Jag överhör ett samtal

Jag åker ju tåg till skolan varje dag och på tåget sitter pendlare av alla storlekar och sorter men mest medelålders män med glasögon som pratar i sina mobiler om viktiga saker. Eftersom jag efter mina år i gängse yrkesliv utvecklat kontaktallergi med corporate bullshit har jag i regel med mig ljudtäta lurar så att jag kan stänga skiten ute med filmmusik av Hans Zimmer eller kantater av Bach men det händer att jag glömmer dem. Då kan det hända att mina hörselgångar tvingas ta in ordalydelser av nedan slag (100% autentisk minus att jag bytt ut namn e d på personen han tilltalar i andra änden):

"Det som gör mig orolig Jonas är hur vi gör med X-frågan. Det här måste startas upp. För mig låter det här som ett projekt Jonas. Vi måste starta upp det här. Det låter som en projektverksamhet det här. Planerar ni några åtgärder eller? [...prat i andra änden...] Förstår jag dig rätt nu Jonas att du belastar nuvarande projekt med detta? [bla bla bla] Det blir ju tokigt det å. Mycket att ta reda på med de rutinerna. [...] Nej. Okej då säger vi så. Tar du bollen då? Finemang! Hej hej!"

Ett par reflektioner:
- Mannen i ljudsekvensen ovan verkar oförmögen att sammanfatta sin åsikt i en slagkraftig mening utan upprepar samma sak om och om igen,  centrerat kring stamord som "projekt" och "start".
- Han har troligtvis varit på ledarskapsutbildning på Hästberga och lärt sig att man i kontakt med medarbetare ska bruka deras förnamn återkommande i syfte att...jag vet inte, något.
- Han sammanfattar medarbetarens klavertramp i syfte att verkligen få bekräftat hur mycket medarbetaren fuckat upp och kanske kan medarbetaren också själv begripa att hen misslyckats genom chefens bruk av småbarnsvokabulär (e g  "tokigt" och "finemang").

Well well, jag kan åtminstone konstatera att jag framledes kommer att se till att ta med lurarna Varje Dag för det finns i regel bara en tyst vagn per tåg och det är ändå ingen som fattar vad det innebär. Har du lätt för att avskärma oönskad konversation i eventuell kollektivtrafik?

Mvh/
FruEfficientBadass

36 kommentarer:

 1. Oups. Jag använder "Finemang" i mail som svar när någon meddelar att han/hon har gjort klart något. Låter det dumt alltså?
  I Tokyos tunnelbana pratar folk inte i mobilerna! Man vill ju inte störa andra. Det är Otroligt skönt. Det är tydligen inte ok att sitta och smaska heller. Eller som en japansk bekant uttryckte det: "yes, eating for example a banana in public, that may not happen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen katastrof skulle jag säga men ja "finemang" har i mina öron en svag underton av "så bra att du klarade av den där uppgiften som du borde klara av". Tokyo låter ju fantastiskt.

   Radera
  2. Japan är fint på många sätt. Mindre fint på andra. Men att man har "manner mode" på mobilen (tyst läge) vittnar ju om en rätt fin inställning till att inte störa andra i det offentliga rummet.

   Radera
  3. @Kaktus: Jag har säkert också sagt "finemang", eller troligtvis överanvänt andra exklamationer i syfte att få min vilja igenom. Det här var fråga om en helhetsupplevelse: Den myndiga uppsynen, konsultsvenskan och repetitionerna. Fick en allergisk reaktion helt enkelt.

   Radera
 2. Jag reagerar tyvärr alltid när någon säger "diskurs" Annars är det lätt att skärma av. Har inget emot fackspråk, men just diskurs kliar i öronen.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser det framför mig: blablabladiskursblabla och du hoppar till som om hade du fått en elstöt.

   Radera
  2. Nästan så, rycker till en smula och morrar, ibland hörbart. Tål inte ordet.

   //Ingolf

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

 4. På flyget är ju lurarna oumbärliga! Visserligen sitter inte folk i telefon men ibland kommer de ju flera stycken från samma by som ska lösa världsproblemen kl 6.30 på morgonen! dessutom slipper man bullret och jag är mycket mindre trött när jag haft dem på mig på flyget.

  Nej jag blir allt sämre på att avskärma mig från omgivningen, kan det bero på att andelen ”avskärma” är slut och inte hinner fyllas på efter många år i kontorslandskap?! Jag har såna där avskärmande lurar på jobbet också som är kopplade till datorn och de är en absolut förutsättning för att det ska bli något gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "jag blir allt sämre på att avskärma mig från omgivningen" Frågan är om det är ålders- eller erfarenhetsberoende? Vissa hörselallergier har jag fört över till barnen. Särskilt ett reagerar lika kraftigt som jag på prasslet av godispåse på bio eller tåg. Jag var tvungen att byta vagn för ett par veckor sedan då en kvinna 20+ satt och liksom gottade sig med en nötpåse. Jag försökte med lurarna men det gick inte, jag kunde ana prasslet genom de bombastiska Zimmerackorden.

   Radera
  2. Kan säkert vara så att man blivit nermald över tid och därmed känsligare för stredss/oljud osv. Det "mentala underhudsfettet" som Andreas Hansén brukar prata om är nog hos många förbränt sedan länge. Lösningen är väl stressa mindre, sova mer, ta re lugnt. Inte så lätt alltid.

   Radera
  3. Om jag stressar mindre går jag in i koma.

   Radera
  4. Jag tycker inte att jag är stressad direkt pga för mycket att göra men däremot stressar det att rotlöst vandra runt i kontorslandskapet och undra var man ska sätta sig! Var störs jag minst och var stör jag minst?

   Men helt rätt ”det mentala underhudsfettet” är slut, det var en bra liknelse! Tack!

   Radera
 5. Öronproppar har blivit som en last. Har jag inte med ett lager proppar på en resa får jag smärre panik. Köper alltid storpack av en beige sort som kallas diskret. Haha, så ingen ser att jag inte vill höra dem. Det var för övrigt mitt första steg mot att bli fri flygrädsla. Nu somnar jag ofta innan take off tack vare propparna. Sen på hotellrum, det är alltid något som låter, ventilation, trafik, folk i korridoren. Eftersom jag generellt sover dåligt borta är öronpropparna guld för att avskärma alla ljud, sover mycket bättre nu för tiden.

  Eftersom jag sällan tycker om att lyssna på saker så väljer jag öronproppar. Tystnad är obetalbart.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "så ingen ser att jag inte vill höra dem" Genialt! Var hittar man dem?

   Radera
  2. Apoteket, små rackare i beige som trycker försynt bredvid de gula skrikhalsarna.
   Morsan

   Radera
 6. Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
  återställa ryggförlust kärleksförhållande
  förena bruten
  magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
  sluta skilsmässa
  Älskar stava för att undvika att fuska par
  Älskar stava för att stoppa uppdelningen

  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint att höra, Anna. Kärleken är värd att kämpa för. Jag blir lite orolig när jag hör om kärleksförtryck, kvinnofridslagen omfattar - trots namnet - också män.
   Trodde aldrig att jag skulle finna någon annan som också är så engagerad i stava för att stoppa uppdelningen. Vi kan inte bara låta det här fortgå.
   Sverige, vakna! Stava för att stoppa uppdelningen!

   Radera
  2. @XoX: Får se om din dräpa minskar Annas framfart. Hon har legat i de senaste dagarna.

   Radera
  3. Jag har lite svårt att förstå att erbjudandet att få tillbaka sin otrogna skitstövel till exman skulle vara lockande för någon men det finns mycket reklam som jag inte förstår.

   Radera
 7. "Tyst vagn" innebär att alla andra skall vara knäpptysta så JAG kan prata ostört i min mobil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kalle: Lite som med klimatvurmen: Kinesen ska sluta flyga så att JAG kan fortsätta göra det.

   Radera
 8. Minns väl när jag åkte tunnelbana första gången för 5 år sedan. Mycket lycklig av att se så många människor stuvade på samma yta. Till min besvikelse verkade ingen uppskatta ännu en nyinflyttad som bara skulle ta mer plats i vagnen. Idag gör jag som de flesta andra, på med noice cancel och Avanza på väg till jobbet. Det enda som skulle få mig att kunna reagera är nog om valutorna på börsen ändrar riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Valuta: "Till min besvikelse verkade ingen uppskatta ännu en nyinflyttad som bara skulle ta mer plats i vagnen." Neeej vad taskigt. Det hade väl varit utomordentligt trevligt om någon tittade upp och liksom "Hörrni, vi har en nyinflyttad här! Maka på er och ge hen plats!" Att ha på ljudlös i kollektivtrafik har jag helt missat. SKulle nog inte göra så. Däremot har jag ofta på ljudlös hela tiden vilket driver vissa (min man) till vansinne som inte tycker att jag svarar i telefon. That's the point!

   Radera
  2. ”Noice cancel” avser väl påslagna dvs avskärmande lurar inte ljudlös ringning!

   Hälsningar från hon som måste rätta till när folk inte förstår varandra 😜

   Radera
 9. Skulle blivit riktigt irriterad om nån höll låda eller snackade telefon så att det hörs i en tyst kupé. Då hade du garanterat fått ett antal arga blickar från mig, därefter ett vänligt men allvarlig samtal om att jag betalat för tystnad. Ordning och reda, det är samhällets viktigaste stöttepelare som är nära besläktade med plikt och rätt. Sverige hade antagligen mått bra av lite mer av den varan.

  Om du gillar Zimmer är "King Arthur - All of them" en favorit. Underskattad film är det också.

  Irriterar mig också när någon säger "Mitt förnamn" på jobbet om det är någon chefstyp eller projektledare som vill låta viktig.

  Jag vet inte om jag börjar bli trött på jobbet eller bara har vuxit upp, men en ny chef började hos min kund i veckan, och hon satt med på ett möte vi hade, antecknade, ställde massa totalt onödiga frågor och kom med kommentarer, inte för att det tillförde något utan bara för att "jag är ny och jag måste anteckna och prata för att verka intresserad och viktig, speciellt för att jag har fått en chefstjänst". Jag tänkte "fan att hon bara orkar". Sådär var jag också när jag fått mitt första sommarjobb i 20års-åldern. Idag 20 år senare pratar jag bara när jag har något vettigt att säga, och antecknar bara sånt jag vet att jag kommer ha användning för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ordning och reda, det är samhällets viktigaste stöttepelare som är nära besläktade med plikt och rätt." Ljuv musik i mina öron och en rysning genom hela min ryggrad. Snålgrisen, du låter som min mentala själsfrände.

   Radera
 10. @Snålgrisen: "Jag tänkte "fan att hon bara orkar". Sådär var jag också när jag fått mitt första sommarjobb i 20års-åldern. Idag 20 år senare pratar jag bara när jag har något vettigt att säga, och antecknar bara sånt jag vet att jag kommer ha användning för." Hmm...eller så är hon som jag - compulsive asker. Även i min mest lessa jobbperiod kunde jag bara inte MEEEED att sitta inaktiv i ett möte. Det var som myror i brallan, tics, kalla det vad du vill, men jag var liksom tvungen att fråga, anteckna, fundera och lägga mig i. Jag är likadan på min nuvarande utbildning, är ganska säker på att de hatar mig i klassen. En ännu inte utforskad disorder.

  Ska kolla in King Arthur, låter ljudkamouflerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FruEB, det kanske skulle vara en bra övning för dig: att sitta tyst, att inte anteckna och inte lägga dig i.
   Prova, och återrapportera gärna hur det kändes här som ett separat blogginlägg

   Radera
  2. Jag har testat detta utan framgång. Någon KBT-terapeut bland läsarna?

   Radera
  3. Haha ja alla är olika, men i detta fallet kändes det bara så onödigt, påklistrat och totalfalskt. Men visst är det så, att vara på (kontors)jobbet är lite som ett skådespeleri... :)

   Radera
 11. Om inte Zimmerman kan hålla pladdret stången så får du växla upp till
  "Two Steps from Hell"
  Ännu mer bombastiskt.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med Thz. Two steps from hell är en riktig favorit.

   Radera
 12. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässoärenden, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Åh Zimmer! Var på konsert i Globen i söndags med symfoniorkester som spelade hans musik - så mäktigt! Ståpäls typ hela tiden! Insåg att jag älskar stycket som spelas i slutet av Da Vinci-koden.

  SvaraRadera