good-lucky Spell. - Financial business success breakthrough spelling prayers. Love Spell to Attract attention and respect,
  - Traditional roots and herbs to healing Blood Cancer diseases, cure to high blood pressure and other body pains. ever since my communication with Dr.Oduduwa he seems to be like a father to me. i appreciate his advice and words of wisdom which saw me through.
  I sincerely recommend Dr.Oduduwa Love spell caster, if you having similar marriage relationship problems send email message to communicate with Dr.Oduduwa for a quick urgent solution to bring back your lost love relationship: (dr.oduduwaspellcaster@ gmail. com)

  SvaraRadera

 46. Min man lämnade mig för en yngre kvinna och jag blev förödad. Det var som om hon hade honom under en ond spell, vände Paul sig mot mig över natten utan någon varning. Det hände förra året, jag var desperat så jag använde varje stavgjutningswebbplats som jag kunde hitta utan resultat. En vän skickade mig länken till Dr Ilekhojie-webbplatsen och jag kontaktade honom. Han började jobba med mig i juni. Som ett resultat av allt hans underbara arbete är min man och jag tillsammans igen. Jag är så glad och
  privilegierad att ha en så stor person som du på min sida. Tack! Todds kontakt gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259
  WEBSITE: https://ilekhojie-solutions.webnode.com

  SvaraRadera
 47. Jag grät och sköt dag och natt tills det blev så dåligt att jag inte kunde bära den längre. och jag räckte ut till människor som kan hjälpa, jag stötte på den riktiga saken, och det är Dr Ilekhojie. jag gav nästan upp och försökte få min ex-man tillbaka och ha en nöjd familj igen .. jag hade försökt så mycket jag visste och med stavar, välsignelser och extraordinära magiska krafter gjorda, och omedelbart efter 2 dagar kom min ex man tillbaka till mig och han var penitent för allt han gjort. Och
  nu är mitt liv balanserat och jag är glad igen. Han gav en bra tjänst, och jag tror inte att folk hade känt till Dr Ilekhojie tempel och hans magiska krafter. Du är diamantens grova. Tack Dr Ilekhojie Du är begåvad och du ger dig så fri som du gjorde mot mig. Tack för att du vävde dina magiska kärleksförklaringar för mig. Min man är tillbaka till mig precis som det var när vi först träffade .. från djupet av min själ! Jag är oerhört glad nu. Tack och gud välsigne dig så mycket herrn. nu är min man tillbaka till mig bara på 48 timmar, som du har sagt det .. om jag är fullt belönad. Tack så
  mycket, många uppskattningar .. Här är Doc Ilekhojie Email: gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259
  WEBSITE: https://ilekhojie-solutions.webnode.com

  SvaraRadera
 48. WOW... My joy and happiness has been so much so I just want to testify of what DR JOHN, has done for me . All hope was gone; I didn't believe when a friend told me DR JOHN, can help me get my Boyfriend back and he really did. I just want to thank him so much for helping me in my situation he is a great spell caster. I believe he can help anybody with relationship problems . You can contact him Via inbox him/ drjohnsoco@gmail.com OR drjohnsoco@outlook.com, WhatsApp him number +2348147766277.

  SvaraRadera
 49. Äntligen har min lycka återställts av en man som heter Dr Akobe ,, Jag är Shole Kakhaz, jag vill att alla på den här webbplatsen / forumet för att gå med mig tacka det här DR Akobe för vad han just gjorde för mig och min familj, jag hade varit gift till min man i 5 år bodde vi lyckligt tillsammans i år och inte förrän han reste till Italien för en affärsresa där han träffade den här prostituerade som heksade honom att hata mig och barnen och älska henne bara så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte vill se mig och mina barn igen så han körde oss ur huset och han skulle nu till Italien för att se den andra kvinnan. så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara med min mamma och jag var inte behandlande bra för att min mamma blev gift med en annan man när min pappa död så mannen som hon blev gift med behandlade inte jag och min barn bra så jag var så förvirrad och jag letade efter ett sätt att få min man tillbaka till mig och mina barn så en dag som jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om detta MAN DR Dr.Akobe (akobemagicspell @ gmail. com) delas på internet av en dam och det imponerar på mig också så jag tycker också om att prova först var en rädd när jag tänker på vad jag och mina barn passerar så jag kontaktar honom och han berättade för mig att var lugn i bara två dagar att min man ska återställas till mig och till min bästa förvåning fick jag ett samtal från min man på den andra dagen frågar efter barnen och jag ringde Dr OAkobe och han sa att dina problem har löst mitt barn så det här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång stress att bromsa upp av en ond dam så med all denna hjälp från DR Akobe av (akobemagicspell@gmail.com) Jag vill att alla på detta forum ska gå med mig för att säga ett stort tack till DR.Akobe och jag kommer också att rådgöra för någon i sådana eller liknande problem eller någon form av problem bör också kontakta honom för hjälp via hans personliga email (akobemagicspell@gmail.com) eller hans whatsapp nummer +19725819702
  Det här är en del av lösningen som han kan
  1. Stava för förtroende (människor kommer att lita på och tro dig alltid)
  2. Återställ hälsa för de sjuka
  2. Ta tillbaka ex kärlek
  3. Stoppa någon från att störa din relation.
  4. Ge medicin för stark och långvarig erektion
  5. Snabbt äktenskapsförslag
  6. Rengör all luck och återställ din lycka till
  7. Du vill bli älskad av alla i din familj.
  8. Behöver ett bra betalande jobb inom ditt område av specialisering.
  9. Rengör dig själv från varje ond spell
  10. du vill ha snabba pengar, rikedom, rikedom och berömmelse.
  kontakta honom nu via (akobemagicspell@gmail.com) eller hans whatsapp nummer +19725819702
  snälla kan du kopiera och skicka detta fantastiska vittnesbörd på andra forum / sajt så folk kommer att veta att det finns en bra lösning för alla slags familjeuppsägelse eller skilsmässa.

  SvaraRadera
 50. Hej Alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min man och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket, men det kommer till en punkt när han deltar i affärer med en kvinna som är hennes medarbetare. Jag har aldrig föreställt mig det, men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, mina sena arbeten fick mig att tänka på frågan, även vid mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex när vi lovar att göra det på bröllopet årsdag, 15 dagar före bröllopsdagen erkände han det ja, han hade sex med sin kollega.
  Han tog med henne i min säng när jag var ute och arbetade, det betyder att mina känslor var helt värdefulla mot honom. Mitt mentala tillstånd är fullt av plågor, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan. Den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig att hitta en bra stavningskastare, först och främst trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen, men jag måste försöka tills jag kom över PROPHET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex-tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen och göra människor glada i deras förhållande och några andra historier om andlig sjukdom och mer.
  Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara som ett mirakel för mig, är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och han är nu kär i mig som aldrig tidigare.
  Har du behov av hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, fru, pojkvän, flickvän, vinnande av lotterier, växtbaserad botemedel mot sjukdom, hiv, sjukdomar, astma, artrit, fybroid, stroke eller någon form av sjukdom, andligt problem , Jobbsökande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp när det gäller några livsutmaningar borde kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040

  SvaraRadera
 51. Jag är här för att kommentera mitt personliga möte med en stavspelare som har hjälpt mig att återställa harmonin i mitt äktenskap och han har också gett mitt liv en ny mening. Jag vill att ni alla ska veta att prästmanuka hjälpte mig att återställa freden i mitt äktenskap som förstördes återställdes tillbaka och min man är tillbaka till huset och har tagit fullt ansvar för familjen och även han har blivit befordrad på kontoret med hjälp av präst manuka ord är helt enkelt inte tillräckligt för att säga tack. Du är verkligen en välsignelse för människovänlig prästmanuka. om du vill träffa den här mannen och få ditt problem att lösa hans e-postadress är lovesolutiontemple1@gmail.com Mrs.barbara

  SvaraRadera
 52. Jag känner mig så välsignad igen i mitt äktenskap efter att Dr Isikolo tog tillbaka min man som skilde sig från mig i 1 år nu. Jag heter Dora Lukas och jag har varit gift med honom med barn i 8 år. Trots att jag har mun i hela kroppen, räcker det inte att tacka Dr Isikolo för hans hjälp i mitt liv. Min make separerade med mig i 1 år och har varit i ont och smärta utan honom. Så jag sökte efter hjälp överallt men ingenting fungerade förrän jag menade Dr Isikolo som jag kontaktade online. Jag förklarade min situation för honom och han lovade att min man kommer tillbaka till mig inom 48 timmar så långt som mitt hjärta fortfarande slår för honom. Jag trodde på honom och han förberedde en trollformel för mig och min make ringde mig exakt när Dr Isikolo sa. Han bad och sa att han behöver mig tillbaka och nu lever vi lyckligt igen de senaste 2 månaderna. Alla där ute som läser min artikel som behöver hjälp bör kontakta honom ... E-post: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också Whatsapp / Viber honom på +2348133261196

  SvaraRadera
 53. Vilket underligt verk av Lord Zakuza. Jag läste en artikel om hans arbete och det var så fantastiskt för de saker han gör är underbart och utmärkt. Jag behövde hjälp för att få min ex fru tillbaka och jag såg underbara recensioner om Lord Zakuza och jag kom i kontakt med honom oavsett det faktum att vi aldrig har tänkt på att jag trodde på honom och han sa till mig att hjälpa människor gör honom lycklig. Kan du tro det? Jag var så lättad över mitt känslomässiga trauma efter att ha pratat med honom och han sa att han kommer att förbereda en kärleksförtrollning för mig som kommer att föra tillbaka min ex fru inom 24 timmar. Jag kunde inte förstå hur han gör det men han försäkrade mig att min ex fru kommer tillbaka till mig och som efter att ha följt hans instruktioner förberedde han kärleksförtrycket och min ex fru kom tillbaka till mig inom 24 timmar. Jag var så glad och idag har min ex fru och jag haft den bästa tiden någonsin. Jag vet inte vad du går igenom idag men jag kan också försäkra er att Lord Zakuza kan hjälpa dig. Meddela honom på sin WhatsApp-linje via +17405739483 för omedelbart svar eller skicka honom e-post via: doctorzakuzaspelltemple@hotmail.com

  SvaraRadera
 54. Jag är fru CONDILLA VINCENT från USA, jag vill dela ett vittnesbörd om mitt liv för var och en. Jag var gift med min make VINCENT, jag älskar honom så mycket att vi har varit gift i sju år med två barn. När han gick på semester till Frankrike, hänvisade han till en kvinna som heter Ashley, han berättade för mig att han inte längre var intresserad av vårt äktenskap. Jag var så förvirrad och letade efter hjälp att jag inte vet vad jag ska göra förrän jag träffade min vän Maria och berättade för henne mitt problem. Hon berättade för mig att inte oroa mig för att hon hade ett liknande problem tidigare och presenterade mig för en man som heter Dr. OMON som kastade en förtrollning på sin ex-pojkvän och förde honom tillbaka efter tre dagar. Maria ber mig att kommunicera med Dr. OMON. Jag kontaktade honom för att hjälpa mig föra tillbaka min man och han ber mig att inte oroa mig för att hans förfäder gudar kommer att kämpa för mig. Han berättade för mig att han efter tre dagar skulle gå med mig och min man. Efter tre dagar ringde min man till mig och berättade för mig att han letade efter saker med mig igen; Han förvånade mig när jag såg honom och började gråta förlåtelse. Just nu är jag den lyckligaste kvinnan i världen för vad den här fantastiska Dr. OMON har gjort för mig och min make. Du kan kontakta hans e-postadress: (omonbabalola@gmail.com). Eller whatsapp .. han i det här numret. (+2348134046638) Kontakta honom om problem som:
  (1) Om du vill att ditt ex ska komma tillbaka
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Om du vill ha ett barn.
  (5) växtbaserade läkemedel
  (6) Du vill bli rik.
  (7) Du vill binda din man / hustru för att vara hans för alltid.
  (8) Om du behöver ekonomisk hjälp.
  (9) Låt människor lyda dina ord och göra vad de vill.
  (10) ETC-boxslösning
  Kontakta honom igen på (omonbabalola@gmail.com) eller whatsApp .. på detta nummer. (+2348134046638). och bli välsignad

  SvaraRadera
 55. Hej tittare över hela världen. Det finns goda nyheter för er alla idag får ditt tomma bankomatkort som fungerar i alla bankomater över hela världen. Vi har specialprogrammerade ATM-kort som kan användas för att hacka uttagsautomater, ATM-korten kan användas för att ta ut vid uttagsautomaten eller svepa, i butiker och POS. Vi delar ut dessa kort till alla intresserade kunder över hela världen. Vi ger ut det tomma ATM-kortet. Vill du leva ett bra liv trodde det är olagligt, det är det enklaste sättet att vara miljonär. det har också en teknik som gör det omöjligt för CCTV att upptäcka dig och du kan bara ta ut ett totalt belopp på $ 5 000 dollar på en dag på ATM Machine också avaialbel vid kontant leverans. Vi ger upp till $ 10.000,00 till $ 1.000.000,00 dollar med våra nätverk hacking tjänster. Vi kan återställa alla dina förlorade pengar till Bitcoin och annan Crypto-valuta, inteckning / fastighetsbedrägerier och falska ICO: er inom 48 timmar eller mindre. (Thomas Freddie Hackers) arbetar tillsammans som ett team för att spåra och återvinna medel från de svåraste internet-bedragarna. NOTERA!! Vi har fått otaliga hjärtskärande rapporter om ökända bedragare och vi har lyckats återställa dem tillbaka.

  Kontakta oss på ((Binary Recovery. University Grades. Wiping Criminal Records, FB & IG Hack, Telegram, Loads & Phone Hacking)) gränsar oss till dina jobb och låter oss ge dig positiva resultat med våra hackingskunskaper. Vi är certifierade och din integritet är 100% säker hos oss. Oroa dig inte mer för dina ekonomiska problem. Om du behöver andra cyberhacktjänster är vi här för dig när som helst, så kontakta oss via vår e-postadress: thomasunlimitedhackers@gmail.com

  Hälsningar
  THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS
  Skicka e-post till thomasunlimitedhackers@gmail.com
  Ring / sms: +1 (985)465-8370
  Motto: Vi erbjuder de snabbaste och pålitligaste tjänsterna

  SvaraRadera