Saker jag inte fattar #18: Poänglösa sätt att bära halsduk och mössa

För nytillkomna läsare är detta en serie där jag profiterar på det faktum att hon fått lite trafik till bloggen och således kan utnyttja denna trafik till att få svar på saker jag, i brist på intellektuell stimulans, går runt och grunnar på. Eftersom jag är anonym ids jag inte ens skämmas över frågornas art och natur.

Två saker jag gått och funderat på under vintern 18/19 är samt cirka 18-19 vintrar före denna:

1/ Varför bär man en halsduk på ett sätt som gör att den inte värmer? Jag fattar att man ibland av stilistiska skäl bär halsduken som en löst draperad accessoar, ungefär som man gör i mer kontinentala klimat jag är inte dum i hövve. Vad jag talar om är nu när en person, mitt i svenskt vargavinter, på ett oglamouröst ställe av typen en pendeltågsperrong i Haninge, väljer att knyta halsduken löst utanpå jackan. Alltså, den vidrör inte ens hens hals? Likt ett långt pendylhalsband hänger den där, halsduken, som ett hån mot halsen, utanpå jackan. Vaffö?

2/ Varför bär man mössa som inte täcker öronen? Jag fattar att det finns hipsters som gillar att ha på sig sotarmössor såväl under varma månader som inomhus, trots att de inte är sotare, på samma sätt som de bär glasögon utan optikerglas.


Men jag menar nu övriga. Ett frapperande exempel finns i Stockholms innerstad där hela P-vaktskåren bär någon form av fårskinnsmössa under årets kallaste månader. Kraftigt material i alla dess bemärkelser, MEN: Täcker ej öronen. Jag kanske är en avfälling, men det är ju typ bara öronen jag fryser om. Kan jag ha på mig mina hörlurar som täcker öronen behöver jag ingen mössa, inte ens i 10 minus. Men att gå utomhus i den ens mildaste snålblåst utan örtäckande mössa orsakar mig fysiskt stort obehag och smärta. Det har hänt att jag måst ha på mig en tunn mössa ända fram till maj. Kan bero på att jag inte har IGMR-klimat men det har ju inte heller mina medmänniskor här i Kungliga.

Hjälp mig att förstå: Varför bär man vinteraccessoarer som inte gör sitt jobb?

Mvh/
FruEfficientBadass

34 kommentarer:

 1. Rolig fråga som jag också ställt mig ett antal gånger, men aldrig sett svaret på. För mig gav du dock svaret i din sista fråga. Kanske är det så att det just betraktas som en accessoar men form framför funktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som det hetaste spåret hittills. Även om inte modegrad utmärker åtminstone mitt kvarters parkeringsvakter i övrigt. Hade det inte varit för de där varselvästarna och de pösiga gråa byxorna så hade yrket stått på min bucket list.

   Radera
  2. Det kanske är för att de ska gå sig varma och hitta fler frihetsmaskiner att lappa? För varmt och skönt inbjuder till att stå och okynnestjôta.

   Radera
 2. Själv är det viktigt med täckta öron och framföralllt pannan. Herr IGMR har känsliga bihålor...

  Gärna en lång halsduk som man kan dra upp över halva fejset åsså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har vissa vintrar på allvar övervägt baklava (Heter det så? Eller blandar jag ihop det med bakverket?) men kommit fram till att det ser för otäckt ut.

   Radera
  2. "buff" är något som ofta förespråkas. Gärna två "buffar", en om halsen och en om hövve.

   Radera
  3. Tycker också det ser otäckt ut. Väktarna skulle nog ta mig åt sidan om jag gick runt med en baklava påväg till jobbet genom centralstationen i måndag.

   Väktare: "Ta av dig den där, det är inte tillåtet med maskering"
   Bagaren: "Men jag fryser om kinderna ju"
   Väktare: "Nu åker du med in till stationen"
   Bagaren: "Suck...ännu ett fängelse med gråa väggar"

   Radera
  4. Om du uppträder md rånarluva på kontoret ökar dina chanser att bli utköpt.

   Radera
 3. Det kallad mode. Det är ju ungefär som väskdiskussionen, varför köpa en handväska med en symbol för 6999kr när du kan köpa en utan symbol gör 399kr på HM? Symbolen fyller ju ingen funktion.

  Skönare i Norrland eller på landet, där klär sig folk efter funktion och bekvämlighet än mode. Alla går
  runt mer vandringsbyxor som har elastiskt tyg runt stjärten, det är så jekla gött att gå i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men absolut, jag fattar modegrejen. Men som den här kvinnan jag med halsduken hängande löst utanför sin prudentligt knäppta täckjacka från 90-talet. Kanske är jag för mode-osmart för att fatta grejen och hon kanske var värsta Influencern i sin målgrupp kvinnor 65+, men jag upplevde inte att hon eftersträvade att se moderiktig ut i övrigt.

   Håller med om att man förhåller sig till kläder på ett mer pragmatiskt sätt utanför storstadsregionerna. Exempelvis är det väldigt få sotarmössor i Hälsingland, ens hos sotarna.

   Radera
  2. Jag kom själv ihåg när jag envisades med att ha converse på mig året runt. Vilket innebär dubbla strumpor under skorna även när det var snö, blåsigt och -2grader.

   Radera
 4. Man är hellre fin och lider pin. Själv gick jag ut halvnaken när jag var yngre på valborgsmässoafton för att fira in våren. Oavsett temperatur skulle vårstassen på, tunna nylonstrumpor kort kjol och den nya vårjackan, ibland var det t o m snö sista maj. Skulle tro att det är rena rama fåfängan och inget annat, skit detsamma om man fryser. Tror att det avtar för de flesta med åldern, då det verka tendera att blir alltmer praktiskt och funktionellt ju äldre man blir./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Been there done that. Öppen jacka en hederssak i tonåren. Ingen mössa alls. Allt det där begriper jag och kan relatera till (eller rättare sagt, mitt 15-åriga jag kunde relatera till det). Det som förbryllar mig med halsduken knuten bortanför halsen är att det varken är hackat eller malet.

   Radera
 5. Men ännu konstigare - cykla med cykelhjälmen hängandes på styret? Det ser jag vuxna som gör hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de borde lämna den hemma för att inte skämma ut sig mer.

   Radera
  2. Haha. Eller att ha hjälmen på huvudet, fast utan att knäppa den. Det är obegripligt i så många dimensioner eftersom det inte är lagkrav att ha chälp över 15 år så jag vet inte vem de adresserar: Sig själva, bilen, asfalten? Det är klart, har man riktigt stor tur kanske man trillar på hjälmen ändå vid ett nedfall?

   Radera
  3. Och chälp är inte hälsingeslang för hjälm, vet inte varför det blev så.

   Radera
 6. Hihi, nu förstår inte jag om bagaren gör ett roligt bakverksskämt eller om hen, som du, bara blandat ihop. Så förlåt på förhand om jag är en stel skämtförstörare nu, men baklava är bakverket och plagget heter balaklava. Besvärande likt.

  SvaraRadera
 7. Hahaha, min pappa har alltid haft en sån mössa för att inte frysa om flinten och jag tyckte det var så pinsamt när jag var yngre, nu syns dom överallt:)

  SvaraRadera
 8. Har också funderat på det där med halsdukar som inte fyller någon funktion. Men är än mer förfärad över mängden bara anklar i sneakers i fem minusgrader. Och unga kvinnor/flickor med bara tunnt linne under den öppna stora tjocka jackan. Och småbarn med bara tunna bomullstrumpor i skridskorna. På händerna har de vanliga vinterhandskar eller fingervantar i akryl som direkt blir blöta och kalla vid kontakt med snö och is. Om de alls har något på händerna. Kolla på barn i sittvagn, inte många har tunna vantar ens. Men alla är förstås inte lika kallblodiga som jag.

  Om man använder kläder i ullmaterial behöver man inte bylsa på sig tjocka kläder om man inte vill. Ull verkar nästan okänt för vissa som säger sig frysa hela tiden. Tunna ullvantar värmer bättre än tjocka handskar av typen vanlig skidhandske. Det finns tunnare ullstrumpor att sätta på fötterna. Värmer även om de skulle bli blöta. Men den kunskapen tog väl mormor med sig i graven.

  /Surtant Eva i fårakläder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar mina kashmirtröjor... <3

   Radera
  2. @Eva: Det låter underbart när du beskriver det. Har du några köptips, d.v.s. butiker? Särskilt vantar, jag fryser jämnt om händerna.

   Radera
  3. Ullfingerhandskar och vantar i olika modeller finns på Åhléns. Vissa i 100% ull, andra med kanske hälften ull. Om det är riktigt tunna kan man ha dem inuti andra handskar dessutom. Det viktiga är att ullen är direkt mot huden. Ullvantar av sorten ull utanpå och fleece inuti är inte alls särskilt värmande. Tumvantar värmer förstås mest.

   Mina egna ullvantar och några tjocka ullsockar (har många..) har jag hittat på Myrorna, Erikshjälpen och loppisar. Det är finfina oanvända handstickade grejer, även två par helt oanvända lovikkavantar som är det säkraste kortet om det är riktigt svinkallt.

   Ull är det absolut första jag tittar efter på reor i vanliga butiker och second hand. Ibland kan man fynda tunna ullstrumpor för en spottstyver, t ex på Åhléns vid säsongens slut. Till och med fjortisbutiken Bikbok har hållbara tunna ullstrumpor, de brukar dock ta slut snabbt. XXL har ofta sina mellantjocka ullstrumpor som lockvara för 29 kr paret. Har ganska bra koll på ullgrejer...

   Fyndade nyligen en knappt använd ullkofta av märket Ivanhoe på Stadsmissionen för bara 160 kr! Sportaffärer, Alewalds och Naturkompaniet är bra på ullvaror. För att inte tala om vad man kan hitta på nätet av grossister och outlets.

   /Eva

   Radera
  4. @Eva tack! "XXL har ofta sina mellantjocka ullstrumpor som lockvara för 29 kr paret." Dessa, fast tjockare, köpte jag en gång när jag glömt tofflorna till scoutlägret. Underbara! Värmer ett par stelfrusna fötter på nolltid.

   Radera
 9. Det kan vara ekonomiskt trubbel, skjut till 40 kronor så har de råd med lite mer tyg som täcker öronen. Samma sak med riktigt vältränade individer, allt krut har lagts på proteinpulver så det blir inte så mycket över till luftiga linnen om ens någon tröja alls.

  SvaraRadera
 10. Jag är en fryslort, så jag förstår inte. Jag kan förvisso köpa argumentet med att det är nåt slags mode. Men i vissa fall tror jag folk helt enkelt inte tänker på hur halsduk och mössa ska sitta för att värma tillräckligt. Så slarv kanske är svaret?

  Jag börjar fö bli nojjig att skriva från jobbet, så jag kommer nog tystna lite ett tag nu. Iaf fram tills papperen är skrivna... Ok? Ska försöka hinna in och kommentera lite på kvällarna iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ok? Ska försöka hinna in och kommentera lite på kvällarna iaf." Nejmen totally not! Nu får du faktiskt prioritera en smula. Och jag gillar det spår du är inne på, inkompetensspåret kan vi kalla det.

   Radera
 11. Andra klädsaker som är svåra att fatta:
  * sneakers/gympaskor som har oknutna skosnören, oftast hängande som en egenodlad krasse på ovansidan av skon
  * för några år sedan killar som hade byxor som hängde nedanför rumpan, utan bälte naturligtvis
  * skjortan utanpå byxorna, alltså inte skjortor som är "raka" i nederkant och tänka som utanpåskjorta, utan vanliga "vågiga"
  * vintermössa hela året runt, inklusive inomhus
  * solglasögon, vanliga ej slipade, inomhus och även när kvällen/natten när solen gått ner

  Så många frågor, så få svar.......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha vilken underbar kommentar. Låt mig tillägga:
   * Frivillig muffinsmage. Alltså, alla - oavsett kroppstyp - får muffins i sidan vid för tighta jeans. Har man någon form av självbevarelsedrift skaffar man därför jeans i lagom storlek alt. de tantjeans med hög midja jag numera paketerar mig i. Men att frivilligt bära för små jeans, gärna i kombination med en för kort överdel, och därmed blotta utsvällande kött. Det är både obekvämt och ångestframkallande, så varför?

   Radera
  2. När det gäller solglasögonen har jag faktiskt en tänkbar förklaring! ;) Ja, alltså.. för de flesta handlar det säkert om ett försök att se hipp/cool/modern ut.

   Men jag känner själv till en person som ständigt och jämt går omkring i solglasögon. För hens del handlar det om att hen har högfungerande autism, och solglasögonen blir ett sätt att avskärma sig från omgivningen och alla intryck.
   En del med autism använder keps på samma sätt, har jag förstått.
   Men som sagt, oftast handlar det nog bara om att bygga det personliga varumärket. :P

   Radera
  3. Ah ok. Och jag ska tillägga att jag under några år av oklar anledning var väldigt ljuskänslig. Jag hade lätt kunnat ha solglasögon inne. Hade det i alla fall nästan alltid utomhus, även i disigt väder. Men sen gick det över.

   Radera
 12. På samma ämne.....varför envisas folk med att sätta på sig obekväma accessoarer på fötterna istället för skor. De klagar redan medan de tar på sig dessa, men väljer dem ändå för att kunna gnälla ordentligt när kvällen är över?

  Sedan går de nästa dag ut för att köpa fler....obekväma, opraktiska accessoarer...varför lär de sig aldrig att köpa riktiga skor istället?

  Konstigt nog tycks det mestadels bara drabba en del av befolkningen...ca hälften......jag gissar på någon form av genetisk sjukdom med div spontan mutationer......


  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du med läkarexamen vet väl att ovan beteende är evolutionspsykologiskt. Genom att smycka sina fötter med handikappande höljen signaleras att du som hane måste ta tag i försörjningen. Draget till sin spets är det ju fotbindning som i 1700-talets (1800-talets?) Kina. Ju mer funktionshindrade fötter desto större försörjningsvilja måste du visa. Ett enkelt sätt för oss att skilja agnarna från vetet.

   Radera