En free spin day

Av utomsocknes hävdas ibland att ett liv enligt 4%-regeln är ogörbart eftersom ett sådant liv per definition blir så påvert och trist. Med risk att jag predikar för redan frälsta (en favorit) tänkte jag därför redogöra för en slumpvis vald dag i mitt liv som frugal weirdo. Eller...helt ärligt kanske den inte är helt slumpvis vald eftersom jag vanligtvis håller mig betydligt mer i krokarna av hemmet, särskilt efter att jag tack vare tips från IGMR börjat översätta som sidogig - det är som ett slukhål jag hamnar i och efter fem minuter inser jag att det gått en halv dag (vilket f.ö. beror på ”flow” så jag klagar inte). Hur som haver, min deltidshund hade andra planer en onsdag i februari så jag passade på att realisera några andra, mer livsbejakande aktiviteter och med det övergripande syftet att hålla kostnaden nere till noll och så här blev det:

Första stoppet: Eriksdalsbadet


Min mamma krämade ur sitt friskvårdsbidrag innan hon gick i pension häromåret (äpplet faller ju sällan långt ifrån) och gav mig ett tiokort på detta bad. Så att säga att det här var en gratisaktivitet är inte helt sant, normalt kostar det 90 kronor. Men det hade varit värt även 90 kronor för att få simma, bubbla och bastubada i såväl torr- som ångbastu. Andras hudpartiklar inkluderades i priset.

Andra stoppet: Ringens köpcentrum


Denna söders gamla trotjänare, bristfälligt uppryckt med "Food Court" i ett försök att andas MOS. Men klientelet är detsamma, hipsters och fyllon. Jag var tvungen att uträtta en del barnrelaterade ärenden och eftersom de inte hade behövt ingå i dagen räknar jag inte in denna kostnad i dagsbudgeten. Men det var gött att få dessa saker gjorda sen förmiddag med rätt få människor i butikerna och utan att ha andan i halsen mellan jobb och aktiviteter. Och se så nära jag kunde parkera entrén med min lådcykel! Prime spot as usual när man rör sig med velociped och inte ett öre kostar det.

3. Tredje stoppet: GrandDet framgår kanske inte så tydligt på bilden, men nere i högerkant står en figur och tutar jazztrumpet. Det var vår i luften, solen sken och himlen var som synes oskyldigt blå. Med undantag av några turister skyndar folk förbi med mobilsnäckan i örat, spänstiga steg på väg mot nästa möte hepp hepp. Men jag stannar cykeln och sätter mig en stund i solen och lyssnar medan jag äter min sandwitch gruyère épinard och dricker mitt eau gazeuse du robinet (ost/spenatmacka med vatten från soda streamern).

4. Fjärde stoppet: Moderna Muséet
Ni vet ju att jag älskar detta ställe. Inte så mycket för konsten, men själva lokalerna. Det ljusa träet, de matchande läderdynorna, love it! Var tvungen att ta en selfie inne på handikapptoaletten för att bekräfta att det var helt rätt att låta min annars runt halsen virade nya halsduk (99 spänn på Drottninggatan, dock ej inköpt denna dag så den hamnar inte på dagsbudgeten) istället hänga löst, som en konstnärs.


Inträde i ordinarie samling (geten ni vet) är gratis och idag var det dessutom kostnadsfri guidning som började några minuter efter att jag kommit ut från mitt poserande så det var bara att ansluta till sällskapet och Louises visning med fokus på det kvinnliga konstnärskapet.


Efter närmare en timmes guidning blev jag riktigt trött och gick för att leta efter någonstans att ta mig en lur. Jag hittade en filmsalong på nedre plan där det var mörkt och lugnt, men biostolarna var så obekväma. Så jag cyklade hem och tog en cowboysträckare istället, men blev snart väckt av barn #3 som påminde mig om dagens utvecklingssamtal som kändes nästan spännande eftersom jag varken var stressad och irriterad vid ankomst. Efter det gick vi och åt en bakelse så okej, dagen var inte helt gratis då. Men hon hade lyckats så bra med sina mål och med tanke på att vi kallar det här barnet "Backoffice-barnet" var det helt klart värt en passionfruktsbomb.Om vi undantar den cat fight som sedan utbröt hemmavid och inte tog slut förrän vi fått dem i säng var detta enligt min mening en dag i paradiset. Jag var bara stressad någon gång, exempelvis när barnen vägrade gå till skolan med förevändning att de saknade trosor/hela strumpbyxor/folkvett och det är en västanfläkt mot den stress jag fordom kände inför att hålla i en säljkonferens eller gå in i avtalsförhandling med en jobbigt kund. Att fritt få disponera min tid, cykla runt i vintersolen, ibland i asjobbig motvind och iskalla vindar, fixa lite grejer, andas ångbastu, umgås med konst, sitta med min dotter på café utan att tvångsmässigt fippla upp Outlook varannan minut. Alla är olika, men för mig var den här dagen värd [minst] lika mycket som en dag på All Inclusive på [insert random exotiskt resmål, man vill ju inte outa något särskilt och riskera lynchning i kommentatorsfältet].

Vad är en perfekt dag för dig och vad kan den kosta som minst?

Mvh/
FruEfficientBadass

34 kommentarer:

 1. En perfekt dag tillbringas i skogen med min hund. Där går vi promenad, lägger kanske ett spår till hunden. Medhavd fika och eventuellt en god vän samt ytterligare en hund förgyller dagen. Vännen är fenomenal på att baka, så då åker kvaliteten på innehållet i ryggsäcken upp. Ekologiskt hembakat bröd, späda grönsaker från hennes växthus och kaffe (det brukar jag stå för). Kanske har det slunkit ned kanel/kardemummabullar gjorda på surdeg också. Att fika ute i det fria är bland det bästa jag vet. Stressnivån är garanterat vid fotknölarna efter en sådan dag!/ Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer verkligen i detta. Idag ska vi ut i bokskogen med vårt stormkök, det blir bönquesadillas med vitlöksås samt morotskaka till efterrätt. Frisk luft, lugnet, solen, gott sällskap - går inte att tröttna på.

   Radera
  2. @Anonym 07:19: Låter ljuvligt! Ordningsfråga men vad innebär det att lägga ett spår? Jag har ju bara en onsuten deltidshund men i framtiden drömmer jag om en strävhårig tax och då ska allt göras rätt.

   @Bagarn'n: Låter fantastiskt. Med gott sällskap menas sambon eller är du kannibal?

   Radera
  3. Anonym 07:19 är ju jag, Horsewood9 som skriver, hihi.

   Spår är min absoluta favoritsysselsättning med hund. Här pratar vi personspår, antingen på mjuka eller hårda underlag. Nu har jag en unghund som knappt spårat än, så det blir korta raka spår i skogen med en hög belöning i slutet, läs leverpastej, köttbitar eller dylikt. Jag går en kort sträcka noterar noga var jag gick i minnet och låter det ligga 10-20 minuter. Därefter får hunden gå fram och leta upp starten och förhoppningsvis spåra mina fotsteg. Den skall hålla sig i spårkärnan och inte vika av. Svårigheterna ökas efterhand med vinklar och korsande spår av andra människor och hundar. Så småningom utvecklar vi detta till hårda spår mitt inne i stan. Där får spåret ligga en timme kanske medans främmande människor går hit och dit över mitt spår. Lägger också ut markeringar, som hunden skall visa. Det kan vara en hårsnodd eller nåt annat litet föremål. samtidigt ska hunden klara av att ignorera annan störning som korv, godispapper och människor som skyndar hit och dit .
   Sorry om det blev långrandigt, men frågar man en spårnörd så..

   Radera
 2. Åh så härligt det låter!

  En perfekt dag för mig är en dag utan några tider att passa. Idag tex väntar jag på en köpare, hen skulle dyka upp mellan 8-9, helt hopplöst för då sitter jag på helspänn och lyssnar efter bilen hela tiden.

  En perfekt dag innehåller förstås lite trevligt väder (alltså duggregn och mulet funkar, men det måste vara plusgrader) och framförallt mycket hästar. Kanske rider jag ut med kompis och busgalopperar eller så rider jag ett sånt där pass på lägdan som får en att bli alldeles varm i kroppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många frågor, så få svar. Köpare av vad? Hay? "Pass på lägdan", är det horse terminology?

   Radera
  2. Haha, förlåt att jag pratar så konstigt. :-D

   Var en person som köpte lite hästgrejer. Håller på och säljer av en massa saker som inte "spark with joy" och det är förbaskat skönt! Lägda är norrländska för mark som kan vara en äng, en åker eller en hage. Eller en gräsplätt som liksom inte används till nåt. Så det jag menade var att jag jobbar lite dressyr eller hoppar lite hinder på en sådan lägda, eftersom jag min stackare inte har någon ridbana (än...). Ett träningspass ute men ändå på ett avgränsat område helt enkelt!

   Radera
 3. Om vädret blir bra, så kan redan tisdag bli en perfekt dag. Då spänner vi på oss skidorna och efter 5 minuter har vi lånat björkskogen bak oss. Framför oss ligger hela området inn mot Helagsfjällen. Just nu är vi Stockholm, men i morgon åker vi upp till fjället igen och om snön håller, stannar vi tills slutet av april.
  Som pollenallergiker passar det bra att att stanna på fjället tills det mesta har blommat färdig. Sen kan man dra ned till stan igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hört att det finns vaccin mot pollenallergi, verkar smidigt

   Radera
  2. "Just nu är vi Stockholm, men i morgon åker vi upp till fjället igen och om snön håller, stannar vi tills slutet av april." Jag tror, utan att ha testat detta i praktiken, att min ideala tillvaro är en ständig skiftning mellan stan och landet. En månad här, en månad där. Jag tror att det är den ultimata lycko-blandningen för min del. Jag skulle också likt guldfisken alltid bli överraskad av omställningen. "Men, vad trevligt det var här. Men o så trevligt det var HÄR då. Men HÄR var det urtrevligt..." osv.

   Radera
 4. Apropå MM. Du har inte funderat på medlemskap i vännerna? Parmedlemskap är en extremt bra deal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Däremot har jag ett medelmsskap i ArkDes som ger vissa rabatter även på MM. Och nu flyttar vi ju snart. Men i framtiden kanske, vilka är de huvudsakliga usparna?

   Radera
  2. Fritt inträde på betalutställningar på MM och NM och på ArkDes och Färgfabriken. Återkommande vernissageinbjudningar med vin i överflöd då och då (om man är lagd åt det hållet kan man säkert gå plus bara på det). Tisdagsklubben med ofta mycket bra och exklusivt program.

   Radera
  3. Jag satsade helt klart på fel häst. På ArkDes (350kr/år) får man gå på medlemsvisningar à 100kr/styck+10% i Modernas matsal och än så länge har ingen nämnt vin i överflöd.

   Radera
 5. Församlingen sitter i bänkraderna, det är bara fortsätta predika!
  Kul att du hittade flow i ett sidogig, det är så gött att bara sjunka in i något.

  En perfekt dag för min egen del innebär att gå upp tidigt (morgonperson helt klart). Äta en frukost som får ta den tiden det tar. Känna av dagsformen och vad som vill och behöver göras. Riva av ett bra träningspass efter frukost och lite planering så mörheten infinner sig senare. Göra något kreativt som att skriva, bygga eller brygga där luddet mellan öronen får jobba lite. Lunch och sen en patenterad IGMR-gubblur. Eftermiddagen kan spenderas med att läsa eller vara social, alternativt fortsätta det kreativa arbetet om energin och lusten finns. Sen eftermiddag börja med maten som planerats på morgonen för att sedan göra en god kvällsmåltid som får ta tid utan stress och otåligt trampade små hungriga fötter. Kvällen efter maten spenderas med någon gemensam aktivitet, gärna lite mer passiv sådan som att titta på en film eller bara i samtal.
  Oftast ser en bra helgdag ut så hemma när vi är lediga. Skulle inte ha nått emot fler sådana dagar. Vilket också är målet med den resan vi gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det var MMM som formulerade någonting i stil med att man som fri måste inkludera motion, tankeverksamhet ("lösa ett problem"), lite "hardship" (typ cykla i motvind till affären) OCH socialt umgänge/bidrag till communityn i en dag. Det behöver inte vara överdrivna saker, men som en sorts eftersträvansvärd tallriksmodell för livet enligt ovan split. Det du beskriver Flow-FI låter mycket likt.

   Radera
 6. Att få vara utomhus i solen och känna naturens krafter. Ha ett liv som är behagligt och njuter av det lilla, fågelkvitter och krokus i trädgården som stålar även utan sol. Behöver inte mkt tillsatser för att krydda tillvaron.

