Badhuset - en frugal glädje

Jag har tidigare, i anslutning till listan på mina favoritsaker, flaggat för min kärleksrelation till klor, bassängbottnar och att ligga på sidan i bastun och känna hur vattenproppen löses upp i örat. Till min stora lycka har denna kärlek nedärvts till mina barn och vi har tillbringat timmar, dygn, säkert veckor i klor tillsammans*. Nu är det mest yngsta barnet som är entusiastisk inför badhusbesöken och vi går inte alls lika ofta som förr. Dels för att barnen inte behöver minut-för-minutaktivering som i förskoleåldern**, men också för att Stockholms Stad valt att evighetsrenovera typ alla sina innerstadsbadhus samtidigt. Utom då Eriksdalsbadet där jag nyligen fått ett 10-kort av mamma och tog mig dit med småttingen en söndag vid öppning klockan 08:00. Några reflektioner:

1/ Det är oerhört lite folk där en söndag klockan 08:00 och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag är en A-människa som på grund av morgonpigghet kan glida in med mitt barn när det inte är en kotte i syne istället för att 2½ timme senare behövt trängas med nedan population i kassalinjen:2/ Det är otroligt att för 120 kronor (80 för mig om jag hade betalat och 40 för barnet) få ta del av denna kommunala prakt. Vattenrutschbanor, tre bubbelpooler, två sorters bastu, olympiska bassänger. Och bäst av allt, jag slipper bekymra mig över hur sakerna ska städas, underhållas, vilka kemiska produkter som behöver tillsättas och med vilken frekvens och mängd. Jag slipper bry mig om begynnande mögel och missfärgad kakelfog. Jag slipper införskaffa pooldammsugare för tusentals, kanske tiotusentals kronor. Jag slipper också den massiva elräkning som torde komma med bastu/bubbelpool/badtunna eller andra hemmabyggen.

Om vi bortser från de olympiska bassängerna och bara alternativestimerar själva bubbeldelen. Vad kostar ett hemmaspa? Villalivet. se hävdar att "ett spabad kostar allt från runt tiotusen kronor och uppåt. De mer avancerade alternativen kan kosta mångdubbelt mer. Till det kommer kostnader för installation och eventuell kakling runt badkaret." Låt oss säga 20 000 kronor. Står bubblet utomhus vilket varit en trend i villaförorterna sedan millenieskiftet, går driften på runt 300 kronor per månad exklusive rengöringstabletter. Om jag dristar mig till en flummig hybridberäkning med dessa två variabler landar vi på fem års sikt på en kostnad på 38 000 kronor***. Jag och min dotter skulle kunna gå och bada en gång i månaden i 26 år för de pengarna. Eller kanske inte, då har hon gått över på vuxentaxa så säg 17 år. För jag lär väl gå över på pensionärsinträde där någon gång också. MMM skrev ett relaterat inlägg om detta med "The Twenty Dollar Swim" innan sommaren.

Och då har jag inte gått in på det utrymme i min hjärna som lämnas obefläckat av att jag slipper ha med skiten att göra mer än i exakt den stund jag sitter i själva bubbelbadet vilket brukar snitta cirka sju minuter per tillfälle. Jag minns framför allt den ständigt närvarande oron hos en kompis som skaffat hus som redan hade pool när de flyttade in som berättade hur nervösa de var för att deras småbarn i ett obevakat ögonblick skulle ta sig in under poolduken och drunkna. Eller en vän till en vän som på ett mingel nyligen berättade om hushållsuppdelningen: "Mannen tar hand om badtunnan och jag tar hand om inomhuspoolen." Enligt henne var det en liten vetenskap att mäta halter av A och B i bassängen och anpassa användningen av medel X och Y därefter. I mina öron lät det som att de skaffat två olönsamma deltidsjobb därhemma.

En annan sak jag gillar med badhuset är att se lite vanliga människor. De enda jag ser nakna annars är ju familjemedlemmar och då och då en av yoga och PT frammejslad affischkropp till väninna. Men här på badhuset trängs de: De äldre damerna med dragspel i midjorna, kanske ett bröst ner till naveln men med det andra bröstet borttaget, celluliter stora som...jag vet inte men stora. Jag säger inte att min kropp är perfekt eller att jag göttar mig i andras kroppsliga brister. Men i en värld där man hela tiden bombarderas med bilder av retuscherade kroppar är det uppfriskande att se detta lapptäcke av verklighet****.

Summerat: Mängder med USP:ar till blygsam peng och inget vidhängande ansvar. Ställt mot alternativet att pytsa in massivt med pengar i eget vattenland samt huvudbry avseende underhåll och meck, är detta rena paradiset. Dessutom kommer du normalt sett inte i närheten av en olympisk längd på villatomten. Med ovan sagt var det inte lika smärtsamt att pröjsa 55 kronor per "portion" (eller hur man nu benämner en anrättning av slaget nedan) i badhusets "restaurang" (eller hur man nu benämner en yta i en lokal där det står en tonåring och mikrar storkökskorv).


Har du en pool eller ett hemma-spa och använder du den/det?

Mvh/
FruEfficientBadass
*Tänk på att klor fastnar i även små mängder smuts och fett, så det räcker inte med att pliktskyldigt ställa sig under duschen i en minut innan du hoppar i. Du måste schamponera ditt hår och tvätta hela kroppen med tvål innan. Du hjälper till att hålla bassängen ren och dessutm slipper du lukta klor efter. Detta att även tvätta håret ordentligt innan tipsade en anställd på ett badhus om en gång och jag kan för mitt liv inte förstå varför man inte sätter upp information om detta inne i omklädningsrummen? Det är ju detta som är nudging - att med små medel och incitament få folk att ändra sitt beteende till det bättre. Och för din info: Om bassängen luktar starkt av klor betyder det att den är smutsig.
** Hur härligt var det inte att komma hem från badhuset med tre trötta barn? Då kunde man med gott samvete låta dem se vad skit som helst på Cartoon Network och själv ta sig en liten lur.
*** Exklusive rengöringsmaterial. Biltema säljer ett kit för förmånliga 99 kronor och den i mina öron otrevliga uppmaningen att "Det är nödvändigt att rengöra bubbelbadets alla delar, inkl rörsystemet som finns i badet, för att kunna bada säkert." Rörsystem? Nej, jag vill bara bubbla tack.
****För ett tag sedan var jag på badhuset mitt i veckan och förutom jag och några enstaka i min ålder blandades där skolungdomar, dementa (tror jag det var), vuxna som lärde sig simma, handikappade med sina assistenter och så några som verkade vara i 80+ åldern. Kort sagt - de som antingen ännu inte är satta i produktion, de som i nuläget inte kvalar in och de som gått ur produktion. Solen sken in genom de stora fönstren och snön gnistrade utanför, bastun var varm och det klingade av skratt melan kakelväggarna (okej det medges blandat med ett och annat demensvrål). Det kändes rätt gött att vara i detta gäng istället för att sitta i ändlöst möte i ett konferensrum med lamellgardiner och diskutera kartläggning av random processer.

32 kommentarer:

 1. Jag håller med om att badhusen är som bäst vi 8-hugget lördag och söndag. Det har varit en av mina favoriter med småbarn. Men jag medger att jag ledsnat fullständigt på överfulla 25m-bassänger för träning. Jag vill ut och simma, snälla ge mig några plusgrader, jag behöver inte så många:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter underbart. Själv är jag dessvärre temperaturfeg och går sällan i under 18.

   Radera
 2. Jag är djupt tacksam för vårt kommunala bad. Det är modell större med massor av upplevelser. Simlärare av guld som lärde ongen att bli simmare modell ”det stora blå” vid sex års ålder för billig peng. Tog kilometernärket när hen var sju år. Sjukt stolt mamma som själv var vattenrädd fram till tio eftersom bassängen hon skulle lära sig simma i (under skolans engångimånaden-bad) höll cirkus 16 grader och peppen man fick var en stålögla att famla efter i panik.

  Jag skulle dela din eufori om de bara häppade upp städningen. Alla de där kropparna du så vackert beskriver genererar en del biologiskt avfall som behöver sköljas bort mer frekvent än på vårt badhus. Jag brukar ta med flipflops. Jag hade en skön upplevelse på Gustavsbergs kommunala badhus, tips för Stöckhölmare! Alla bassänger minst 28 grader. RENT som tusan och en svinrolig strömvirvel under bar himmel där man kan åka runt runt och fundera över tillvaron. Inte så stort men de rena ytorna i duschen, aaaah.

  Tackar gud för sjön utanför vårt hem, kallt för det mesta men det är bra för karaktären. Badar från islossning fram till jul typ. Ingen skötsel. Olympiska mått, jajjemän. Och noll slitage på badkläderna, alltid nakenbad. Jag har blivit en sådan van nakenbadare att jag känner mig obekväm i badkläder men av hänsyn till andra på det kommunala badet så..
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Simlärare av guld som lärde ongen att bli simmare modell ”det stora blå” vid sex års ålder" Underbart. Jag är verkligen ingen fridykartyp men gillar att ligga vid botten (cirka 1,2 meter ner gills det?). Vatten är verkligen mitt andra element och jag gläds åt ongen som fått möjlighet att lära sig uppskatta det tidigt. Jag hade till skillnad från dig positiva upplevelser från tidig ålder och det var julafton hemma om jag såg att mamma lagt fram handduk och "fön" på sängen, då var det dags! Och håller helt med dig om Gustavsbergsbadet (som minstingen av någon anledning kallar "Gustav"). De renar ju vattnet med salt tror jag vilket gör att det krävs minimalt med klor. Dessvärre tror jag mig ha hört att detta även påskyndar slitaget av byggnaden på något vis. En sommar, när alla välsituerade Gustavsbergsbor var ute på sina båtar eller lantställen, var vi där och hade stället nästan helt för oss själva. Det var Frugal Luxury upphöjt till tio.

   Radera
 3. Just nu utnyttjar jag friskvårdsbidraget för att få bubbla lite. Älskar att bubbla. Ännu trevligare är det när jag tänker att kroppen uppfattar det som träning (man får tydligen samma träning som ett joggingpass).

  Men jag drömmer om ett eget spa, just för att slippa åka iväg, bara kunna lägga mig och njuta närsomhelst. Men eftersom jag inte ens haft badkar sedan 2005 typ, så tänkte jag att mitt nästa lägenhetsköp ska inkludera badkar. Så får jag se hur mycket jag egentligen badar i det, innan jag tar nåt annat dyrt och tidskrävande beslut. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, hästägande,psykolog i Skåne. Tänkte köpa ett spabad till trädgården då jag älskar att bada, men insåg att jag ändå badar för sällan att det är värt att ägs ett eget. Jag har två superfina spahotell i närheten, så vill jag absolut bada kan jag gå dit. Blir ändå mycket billigare än att äga,ett själv. Köper jag terminskort,kan jag dessutom träna

   Radera
  2. "man får tydligen samma träning som ett joggingpass". Hmmm tillåt mig att vara lite skeptisk...men ska kolla upp det. Däremot hörde jag på någon amerikansk podd att bastubad 20 minuter 3-4 gånger i veckan minskar dödligheten i en massa inflammationsrelaterade sjukdomar. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att någon gång i en avlägsen framtid installera en ångbastu-dusch i min 35 kvadratare. Och Ellis du kan ju skaffa vikbart badkar redan nu? https://www.alibaba.com/showroom/folding-bath-tub-for-adults.html

   Radera
  3. Får krypa till korset och erkänna att jag har både pool och bubbelbad.

   Bubbelbadet tjatade hustrun till sig då hon gillar att ligga där och mysa. Jag har försökt påpeka att det inte blir så många gånger....med resultatet att hon ligger där oftare...bara för att bevisa....
   Är dock av övertygelsen att ett vanligt badkar hade räckt långt, men man skall inte ta de strider som inte är värda att vinna.

   När det gäller poolen så är det en 5000kr historia som är temporär ovanmarkpool medan barnen är små-ish. De använder poolen dagligen så länge det är plusgrader....om de själva får välja. Så den kommer nog inte kosta mycket per badad timme. Speciellt om man skulle räkna på vad samma mängd bad skulle kosta i transport till närmsta lämpliga vattendrag. När barnen inte längre är intresserade så kan den lätt monteras ner och ersättas av soldäck eller liknande.

   När det gäller träning och vetenskap....tyvärr finns det mycket feltolkning och myter.

   Jo man har sett att kroppen bara behöver någon minut av aktivitet för att uppfatta något som träning, det som utelämnas är att kroppen uppfattar det som MINIMAL träning och således har det ingen effekt. Dvs att ligga i ett bubbelbad kan stimulera träningseffekter i kroppen. Men sannolikt har du större effekt när du försöker kliva ur badkaret än att ligga där. ......Det finns ingen gratis lunch....vill du träna får du faktiskt träna....

   När det gäller bastubad finns det många bra studier från ett av våra grannländer...gissa vilket!
   Man har visat påverkan på hjärtkärlsjukdom och det är inte orimligt. Dock kräver det en hel del bastning per vecka för att ge effekt. Frågan är ju exakt vad som ger effekten.
   Att det sänker blodtrycket? (vilket det gör) eller att man sitter med kompisar och har trevligt och slappnar av (dvs avstressande)

   Lite osäker om de kunnat visa kausalsamband (dvs varför det fungerar).

   Men att njuta av något ibland är sannolikt nyttigt. Att njuta av något för mycket hela tiden är onyttigt oavsett vad det gäller. Lite måtta får det nog vara.

   Mvh
   Thz

   Radera
  4. Thz klok som en bok. Och snäll mot sin fru. Jag gillar särkilt: "Jag har försökt påpeka att det inte blir så många gånger....med resultatet att hon ligger där oftare...bara för att bevisa...." Aaargh det är så jobbigt det där, när man tjatat igenom något och sen måste man göra det bara för att. Som när barnen skaffat djur och de liksom tvångsmässigt gosar med dem trots att de sedan månader totalt tappat intresset.

   Radera
 4. Nyttjade friskvårdsbidraget för skaffa mig ett halvårskort på Valhallabadet, luktar lite unket och är allmänt sleten simhall, men någon kilometer simning en lördag morgon funkar. Kommer du senare är det risk att du blir knockad i vattnet av en 45cm fot samt simmar med hår mellan fingrarna efter ett par minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit där. GBG är fantastiskt på många sätt men simhallarna lämnar mig oberörd. Askimsbadet är funktion, men inte en millimeter mer än så. Inte ens Hagabadet är bang for the buck i min mening.

   Radera
  2. Nej fy tom Hagabadet är dåligt. Men ta er utanför stan. Bästa spa-avdelningen finns på Hotell Arken på Hisingen, även St Jörgen har ett fantastiskt fint spa. Även det på Hisingen

   Radera
  3. Såklart att Paradiset finns på Hisingen. Jag tar mental not.

   Radera
 5. Jag har börjat vänja mig vid kommunala badhus efter iskalla upplevelser under skolans obligatoriska simundervisning. Häromsistenes var jag med entourage på ett kommunalt badhus i en mindre ort som uppenbarligen hade en rejäl budget för uppförande av pooler, vattenrutschkana mm. Halva priset var det dessutom för oss medlemmar i en klubb. Det som slog mig var hur vi liksom märkte ut oss genom inte att vara märkta, av tatueringar alltså. Cheezus! Alla hade minst en tatuering, barnens namn, pers.nr., tramp stamp, döskallat you name it. Jag kommer ihåg att detta inte var fallet i det lokala badhuset i den lite ”fiiinare” förorten. Och när vi åt den medhavda matsäcken trängdes den stora gaddade massan kring kiosken för att köpa näringsriktiga måltider till deras tyvärr ofta överviktiga barn. Men på det stora hela kändes det som en frisk fläkt i de retucherade bildernas tidevarv. Jag gick alltså från badhuset rik på nya intryck, speciellt från damen med tatuerat venusberg i duschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolans obligatoriska simnning. Jag minns det som igår och min mantror att jag hittat på detta men det är sant. På förr i tiden fanns det en bassäng under Engelbrektsskolan i Stockholm, riktigt läskig var den, kall och jävlig. Och tjejerna och killarna tvingades tvagas i samma dusch (vi gick ändå i trean vilket är en rätt känslig ålder). Jag minns helt tydligt att det stod en bad-madame där med förintvålade svampar som hon skrubbade oss hårdhänt med. Förnedringen!

   Ja det där med taggar...delar samma observation. Flatenbadet i Stockholm: 99% tagg. Gustavsbergsbadet: 1% tagg. Innovativt att tatuera just där, hon måste ha varit nöjd när hon kom på det. Jag funderar ofta på vad jag skulle tatuera under pistolhot. Blodgrupp kanske? Mina pinkoder?

   Radera
 6. Hu vilka hemska minnen, vi slapp bad-Madame men omklädningsrummen, kallare än en jordkällare. Fast en generation innan mig tvingades lära sig simma i hamninloppet. Satte skräck i mången unge som aldrig vågade bada igen. Intressant att sopor flöt omkring ibland och stora fartyg drev barnen bryskt mit bryggans pålar.

  SvaraRadera
 7. OT men malou efter tio har ett par precis, nu snart som ska tala om att hoppa av ekorrhjulet tror att det var åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politisk debatt imorgon, ämnet pågår hela veckan.

   Radera
 8. Slår ett slag för badkaret också! Inte samma sak direkt. Men avkopplingen att bara få lägga sig i varmt vatten och lösas upp lite är grymt skön. Men en pall i duschen kan också fungera för att koppla av några minuter. Besöker sällan badhus då klor och andras frigjorda partiklar inte intresserar mig nämnvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Brinner du ej liksom jag för klor och andras frigjorda partiklar?

   Radera
  2. Det är en vanligt förekommande missuppfattning. Jag får ofta dementera min inblandning och ordförandeskap i KFP, Klor- och Frigjorda Partiklars intresseklubb.

   Radera
  3. Skaffade pall till duschen efter att vi varit i Japan, det är sååå gött att sitta på pallen under duschen. Borde införskaffa en skopa också så jag kan hälla vatten över mig!
   Den är bra att sitta på när man ska fila fötterna också.
   /C

   Radera
  4. @C: ja deras efter Japan jag skaffade pall också i duschen. :) Bästa med Arken spa någon nämnde här ovan är tvagningsrummet. Mörkt, med små pallar och hinkar man kan fylla upp med vatten och skölja över en. Helt underbart! Min fru har lärt sig att inte vänta på mig (det är alltså avskilt herr och dam) så hon går och lägger sig i nån pool eller nått så kommer jag när jag kommer helt enkelt. :)

   Radera
 9. Du verkar bo i en rik kommun. Här är det enda badet på flera mils håll ett kommunalt ruckel byggt på 70-talet och inte renoverat sen dess heller. Ganska sunkigt rent allmänt. Det finns två bassänger, en för barn som enbart har extravärme under söndagar och den obligatoriska 25-meters tråkbassängen för motionssim. Superkul för barn och vuxna... not. Funkar för motionssim men inte mycket mer.

  Denna kommunen verkar inte prioritera bad, den saken är säker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rik och rik, det är Stöckhölm så det finns ju lite kranskommuner man kan åka till och snålåka på deras bad (ex. Gustavsberg). Ditt badhus låter inte så inbjudande. "Extravärme under söndagar" ÅHG.

   Radera
  2. Ja, tyvärr ser det ut ungefär likadant i de flesta städer här runtomkring vi har besökt (Karlskrona, Växjö, Kalmar, Tingsryd). Gamla trötta 70-talsanläggningar som antingen är helt fallfärdiga eller i akut behov av renovering alternativt totalt urtråkiga och omysiga att besöka. Sen är det tyvärr också ett visst klientel som besöker badhusen i syfte att hålla låda och störa, vet inte hur många gånger Herr Snålgris har rytit till mot 12-åringar som tycker det är helt okej att hoppa från kanten i barnpoolen som är för 1-5-åringar. Givetvis med helt frånvarande föräldrar. En egen pool är lockande, men förnuftet säger nej. Tre månaders bad förhoppningsvis några gånger i veckan beroende på vädret, till en kostnad av ca 150000 kr... nej det går helt enkelt inte att räkna hem på något sätt. Snålgrisarna ogillar nämligen att frysa när vi badar.

   Radera
 10. Som sann tidigare kapitalist och renoveramerafantast så finns givetvis en pool på tomten.. men eftersom jag är überhändig och även tidigare snål så är allt byggt med blod, svett och lååång tid = ser ut som en halv miljon till en femtedel av priset.

  Hatar för övrigt badhus och är inte heller förtjust i att åka till stranden för att bada i mälarens bruna vatten.

  Summan av kardemumman, riktigt bra spenderade pengar trots missad avkastning. Och då räknar jag enbart värdet i att kunna bada med barnen på egen tomt och inte som svenne banan som räknar upp värdet på huset för att kunna öka på sina lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "riktigt bra spenderade pengar trots missad avkastning" You can afford anything, just not everything. Låter som att du har dina prioriteringar i ordning. Det jag ibland funderar på är att fölk bygger pool (och då menar inte jag frugala projekt som du beskriver utan 100% outsourcing) för att sedan dra till lantstället eller utomlands under sommaren. Känns rätt poänglöst.

   Radera
  2. Hahahaha ja det där har jag funderat på också. Folk betalar dyrt för sina stora hus, med stora trädgårdar och gärna med pool, och så ligger huset nära havet, dvs när jag bodde i Gbg och sen är det ingen som är hemma på sommaren. Hela områden är helt folktomma, för då drar man till landet, eller ut med båten, eller utomlands. Men nu bor jag i Skåne, i ystad, mitt i ett semesterparadis med låååånga, nästan tomma stränder att bada sommartid och ett helt nybyggt badhus med stor simbassäng, stor bubbelpool och äventyrsbad där jag gillar den där strömmen man bara åker med runt, runt, runt. När man tröttnat på det lägger man sig i den gigantiska bubbelpoolen. Vill man lyxa lite åker man istället till någon av spaanläggningarna i närheten, och gärna när de har gratis prova-på dag

   Radera
 11. Pengarna som hade börjat samlats på hög för att köra poolprojekt de luxe sammanföll med life changning moment (for real) när jag ramlade över Tobias schildfats vägen till din första miljon i realådan på lågprisvaruhuset. (Har för mig att den bar startskottet för dig med?)
  Så efter det så blev det snikvariant och påfyllnad av nystartat ISK istället.

  Solfångare och biltema-klor gör att den löpande skadan uppgår till 500 kr per månad under sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Ja, visst var det Schildfats bok som var startskottet för mig 2011. Det är på grund av den boken jag skriver bloggen. Han är tydlig med det i sin inledning, att om man väl lyckas få igång en pengamaskin har man mer eller mindre en plikt av att dela med sig till andra. Hade det inte varit för att MMM är så rolig och genial hade jag nog primärt refererat till Schildfat i bloggen.

   Radera