Aktivitetsjackpot

Vi har ju aldrig haft sådär vansinnigt många aktiviteter för våra barn. Min man tränar ett av barnen i tennis och de övriga har hfat lite piano och dans. Icke desto mindre har det gått några tusen varje termin för dessa när vi bodde i Stockholm. Jag är inte inblandad i tennisen, men jag vill minnas att min man sa att banhyra för honom och barnet gått på runt 8 000 kronor per år och småttingarnas dans har kostat 3 400 kronor per person och termin. Därtill har den dansskola vi gått på - herregud lite premiumpris får man ju pynta för chansen att någon gång ibland få skymt av vår framtida statschef som ibland tultat förbi i tutu - varit mästare på att kapitalisera de så kallade "elevuppvisningarna" på en privatteater vid Karlaplan där stor som liten fått betala hundra kronor per skalle. Med två barn och skilda föreställningar (genialt) innebär detta för oss en terminskostnad dans på cirka 7 800 kronor eller närmare 16 000 kronor per år. Såvida man inte vill signa upp sitt barn på dans under de frikostigt planlagda lov-veckorna (jag vill inte vara konspiratorisk och så, men på just den här dansskolan hade man väldigt många lov, vartenda ett med ett vidhängande kurserbjudande för dryga tusingen).

Låt mig nu berätta hur det funkar i Hudiksvall. Man anmäler sig till ortens i princip enda alternativ för unga som vill dansa d.v.s. Kulturskolan. Redan innan sommaren fick vi besked: Barnen får plats. Kom till lokal X vid tid Y så drar vi igång. Vi skjutsar dit vårt barn och finner till vår förtjusning att undervisningen äger rum i ett bedårande sekelskifteshus i centrala staden, av en lärare med östeuropeiskt ursprung och den rätta geisten. Barnen är nöjda och nivån är minst lika hög som på den tidigare dansskolaan. Vi väntar med spänning på vad kalaset ska gå på. Nog måste det väl vara billigare att dansa i Hudik än på Alhanko-initiativet i Stockholm? Ett av barnen får med sig en lapp hem efter första lektionen: "Kulturskolan är avgiftsbefriad." Jag är tvungen att läsa lappen en gång till. Vad menas? Jag googlar. Det sjunker sakta in. All undervisning inom ramen för Kulturskolan i Hudiksvall är avgiftsbefriad. Jag undviker att använda ordet "gratis" eftersom jag fattar att det är skattesubventionerat och då av Sveriges höginkomsttagare i storstäderna som genom sin statliga inkomstskatt (jag menar antalet Hudikbor som tjänar över 42 000 kronor i månader går att räkna på vänstra handens fingrar). Jag har vänner vars barn spelar trumpet för 1 700 kronor per termin i Täby. Min mamma var länge knuten till Lidingö kommun och där kostade instrument något liknande. Här betalar man möjligen en instrumenthyra på ett par hundringar per termin.

Jag skriver inte det här för att pilutta dig för att vi sitter och absorberar fördelningspolitik. Jag vill bara peka på att vår landetflytt fört med sig så många privatekonomiskt positiva delar som vi på förhand inte fattat existerade. Har du barn på Kulturskolan och betalar du?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Det är ju sånt där som borde göra att flyttströmmarna går ut från storstäderna! När ska de som bor i städerna fatta att det går att skapa sig ett utmärkt och mycket billigare liv utanför Stureplan och vad det nu heter i de andra städerna?

  Men eftersom det mesta här i världen går i cykler så tror jag att det kommer att vända men vid det laget kanske vi inte är kvar på jordytan.....

  En snabb googling på kommunens hemsida här i ännu nordligare Sverige ger att Kulturskolan är gratis och det fanns lediga platser vid terminens början!

  Grattis till ytterligare en vinstlott i Hudik, överskottet går naturligtvis rakt in på barnens konto?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "överskottet går naturligtvis rakt in på barnens konto?!" Nånting sånt...

   Radera
 2. Tack för tipset! Visste inte ens att det fanns. En snabb googling visar att det kostar 200kr/barn/termin i Göteborg men max 400kr/familj/år. Visst finns det mycket som kan förbättras, men jag slås i princip varje dag av vilket fantastiskt land jag bor i. Vilket privilegium att ha fått födas här.

  SvaraRadera
 3. Det låter ju fantastiskt! Vi betalar 900 kronor per aktivitet och termin så 1800 kronor för fiol + dans. Jag hade önskat att det fanns kulturskola för oss vuxna också. Hittade dock en del rart på Studieförbundet Vuxenskolan. T.ex. prepping och "Att bli med får"!

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 4. Är det ens möjligt? Jag tror att det var en avgift för kommunala musikskolan i Tyresö på 1970-talet, men jag kan minnas fel (det var inte jag som betalade). Jag tycker ofta att en (rimlig) avgift är motiverad just för att man inte bara gör något för att det är gratis utan för att man verkligen vill. Sedan låter Stockholms-aktiviteternas avgifter ohemula.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som en sorts screening av okynnesaktiviteter.

   Radera
 5. Coolio. Unge herr IGMR vill ICKE göra något annat än att rita och vara med vänner. Ska man tvinga sitt barn till aktiviteter eller ska man låta en sexåring bestämma själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sexåring som ritar OCH har vänner? Är det en retorisk fråga?

   Grattis!

   //Ingolf

   Radera
  2. Helst en kombination av de båda.

   Radera
  3. Jag tycker att en sexåring kan få bestämma själv, för de rör sig oftast mycket i vardagen, med fysiska lekar (utomhus) både i förskoleklassen och på fritiden, men när barnen närmar sig tonåren har vi sagt att antingen går man på en organiserad fysisk aktivitet minst två gånger i veckan eller så får man ut och springa med mamman (mig). Vi märker på våra barn att de mår sämre på alla sätt de veckor de inte har någon fysisk aktivitet, därav detta (potentiella) tvingande.

   Radera
 6. I min lilla håla till kommun i Östergötland är kulturskolan inte avgiftsbefriad, men kostar å andra sidan inte mer än 350 kr per termin. Kvaliteten på dansundervisningen vet jag inget om, men trombon- och trumpetläraren är toppen! Någon annan aktivitet vill heller inte min nioåring ha, så det blir ganska överkomligt. Vi får se om det ändras när fyraåringen kommer igång om några år...

  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde för övrigt att säga i inlägget ovan att tennisen inte kostar 8000kr i grundavgift per år längre. Vet inte hur mycket, men halvera och keep on walking.

   Radera
 7. Ytterligare en bekräftelse på vart de sk "Robin Hood-pengarna" går. Tänk om man fick göra avdrag på deklarationen för orkestern, simskolan (och inträde till simhallen) och tennis-fotboll-hockey-konståkning-basket-alla-andra-sporter.

  Danderydsbo som inte är miljonär.

  SvaraRadera
 8. @Anonym 15:43: Trumpet i kulturskolan Danderyd: 1 700kr+instrumenthyra. Bekostar dessutom ett barns trumpet i Grums. Känns det inte bra?

  När vi bodde på Östermalm kunde barnen glömma iPads och hade kilotunga gamla PC:s som gick i arv, årskull efter årskull. I Hudik = Nya Chrome-books till alla. Jämlik skola?

  SvaraRadera
 9. I Sumpan betalar vi 500 kr per termin för kulturskolans dans om man som vi är kommuninvånare, så här är det väl kommunalskatten som sponsrar. Och lärarna är toppklassiga! Dock skulle en danslärare starta eget och då blev det svårt för henne att konkurrera på samma villkor. Även tennisen som vi går på är inte så dyr och inte heller fotbollen men däremot slalomen - huvva.

  SvaraRadera
 10. Kulturskolan i Bredäng: 300kr/termin för kursen bild och form, 12-åringen älskar det, jag älskar kulturskolan överlag!

  SvaraRadera
 11. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera