To Make it Big

Jag har en del entreprenörer omkring mig. Ni vet typen - de säger upp sig från trygga anställningar med feta löner för att lassa in eget kapital i något riskkapitalistiskt i vilket de byter sina livsdränerande 100% mot livsbejakande 140% och vips känner de livsnerv och geist. Ungefär som jag själv känner i min soft-FI, minus creddigheten. För det här är min spaning:
Det är coolt att bli rik genom att säga upp sig och joina en start-up vilket potentiellt kan generera shitloads of money i framtiden. Det är däremot inte coolt att bli rik genom att peta in 50% av sin nettolön i X antal år i indexfonder vilket ganska apsäkert kommer att generera shitloads of money i framtiden.
Varför? Jag har några hypoteser, får se om ni håller med eller inte:

a) Folk känner inte till andra delen av det kursiva ovan eller tror att den är överskattad. "Enda sättet att bli rik är att spela på Lotto eller starta eget som man sen säljer". Om jag hade fått en spänn varje gång jag hört den frasen hade jag varit Hard-FIRE vid det här laget.

b) Folk drabbas av prestigesjukan och sneglar mot lyckade entreprenörer som Daniel Ek eller Markus Persson och tänker att "Sådan vill jag bli". Inte lika många låter sig inspireras av frugalister av typen Sparo. Vilket är dumt, eftersom sannolikheten att lyckas blir rik enligt Sparomodellen är betydligt större än sannolikheten att bli det Notch-style.

"Jamen Sparo sitter ju i sin förortslya och giggar och äter linser, det är inte det livet fancy pancy-jag vill leva" kanske en vän av prestige säger då. Well, sanningen är väl den att Sparo hade kunnat leva på consumer sucker-nivå för resten av sitt liv om han så velat. Problemet är att han varken behöver det för sin själsliga frid eller vill. Ungefär som när Hollywoodkändisar betalar för att åka på retreat, finns det en lycka i själva enkelheten. Du måste bara bli riktigt rik för att fatta det.

Åter till huvudfrågan: Varför är det så viktigt att göra sig en förmögenhet på det balla sättet? Jag hade haft mer förståelse för vurmen om det var lite mer fiskdamm över det, ni vet: vinst varje gång. Men det är det ju inte. Runt 80% misslyckas inom loppet av några år, ofta på grund av att man inte riktigt lyckas förstå kundens behov och för att det är för rörigt inom själva bolaget - bristande ledarskap etc. Från min egen tid i startup kan jag verkligen skriva under på den: den ena handen vet inte vad den andra gör och under tiden står ett antal riskkapitalister och häller bensin på röran i förhoppningen om att elden ska brinna åt rätt håll. Medan den försiktiga frugalisten som satsar på organisk tillväxt av sitt privata kapital likt sköldpaddan i fabeln om haren och sköldpaddan sakta masar sig i mål.Okej, okej, låt mig vara djävulens advokat och påpeka det uppenbara:
1) Det går långsamt att bli rik sköldpadda way. Vid en sparkvot på 64% blir du inte hel-FI förrän efter elva år. Det är lång tid, och mycket gnet under tiden.
2) Inom en startup lär du dig en massa nya skills. Skills som kan komma dig väl till pass i ditt nästa entreprenöriella uppdrag.
3) Det är "kul" att jobba i startup.

Okej, okej, låt mig vara advokat till djävulens advokat och krossa de argumenten med en mortel:
1) De som i min närhet bedriver entreprenöriell verksamhet går det inte sådär asfort direkt. En del har varit uppslukade av sitt kall i uppåt tio-femton år utan att det burit mer frukt än "vi kanske har en köpare på gång så att vi får igen lite av pengarna vi satsat i alla fall". De här människorna har i regel gnetat rätt mycket under entreprenörstiden eftersom de behövt gå ner i lön från sina tidigare jobb. Hade de istället investerat diffen (fancy-pancy lön minus nuvarande lön) hade de varit ekonomiskt fria med råge idag. Ibland jobbar de till och med utan lön mot andelar i bolaget - andelar som kanske blir värda något en dag och då blir de faktiskt jättevärda.* Ofta ingår ett inbyggt gnet i det att man som tidig i en startup erbjuds köpa aktier i bloaget (40 000 kronor styck i ett exempel nära mig) eller gå in i låsta optionsprogram som kättar dem tightare till nämnda bolag än de någonsin varit kättade till en ledningsgrupp av stofiler.**
2) Som FIRE behöver du inte bry dig om ditt skill-set eftersom du tack vare din pengamaskin är fri för evigt.

Jag är inte emot företagande. Jag beundrar människor som startar företag och vad vore min ISK utan folk som vågade starta nytt? Men drivkrafterna kan vara många och i det fall drivkraften är att bli just rik, ifrågasätter jag det kloka i att ta entreprenörsspåret framför sparspåret. Om jag själv skulle starta eget någon dag skulle det vara småskaligt, utan vidlyftiga insatser. Organisk tillväxt och skalbarhet. Som en hobby jag ägnar mig åt i min fria tillvaro och där ett misslyckande inte spelar någon roll för min livssituation i övrigt. Dessutom är jag intresserad av att ägna mig åt saker som gagnar mitt närområde, sådant som tangerar socialt entreprenörskap och detta ger sällan särskilt mycket pengar. Då behöver man en pengamaskin.

Håller du med mig om att det anses vara loservarning på att spara sig fri men att den som kastar sig hufvudstupa in i en start-up anses vara en förebild?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Om bolaget tillhör de 20% som klarar sig vill säga. 
** Jag brukar här undvika samtalsämnet alternativkostnad då det brukar resultera i dålig stämning: "Jamen jag stod inte uuuut med att sitta i ledningsgruppen på företag X, jag gör hellre det här balla allaniga för en tiondel av lönen att sitter och pratar tjänstebilar med de där stofilerna". Visst, köper det helt. Men om målet att  vara fri från stofiler och styra över sin tid är det en mer framkomlig väg att följa FIRE, på bekostnad av några år till med stofilerna.

30 kommentarer:

 1. Halva befolkningen vet inte vad start-up betyder, en tiondel kan inte ens stava till det. Du rör dig, eller har innan Hudik rört dig i andra ändan av normalfördelningskurvan. De flesta svenskar ser en större förmögenhet som en effekt av tur eller omoral. Genom reality-tv kan de relatera till livsstilen, men inte till arbetsinsatsen. De har ju heller ingen aning om vad sparkvot innebär.

  Där jag jobbar ses pengar som en effekt av tur. Där jag bor, som en effekt av normalt till hårt arbete. I bägge fallen är skuldsättningen hög, ofta högre än tillgångsmassan, och både FIRE och start-ups är ganska avlägsna fram till 50-årsstrecket. Däremot börjar en del 55-plus med hus och delägande i firma att dra ner rätt rejält

  MVH

  Ingolf  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite off topic men jag känner igen mig i Ingolfs kommentar. Jag hade ALDRIG stött på begreppet start-up förrän jag kom i kontakt med EB:s blogg. Var tvungen att googla det. Start-up måste vara ett fenomen endast kopplat till storstäderna. Här skulle jag tro att max 1% av befolkningen känner till vad det är. :)

   Radera
  2. Hmm...har jag levt i en bubbla? Här på landet finns iofs driftiga entreprenörer och folk som har "made it big" gm att sälja IT-bolag etc, men de har inte varit riskkapitalberoende. Riskkapitalen trivs nog bäst i storstadsmiljö.

   Radera
  3. En startup har avsevärt bättre chans att lyckas i Stockholm eftersom det är där pengarna bor. Så att hitta en startup utanför staden och att sedan känna till en lyckad motsvarighet kräver nog att man är invigd i typ it- eller designbranschen.

   Personligen vill jag inte ta i dem ens med tång.

   Radera
 2. Jag tror i mångt och mycket att din spaning är korrekt. Jag har flera gånger fått höra av min omgivning att "Det går inte att spara sig rik" vilket uppenbarligen inte stämmer. Själv ligger jag nog mellan Sparo och Chansar Mest när det gäller konsumtion tror jag. Jag lagar väl en linsgryta då och då, men medan jag gör det så lyssnar jag på musik från Spotify och använder gärna en mobil som gjordes efter Jesus gick i kortbyxor :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag tror i mångt och mycket att din spaning är korrekt. Jag har flera gånger fått höra av min omgivning att "Det går inte att spara sig rik" vilket uppenbarligen inte stämmer." Därför att detta inte kommuniceras av någon. För att tanken att trappa ner på sin stackars västerländska levnadsstandard är rentutav fruktansvärd.

   Radera
  2. Att det inte går att spara sig rik bottnar i att spara på bankkonto inte i aktier. Att spara sig rik på ett sparkonto är svårt det var därför jag började med aktier. Mvh Aktiemamma

   Radera
 3. Quick FIX! Alla drömmer om resultat NU! Snabbt. Vare sig det är kroppsideal med tillhörande träning och dieter eller ekonomisk situation med insta-flödes-livsstil.

  De som ändå tar sig till börsen med sina sparpengar ser de flesta det som "ett spel" där de jagar raketer. Samtidigt som argumenten för sin investeringar är "läs på" och "tydlig trend för..." (bifogat någon diagram med lite diagonala streck på. Tiden är som vanligt den grundläggande viktigast faktorn. Vare sig du ska bli bäst på en idrott eller bli miljonär. Att vara konsekvent med ditt sparande eller din diet över lång tid är inget folk kan ta till sig. Bättre att köpa trisslotter i 25 år och hoppas på att det en dag "händer". Men den dagen kommer aldrig för 99,99%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Quick FIX! Alla drömmer om resultat NU!" Jag hade köpt det om det verkligen hade varit en snabb process att starta upp och sedan sälja av ett bolag. Men ofta är det minst FIRE-tidsbegrepp vi talar om.

   Radera
  2. Arrrghhh..

   Både inom kosthållning och privatekonomi kommer det till slut ner till disciplin och karaktär. Och detta verkar 95% ha väldigt stora problem med!
   Orsak och verkan verkar svårt att förstå för gemene man.

   Radera
  3. Väldigt lite forskning inom kosthållning visar på att det är disciplin som krävs. De som anser att de har disciplin verkar snarare aldrig utsätta sig för en situation som kräver disciplin. Detta i samband med att samhället erbjuder en skitkass miljö för goda beslut kring mat och motion gör det svårt för många. Eller privatekonomi då. Jag fattar inte heller att folk tror på en quickfix, men det är mycket skit man måste ta sig genom för att hitta bra förebilder inom både sparande och kosthållning.

   Radera
  4. Ok, glömde att man först måste ha någon typ av grundläggande kunskap för att lyckas.
   Men gemene man ”åker bara med” och tar inget eget ansvar i någon av frågorna, för att sen plocka på sig offerkoftan.

   Lite tillspetsat, men ändå baserat på det man ser i samhället i stort.

   Radera
 4. Hela resonemanget är så långt bort från min bild av verkligheten så jag har inget mer att tillföra (egentligen har jag massor mer att tillföra men det här handlar tyvärr bara om yta. Typ som fillers i läpparna)

  Blir trött.

  Men även det var väl en kommentar, om man tänker efter lite...

  SvaraRadera
 5. Aktivitet är för mig mycket mer beundrandsvärt än passivitet. Därför är jag impad av de som driver ett startup. Jag sparar en massa och skulle nog vara mer nöjd med min egna insats om jag hade ett ganska lönande sidehustle också... Att bara spara säger inget om mina färdigheter liksom, det handlar bara om att avstå från konsumtion vilket känns ganska enkelt... På sammasätt imponeras jag av de som genom medvetna val går ner i tid, skolar om sig eller vad som helst som tyder på att de tar kontroll över sina liv.

  Hmm undrar också vad det är för personer som du umgås med... Jag känner inte många som driver startups, men spännande är det ju! Fast nu när jag tänker efter så är faktiskt de jag känner som är FIRE intresserade, mer inne på att starta ett startup eller konsultar järnet och ingen är så märkbart intresserad av att spara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att bara spara säger inget om mina färdigheter liksom, det handlar bara om att avstå från konsumtion vilket känns ganska enkelt..." Uppenbarligen inte eftersom merparten av svenskar saknar ordentlig buffert. En på åtta lever bokstavligen från lön till lön. Så jag skulle säga att sparsamhet är OS-gren.

   Radera
 6. Jag har inte startuppare i min direkta närhet men väl entreprenörer som bygger upp en ny verksamhet. Det som är slående är kampen och hur lite privatliv de har i uppstartsfasen. En av vännerna har egentligen samma mål som oss - mer tid. Hans tänk är att bygga upp verksamheten och sedan kunna ha andra som förvaltar den åt honom. Verksamheten blir hans 25X

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig modifiera: De jag känner är ANSTÄLLDA i start-ups (alt. VD:ar). Men det är inte de som äger majoriteten i bolagen (tror jag...).

   Radera
 7. Finns det någon analys gjord kring manligt/kvinnligt gjord kring detta ämne? I min fördomsfulla värld är det mer män som vill starta bolag och jobba hårt och kanske lyckas om 15 år. Då blir den festligare vägen "Starta nytt AB".
  Kvinnorna är mindre risktagande, tar ansvar för hushållsbudgeten och vill vara säkra på att lyckas. Då är det enklare att ta vägen "Kontroll över min ekonomi".
  Jag har för mig att jag läst om att män och kvinnor tar olika risknivåer när man investerar och det borde väl återspegla sig även här?
  Så förhållanden med en alfa-hanne --> entreprenöra
  Förhållande med alfa-hona --> fire

  SvaraRadera
 8. @Maria: jag tror att du är spot on där.

  SvaraRadera
 9. Som it-nörd rör jag mig helt klart i start-up världen och tycker du har rätt! Men... det handlar väl inte om att bli FIRE (även om det säkert skulle räcka för de flesta)? Det handlar väl om att bli rik? Att kunna shoppa en mångmiljon villa på Djurgården bara för att riva den...

  SvaraRadera
 10. Men alltså JA, jag håller med! Lite som att det finns finare och fulare sätt att bygga kapital på. En höginkomsttagare som sparar 10 000 kr i månaden får inte glädjas åt det för det kan inte ALLA GÖRA FAKTISKT. Och en låginkomsttagare får inte heller det för det är snålt beteende. Och man får inte ärva pengar heller för det är inte ens EGNA pengar. För att summera ska du alltså vinna på Lotto (helt okej och lättförståeligt, däremot typ omöjligt), spara lagom mycket (lite) av en lagom hög inkomst eller blir superentreprenör och förtjäna ditt uppehälle på riktigt. För visst är det lite oschysst att du blev rik, men jag fick åtminstone Spotify tack vare dig.

  Rest my case

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Fru EB har rätt som vanligt kryddat med @maria analys där jag förstås är undantaget som bekräftar regeln (man snart "on fire").

  De flesta jag känner förstår inte att hålla i slantarna bättre trots att de har gott om dom. De lever under devisen "de gjorde kronorna runda för de är till för att rulla". Att spara och investera sig fri finns inte på kartan utan ses snarare med misstänksamhet.

  Själv har jag tydligen gjort mej förtjänt av att snart få en utköpsförfrågan av min nya chef då jag inte passar in i chefens nya upplägg.

  FIRE 2020?/frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Själv har jag tydligen gjort mej förtjänt av att snart få en utköpsförfrågan av min nya chef då jag inte passar in i chefens nya upplägg." Congrats! Hur delaktig var du själv i att hjälpa chefen att förstå att du var utköpsämne?

   Radera
  2. Att jag var framgångsrik i min kränkningsanmälan av förra chefen så den sa upp sig har säkert skapat oro.

   Strategin från nya chefen var att göra arbetsdagen tråkig för mej (inga arbetsuppgifter).
   Antagligen för att jag skulle säga upp mej själv.
   Tog hjälp som senast av min ombudsman som lirkade ur nya chefen att den kunde tänka sig en uppgörelse.
   Vi får se hur angelägen chefen är. Får nöta på ett tag till annars/frivilligpensionär

   Radera
 13. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner, jag är så glad att hitta Dr.Amiso, som hjälper mig återställa mitt äktenskap, detta är ett stort vittnesbörd om det goda arbetet hos en man som hjälpte mig. Mitt liv är tillbaka efter sex års äktenskap, min man lämnade mig och två barn. Jag kände att mitt liv var nästan över och föll isär. Tack till Dr.Amiso som jag träffade online. En trogen dag, medan jag sökte på Internet, letade jag efter en perfekt stavagare som kunde lösa mina problem. Jag hittade en serie vittnesbörd om den här guiden. Vissa vittnade om att han förde tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmoder, vissa vittnade om att han kan sprida en förtrollning för att stoppa skilsmässan och så vidare. Det fanns ett visst vittnesmål jag såg, det var en kvinna som hette Veornica, vittnade om hur Dr.Amiso förde henne tillbaka till sin tidigare älskare på mindre än tre dagar och i slutet av vittnesbörden släppte e-postadressen till Dr.Amiso. Efter att ha läst allt detta beslutade jag att prova Dr.Amiso. Jag kontaktade honom och förklarade mitt problem. På bara tre dagar vände min man sig till mig. Vi löser våra problem och vi är ännu gladare än tidigare. Dr.Amiso är verkligen en begåvad och begåvad man och jag kommer inte att publicera den för att det är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta guide för att lösa det problemet för dig Prova den stora Dr.Amiso idag, i fall av cancer eller skilsmässa, jobbfrämjande och framgång, hälso- eller äktenskapsproblem, vill vara erkänd i världen, vinna domstolsärenden, ditt företag vägrar att betala dig, alla slags problem alls, sluta gråta, jag fick reda på att ta sin örtmedicin är bäst. vänligen kontakta Dr.Amiso på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 14. Wow Säsongs hälsningar till alla mina vänner där ute, jag är så upphetsad att mitt trasiga äktenskap har återställts och min man har återvänt efter att han gick med mina två barn med en annan kvinna. Efter 8 års äktenskap har min man och jag varit i den ena striden eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Demark för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje natt tänker jag på honom och jag önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som antydde att Dr. Igbinovia har hjälpt många människor för att komma tillbaka därförhållandet tillbaka. Då kände jag att jag skulle prova det. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det, sedan gjorde han en (Love spell) för mig. 28 timmar senare ringde min man verkligen och sa att han saknade mig och barnen väldigt mycket, så fantastiskt! och det var så han återvände samma dag, med mycket kärlek och glädje, och ursäktade för sitt misstag och för den smärta som det orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr. Igbinovia. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på nätet att Dr. Igbinovia, är en riktig och kraftfull stavagare om du behöver ditt förhållande tillbaka eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråt inte längre, kontakta den här kraftfulla stavagern nu . Här är din kontakt: skicka ett mail till doctorigbinovia93@gmail.com, du kan också ringa det eller lägga till det på Whatsapp: +2348144480786 eller du kan också kontakta honom på viber på +2348144480786 ta saker för givet och det kommer att ta från du.......

  SvaraRadera
 15. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com


  Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera