Mobildrömmen

Mobildrömmen = mardrömmen. Ett återkommande tema på en sparblogg eftersom det blöder stålars. Särskilt om man har barn. OMG om jag kunde uttrycka min aversion mot allt mobilrelaterat i en dikt...vänta, låt mig försöka:

Mobil, mobil
du förpestar mitt liv
Apple-ID och lösenord
allt jag kan tänka är överlagt mord
PIN och PUK
du gör mig sjuk
Verifieringskod
ge mig ett råd
hur jag dig ska strypa
du under skinnet mitt krypa
Tvåfaktorsverifikation
du är en perversion
liksom iCloud och säkerhetssak
stoppa upp dem där bak
Mobil, mobil
du förpestar mitt liv.

Barn X stängde nyligen in sig på toaletten och knapprade frenetiskt på Barn Y:s mobil i syfte att åsamka skada. Barn X lyckades på något vänster låsa Barn Y:s mobil så till den grad att den inte gick att låsa upp. Inte ens med PUK och hans moster. Jag tog till och med mobilen till en suspekt urblåsare i hamnkvarteren men eftersom vi av oerhört osannolikt oturliga förhållanden inte hade tillgång till barnets iCloud-relaterade tvåfaktorinitierade verifikations-andrahands-adresser-kind-of-shit på grund av att flera i familjen ändrat lösenord på sina återställningskonton det senaste året (en svag länk i kedjan var min mans förra jobbmailadress som han inte har tillgång till längre), var det kört. Det gick alltså inte ens att blåsa ur jäveln och börja från scratch.

Så...back to min favoritbutik på området, pynta 2 400 kronor för en begagnad Apple-mobil och nu mina damer och herrar, lämnades ingenting åt slumpen det vill jag lova. Det är säkert artvidrigt på alla policyplan som finns, men nu har jag skrivit ner alla - ALLA - till detta barn tillhörande koder, från datorinlogg till allt som har med mobilen att göra - iCloud, mailadresser och deras lösenord, koder av olika slag, säkerhetsfrågor och deras svar inklusive tydlig information om förekomst av stor bokstav inom parentes, Apple-ID (ink. ljugen ålder då man måste vara myndig för att starta ett) i ett och samma A4 som senare pdf:ades och mailades min man med kopia till min egen inbox med tydligt sökbar rubrik. Dessutom skrev jag ut två exemplar, laminerade dem och satte på två ställen i huset som skiljs åt av en brandvägg. Typ.

Och det var när jag satt och höll på med detta själadödande dokument som jag vagt mindes ett inlägg jag skrev för ett bra tag sedan. Ni kanske minns att min man höstade iväg femsiffrigt på att vi glömt avaktivera "köp inuti app" och således betalat närmare en tusing i månaden på nya ritmallar i en app som berört barn dessutom hade raderat (hjälper ej, FYI). Detta är således någon form av frugal weirdo lägsta-nivå, att omintetgöra den möjligheten. Men jag hittade inte inlägget så jag googlade. Och vet ni vad!? Man gör det inte på samma sätt längre! Varför göra det enkelt när man kan göra det svårt?

Så, lång historia kort, om du ännu inte gjort det på era barns iPhones (har de android vet jag ICKE hur man gör men antar att det är googlingsbart): Inställningar - Skärmtid - Begränsa innehåll/integritet - aktivera knapp längst upp "Begränsa innehåll/integritet", gå till "Köp i iTunes och App Store" och klicka "Tillåt inte" under "Köp inuti app". En minut som kan spara dig tusenlappar.

Mitt andra spartips vad gäller barns mobil är att pronto, omedelbart, genast, aktivera "Mina vänner" vilket är en eufemism för "övervaka ditt barn". I mitt fall: Leta reda på ditt barns mobil ungefär en gång varannan vecka. För trots hennes 12 år glöms den ofta inuti klätterställningar, hos vänner, någonstans på otippade ställen i huset, under en matta i bilen etc. Det är skönt att ha den här sökfunktionen så att man slipper elda upp sig till bristningsgränsen varje gång (den uppeldningen kan man spara tills det att hennes mobil laddat ur och man inte kan applicera "Mina vänner").

Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

 1. Simma lugnt, årets Julklapp är mobillådan. Friden är återställd, Snön lyser vit på taken.

  De små kan tom fabrikera den till sig själva i skolslöjden, istället för att låta något annat barn (i tex Bangladesh) tillverka den.

  Win win in absurdum.

  SvaraRadera
 2. Jag kan vakna kallsvettig och undra i vilket moln bilderna från barnets första skolavslutning ligger lagrade. Var det Samsung cloud där det inte finns tillräckligt med utrymme att synka data eller kanske OneDrive som är låst och kommer att tas bort den 23 november om jag inte väljer att betala 64,99 per månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också gett upp allt vad onlinebackup heter då det är för meckigt, eller långsamt, eller dyrt osv.
   Min lösning är att ha 2st usb diskar. O sen en gång i månaden (ok då mer sällan) kopiera allt från mobil 1 till disk 1, sen från disk 1 till disk 2. Repetera för övriga mobila enheter.

   Disk 1 får ligga hemma. Disk 2 får ligga på jobbet. Brinner något ner finns en kvar. "Problemet" blir väl snarare när hen blir ekonomiskt oberoende och således slutar från jobb, men då går det väl att lägga en disk hos någon vän.

   Radera
  2. @Oberoendefrihet: Du kan gräva ner den i en park. Vi har faktiskt en extern hårddisk, men dessvärre är vi värdelösa på att spara ner saker där. Min rutin är att göra ett fotoalbum per år som jag ger min man i julklapp. På så vis har vi i alla fall något kvar från barnens uppväxt. Såvida vi inte eldhärjas.

   Radera
 3. Låter jättejobbigt. Så kör du med Apples grejer så finns alltså chansen att via mjukvaran o glömda lösenord göra telefonen helt oanvändbar. Inte ens nollställa? (via någon dator?) Verkar isåfall helt galet och bara en tidsfråga innan det händer, som i ert fall.

  SvaraRadera
 4. Hade det varit baby IGMR hade jag gett honom två val om han förstört en mobil på halvvilje. En gammal Nokia 3310 som jag betalar eller får han betala en smartphone själv. Hade blivit S K O G S T O K I G.

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, problemet är när det är ett barn som förstör ett annat barns mobil...A du menar att jag skulle ta mobilen från vicious kid och ge till offret?

   Radera
  2. Abselut! Vicious kid fick 3310:a eller betala själv.

   Radera
  3. Jag hade nog gett vicious kid en avbetalningsplan i form av hushållsarbete som ska göras för att betala den nya mobilen.

   Radera
  4. För min del så hade barn X (den skyldige) fått pynta från sitt sparkonto. Men egentligen svider det nog mest om barn Y får X:s mobil... med alla kompisar, meddelanden som bara är för X och bästisen, snapsarna (ej dryck, menar snapchat), sparade livsviktiga filmer/klipp/spel/whatever.

   Spargrisen

   Radera
 5. Backup är inte lätt. Vi hade för en massa år sedan en USB-hårddisk. Rätt som det är går det inte att läsa någonting alls från den. Okänd enhet. Efter mycket om och men lyckas jag få åtkomst till den, men läsning går i snigelfart, en bild i minuten. Har lyckats kopiera över det mesta, men det ligger en del filmer som är helt oläsbara.

  Nu kör jag onedrive, vi har ett erbjudande via jobbet så jag har fått 1 TB för 20 spänn i månaden (det erbjudandet finns inte mer). Funkar hyfsat men är tyvärr väldigt långsamt när man ska visa semesterbilder och filmer på tvn, gissar att onedrive på något sätt trottlar ner hastigheten, så streaming av 4k-material är inte att rekommendera.

  Vi hade en ipad mini på jobbet som chef A hade köpt in och registrerat sig på. Efter 2 år slutade chef A och chef B kom in. Chef B tog hem denna av någon anledning, och hennes barn kom över den och skrev in fel pinkod x antal gånger. Plattan låst. Jag höll på att försöka låsa upp denna under ca 1 veckas tid, vi hade all dokumentation utom chef As personliga lösenord som denne hade glömt. Vi fick till slut kassera plattan. Apple-prylar är livsfarliga på så sätt, skriv upp alla typer av lösenord, det går inte att göra factory reset ens om du inte har alla lösenord. Antar att detta har att göra med om någon stjäl plattan, att denne inte ska kunna resetta den och sälja vidare.

  Teknikens under...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snålgrisen, kanske missuppfattade något men det här funkar alltså inte?:
   https://support.apple.com/sv-se/HT204306

   Radera
  2. Vet inte om de har ändrat något sedan vi höll på. Nej så enkelt var det inte. Minns inte exakta detaljerna men jag satt många långa stunder med Apple Support i luren innan vi till sist kastade in handduken.

   Radera
  3. @Snålgrisen: Du verkar haj på det här. Sitter ikväll och försöker ladda ner bilderna från iCloud som jag betalar 9kr i måanden för att ha. Det går ICKE! Har laddat ner "iCloud for windows" och just nu har jag någon form av goddag yxskaft-kommunikation med denna app där jag kryssat i att jag vill ladda ner bilderna till datorn men absolut ingenting händer. När jag går in och försöker göra om säger den att den inget kan göra medan "uppdatering pågår". Vad menas? Jag vill strypa den jäveln.

   Radera
  4. Jag vet hur det kommer att sluta. Jag kommer för hand sitta och maila över bilderna från min mobil till min mail och lägga dem på skrivbordet för att sedan kunna skicka upp dem till fotoboksleverantören. Thanks for nothing iCloud.

   Radera
 6. Bra dikt! Jag HATAR allt sånt här, det är så krångligt. Räcker ju inte med ett användarnamn och lösenord, nä det ska vara olika och tvåfaktorsblaha och verifieringskoder m.m.
  Min mardröm att nåt sånt där händer, jag har skrivit ner allt jag kan komma på... och sen en dag ändrar pappan ett lösenord utan att meddela mig. Gaaahh...
  //Vera

  P.s Hur aktiverar man Mina Vänner och hur söker man sen efter mobilen? *orkarintegoogla

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Vera: "Hitta vänner" finns som standardapp (gul logga med två vita göbbar). Du bjuder in en anna person med ett annat apple-id eller om det är tvärt om, att hen måste bjuda in dig att dela platsinfo.

   Radera