Sätt att hantera vårens shoppingsug

Kort passus: För ett tag sedan var det i något kommentatorsfält (IGMR/Flow-FI?) snack om "FIRE-utopin" och vad det skulle kunna vara. Läs gärna MMM:s senaste inlägg som relaterar till den av honom tidigare lanserade idén om den Frugala Staden - Cyclocroft, Colorado. 


Spoiler alert: Det blir inget Cyclocroft i MMM:s regi, men inlägget handlar om hur du målar upp målbilder för framgång. För såväl dig själv som andra. Kan även appliceras på AB-skribenter. Vill vi sitta och gnissla över att någon tar tag i 6-timmarsveckan eller vill vi längta till den där tillvaron då vi kan stövla runt i vår lilla täppa och plocka in egenodlad potatis en onsdageftermiddag i september? It's all inte the pictures bitchas. Till dagens inlägg:

Det första vårtecknet är här: Min vänner börjar bli shoppingsugna. Eller rättare sagt, mer shoppingsugna än vanligt. Se här ett sms jag emottog för någon helg sedan:


Jag är inte helt klar över orsakssambanden mellan varmare väder och shoppingsug, men att ett sådant samband finns tror jag att de flesta är överens om. Ett säsongsskifte kräver sin förändring och för 99% av svenne bananas är det detsamma som shopping. Jag kan villigt medge att även jag känner av denna förändringsvilja, men varandes ett frugal weirdo måste jag ta till andra verktyg. Här kommer min topplista på saker jag gör i säsongsbryt för att få mig på andra tankar:

1. Rensar garderoben och fixar till en capsule. Det som inte går att lösa med en garderobsrensning går vanligtvis inte inte att lösas på fredlig väg, som man säger på NSA. Tag inspiration i någon gammal loppisfyndad bok om stil eller låna den eminenta Chic av Karina Eriksson Wärn för inspiration. Eller kolla nätet.
2. Kondo-viker barnens lådor. Jag ska inte fara med osanning - det är sjukt tråkigt. Men kicken du får när det är klart! Förhoppningsvis har du också rökt ut en del "must-haves" för barnen emedan du rensat, d.v.s. så väl du som de har kunnat konstatera att de i stort har det de behöver. Enbart kompletterande items av typen "strumpbyxor" eller "vit T-shirt" behöver inhandlas.
3. Duschar dina krukväxter och lägger lite ny jord på toppen för att fräscha upp dem.
4. Tvättar ett par fönster med en mirakeltrasa från Clas O. Vårsol in för 29 spänn.
5. Gör en re-make av ett rum. En or-dent-lig remake, av typen jag gjorde här. Känns lika bra, eller förresten bättre, än att åka till IKEA och Lagerhaus och köpa på sig en massa prylar som ska tas hand. Förutom de prylar du måste göra dig av med för att du försöker knöka in nya prylar.
6. Lär dig en ny maträtt och gör den. Gärna en fräsch sådan. Poké bowl?
7. Baka ett bröd.
8. Lyd Maribel Lindbergs råd och umgås med våren istället för att shoppa in våren. Detta gör du med fördel ute i naturen. Plocka hem ett par tussilago och ställ i en äggkopp. Kanske i ditt nyputsade fönster.
9. Odla något.

Jag skulle nu vilja fördjupa mig i punkt nio under några inlägg. Ni som har följt mig och mina eskapader i trädgården vet att jag inte har gröna fingrar. Eller...kanske giftgröna fingrar för allt krymper och skäms i min närhet.Potatis har jag nu lyckats med två år i rad. Och mynta. Där går nog gränsen. Men man kan odla ändå, trots att man är en odlingsretard. Och trots att man inte har någon trädgård eller uteplats. Så jag tänker nu under några dagar ge mig på följande projekt:

- Ärtskott (såg någon som gjort detta i typ glasslådor på Insta men minns för mitt liv inte vem - ber på förhand om ursäkt för idéstöld) i nerklippta mjölkpaket.
- Solrosfrön i glasslåda.
- Pumpafrön i glasslåda.

Om du vill vara mä råder jag dig att redan nu spara på ett par mjölkpaket och köpa hem lite ärtor och frön.


Samt en liten påse jord, kostar väl en 15 kronor från butiken.

Mvh/
FruEfficientBadass

58 kommentarer:

 1. Shoppingsug är borta på kläder, men odlingssug! Tomater, grönkål, kryddväxter och sallad är saker som återkommer i pallkragarna varje år. Och vårblommor, penséer och lite påskliljor är ett måste.
  Dock måste pallkragarna flyttas nu. Hunden gillar också grönsaker! /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns inte som att du behöver min terapi Horsewood9 (btw grattis till ett bra alias, man blir ju lite nyfiken)

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Sedan jag införde Capsule så har nästan shoppingsuget försvunnit.
  Hade tänkt gå över till vår-capsulen, men det är för kallt än. Det braiga är att jag inte tröttnat på min vintercapsule än. Och när jag kollar min planering för våren så tänker jag att jag måste hinna använda mina favoriter som åker ut snart.
  Så min rekommendation för att dämpa shoppingsuget är att införa Capsule! Som att delvis få ny garderob 4 gånger per år!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm love it. Har samma dilemma här, jag har inte hunnit nöta på hela min vinterkapsel. Helt sjukt, med tanke på att den är uppskattningsvis fem gånger så slimmad som en snittgarderob.

   Radera
 3. Bra svar. Hur många krukor har din finlandssvenska vän? Hur många klänningar? Sortera, inventera, lista, städa; oftast slutar det med tacksamhet över allt man redan har. Det som saknas, kan specificeras exakt och sättas upp på en inköpslista med ett ungefärligt pris. För ingen går väl ut och HANDLAR utan att veta exakt vad man vill ha och vad man är beredd att betala för det. Det ger säljare för mycket inflytande.

  SvaraRadera
 4. "För ingen går väl ut och HANDLAR utan att veta exakt vad man vill ha och vad man är beredd att betala för det." Nej, bara cirka 94% av befolkningen skulle jag tro. Shopping som hobby. Shopping therapy. Konsumera för att hjälpa ekonomin. Finns många goda skäl. Dock ej lycko- eller frihetsrelaterade skäl. Bra idé med inventering! Det är iofs det man gör när man rensar i röran mmmm tror inte jag kommer att kunna hålla mig borta från städinlägg särskilt länge ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt ett avsnitt av Plånboken som handlade om huruvida man kan shoppa sig lycklig (jo det kunde man tydligen, om man köper upplevelser eller prylar att ge bort) så är det bara 0,5% som aktivt väljer bort att konsumera, har köpstopp etc.
   Försvinnande få.

   Radera
 5. Phew, vilken vision att "dra ihop" ett litet samhälle för 50 000 invånare... Det är inget litet projekt att sjösätta en sån skuta. Bygga samhälle handlar om lite mer saker än att bara bygga hus. Men visst, i amerikatt har man aldrig varit rädda för att drömma stort. Och Kina lyckas ju spotta fram mångmiljonstäder på bara några årtionden. Allt som krävs är ju bara enpartistyre och inte vara så noga med konsekvensanalyserna.

  Har förövrigt varit på studiebesök med dåvarande jobbet i Houten, Ultrecht i Holland. Den stadsdel som ofta refereras till som "bilfri stad". Skulle inte direkt kalla den bilfri. Stadsdelen bygger på en ringled för bilar med instick till bostäderna från ringleden. Dvs ska du från ena sidan till andra sidan stadsdelen får du åka ut på ringleden och runt sen in på insticksvägen dit du ska. Alltså inte helt olikt så som vi i Sverige ofta bygger våra villaområden för att undvika onödig genomfartstrafik med bilar och istället ha ett generösare nätverk med GC-vägar. Skillnaden är ju skalan såklart, men det är inte bilfritt. Leveranser och skötselfordon måste ju ändå komma in och runt dagligen. Men förstår att för en amerikan så är ett sånt tragiksystem helt makalöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Har inga shoppingbegär. :)

   Radera
  2. "Allt som krävs är ju bara enpartistyre och inte vara så noga med konsekvensanalyserna." Easy Peasy i USA. För protokollet var ju denna ritning gjord med glimten i ögat av några MMM-läsare som ville spinna vidare på Petes historiska flumdröm kring denna stad så jag tror inte att någon tar den på allvar (förutom Forbes då). Syftet med den här typen av nyhet - som ändå fick relativt stort genomslag i USA - är att det kanske sår ett frö hos någon jävel. Kanske en byggare eller statsplanerare eller borgmästare eller vanlig John Doe som tänker att "framtiden verkar bli bilfri? Varför ska jag vara en dåtidsmänniska som envisas med att dra omrking i en gigantisk rullstol av metatll, när kidsen verkar cykla?". Attitydförändringar måste börja någonstans och än så länge har bilindustrin haft större PR/marketing-resurser än...cykelfrämjandet (om det nu finns något sådant i USA).

   Radera
 6. Vilka problem man har. Jag har det motsatta problemet. Jag behöver en helt ny garderob för större delen av min garderob är för sommaren och är numera i så pinsamt skick att man knappt vill ta på sig det en sista gång innan jag slänger. Köpte nya t-shirts från bla HM och Lindex förra sommaren. En var så ful efter 3 tvättar att jag var tvungen att slänga den. Förra veckan körde jag fingret igenom en av t-shirtarna när jag skulle dra ner den och det var ecocollection. Vilket skit de säljer. Jag köper det inte normalt men tänkte att jag inte ville lägga vad jag normalt lägger inför min resa. De enda som ser ok ut efter tvätt en gång i veckan är mina normala kläder och en t-shirt från Åhlens basicutbud.

  Tanken på shoppingcenter gör mig bara så trött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tanken på shoppingcenter gör mig bara så trött." Dito. Jag fick det beskrivet av en elallergiker en gång hur det känns att exponeras för el. Så känner jag inne på ett köpcenter med 11-åringen.

   Radera
  2. Jag har nog slagit rekord i shoppingcenter den här resan men mest för att det brukar finnas billiga och bra foodcourts och ok toaletter i dessa. Däremot har jag nog inte köpt något som inte är ät- och drickbart.

   Radera
 7. "Jag är inte helt klar över orsakssambanden mellan varmare väder och shoppingsug, men att ett sådant samband finns tror jag att de flesta är överens om."

  Det bör vara en kvinna med i ekvationen för att jag fullt ut ska tro på sambandet. Jag känner inget som helst ökat shoppingsug pga varmare väder och även om man gör klokt i att inte basera trender på mig tror jag inte din uppskattade procentsats stämmer på mer än halva befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha må så vara. Du får 100% statistiskt stöd av Flow-FI:s kommentar ovan.

   Radera
  2. Ja, då är det statistiskt säkerställt och nästan sant.

   Radera
 8. Jag tror att vi har ett behov av förnyelse på så sätt att vi behöver ny energi vid årstidsväxlingar och så tror vi att vi kommer få till det genom att köpa nya saker. Och visst ger det en ny energikick, men mycket kortvarig sådan. Att däremot göra andra förändringar som tex att möblera om, rensa, städa, byta ut textilier till ljusare och lättare på våren och tjockare och varmare tex ullplädar på hösten ger den förändringskicken och energin utan att bege sig ut på en shoppingrunda. Vi behöver förändring då våra årstider är annorlunda tex så brukar ljuset på våren inspirera till aktivitet medan höstens mörker ger oss signaler till att ta det lugnare. Och den förändringslusten finns hos oss också. Det är bara vårt samhälle som fått oss att tro att vi kommer uppnå det vi söker genom shopping och att köpa nya saker. Säger psykologen och Feng shui konsulten nere i Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte sagt det bättre själv, o skånska feng shuikonsult.

   Radera
 9. Det där med ärtskotten ska jag testa, låter ju busenkelt. Har testat att grodda röda linser förut, men de verkade bara bli mögliga innan de han bli något att äta av dem. Vet inte vad jag gjorde för fel. Inte ens krasse har jag lyckats med...

  Shoppingsuget har avtagit rejält efter nu 6 månader utan arbetsinkomst. Shoppar alltid mycket mer när jag jobbar. Men man blir verkligen kreativ av inkomstluckor. Även om jag ju har pengar sparade vill jag inte spendera en krona i onödan då, lätt att glömma för släktingar som går på som vanligt. Att ge sig själv en låg månadspeng kan vara en idé för dem som har svårt att sluta spendera för mycket. Att leva med de begränsingar man (kanske) hade som tonåring eller barn kan vara ett framkomligt sätt att minska konsumtionen. Då fick man tak över huvudet, mat och de viktigaste kläderna. Allt utöver det skulle vecko- eller månadspengen räcka till. Det blir uppenbart att några få hundralappar inte räcker långt om man ska fortsätta med normalt svenskt shoppingbeteende. Men det borde gå om man redan har basen klar. Man lär inte dö av det, få skörbjugg eller liknande.

  Själv fick jag 150 kr i månadspeng när jag var 16 år. Bäddade för lågkonsumistisk livsstil alldeles från början kan man lungt säga. Det blev lätt att ha fokus på skolan, på läxor, på vad naturen gav, vad idrott kunde ge, vad TV och föräldrarnas tidningar kunde ge, vad som fanns gömt i förrådet hemma från 60-talet...en guldgruva kan sägas. Drog fram kvalitetskläder med märkliga snitt och så ullkoftan, en underbar sak. Tvättade den omsorgsfullt för hand men upptäcktes av mamma som ju såg att den var hennes. Hon återupptäckte sålunda sin egen gamla garderob och det var rörande att se henne använda vissa gamla saker som fortfarande kändes hyfsat tidlösa. Fick låna en del och ja det var nog på den tiden jag upptäckte detta med att tänka ut sätt att leva nästan helt utan pengar till shopping utöver det livsnödvändiga.

  Moster ringde igår och pratade en timme ungefär om sina inköp av sängkläder. Lät henne hållas. Sådant är hennes verkligt stora köpsug och hon springer till Hemtex flera gånger i veckan eftersom det ligger på vägen till hennes jobb. Nu har hon sjutton bäddset och hon lever ensam. Har visserligen ofta besök av barn och barnbarn, men jag påtalade att det kanske räckte med de sjutton seten. Hon undrade vad jag trodde var problemet med hennes fäbless för påslakan. Jag svarade utan att tveka att det har att göra med tillgången till för mycket pengar att spendera. Det blev helt tyst i telefonen... Hon är samtidigt den person som klagar mest över pengar och att alltid behöva jobba. Hon vet att jag inte shoppar på det sättet och att jag inte jobbat på ett halvår. Hon hade ingen ytterligare kommentar om sängkläder efter mitt svar. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eva, du kommer att få tillbaka på skatten om du jobbade - hade inkomst - åtta månader 2018. För du hade väl inte skattejämkning?
   Allmänt är det ju smartare att jobba sex månader på hösten och sex månader på våren istället för helåret, iallafall sett till beskattning. Pensionspoäng och registerad årsinkomst hos Försäkringskassan et al är dock en annan femma.

   Appropå jobb, det finns väl ett stort utbud av springvik på lärarsidan? Men du vill säkra upp en heltidare och inte dutta timmar här och där?

   Radera
  2. Jo, tillbaka på skatten blir det ju alltid. Rena rama julaftonen varje gång.

   Springvik = stress utan dess like och till lägre lön dessutom. Hela grejen med tillfälliga vikarier är något som borde lösas på annat sätt. Det är inte effektivt och en bra hantering av problemet med frånvaro. Det är ju inte alltid sjukdom eller vab, utan alla möjliga fackliga uppdrag och utbildningar som lärare vill gå för att slippa sitt jobb och få ledigt med lön... Kostar mycket vikarier och ökad oro och röra i skolan detta.

   Men det lär bli mycket vikariat nu efter lovet när nationella provet börjar fräsa på för fullt och vissa lärare dignar under bördan med bedömningen. En kommun söker personer för enbart rättning/bedömning till nystartad provenhet för att minska bördan och säkra rättvis och opartisk bedömning. Har funderat på det jobbet, får se om jag ens orkar.

   Heltidsjobb dock inte nödvändigt, men inte 80-90 % eftersom de blir heltidsjobb med påföljande naturlig lönesänkning och ren vinst för arbetsgivaren.

   /Eva

   Radera
  3. Eva, har du funderat över att fakturera för dina tjänster, dvs vara egen företagare? Klara fördelar skattemässigt, men även att arbetsgivaransvaret (över dig) flyttas från arbetsgivaren till företaget ditt. Kan vara en USP om det inte är så att rektorn är maniskt emot "vinster i välfärden". Vet du hur landet ligger?

   Radera
  4. @Eva jag garvar ihjäl mig åt din moster. Vi har två vita uppsättningar per säng. En sitter på när den andra är i tvätten. Vitt funkar i alla säsonger.

   Radera
  5. Har blivit uppmanad att starta företag flera gånger, säkert en passande grej för vissa. Men jag saknar tillräckligt driv till att tjäna pengar. Har också alltför svagt intresse kvar för själva lärarjobbet så som det har kommit att se ut, ännu mindre intresse av att sälja vikarietjänster. /Eva

   Radera
 10. Förresten, såg på instagram att du hittat en smutsig topp i skogen som du tog hem. Mina tankar gick direkt till att den kunde vara kopplad till ett brott. Men snygg var den och i en lugn orange nyans, aldrig fel.

  Hittade ett stort vitt badlakan i skogen en gång, kvar i sin förpackning. Märkligt faktiskt eftersom jag planerat att köpa just ett vitt sådant. En annan gång fick jag hemkört en stykbräda samma förmiddag när jag var på väg ut för att inhandla en sådan, detta utan att givaren visste om mitt behov. Märkliga sammanträffanden!

  /Eva


  SvaraRadera
 11. @Eva: shit, då har jag tvättat bort gärningsmannens DNA! Mitt liv blev genast dubbelt så spännande.

  SvaraRadera
 12. Nu när vårsolen börjar skina får jag varje morgon en obetvinglig lust att sätta igång en extremt nödvändig utrensning i min klädkammare. Men sen måste jag iväg till jobbet. När jag kommer hem är lusten och energin i botten så det blir ingen rensning.

  Proceduren upprepas sedan nästa morgon. Annars är jag i samma sits som @Plina. Jag skulle verkligen behöva shoppa en helt ny garderob. Allt är slitet och illasittande. Men jag kan inte förmå mig till att ta tag i det. Och nu får det vara till sommaren. Mitt arbetsfria jag kommer nog att behöva en annan sorts garderob i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett tecken från ovan. Dags sluta jobba.

   Radera
  2. Jag kan rekommendera internetshopping. Om man kör sina vanliga märken brukar de vanligtvis passa om man inte ätit för många bakelser på senaste tiden. Om jag bodde i Stockholm skulle jag anlita personlig shopper på Åhléns.

   Radera
  3. Det finns då en minsta gräns för vad man måste handla för, på Åhléns City alltså. Minst 3000 kr för 1,5 timme eller minst 9000 kr för 3 timmars shoppinghjälp. Om man verkligen behöver bra grejer som verkligen passar en så kan det ju vara värt det.

   /Eva

   Radera
  4. Samkör med att du fått rabattkupong om möjligt. Handlade för 20tkr 2013 i samband med ett jobbyte (och innan jag hittade MMM) och rätt stora delar av den garderoben använder jag än. Det var lärorikt på många plan och har sparat mig många fashion faux pas därefter. Jag skulle aldrig göra det idag men är man i karriärsvängen och wealth accumulation är det en investering bättre än en dussincharter till Teneriffa. Everyday pleasure efter inköp till skillnad från efter Teneriffa där man bara känner sig pina colada-stinn och less efter.

   Radera
  5. FruEB, har du gjort färganalys också? Är det något du i så fall tyckte var bra?
   /Eva

   Radera
 13. Shoppingsug på vårkanten, måste sortera in under de här kvinnliga sakerna som fascinationen av skor och väskor. Det bästa får man förmoda är om dessa saker kombineras vid ett och samma tillfälle.
  Ja, kvinnor, väna varelser men obegripliga

  SvaraRadera
 14. Jag höll nästan på att shoppa en ny häst idag. :-O Som tur var så visade sig hästen vara en rätt trist sak, så jag blev inte kär och kunde tacka nej. Puh. Bäst att inte släppa lös mig i nån affär närmaste månaden. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söker du gäst? Jag har precis börjat leka med tanken på att sälja min fina häst

   Radera
  2. Ni vet att jag tar 10% i provision vid deal?

   Radera
  3. @anonym Ja, om din häst lyckas med konststycket att vara en mindre c-ponny som är extremt snäll med (osäkra) barn samtidigt som det är ett sto med väldigt bra stam för avel. ;-) Helst under 20' i pris dessutom. Fru EB har min mailadress. :-D

   @Fru EB: Känns som att bloggen snart börjar bli lukrativ. ;-)

   Radera
 15. När jag får shoppingsug brukar jag fara till livsmedelsaffären och strosa bland hyllorna. Brukar upptäcka roliga , nya och användbara produkter för matlagning och bakning och då känns det ändå helt okej att shoppa eftersom det då är förbrukningsvaror som kommer användas.
  /JS

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAJA precis samma här. Den skulle jag ju lagt till i ovan lista. Man hittar något exotiskt i asiatiska hyllan, googlar fram ett recept och sen har man en passion för ett par dagar framöver. Jättebra tips! Eller varför inte snöa in på bakfronten. En mix exempelvis. Köpte en glutenfri browniemix på Lidl som vi gjorde igår till vilken jag serverade hemmagjord vaniljglass. Alltså såååå gott! Bättre en glutenbrownies. 15 spänns glädje.

   Radera
 16. Odling, vi har precis börjat så slanggurka, tomater, purjolök i fönsterblecket. De lär få flytta ut på balkongen om någon månad. Testa någon av det, det är relativt enkelt och älskar att se något växa fram som man skapat och underhållit med vatten och kärlek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid undrat vad slanggurka är. Är det sådan man lägger in?

   Radera
  2. Slanggurka är såna långa som alltid finns i mataffären som man i regel äter färsk eller som typ pressgurka. Inläggningsgurka är ofta kortare sorter- de brukar inte vara lika saftiga och goda att äta färska.

   Radera
  3. Vanlig gurka alltså? Som kostar 15 spänn styck? Kommer att tänka på när vi skulle vattna grannarnas växthusgurkor en rekordvarm sommar. Det var helt sjukt. De växte sig ur själva huset, som en sorts fabelgröda.

   Radera
  4. Yes, det svennebanan rätt och slätt kallar gurka :) Nice! Ursäkta mig medan jag dreglande dagdrömmer om gurkorna som kommer försöka rymma ur vårt framtida gigantiska växthus...

   Radera
 17. Jag känner fortfarande shoppingsuget efter nya kläder varje vår... för visst behöver jag en ny lång kofta efter att hunden åt upp min favorit? Eller en ljus kavajliknande jacka till kontorsjobbet? Fast nä, försöker glömma och rikta energin mot odlingarna och vårstädningen (läs visningsstädningarna) av lägenheten istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plus att inget är så härligt som en storstädning av garderoben, testa nya kombinationer av existerande plagg ink. accessoarer och så in med dem igen i såpadoftande garderob, vartenda plagg rent, vädrat och skor/väskor putsade med Effekt läderbalsam. Som balsam för själen och alla de där plaggen du ser passera på gågatan känns bara som sjaviga.

   Radera
 18. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) Bindande stavar
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare.
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  10) Lotteri
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera
 19. Jag vill erbjuda råd till någon som söker hjälp om hur man återställer sin tidigare älskare efter en uppbrott eller skilsmässa! Dr. EZOMO är utan tvekan den bästa spellcasteren, och resultatet är 100% garanti. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i flera slagsmål, en dag lämnade han mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera de smärtor som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje kväll tänker jag på honom och jag skulle alltid vilja att han kom tillbaka med mig. Jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som föreslog att Dr. EZOMO kan hjälpa honom att komma tillbaka snabbt. . Då kände jag att jag skulle försöka. Jag kom i kontakt med honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde allt han sa att jag skulle göra, faktiskt följer jag ledtrådarna och gjorde en (kärleksspell) för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen och sa till mig att han saknade mig så mycket som de barn som jag trodde var en dröm, men när han ringde mig insåg jag att det är en verklighet, inte en dröm, Det var fantastiskt! Så här återvände han till mig och våra barn 2 dagar senare, med stor kärlek och glädje, och ber om ursäkt för hans misstag och för den smärta han hade orsakat mig och barnen under dagen var han borta från hemmet. Sedan, från och med den dagen, var vårt äktenskap redan starkare vid gryning före, allt tack vare Dr EZOMO. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min historia på Internet, att Dr. EZOMO är en sann och kraftfull spellcaster som alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn vid tidpunkten för besvär, om han är här och behöver sin Ex eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråta inte längre, kan du också skicka det via e-post till: doctorkingtemple@gmail.com. Du kan också ringa det eller lägga till det i WhatsApp med detta nummer +1 (619) 512 9826, Dr EZOMOis en far för alla

  SvaraRadera
 20. Goddagskompisar, mitt namn heter Antonio Laura från Lund-Sweden, en professionell lektor, undervisar vid Stockholms universitet, jag är 45 år Läs mitt sanna livsvittnesbörd om hur jag återställde tillbaka kärlek och förtroende i mitt äktenskap, jag har goda avsikter att denna information kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka trasigt hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka att älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och några muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad för min man har vägrat att ringa mig eller sms till mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt till mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig har han blivit ringd och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och fram till idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet går till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)

  SvaraRadera
 21. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera
 22. Letar du efter affärsekonomi, personlig finansiering, fastighetslån, billån, studiekassa, skuldkonsolideringsfonder, osäkrade fonder, riskkapital, etc. ... Du är på rätt plats Kontakta oss nu för mer information.

  Whataspp: +917204719376

  E-post: creditmidland@gmail.com

  Ahmed Mohamed

  SvaraRadera
 23. Letar du efter affärsekonomi, personlig finansiering, fastighetslån, billån, studiekassa, skuldkonsolideringsfonder, osäkrade fonder, riskkapital, etc. ... Du är på rätt plats Kontakta oss nu för mer information.

  Whataspp: +917204719376

  E-post: creditmidland@gmail.com

  Ahmed Mohamed

  SvaraRadera
 24. Letar du efter affärsekonomi, personlig finansiering, fastighetslån, billån, studiekassa, skuldkonsolideringsfonder, osäkrade fonder, riskkapital, etc. ... Du är på rätt plats Kontakta oss nu för mer information.

  Whataspp: +917204719376

  E-post: creditmidland@gmail.com

  Ahmed Mohamed

  SvaraRadera
 25. Letar du efter affärsekonomi, personlig finansiering, fastighetslån, billån, studiekassa, skuldkonsolideringsfonder, osäkrade fonder, riskkapital, etc. ... Du är på rätt plats Kontakta oss nu för mer information.

  Whataspp: +917204719376

  E-post: creditmidland@gmail.com

  Ahmed Mohamed

  SvaraRadera
 26. Letar du efter affärsekonomi, personlig finansiering, fastighetslån, billån, studiekassa, skuldkonsolideringsfonder, osäkrade fonder, riskkapital, etc. ... Du är på rätt plats Kontakta oss nu för mer information.

  Whataspp: +917204719376

  E-post: creditmidland@gmail.com

  Ahmed Mohamed

  SvaraRadera