  (Sen kommer det en dag när man är så låg utan uppenbar anledning. Går med dammsugaren i mina fula nerhasade fleecebrallor och bara blir liksom förbannad, tänker att jag ska sälja huset, skita i allt. Strunta i att lägga undan allt som jag jobbar ihop i form av lön och utdelning på egna företaget, de där 600' jag sparat på 2 år hade kunnat ge mig nya bröst, bättre syn, tajtare fejs och en toyboy för en kort tid. Inte gladare för så länge kanske, men jag är ju bara arg idag.

  Så vad gör man när man levt med O-vision ett bra tag och sen får en micro depression och måste snutta med plattan på denna sida för att inte åka och distrahera mig med 4 semlor och nya brallor. När det inte räcker med att stoppa ut huvudet i friska luften och njuta av livet? Gröna apoteket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Sejva jag dog lite när jag läste ditt inlägg underbart formulerat. Känner SÅ mycket igen mig i detta. Inte för att jag så ofta betvivlar resan och frestas tänka "låt mig slakta ISK:en och renovera kroppen", men det finns dagar även som fri som man bara är på riktigt dåligt humör, utan egentlig anledning. Jag är ju som ni vet psykiskt sjuk så för mig fixar en storstädning det mest akuta. Det är för övrigt min bot mot allt - även relationsbråk (då städar jag med ljudeffekter) och vid post-traumatisk stress. Mitt hem har aldrig varit så rent som efter terrorattentatet på Drottningsgatan. Det är vad psykologen skulle kalla en "coping mechanism". Men jag klagar inte, det blir två flugor i en smäll. "Gröna Apoteket" kan vara en topping, men får inte bli den primära källan till lösningar, det brukar inte sluta vackert.

   Radera
  2. Tack för ditt svar! Det är bra att kunna städa av sig obesväret i kroppen, men ibland skulle man behöva fälla ett träd. Ta fram en bulldozer. Riva runt lite. Hur det nu är, kan i alla fall jag bli trött på att vara just jag.

   Lovar att vänta till kvällen och toppa med procenten!

   Radera
 7. Jag hade en perfekt fredagseftermiddag efter en inte helt bra jobbförmiddag. Byte till sommardäck på bilen, 90min MTB och samtidig röja och fixa en cykelled som drabbats av storm och kalhygge, innebandyträning med en samling 11-åringar, fredagstaco med hela familjen (hemmagjorda kryddor kommer...) och sedan mys i TV-soffan där tjejerna sopade rent i skidsprinten. Sedan tvingade en begynnande förkylning mig i säng vid 21!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fredagseftermiddag? Det låter som ett veckoprojekt! Vilka krafter kommer inte sättas i omlopp i samhället den dagen du "gör patron ur" som IGMR hade sagt?

   Radera
 8. Det är minsann inte helt lätt att svara på frågan om vad som är en perfekt dag med frugala inslag. Det svåra är inte alls att hålla kostnaderna nere, utan att sätta fingret på vad som är den gemensamma nämnaren för alla de skiftande dagar jag skulle säga varit närmast perfekta.

  Kanske har de alla dock att göra med äventyr, spontanitet, oförutsägbarhet, nya möten och ett visst mått av osäkerhet att göra. Minns speciellt några sådana dagar och kan fortfarande spela upp dem i minnet. Har aldrig varit i situationer som varit så på ytan osäkra och även delvis farliga men samtidigt så fulla av liv. Men dessa dagar framlevde jag under första delen av 90-talet och idag skulle de inte kunna återupprepas med den teknik som nu finns tillgänglig. Tekniken har delvis tagit livets magi ifrån mig och jag sörjer den delvis slocknade eld med vilken livet förr kunde levas.

  Men men...nu frågade nog inte Frun efter detta gravallvar. En perfekt dag idag handlar om att jag fått vara till nytta för en annan människa, fått inspirera och komma med en ny vinkel på saker när någon kanske kört fast i sitt tänk. Det förutsätter att en perfekt dag inbegriper minst ett möte med en annan människa. Ja, en perfekt dag utan kommunikation med åtminstone någon kan jag inte tänka mig. Att bara vara ensam och lalla på är inte något jag uppskattar. Behöver få ge ut något. Det är nog därför det lätt blir prat med en främling t ex på buss eller tåg om jag för övrigt varit ensam hela dagen, vilket senaste tiden varit vardag.

  Har däremot låga krav på direkta aktiviteter. Möten och samspråk med människor är själva grejen för min del. Men inte om väder, vind, barn, resor och renoveringar. Jag går istället rakt på sak. Livsfrågorna dyker upp direkt, till vissas glädje men till andras lågmälda förtret som jag tolkar det. Men den som oväntat gärna sticker ut hakan kan inte ha för stora behov av att bli omtyckt. ;)

  "To affect the quality of the day, that is the highest of arts. Every man is tasked to make his life, even in its details, worthy of the contemplation of his most elevated and critical hour." (Henry David Thoreau)

  Avslutar harangen med att jag gillar din enkla men snygga halsduk och kanske till och med är så fånig att jag härmar dig och går och köper en likadan! :)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅHG Eva vad får du alla vackar formuleringar ifrån. Och inte ett kommatecken på fel ställe. Eva, svara nu ärligt på frågan: Är du AI?

   Thoreaucitatet - så perfekt. Blir kuddbrodyr på den.

   Radera
  2. Om du ska skaffa halsduken ska du gå Drottninggatan söderut från Sergels Torg sett och när du har passerat dansmuséet på höger sida tittar du vänster och där ligger lite fula souvenirbutiker på rad varav en drivs av asiater. Det brukar hänga halsdukar en masse utanför. DÄR ska du köpa den. Absolut inte vid ståndet utanför Åhléns city, där kostar de det tredubbla.

   Radera
  3. Det är många som skriver bra, men Eva ibland är du bara bäst.Tror att du är en fantastisk lärare för den som vill lära sig något. Du skulle hålla skrivkurser för vuxenstuderande, skulle passa dig utmärkt, tror jag. Jag anmäler mig/FU

   Radera
  4. Det är väldigt roligt att få sådan fin feedback, tack för det! Samtidigt förvånar det mig och det hela känns lite märkligt, ja konstigt faktiskt. Vissa tycker nog att jag mest är patetisk.

   Angående själva skrivandet så tycker jag mig vara i gott sällskap bland alla här. Är så glad för er som bidrar med intressanta tankar och är så pass öppna. När man skriver ärligt blir det ofta allra bäst. För den skull inte sagt att man bör fläka ut sig i tid och otid. Ingen är heller den andre helt lik. Var och en bidrar med sin grej på sitt eget sätt. Bla bla... :)

   /Eva

   Radera
 9. Stranden, stranden stranden. Utan kulglass som kostar multum, uppslevad av ungdom utan basala hygienkunskaper. Tur att bo nära havet så själva resan dit är såklart gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart. Bred termos med glass i? Tips från kommentator.

   Radera
 10. Tycker den här typen av inlägg är riktigt mäktiga. Här går du från abstrakt skrivande till att de facto leva ditt drömliv och vara modig i att transparent visa upp det. Kärlek till dig för det här! :)

  Och tack för att du delar med dig.

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å tack för kärlek. Modigt och modigt...jag är ju fortfarande anonym som en medlem i KKK. Jag trodde faktiskt att ni skulle bli mer irriterade för att jag så här fläker ut min lediga tillvaro till er åtminstone delvis förslavade. Men jag ångrar inte inlägget för en sekund, era svar borde samlas i en pamflett, tryckas upp och skickas ut till alla svenska hushåll, titel: "Sann lycka finns inte i MOS".

   Radera
  2. Jag tror vi inte är irriterade för att a) vi siktar mot samma frihetskänsla som du och b) det är lördag idag... Hehe.

   Radera
  3. Alltså mitt svar var riktat till Fru EB. :)

   Radera
 11. Mrs Doubtfire24 mars 2019 07:40

  Jobba med nåt av mina favoritkunder och få betalt för att ha kul. Det blir en win win, men annars är nån fysisk utmaning med min partner, hund, mys med lite vänner, god mat, gärna strand, sol, berg, skog en fin kombo. Picknick är bra, sitta och se ut över vattnet fint. Tänkte vi kan köpa cykel och ha kortare el längre cykelturer i sommar. Då blir det jobb först och belöning med mat sen vilket jag känner är nåt man blir glad och uppskattar belöningen mer av. Investeringskostnaden blir förstås cykel men engångskostnad. Skärgårdsturer med medhavd picknick inte så dyrt heller. Träna med min hund ute i skogen billigt och roligt för oss båda.

  SvaraRadera