Ett kök att trivas i 0 kronor

Vad gör att man trivs i ett kök? Jag vet inte vad som föregår i din depraverade hjärna, men om du frågar mig skulle jag säga: Ett rejält bord för många att sitta vid, en riktigt vass kniv och tända ljus. The rest is noise. Ni kanske tror att jag nu rensat igenom alla ytor i mitt liv och att intet återstår men faktum är att köket på vårt lantställe, numera vårt hem, lämnade en del att önska. Varför? Det finns inte jättemycket förvaring. Däremot finns det köksgeråd från fyra generationer bakåt, vilket gjorde att man ibland behövde lyfta på saker för att komma åt andra saker. Ibland var de saker man lyfte på ovala eller runda, men de låg staplade på saker som var rektangulära vice versa. Jag vill inte överdriva eller så för då börjar ni tro att jag är sjuk på riktigt, men jag får kli i själen av sådant.

Dessutom har beståndet av företrädesvis modeeerna köksprylar ökat i och med vår flytt hit. Jag åsyftar då eldrivna mackapärer som riskokaren, hushållsassistenten och långkokaren. Dessa attiraljer stod och skämdes på golvet i det iskalla skafferiet och det tog emot varje gång man skulle ut dit och rota. Dessutom var det hela tiden ett letande efter dagliganvända prylar som rivjärn, durkslag och citruspress, eftersom någon [host min man] ställde sakerna på Olika Ställen Varje Gång. Dessa saker sammantaget gjorde att jag en dag i oktober tog tag i skiten och se nedan turordningen:

1. Skåp före

2. Allt ut

3. Skåp efter

4. Junk

5. Dymoförklaring till Vissa

Min filosofi var som vanligt att tömma ut, torka ur och bara plocka tillbaka sådant vi använder. Det var i sanning intressant. Det övergår mitt förstånd att vi exempelvis hade en perkulator-kaffebryggare på prime spot givet att vi inte vet hur man gör perkulatorkaffe. Det är dessutom ironiskt att jag, som gjort business av att raljera över mina föräldrars tripletter av köksföremål, hittade tre trattar. Och all-de-les för många uppläggningsfat. Folie, bakplåtspapper etc. var i en röra och i underskåpet låg hushållsrullar i ett hav av plastpåsar. Värdo. Inte heller behöver vi fem brickor, särskilt inte sedan jag anskaffat Brickan i mitt liv med min mans avtacknings-presentkort från Svenskt Tenn.

Vi har också ett skåp ovanför diskbänken med vardagsporslin och även det fick sig en omgång. Men så de då bara:

1. Överskåp före

2. Överskåp efter

Det är svårt att se på bilderna kanske, men jag gick efter samma metodik. Ut med allt, torka rent och fundera kring verkliga vardagsbehov. Är det rimligt att ha assietterna med guldkant framme när barnen regelbundet vill mikra ostmackor? Är det praktiskt att blanda vanliga kökshanddukar med de vita linneservetterna i ett sammelsurium av textil? Är det så förbannat svårt att hitta ett dedikerat ställe att ha hushållspappret på? Svaren är nej, nej och åter nej och dessa opraktiska beslut (eller konsekvenserna av brist på beslut) renderar oss vardagsstress och huvudbry. Det tog mig en halvdag att styra upp skåpen och jag tror att jag permanent tappade känseln i höger långfingertopp efter allt tryckande på dymon, men det var så värt det. I vanlig ordning undrar kanske du varför jag skriver om de här sakerna på en ekonomiblogg? För att låna ett stilknep från Björn Wiman ("Man kallar mig Klimatchef istället för Kulturchef") så är det här lika mycket en Ekologiblogg som en Ekonomiblogg. Och det säger sig självt att det tär mindre på jordens resurser att nöja sig med det man har istället för att skaffa nytt.

För som jag redan påpekat i ett tidigare inlägg  är det oerhört lätt att dras med i renoveringskulten. Den marknadsförs till oss dagligen i form av TV-reklam, annonser och pappersblad med avsändare som Bauhaus och Byggmax.* Som om inte det var nog har vi peer pressure i form av vänner och bekanta och bekantas bekanta som passerar i våra sociala flöden. Vi är så upptagna med att flåsa ikapp alla dessa individer att vi sen inte har tid att faktiskt odla våra sociala relationer före/medan/efter det att vi renoverar.

Jag själv är långt ifrån immun. Efter att ha skrivit långkjolsinlägget jag refererar till i stycket ovan, ja faktiskt i samma veva som jag gjorde detta inläggs köksrensning, var jag på god väg att skrota mitt gamla beslut att låta matsalsväggarna vara fula och spruckna och istället bränna på spånplattor och jugendtapet från Duro. Det var enbart ett småkaotiskt vardagsliv under andra halvan av september som gjorde att jag tvingades till betänketid och därmed sans. Det är assvårt. Men genom att optimera det du redan har så åtminstone minskar du risken för att du ska rusa åstad och dränera din framtida frihet. För som Anna Bratt skrev i UNT för några år sedan:
"Året är 1986. Du ska flytta till en lägenhet i stan. Ja, så du bär in dina lådor och ställer dit dina möbler, helt enkelt. Klart! Nu – 30 år senare – kanske du först av allt skulle ha kontaktat en inredare för smakråd innan du rev ut köket – som det i och för sig inte var något fel på, bara inte din stil. Sedan hittar du inspiration till den nya inredningen på nätet och när hela hemmet är klart visar du upp det på din egen inredningsblogg!"
I mitt fall innebär köksrensningen att jag till vardags ser fram emot att laga mat eftersom jag har nödvändiga verktyg på armlängds avstånd. Detta minskar också risken för ad hoc-lösningar av typen "take-away" vilket är ytterligare en frugal vinst. Jag tycker också att det är snudd på meditativt att plocka ur diskmaskinen eftersom sakerna sömlöst rinner upp i hyllorna på sina på förhand utmärkta platser, istället för att jag inför varje objekt ska stanna och tvingas tänka: "Var var det den här stod egentligen". Inte heller blir jag avbruten i min tysta avgudan av unge herr Vikingur Olafsson och hans Bachtolkningar av en man som står och hojtar "Var är hushållspappret?" när jag sitter framför brasan i mina nästan ljudtäta lurar. Kort sagt: Min livskvalitet har ökat markant och detta utan att jag satt sprätt på en krona. Och är det inte det man vill med renovering, att få ökad livskvalitet?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Svensken spenderade närmare en kvarts miljon på "sin senaste renovering".

13 kommentarer:

 1. Hear hear! Min mormor sa alltid, med bestämd röst och ett hyttande finger, på plass!, allt ska ha en plass! ( Plass är plats på skogsmål)
  Och je så rätt hon hade. Jag kan räkna upp varje pinals beliggenhet i köket som rain man. Jag letar aldrig efter något, om inte make eller gäster fuckat ordningen. Men jag behövde ca 40 år för att fatta att mormor hade rätt om ”plass” och att ”den som spar på smått får stort”.

  I resten av huset kämpar jag för att hitta ”plass” till alla tillhörigheter. Svårast är hallen med kläder som sprids likt dynga på en höståker så fort någon annan än padronan i casat kommer in genom dörren. Jag har funderat på om jack- och sko-bål på tomten skulle funka i fostrande syfte? Men vill helst inte ta utgifterna som skulle komma med en sån lösning.
  Morsan

  SvaraRadera
 2. Haha, mitt kök har 80x30 cm arbetsyta, två spisplattor och en diskho. Ändå älskar jag att laga mat i köket, det är så mycket trivsammare än mitt förra kök.

  Dock finns det ingen plats för köksbord, så det har jag i sovrummet istället (det låter konstigare än det är, kom och hälsa på vetja!) och där kan man sitta två personer om man tillfälligt möblerar om lite.

  Men jag har ingen som helst lust att renovera någonting (även om jag skulle få för hyresvärden), jag är nöjd eftersom allt fungerar tillfredsställande och jag kan göra god mat.

  Faktum är att nöjd är ett tillstånd jag mer och mer befinner mig i. Man kanske inte alltid måste sträva "uppåt" i vardagen?

  Köket lyckas, trots sin litenhet, med att husera hela mormors mors porslin (vi snackar 16 tallrikar, åtminstone fem olika storlekar, soppskål och hela kittet...), flera stora grytor och min älskade glasform jag gör paj och lasagne i. Det handlar bara om att placera grejerna smart.

  Oups, nu blev det en hel novell bara för att jag inte ville ta tag i en arbetsuppgift. ;-) Bäst jag sätter igång och jobbar igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dock finns det ingen plats för köksbord, så det har jag i sovrummet istället " Jag känner ett par som har ett badkar i en sovrumsgarderob så ingenting förvånar mig.

   "Oups, nu blev det en hel novell bara för att jag inte ville ta tag i en arbetsuppgift. ;-)" Men samma här. Jag har tenta imorgon och huset har inte varit i sådan här preussisk ordning sen sist jag hade tenta. Nu på förmiddagen har jag bland annat bytt lakan, målat över fläckar i matsalstaket, ordnat med ett strykbord samt vikt tvätt, något jag annars drar mig för in i det längsta.

   Radera
 3. Var sak på sin plats är ljuvligt. Dock har vi ett kök som behöver en rejäl genomgång för bantning av prylar.

  Men du, perkulator gör ju det absolut godaste kaffet. Kan inte leva utan min. Köper Arvid Nordkvist kok-kaffe, (som fortfarande är 500gr och inte 450 som de brukar lura oss med) och det blir så gott! Använder man dessutom mjölk i kaffet, så är kaffet fortfarande varmt, trots en rejäl skvätt i. Bara en sån sak!
  /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hvad? Du är ju sydlänning, jag trodde att perkulator var enkom för norrlänningar? Jag kanske måste ge den jäveln en chans då, den står och skäms på loppis nu. Men problemet är att jag inte fattar riktigt vad som ska var. Ungefär som de där små italienska espressobryggarna man ställer på spisen - var häller man vattnet, var ska man lägga kaffet etc.

   Radera
  2. Nja, nu är jag ju en född 08:a som tillbringat en hel del tid norr om storstaden. Kok-kaffe är gott!
   Fast jag undrar också nu om du pratar om perkulator ala C3 eller en Don Pedro. En Don Pedro har jag inte sett i drift sen mamma kokte kaffe på 70-talet, så där är jag inte behjälplig. /Horsewood9

   Radera
 4. Se perkulator.nu för instruktion även om jag tycker att användningen är självklar (men sånt som är självklart är bara klart för en själv har jag lärt mig).

  Eller är det en Don Pedro som en del kallar perkulator och då förstår jag din tvekan (två glaskannor på varandra och helt oklart var kaffet och vattnet ska vara?

  Som vanligt ett bra rensningsinlägg som ger inspiration!, tack för det. Ska genast gå och röja ett överskåp som stört mig!

  SvaraRadera
 5. Fint kök! Betydligt mer upplyftande än köket i den nya deprimerande, gråa Marbodal-reklamen - utspelar sig i ett förmodligen väldigt påkostat kök som man borde skaffa sig för att kunna skaffa fina minnen tillsammans. T.ex. kan man spela pingis där.

  SvaraRadera
 6. Ordning i kjøkkenet er fundamentalt tenker jeg. Det er en sorts self-care, som påminner om å borsta hunden, stryke gardiner eller betala rekningar.
  Jeg elsker min espressokanne som helt uten kapsyl gir meg kaffe for 1,5 nok siden jeg kjøper kaffebønner med kort hållbarhet. Kanskje det går å selge percolatoren? Og kjøpe kaffe for pengene? Selv klarte jeg kunststykket å gi bort den gamle melittaholderen ca 2 mnd før et avkom falt inn i "japansk-rød-kaffefilter-holder-med-fikse-små-filter-fra-Japan" trenden og brukte antagelig 1 mnd studielån...
  Vi har gjennomgått enorme forandringer i kjøkkenet ettersom ektemannen nå, etter at vi har bodd 15 år i dette huset, har flyttet frokostskålene ned til en hylle hvor jeg kan nå dem. Jeg vet ikke hva jeg skal tro, kanskje et Ibsensitat: - Dette bæres ikke! Trolig fra Gjengangere, men jeg kan ta feil
  /Ann

  SvaraRadera
 7. "Min livskvalitet har ökat markant och detta utan att jag satt sprätt på en krona."

  Jag är inne i en liknande process och förvånades över hur mycket av gamla kantstötta porslinsbyttor som faktiskt går att sälja, så varför nöja sig med +/-0? Ta Anns tips häruppe också och kräng iväg perkolatorn. Folk älskar gammalt skräp.

  SvaraRadera
 8. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 9. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera