Så blir du förmögen, feat. Unionen

Ni har väl inte missat att jag i rullgardinslisten nu infogat ett manifest? 

Ibland låter det på mig som att arbetslivet inklusive dess hejdukar i form av fackförbund och andra ansamlingar, förespråkar arbetslinjen som en helighet som inte får ifrågasättas och att sparande enbart ska vara en perifer liten hobby vars syfte är att kunna okynnesrenovera kök eller dra på dussincharter när andan faller på. I oktober månads Kollega (Unionens tidning) fick jag emellertid en fin lektion i hur slipstenen ska dras för att kunna bygga sig ett rejält stash. Spänn fast säkerhetsbältena ladies and gents, för nu KÖÖÖÖÖÖR VIIIII:


Tidningen Kollega har träffat civilekonomen Peter Karaszi som bland annat delar med sig av detta tipz: "Håll ner utgifterna, öka intäkterna och placera pengarna förnuftigt." Jag antecknar så att pennan blöder och eftersom jag i egenskap av journaliststudent även måste företräda allmänheten ställer jag mig frågan: "Har verkligen alla möjlighet att avstå från inköp och bli förmögna ens på sikt?". Som tur är har reportern i fråga - Niklas Hallstedt - ställt exakt den frågan och svaret lyder:

Ja. 

Det är helt otroligt. Karaszi menar, utan att varesig blinka eller skämmas, att så är the freakin' case. Han sätter till och med en siffra på spektaklet, se bara:


OMG mindblowing. Om ni ursäktar mig, jag måste gå och knäcka nöten om hur jag ska lyckas spara 882 kronor i månaden. Har du läst några inspirerande artiklar om sparande på sistone som du kan rekommendera?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. En stillsam fundering. Hur kommer det sig att det är beundransvärt att utmana sig själv inom i princip alla områden i livet utom ekonomi? Alltså - det anses status att köra en svensk klassiker, en Iron Man, att bestiga berg och forsränna utför norska vattenfall. Man ska utforska sitt inre och bejaka alla sina drivkrafter, hoppa in i venture disasters med usla prognoser men man är ändå en vinnare för man vågade, man satsade, man bet tills de krasade likt en besatt. Men när det kommer till sparande: Sätt undan 29 kronor om dagen och du förtjänar guldmedalj. D.s.

36 kommentarer:

 1. Kul siffra, 882. Ungefär vad vi la undan per dag när vi hårdsparade till handpenning, och nästan precis vad ränta och amortering kostar dagligen nu när vi jobbar ner våra absurda bolån. Känner att jag går miste om en massa shopping här.

  MVH Ingolf


  SvaraRadera
  Svar
  1. "Känner att jag går miste om en massa shopping här." Du får ta igen det under cyber monday och black friday. Hjulen måste snurra Ingolf!

   Radera
  2. Manifest ex tillbaka på 24 timmar


   Advice to save your marriage and get your Ex Boyfriend/girlfriend back ,contact templeofanswer@hotmail.co.uk or WhatsApp +234 8155425481 for Urgent effective love Spell to get ex lover back or save you marriage fast and his result is 100% guarantee.

   Radera
 2. "En stillsam fundering. Hur kommer det sig att det är beundransvärt att utmana sig själv inom i princip alla områden i livet utom ekonomi?" Bra fråga. Igår hade jag en yngre kollega som åt en banan till lunch. Hon sa -helt seriöst- att hon längtade efter lön eftersom hon shoppat upp allt på kläder. Lite skralt i kylen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hälsofördel i det fall hon behövde reducera sitt midjemått?

   Radera
  2. Nja hon är rätt smal.

   Radera
 3. Men vad är det som driver att vi ska konsumera. Det är ju konsumtion som är status, normbilden i samhället idag för en lyckad människa är någon som har mycket saker och reser till häftiga platser. Så frågan blir väl hur skapas våra normer, vad är det som gör att vi ser konsumtion som den enda rätta vägen? Jag undrar om det inte har mycket med marknadsföring och reklam att göra. De som köper tid i vårt medvetande är företag som gör det för att tjäna pengar på oss. Det finns inte så många institut som har en budget för att göra reklam för "köp-ingenting-spara-istället". Det lönar sig liksom inte.
  Ska vi inte försöka ta över någon statlig myndighet och köra igång en massiv informationskampanj i stil med "alla ska med" fast "alla ska spara"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Maria:"Ska vi inte försöka ta över någon statlig myndighet och köra igång en massiv informationskampanj i stil med "alla ska med" fast "alla ska spara"?" Jag är på! Jag föreslår att vi tar över Riksantikvarieämbetet, har aldrig fattat vad de sysslar med där.

   Radera
  2. Och Kammarkollegiet!
   Förslag på slogan "Rör inte mitt Konto". "Att spara är livet" och "Spola köpet!". Jag tänker att vi i sann second-hand anda bara återanvänder gamla slogans.

   Radera
  3. Eftersom Riksantikvarien förvaltar forna tiders överkonsumtion vore det ett perfekt tillfälle att även återvinna Visby ringmur och lägga ut Gripsholms Slott på Tradera. Det gäller ju att sätta rörelsen på kartan.

   //Ingolf

   Radera
  4. Reklampelare: Stefan Ingves som liemannen och repliken spara sex till åtta hundralappar per månad annars hamnar du i kinaplasthelvetet/frivilligpensionär

   Radera
  5. Stefan Ingves som sparförespråkare, det är ju genialt! Trovärdigt, snygg och en spargud.

   https://www.di.se/di/artiklar/2014/8/27/ingves-sparar-mest-i-riksbankstoppen/

   Radera
 4. I mitt facebookflöde kommer det upp reklam för tex pensionsspar och lite annat när det gäller spar. kommentarerna inunder är ofta intressanta att läsa. Oerhört hånfullt, bittert och tråkiga kommentarer. "skulle jag klara av att spara ", vi behöver jobba tills vi är 85 för att klara av pension" osv osv. det kliar så i fingrarna på mig att sätta tänderna i deras utgifter. Vore så intressant att se om det inte finns några möjligheter att spara.

  SvaraRadera
 5. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Jag var med om en liknande upplevelse i veckan. Tänkte skriva ihop nåt till lönemåndagen, för jag blev lite chockad över hur mina kollegor ser på det här med sparande.

  SvaraRadera
 7. @Fri2032:En liknande upplevelse = en kredit från sir. Diego Zumerle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha, jag var så nära att citera ovanstående kommentar. För jag får inte ihop nollorna. Är det 120 miljoner som är gränsen? Eller 12000 miljoner? Gaaah, detta mysterium!

   Radera
 8. Kanske räddade jag en själ i dag när jag försökte sälja i "Playing with fire" vid lunchbordet som en kioskvältare till fredagsmyset. Efter en stund var det en som hade hört talas om FIRE och och att han till och med kunde tänka sig att köpa länken på vimeo så han kunde se filmen flera gånger tillsammans med andra, "magiskt känsla"/frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån som sett filmen?

   Radera
  2. Jag såg den imorse. Ett tips är att gå direkt på Vimeolänken. Jag lyckades i vanlig ordning inte ens logga in på mitt iTuneskonto. Apple-TV funkade inte heller. Men Vimeo var enkelt och dessutom billigast, 41 kr betalade jag. Länk här:

   https://vimeo.com/ondemand/playingwithfire

   Jag instämmer med IGMR:s recension. Snyggt gjord, men inget nytt för redan frälsta. Däremot ett bra verktyg för den som behöver få med sin bättre hälft eller förklara för folk i sin omgivning vad det handar om.

   Radera
  3. Ja filmen är mer för maken. Har redan tvångsmatat honom med "Minimalism: A Documentary About the Important Things" så tänkte att FIRE-filmen är steg 2.

   Radera
 9. Manifestet är jättefint!

  SvaraRadera
 10. Man kan föreställa sig hur framtida generationer som lärt sig hantera reklamtrycket kommer att se på oss.
  Hariri skriver väldigt intressant i boken Sapiens om att romantiken plus konsumtionsidealet skapat dagens livsstilsfenomen som t ex charterindustrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den står på min att läsa-lista. Tack för påminnelsen.

   Radera
 11. "'Håll ner utgifterna, öka intäkterna och placera pengarna förnuftigt.'jag antecknar så att pennan blöder..."

  Du är så otroligt charmig Fru EBA! Och jag kan inte mer än instämma i alla dina reflektioner. Och Karaszi visdom är ju häpnadsväckande. Nästan DI material.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du är så otroligt charmig Fru EBA! " Story of my life...

   Radera
 12. Jo sent ska syndaren vakna, jag har med årens lopp flyttat alla sparpengar från den stora banken till en sk nätmäklare utom lönekonto och betalfunktion. Nu har de vaknat och erbjöd mig rådgivning om pension och sparande! -tack för erbjudandet men det har jag koll på! Det är två år sedan jag lyckades flytta tjänstepensionen till och med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nu har de vaknat och erbjöd mig rådgivning om pension och sparande!" Översättning: "Nu när du verkar ha fattat hur man sparar vill vi gärna ha en del av kakan. Det är inte mer än rätt! Vi är faktiskt din kuckelimuck Bank!"

   Radera
  2. De har haft sin del av kakan tills jag fick upp ögonen för deras avgifter!!!
   Nu behåller jag större bit av kakan :)

   Radera
 13. Egentligen tycker jag att det känns rätt dumt med alla såna extrema utmaningar, varför inte försöka ha balans och njuta av livet i nuet och i framtiden istället för att utsätta sig för så mycket jobbigt hela tiden. Jag undrar vad det står för att vi i samhället ska vara så extrema. Är det för att vi inte längre behöver kämpa för att överleva så därför skapar vi egna utmaningar. Hörde att generation y är den mest narcissistiska generationen där alla tror att de är speciella. Kanske kan det vara något sånt, vi vill vara speciella. Inte som de där andra "alla i den där massan". Så då gör vi iron man, men sen gör för många det så då måste vi göra triple iron man.

  SvaraRadera
 14. Jag vill tacka chef Dr Rika för den växtbaserade HIV-medicinen han gav mig och min dotter, jag led av HIV när jag födde min dotter och det var så min dotter fick sjukdomen indirekt från mig, men till Gud vara härlighet att jag läker med örtmedicinen som Chief Dr Wealthy gav mig när jag mailade honom. Jag vill använda detta medium för att berätta för alla att lösningen på vår sjukdom har kommit, så jag vill att du ska kontakta denna stora healer på hans e-postadress: wealthylovespell@gmail.com med honom alla dina smärta kommer att försvinna, jag är verkligen glad idag att jag och min dotter botas av hiv, vi är nu negativa efter att ha använt hans örtmedicin, min specialistläkare bekräftar det. än en gång säger jag ett stort tack till dig chef Dr Rika för att läka händerna på mitt liv och min dotter, jag säger att Gud fortsätter att välsigna dig rikligt och ge dig mer kraft att fortsätta hjälpa dem som behöver din hjälp. e-post honom nu väntar han på att ta emot dig. {wealthylovespell@gmail.com} eller What's App +2348105150446

  SvaraRadera
 15. Hej och välkommen till Spotcap Global Loan Services, jag heter Claudia Klein, jag är långivare och även lånekonsult.

  Behöver du stort finansiell förstärkning? behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag att råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | och ha ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster, vi erbjuder både långa och kortfristiga lån och du kan också låna upp till 15 miljoner euro. Mitt företag hjälper dig att uppnå olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Vi vet att det alltid har varit ett enormt problem att få ett legitimt lån För individer som har ekonomiska problem och behöver lösning på det, tycker många att det är så svårt att få kapitallån från sina lokala banker eller andra finansinstitut på grund av högt intresse ränta, otillräcklig säkerhet, skuld till inkomstkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl

  Inga fler väntetider eller stressande bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig dygnet runt - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver

  Vi tillhandahåller lånetjänster i världsklass 24 timmar. För frågor / frågor? - Skicka ett mail till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller meddela oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få ett svar på ett ögonblick.

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har lite kontanter, bara skriva till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!

  SvaraRadera
 16. Godvänner, jag heter Anna Sjoberg, från Stockholm, jag är läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Sverige. Jag är gift i över 6 år med två barn, mitt förhållande till Sjoberg, min man var till en början söt, romantisk och senare blev mardröm fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskar på mig och letade efter ett sätt att få en snabb skilsmässa, vi uppbruten före 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek. Jag älskade min man så mycket. Jag vill inte förlora honom till en annan dam. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa mot mig längre .. Jag ville bara att han skulle vara hemma för att älska mig för alltid. Jag förklarade min situation för en vän på jobbet, min vän Jennifer hon berättade för mig att snarare kontakta hjälp av en kärleksstiftare som heter Dr.Oduduwa från afrikana nation med magisk kärlek spell del bön för att återvända tillbaka ex love, att han har kraftfull begåvad charm för att få tillbaka kärlek och förtroende i alla trasiga äktenskap eller trasiga kärleksförhållanden, jag trodde och provade och det fungerar för mig, jag skickar e-postmeddelande till Dr.Oduduwa via hans personliga mailkontakt nedan;
   {Dr.oduduwaspellcaster@gmail. com}.

  Dr.Oduduwa svarade på mitt meddelande, han sa att kan hjälpa till att få tillbaka min ex kärleksman med omedelbar charm kärleksdel på två dagar, jag var mycket glad att hitta den här mannen som hjälpte mig, jag följde alla hans instruktioner noggrant steg för- stegböner och besvär som jag själv gjorde i mitt hus med ljus på natten. Oduduwa berätta allt jag kan göra hemma under nattbönerna älskar stavningsprocessen. Jag gjorde allt enligt anvisningarna. det började fungera för mig eftersom jag inom några timmar senare fick ett telefonsamtal från min man, jag var så förvånad och chockad eftersom han har slutat ringa eller skicka meddelanden till mig sedan de senaste 3 månaderna, nu gör jag omedelbart en kärlek stavningsböner min make Andrea kom hem för att be om ursäkt för mig, jag är så glad över hur kärleksdel fungerar positivt på min man inom 2 dagar han är hemma. Just nu lever min man och jag båda lyckligt tillsammans i kärlek mer än någonsin tidigare. Jag är glad åt den stora mannen Dr.Oduduwa för hans begåvade talanger. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa.
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa till alla som vill återställa förlorade kärleksförhållanden eller kärleksförhållanden för att hitta verklig kärlekspartner.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 17. Jag läste en kommentar online från en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en verklig kärlekspartner (mannen) 2 månader efter att hennes ex-pojkvän bröt upp med henne, med hjälp av en Love spellcaster.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Oduduwa eftersom jag har dessa Kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är det verkliga livet bevisar. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  Så tur för mig att jag stötte på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för mina räkning för att återfå min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
  kontakta Dr.Oduduwa för brådskande hjälp för att fixa ditt trasiga äktenskap via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHOOK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VIN-SPEL STAV
  Att läsa artiklar på internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera