Köper päls för femtusen

Som ni kanske uppmärksammade i gårdagens inlägg har vi skaffat kissekatt. Den här gången på riktigt. Vi har ju trevat fram med allt från att låna katt (eller rättare sagt, jag hustlade som kattvakt i Stockholm vilket var både lukrativt, härligt och lärorikt eftersom vi fick testa olika modeller) till att ta katt från katthem. Det senare alternativet var mindre lyckat eftersom katten i fråga verkade se oss om en sorts rymningsinstrument. Först kråmade han sig och strök sig mot oss på katthemmet. Men så snart breaking bad var ett faktum förskansade han sig under en byrå hemma hos oss för att sedan ta första bästa chans att dra. Detta var i slutet av augusti och jag antar att han levde loppan under sensommar/tidig höst för vi såg inte röken av honom. De vi däremot såg röken av var volontärerna vid Katthemmet som ringde, sms:ade och kom förbi så inte dagligen så någon gång per vecka. "Nej, jag har fortfarande inte sett honom." "Ingen katt". "Fortfarande borta", ligger fortfarande inlagda som kortsvar på mobilen.

Men så en morgon, kan ha varit i mitten av oktober när kylan börjat komma på riktigt, hade jag ställt ut en kastrull med gammal pasta på tomten till hönsen och plötsligt stod där en luggsliten katt och slafsade i sig. Le voilà! Jag jagade rätt på katthemmets kattfälla, åkte till Coop och stashade räkor som jag lade i en snitslad bana in på tramp-plattan som utlöste den giljotinliknande fälluckan. Det tog inte ett dygn så satt den en kattjamare i buren och jag har sällan sett min man så snabb med ett ärende som att köra tillbaka rymlingen till katthemmet (han jamade dessutom på ett väldigt ihärdigt och gällt sätt, trots att han satt i ett mecka av räkor).

Any Heuw, dagen efter hade jag och ett barn ett ärende i Gävle och jag råkade cruisa in på Blockets kattsektion några timmar innan där jag kunde konstatera att där fanns en liten ragdoll-flicka till salu. Redan samma dag kunde vi hämta henne och femtusen kostade kalaset. Då räknar jag inte med framtida mat, kattpensionat vid utlandsresor och/eller sjukhusvistelser som kommer att kosta som njurtransplantation i USA eftersom jag av ideologiska skäl vägrar djurförsäkring. Men like totally worth it:


Här ligger hon på min tvättbrädemage under en fleecefilt framför brasan och kurrar. Alltså...I am in love. Så även resten av familjen. Det är som att ha fått en fyra, fast utan allt jobb och besväriga blöjbyten. Hon är lekfull, nyfiken och så kelen att det inte finns någon gräns. Varandes ragdoll är hon ju framodlad att ha precis dessa egenskaper. Ni vet väl hur de fått sitt namn? När man lyfter en ragdoll gör den inte motstånd utan blir slapp som en trasdocka. Perfekt om man är ointresserad av ha ett naturligt djur utan mer letar efter en inredningsaccessoar.

Jag skojar givetvis (?). En stor anledning till att vi skaffade just ragdoll är att vi ju inte vet exakt hur vår framtid kommer att se ut. Bo kvar på landet eller i lägenhet i stan? Att konvertera en utegående bondkatt till lägenhetskatt är ingen hit. Ragdoll verkar funka för både och. Ett annat starkt vägande skäl är att vi har möss i huset, delvis hitdragna av hönsen och deras mat. Eftersom jag ogillar traditionella råttfällor där man tar död på dem (föredrar att en katt sadistiskt leker med dem innan de sakta självdör) gillar jag kattanken.

Vad har det här med ekonomi att göra då undrar kanske vän av ordning (du). Ja, särskilt frugalt var det ju inte att betala motsvarande en Q1-elräkning för en bedårande hårboll med blå ögon. Men samtidigt jo. För:

- Vår livskvalitet har stigit med cirka 17% sedan Charlie kom hit. Vardagen känns om möjligt ännu mer harmonisk än tidigare. Hon blir som en del av vår gemensamma familjehistoria och vi skrattar åt henne och hennes fåniga små upptåg och när hon ligger i sin filtgrotta och kurrar framför lördagsfilmen slår våra oxytocinnivåer i taket. Med en nöjdare vardag - ännu mindre behov av att pimpa den med överdådig konsumtion eller dussincharter.

- Och apropå dussincharter, här har den snåla modern världens bästa argument för att dra ner dessa till ett minimum. "Men Charlie då? Vem ska ta hand om henne?". Självklart kommer vi att skaffa kattvakt för resor någon gång då och då, men låt oss säga att om katten får oss att göra en resa mindre under barnens uppväxt har hon betalat samtliga sina omkostnader ur ett livstidsperspektiv samtidigt som hon förgyllt våra liv, varje enskild dag under samma tid.

- Dessutom planerar vi att låta henne få ungar en gång innan vi kastrerar henne. Inget fancy pancy upplägg med registrerad renrasig make, utan mer en quick and dirty "ut-med-dig-och-bli-på-smällen-katta". Tänk så spännande att se vad det blir!? Oavsett vem hon associerar sig med kommer kattungarna troligtvis att bli långhåriga och om jag förstått saken rätt är långhårigt trendigt och efterfrågat. Jag kommer inte att få några 5 000kr/styck för 50% ragdolls, men säkert någon tusing stycket. Dessutom slipper man då fundamentalisterna, d.v.s. de som ska ha äkthetsintyg och stamtavla.

Summa summarum, vi är mycket nöjda med vårt kattköp. Hur ställer du dig till djur?

Mvh/
FruEfficientBaddass

P.s. I skrivande stund har sedan någon vecka ett orosmoln seglat upp på himlen nämligen klåda på min man. Alltså, jag blir så trött. För det första var det han som lovade barnen en kattunge för snart ett år sedan. Jag fick då ikläda mig rollen som Bitch och ifrågasätta det hela från en mängd ståndpunkter, ex. ovissheten om hur länge vi skulle bo på landet vs. tillgänglig statistik på längden på ett kattliv. När jag sedan försökt med lite mer temporära lösningar (lånekatt, kattpensionatskatt som kanske bara har fem år kvar att leva etc) = ingen allergi. Men när vi - efter misslyckade strategier enligt ovan - faktiskt skaffar en permanent katt från scratch: ALLERGI! Någon som har några konkreta lösningar? Och då menar jag inte "sälja katten" för det kommer inte att hända, men vad kan jag peta i han så att det blir tyst? D.s.

20 kommentarer:

 1. Jag är inte säker på att jag kunde ha gjort det utan dig. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan och han sa att vi var klara. Efter att Dr.oduduwa lunsjat en magisk kärleks-spell, ringde min man mig på mobiltelefon för att be om ursäkt och han återvände hem.
  Tack så mycket till Oduduwa för att jag tog tillbaka min man hem efter 3 års separation. Vi är för alltid förälskade nu mer än någonsin tidigare, kärlek stavdelar fungerar riktigt snabbt.

  (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  Detta är Dr.Oduduwas personliga kontaktadress, jag rekommenderar starkt att du kan kontakta honom för lösning på äktenskapsproblem som; om du vill avbryta skilsmässdomstolsförfaranden, Love-spell för att locka till ny kärlek, Stava för att föra tillbaka din ex pojkvän inom 48 timmar ... 100% möjligt Oduduwa Magic-Love spell ställde tillbaka min man hemma inom 2 dagar efter att stava lunchaktivering .

  SvaraRadera
 2. Antihistamin. De vanliga man köper på apoteket mot hösnuva. Köp billigaste skiten på apotea.nu
  Lycka till.
  /C

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. En vän till mig köpte en sådan behandling av en privat vårdcentral. Inte superbilligt men han är mycket bättre i sin allergi och reagerar inte nämnvärt på katt längre. Förr var det annat...

   Jag känner för er. Köpte själv katt när jag var student. Tuva hette hon och var underbar. Tyvärr blev jag också allergisk med nästäppa och återkommande bihåleinflammationer. Vad jag inte förstod då var att jag redan hade milda astmatiska besvär som kattfan inte gjorde bättre.

   Jag stog ut och körde med nässpray. När jag träffade fru IGMR blev det dock tydligt vad jag var tvungen att göra när hon var kattallergiker. Katten ut, fru IGMR in.

   Mina svärföräldrar har två katter varav jag i princip kan tolerera den ena (som var den första). Den andra katten however... En trubbnos som är hyperallergen. Det jag vill säga är att vissa katter är väldigt allergena medan andra inte. Hoppas ni hittar en lösning EB. Ni kan börja med att katten inte är i vuxensovrummet och testa med allergitabletter typ desloratidin. Maken bör också gå till VC och kolla om han har antikroppar mot katt, dvs en allergiutredning. Det kan bli värre - det blev det för mig.

   Radera
 4. Kan det vara något annat än allergi, eftersom han inte reagerat tidigare? Loppor och deras bett kan klia något för.....t!


  Annars antihistamin och se om det går över eller hyposens som folk skrivit ovan.


  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh jag älskar att ha läkare i kommentatorsfältet. Vi har börjat exkludera katt i sovrummet och min man har slutat gosa med henne (snif). Men absolut, VC låter som ett bra steg framöver.

   Radera
 5. Det är nånting på katter (kvalster?) som gör att man reagerar. Det har absolut inget med längden på päls att göra, vilket många tror. Snarare tvärt om! Korthåriga som hårar stickiga, kliande strån kan vara mycket jobbigare än en långhårig.

  Så till min erfarenhet: Jag är uppvuxen med katt, en sån där som fanns till för att hålla undan mössen (ba'så'ni'vet... de blir 20 år, även om de går utomhus. Fångar möss till minst 19,5). Min kompis som jag lärde känna under universitetstiden är SUPERallergisk mot katt. Hela hans familj börjar nysa, få andtäppa, rinnande ögon you name it, när deras grannes katt gick in en sväng i deras hall. Egentligen borde han alltså ha varit allergisk mot MIG också (alltid katthår på tröjan). Men inte!
  Vi gjorde ett försiktigt test. Kompis hälsa på, förberedd med medicin, förberedd på att ändå bli lite snuvig. Katt i kökssoffan. Ingen reaktion. Sitta brevid katt, ingen reaktion. Klappa katt (nu börjar vi närma oss stadiet "kliar så man vill krypa ur skinnet" i vanliga fall), ingen reaktion.

  Nåja, kan ju skriva en låååång roman om det här. Hur som, det visade sig att kompis aldrig reagerade på min katt (ultimata testet var en gång utan pre-medicin och katt i knät, fortfarande ingen reaktion) men däremot jättemycket på en annan kompis katt.
  Vad var det då för skillnad? Min var långhårig, steriliserad hona som var mycket ute (men inte på äldre dar). Den andra kompisen hade en okastrerad korthårig innehankatt. Efter detta konstaterande så undersökte vi kompisens reaktion på andra katter (här kunde vi ju bli anmälda för plågsamma människoförsök, men han gjorde det själv frivillligt).
  Graderingen på hans allergiska reaktion mot katt blev:
  Minst = långhårig steriliserad honkatt.
  Näst minst = Kastrerad hankatt (långhårig)
  Näst värst = Icke steriliserad honkatt (korthårig)
  Värst = Icke kastrerad (korthårig) hankatt. Som var helt innekatt, gick aldrig ut.

  Så se till att sötnosen steriliseras och får gå ut och lufta pälsen dagligen.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, då kan det ju bara bli bättre. Hon ska både vara ute och steriliseras vad det lider.

   Radera
 6. Ingen försäkring är ett bra val tror jag! Vår katt är äldre nu och få fortsätta ha sin försäkring, men hade jag startat om är försäkring idiotiskt och bättre att spara en summa varje månad istället o stå för det själv. Vilket man ändå mer eller mindre får göra när något händer.
  Summa sumarum: det är troligen billigare att betala cash för kattens vård än att år ut o år in betala försäkringsbolaget. Självrisk o allehanda regler som ändå är till din nackdel när shit happens.

  Eller vad menar du med ideologiskt val?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Oberoendefrihet: Du sammanfattar min idet är exakt det jag menar med ideologiskt val. 1) Man får ändå betala själv och b) bättre ta hand om sin egen finansiering.

   Radera
  2. Min katt börjar bli till åren så inspirerad av bl a FruEB så dubblade jag självrisken i våras. Nästa år ryker försäkringen, men jag kunde inte med att göra det i ett svep för det är ju min lilla pälsboll. Vi har cashat ut rätt mycket på försäkringen då kissen haft lite otur, det är alltid nåt. Mycket bättre att lägga undan pengar, det vet jag nu.

   Här är det katten som har astma, oklart vem av oss han är allergisk mot.

   Radera
  3. @Lupinerna: Man borde inte fnissa åt astmatisk katt men jag kan inte låta bli att le lite. Hade ingen aning att katter kunde vara allergiska.

   Radera
  4. Vi fnissar också. Vanligt att katter i stan har astma, tyvärr.

   Radera
 7. Antihistamin i form av tabletter, långtids- och snabbverkande inhalatorer, nässpray, ögondroppar, 3 st luftrenare varav 1 i mitt separata sovrum på övervåningen som är avstängd för kisse. Dessutom allergiansiktsmask när jag är hemma länge och måste vara på nedervåningen t ex för att umgås med familjen. Ja, vad gör man inte för att maken ska få behålla sin älskade kissemiss? Vi hoppas det funkar i ca 18 år till!

  SvaraRadera
 8. Vi har valt att, eller snarare dottern har valt att, det skulle bli en pålle istället för kisse. Nu pratar vi seriösa utgifter!!! Sexsiffrigt inköpsbelopp och månadskostnader motsvarande en ny ragdoll VARJE MÅNAD. Hovslagare, stall, vaccinationer, mat, och allt sådant på en helt annan nivå en en burk Whiskas då och då. I jämförelse med det är en katt ytterst frugalt och lättskött. Hästar är också synnerligen dåligt lämpade som keldjur i TV-fåtöljen.

  Jag tror att det är väl värt pengarna att köpa en söt katt som Charlie! Djur gör människor lyckliga. Vi borde behandla djur i allmänhet med stor respekt. Det är de värda!

  /M

  SvaraRadera
 9. Synd med allergin!
  Men i övrigt, vi har 2 pälsbollar, de kostar i både försäkringar och kvalitetsmat, värt varje krona, snålar på så mkt annat! Som du mycket väl beskriver så är det som att ha ett lyckopiller och blodtryckssänkande i ett att få gosa med älsklingarna!
  Alltså, de kostar ju typ motsv en flaska hyggligt vin på krogen en gång i månaden. Jag avstår flarran och goseligosar vidare ��

  SvaraRadera
 10. Jag är glad över att dela mitt vittnesmål här, jag är brenda och har varit gift för länge sedan, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän det fjärde året i vårt äktenskap, när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen till vår äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att det hela var en lögn, men han förlorade kärlek, förtroende och förtroende för mig. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för en skilsmässa, senare blev vi separerade. Två år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag inledde en sökning på hur man skulle få tillbaka min man, och då hänvisades jag till Dr. IZOYA, en stor och mycket andlig man som älskade en kärlek stava för mig, och fick min EX att återvända till mig inom 48 timmar. med glädjen och glädjen i mig släpper jag hans kontakt, drizayaomosolution@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
  (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

  SvaraRadera