Ett samtal som aldrig blev av

Första veckan på skooola hade vi en rundvandring i lokalerna. För dig som inte varit vid Mittuniversitetet i Sundsvall kan jag upplysa dig om att det hänt en del i högskolevärlden sen en annan drog runt i katakomberna vid HumC där vi skrev arbeten på stationära datorer i programmet ClarisWorks R.I.P. Inga stolar hade vi heller utan vi fick stå och göra åkerbrasor eftersom värmesystemet inte var uppfunnet. På Mittuniversitetet snålas det däremot inte och någonting säger mig att det är Stöckhölmarna som betalar men jag har inga bevis. Det är Mac-datorer till alla (åtminstone på den kreativa institutionen dit jag hör) och möblemangen är sublima. I biblioteket finns mängder och mängder med olika grupprum och sittmöbler, av den typ du kan krypa in i och ha som en egen liten ljudisolerad grotta, komplett med stol, bord, belysning och gott om uttag. Överallt superb uppkoppling mot såväl the Interwebz som skrivare där utskrifterna är i princip gratis.

Men det var inte om inredning jag ville tala utan om dessa oförstörda ungdomar. För i en av ovan beskrivna sittmöbler såg jag en ung tjej sitta och prata i mobilen. Hon såg rätt uttråkad ut och sa något i stil med: "Ja tror int' jag orkar nå mer nu." (=min tolkning av norrländska). Klockan var vid det här laget runt 14:30 på eftermiddagen och man kan gissa att hon satt med något inlämningsarbete som hon nu började få nog av. Jag drabbades av en impuls att gå fram till denna barnängenlena kanske 22-åring, ta hennes huvud i mina händer och säga till henne: "Raring. Njut. För så här fritt, stimulerande och soft kommer du al-drig att ha det mer." När hon så stirrar tillbaka på mig med förskräckelse kommer jag med len stämma att lotsa henne igenom arbetslivets olika faser: Den hysteriska jobbsökarfasen, den ännu mer hysteriska visa-framfötterna-fasen*, flåset fram till den första bekräftande befordran ..."och har du riktig otur mellanchefsrollen som genererar mer spring och stress än du möjligtvis kan föreställa dig. Släng på ett par ungar, en osnuten partner, sjukdom hos förälder och gärna en hundvalp också när ni ändå håller på och se för guds skull till att fläska på lånen medan ni maxar inkomst så att ni kan MacMansion:a er upp på show off-stegen och när du står där på höjden av aktivitetsgrad, när ungarna skriker ikapp med chefens ängsliga 'Vad händer med försäljningen? Kan du inte ringa runt till alla kunder och höra varför de inte handlar?'** samtidigt som du känner vinterkräksjukan vrida om ditt maginnehåll, då baby, då kan du säga 'Ja tror int' jag orkar nå mer nu'. Så gå ut, ut med dig i den krispiga höstluften, känn solen mot din lena kind, njut av livet när det är som bäst."

Men det sa jag inte. För man kan inte lämpa en sådan praktspya på en ung, oförstörd mänscha. Förhoppningsvis är hon också klokare än jag var i den åldern då jag mest av allt ville bli chef och tjäna mycket deg. Det sägs ju att varje generation blir 1,2% smartare. Inte heller tror jag att gen Y kommer att flåsa och jämföra sig med varandra riktigt lika intensivt som X och framåt gjorde.

Det jag emellertid gärna skulle vilja göra (och jag får aktivt lägga band på mig varenda dag i närkontakt med denna unga materia) är att föreläsa, om så bara en liten kvart, för mina kurskamrater om vikten av att börja spara i tid. Om de kunde lägga bara en STÖL i veckan i en indexfond...

Mvh/
FruEfficientBadass

* Som en annons för något Kinnevikbolag jag såg tidigt millennium: "Vi kommer att kalla dig Luma för du är den som tänder på morgonen och släcker på kvällen", töntar.
** Autentiskt exempel från mitt liv.

10 kommentarer:

 1. Haha, STÖL, Igenkänning. Den hade jag glömt bort.
  Snart utvecklingssamtal med min chef som har massor av personalansvar och ingen makt. Kanske ska ge honom ett ex av någon bra FIRE-bok.

  Tack för ständigt roligt och klokt bloggande

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...med min chef som har massor av personalansvar och ingen makt." Vilken extremt dålig situation. Det är det eller bli offer för organstöld. Från min tid inom förlagsvärlden minns jag en förvirrad mellanchefskvinna som på en ledarskapsutbildning frågade ledarna om hon under kursen (alltså: en generisk ledarskapsutbildning) skulle få sina mål. Ledarna (externt folk dessutom) såg ut som fågelholkar. "Vad menar du, dina mål? Som i dina mål för den avdelning du är satt att styra eller vad?" "Ja precis". Visade sig att man slängt in henne som chef över en kundserviceavdelning med runt 40 kvinns utan att ens ge henne mål. Liksom: Enjoy! Hör av dig när du gått in i väggen så skickar vi dig på mindfulnesskurz.

   Radera
 2. Hehe klockrent! Din historia om arbets/livets faser får mig att tänka på "history of this is the top"-grafen. Så fort man inte tror man pallar mer så står man inför en ny ATH.

  https://ep60qmdjq8-flywheel.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/07/top-1024x661.png

  SvaraRadera
 3. Du borde ta det samtalet och spela in det på video. En ny FIREkonstform där denna video får gå i loop överst på Fru EB blogg.

  SvaraRadera
 4. Då Stockholms filmfestival börjar i övermorgon 6e november, och FruEB är en "festivallus" av rang, så finns möjligheten att FruEB befinner sig på plats någon eller några av dagarna de närmaste 12 dagarna i Stockholm? Har FruEB några tankar på en meet-up för oss stockholmska frugala weirdos över en kaffe eller eventuellt ett lite mer splashande öl/vin med tilltugg på rekorderligt hak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade långt gångna planer på att åtminstone gå på premiärkvällen och se Scarlett, ev. med ytterligare ett par dagars plöjande. Men jag har tenta på fredag (emoji i stillsam gråt). Det som gör mig extra frustrerad är att min vän K tagit semester från jobbet för att gå dessa dagar så vi hade haft det underbart. Och givetvis en oanad höjd i att få dricka STÖL med de inom FIRE-communityn som likt jag älskar film. Som en sorts nirvana. Nästa år!

   Radera
 5. Börsbolaget Kinnevik annonserade regelbundet efter påläggskalvar (trainees) under hela 90-talet på helsidor i SvD och DN, annonserna återkom ungefär efter ett och ett halvt år - det som i folkmun kom att kallas för Lumor och som snappades upp och återanvändes av reklambyrån ("Vi kommer att kalla dig Luma för du är den som tänder på morgonen och släcker på kvällen").
  Tex återfinns annonsen för påläggskalv nummer tio i april 1993, och så nummer elva i november 1994 osv.

  Ser förresten nu att man Kinnevik "Nu söker vi LUMA nummer 35"

  "
  ...Kinnevik letade efter sin första begåvade trainee vars huvud skulle skina likt en stor lampa. För oss betyder det att vi söker en person som är nyfiken, driven och har lätt för att snabbt sätta sig in i nya situationer. Du bör vara en självgående problemlösare som gillar utmaningar och har god analytisk förmåga. Vi söker en person med hög integritet, god social kompetens och stark kommunikativ förmåga.
  "
  https://www.kinnevik.com/team/luma

  Visst börjar det liksom riktigt suga i karriärtarmen när man ser sånt här - vad säger ni alla FIRE-aspiranter?

  p.s.
  Luma blir ju även en roligt med tanke på britternas "he is switched on"

  SvaraRadera
 6. Ja, tänk om man hade vetat när man var ung det man vet nu. Undrar vad man hade gjort annorlunda? Skrev precis ett inlägg om sonen som flyttat hemifrån och börjat plugga denna termin. Tyvärr inte där du befinner dig, annars hade jag absolut bett dig fälla några väl valda ord emellanåt i närheten av honom. Tror att andras ord väger tyngre än mammas när det gäller budget och att äta grönsaker och allt annat man oroar sig över när det nu är dags att börja träna på vuxenlivet./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Tyvärr inte där du befinner dig, annars hade jag absolut bett dig fälla några väl valda ord emellanåt i närheten av honom." Å fy så obehagligt. En främmande tant approcherar honom i kafeterian och liksom snäser spardogmer i örat på honom. Var sak har sin tid, man måste nog festelifesta en smula i början, stjäla toalettpapper och sytråd hemma hos sina föräldrar och äta fiskpinnar tre månader i rad på grund av sönderfestad matbudget...som en kompis till mig gjorde...innan man kan börja ta ansvar på riktigt. Det viktiga är vad du ympat i honom tidigt i livet, det lär återkomma.

   Radera
 7. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera