Ett till inlägg om hudvård

Jag har ju redan tidigare berört ämnet när jag talat finkemsminimalism och som ni vet använder jag bara Nivea Soft till såväl ansikte som kröpp. Jag hade förberett en slide till Camp FI Süd på temat som inte riktigt hanns med så jag tänkte göra ett inlägg på temat. Samma dag som nämnda frugalträff var jag och familjen IGMR på promenad och vi kom då att tala om hudvård. Jag berättade om min tid som produktchef för ett känt hudvårdsmärke för tonårshy och att det var ironiskt att samma företag tillverkar en av de mest frätande diskmaskinstabletterna på marknaden ("it's evil shit" som deras sverigechef sa).

Då berättade IGMR att han har en kollega som kommer från kosmetikbranschen och hon hade för honom berättat att om en produkt av typen "anti age" verkligen skulle göra allt den lovar hade den behövt gå ner så på djupet i huden att den då hade behövt genomgå de prover som ingår då en produkt eller ett preparat ska bli klassat som medicinsk produkt. Det du köper på Åhléns eller Kicks är i regel inte medicinska produkter. Med andra ord: Mycket snack och lite verkstad.

FruIGMR är ju ett levande bevis på att det duger utmärkt med den enklaste av enkla produkter. Jag kanske är partisk men hon är rent ut sagt assnygg på det där Anne Hathawayska sättet som gör att man inte kan bestämma sig för om man vill gulla med henne eller slå henne på käften. Vad har hon i sitt ansikte? LdB-kräm, 29:90 kr på Willys.

FruIGMR-isch
En bekant frågade mig för något år sedan var jag gjorde mina fillers. Jag tolkar det som att hon tolkar mitt ansikte som relativt rynkfritt. Jag använder inte rynkkräm och skulle jag mot förmodan göra det så skulle den komma från Lidl eftersom den, förutom att vara oförskämt billig, är bäst i test (tyvärr luktar den illa). Jag kan för övrigt rekommendera Råd och Röns test och därpå följande artikel jag länkade till i förra meningen. Den visar hur väl en bra historia kan sälja en usel produkt, år ut och år in. La Mer kostar 4 500kr för 100 ml och blev sämst i test. Men boy vilken story.

Om du känner dig tveksam till mina påståenden så kan ni följa det tips en vän till mig fick av en kemist: Vänd på förpackningarna och läs innehållsförteckningarna. Det är i regel samma sak på plats 1-10 (de största ingredienserna). Det är först på finliret det börjar diffa med olika sylfidiska extrakt som behövs för att marknadsavdelningen ska ha något konkret att jobba med. Du kan höra mer om det i veckans "Kropp och själ".

Precis innan jag skulle posta detta inlägg hittade jag en gammal ansiktsmask i portionsförpackning (kvinnorna av er vet vad jag menar) i badrumsskåpet och beslöt - snål som jag är - att använda upp den, trots att jag inte använder dylika ting längre. Resultatet? Knottror i hela ansiktet. Det är som att min hy efter flera år av finkemsminimalism vant sig vid att sköta sig själv utan inblandning från ett batteri av kemikalier. För som hudläkaren i Kropp och själ påpekar (eller var det hudvårdsforskaren?): I princip alla hudvårdsprodukter innehåller konserveringsmedel som gör att de enkelt ska kunna massproduceras och skeppas långa sträckor (och helst inte börja mögla inom de närmsta åren eftersom konsumenten kan uppleva det som ofräscht). En dos konserveringsmedel är väl en sak. Men är din hudvårdsrutin uppe i en handfull produkter, ackumuleras snart betydande mängder kemikalier. Och som du vet är huden bara ett filter in i kroppen och vips börjar du lysa som radiumflickorna för hundra år sen.

Huden är ett av kroppens största organ och av väsentlig vikt för vårt skydd och vår överlevnad. Den är självreglerande på ett så komplext och sofistikerat vis att vi inte fattar hälften av det. Det klokaste vi klåfingriga människor kan göra är att låta den sköta sig själv, medan vi å vår sida försöker få ihop en tillvaro som innehåller gott om sömn, god mat och glada skratt. Och som hudläkaren i Kropp & Själ sa: Tillför fukt och sök läkarvård vid stora problem. Det är en fair deal tycker jag. Och vill man åt hudvårdens terapeutiska effekter (de är inne på det i reportaget jag refererar till): Gör en ansiktsmassage varje kväll. Med din enkla fuktkräm som du med fördel köper på Willys. Ökar cirkulationen, ger lyster, du får oxytocinpåslag och kan lägga hudvårdspengarna i ISK:en. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Kosmetikjättarnas priolista ser ut så här och jag talar av egen erfarenhet från insidan: Vinstmarginal, vinstmarginal, vinstmarginal, vinstmarginal, vinstmarginal [....], vinstmarginal, "kundens förbättrade hud".

Jag vet att vi varit igenom det här tidigare, men vad har du för "hudvårdsrutin" som di säger på Interwebz? Märker du någon skillnad om du använder dyra produkter?

Mvh/
FruEfficientBadass

40 kommentarer:

 1. Då jag har en känslig själ, jag menar hud så har det blivit några besök hos hudläkaren under åren och vid det senaste (sista?) sa hon - använd Apotekets Propyless på hela kroppen även ansiktet och bestäm dig för en ansiktskräm av fetare sort och byt inte stup i ett. Det blev serien Avene även den på Apoteket!
  Jag har aldrig haft så bra hud som de senaste åren!

  Dessutom tvättar jag hela mig inkl håret med linoljesåpa (inte grumme-såpa) och allt kli i hårbotten av för billigt schampo är borta! För tyvärr har de billigare märkena haft en viss kliande effekt på mig.

  Och det är så skönt att veta att det är de här produkterna som jag ska köpa och inga andra och jag slipper fundera!

  SvaraRadera
 2. Mandelolja från apoteket. 50ml för 60 kr, räcker ca 6 månader.
  Används i ansiktet för allt. That's it.
  /C

  SvaraRadera
 3. OBS nedanstående inlägg endast för barn över 18 år:

  Kvinnor som jag har haft i en oerhört extrem närhet till lilla jag brukar efter att ha berört min hud yttra:

  Kvinna i oerhört extrem närhet: "Men Guuuud va mjuk hud du har, vad använder du för produkter !!??"
  Lilla jag: "Ingenting alls"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en grov kommentar. Men precis min poäng! Män (för jag könar dig nu) använder ingenting utom möjligen dubbeldusch och har färre rynkor och mjukare hud. Min man har vid två tillfällen under våra 20 år tillsammans bett att få låna hudkräm. Aldrig torra händer, medan vi kvinnor sitter och smörjer i kör på jobbet (alltid en flaska vid datorn - kan bero på vår vetenskapligt ogrundade uppfattning att handsprit är bra). Låt huden vara!

   Radera
  2. Som amerikanerna brukar säga:

   "If it aint broken, dont fix it"

   Oerhört vanlig envägskonversation i tv-soffan under norrskenet:

   - Ge mig handkrämen som ligger där under bordsskivan (IKEA bord i två nivåer)

   Radera
 4. Linoljesopa? Var köper du det? Blir inte håret fett? Låter som en spännande produkt annars. Provar gärna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gysinge byggnadsvård...Köpte en sprayflaska förra helgen för ohemula 69 kronor men känslan av att städa med det...städskåpets guld. Och snart kanske även duschens?

   Radera
  2. Ja alltså vilken minimalistisk dröm!

   Radera
  3. Och så ska jag som Fumio Sasaki använda en och samma handduk till duschen som disken. Som jag diskar med linoljesåpa. OMGOMG.

   Radera
  4. Precis som fru EB skriver, Gysinge eller Ottossons (tycker att den luktar bättre). Och faktum är jag tycker inte att håret blir fett, inte när det vant in sig och inte använder jag stylingmedel heller utan det är bara att föna på en gång!!

   Radera
  5. Känner att jag måste lägga till att en 5-liters dunk outspädd linoljesåpa kostar ca 500 kr och då tvättar man sig själv, linne- och ulltvätten samt städar, torkar trägolv och skurar ur diskhoar och tvättställ under en avsevärd tid för pengarna.

   Såpspray är ju bara leverantörens sätt att sälja vatten ;)

   Ps när den rostfria diskhon ser grådaskig ut så spraya/stryk ut linoljesåpa överallt på den, vänta några minuter och gå över den med en scotch-svamp, voilà så enkelt!

   Radera
 5. Jag tvättar ansiktet med vatten. Tackar min mor för mina gener och min far för min lättja.

  Jag använder bara smink vid festliga tillfällen, och de är sorgligt nog så få så få. Annars hade jag nog behövt rengöring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varandes finkemsminimalist kan jag ändå kosta på mig att tipsa om den rengöring som klår allt jag provat (om man därtill lägger in kostnadsanspekten). Nivea Wash (blå gel i tub, finns i mataffären för knappt 50 kr) tar bort allt smink utan att svida i ögonen. Och jag , med atopisk hud som ballar ur för minsta lilla, klarar den. SÅ - önska dig i julklapp om du satsar på att få sminka dig under 2020.

   Radera
  2. @Lupinerna: https://www.apotea.se/nivea-refreshing-wash-gel-150-ml?gclid=CjwKCAiA8K7uBRBBEiwACOm4d1JF-ITnIFhhFNX1hntsY8iMIgowoO11Xm8HMcO-LXxQVSvAB6lrbhoCn4QQAvD_BwE

   Radera
  3. Det här kan vara en produkt min man skulle klara av att handla. Inte för att han är inkompetent men för att han i småländsk anda mår dåligt av att handla. Förbrukningsvaror på Willys brukar vara hanterbart. Tack för tipset!

   Radera
 6. Känns som att jag dumpar skit i det kristallskimrande havet nu. Men jag har hamnat i en häftig förälskelse med ESSE. (Ni får göggla på det för mer info)
  Jag har i minst tio års tid bara köpt hudvård (typ EN kräm) av min hud- och kroppsguru som bara säljer ekologiska oljor och dylikt. Förr på tiden köpte jag konventionell ”finkem” och det fungerade aldrig. Alltså de där stora dyra märkena som du hittar hos hudterapeuter, som jag nästan tror förstör huden mer ön vad de vårdar.. Min lite flummiga hudgurus rekommendationer har alltid fungerat och nu när vi steppade upp till ESSE, oh my god. Jag säger steppa upp för en halvårsförbrukning kostar som en begagnad bil på Blocket, men grejerna gör mig till pretty baby på riktigt. Jag rengör fortfarande med olivolja från köket och när jag är ledig längre perioder får huden vila helt utan smink och minimalt med tvätt o smörj. Men sorry, ESSE kommer bli svårt att spara bort. Det är som att hälla guld i fejjan. Jag tål inga grejer med fulparfymer, har papperstunn känslig hud. Den har fått en helt annan känsla av den här dyra skiten, mindre flammig, känns nästan tjockare, och slätare.
  Så, testa inte detta hemma kids, det kommer gräva hål i skattkistan.

  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag ens testade den här dyra skiten var en närståendes fel. (Inte hudgurun som sålde på mig för hon vet att jag vill ha det enkelt och kostnadseffektivt.) Min vän såg så jäkla..RADIANT ut. Det där medelålder-glåmet var som bortblåst. Jag frågade om hon börjat ligga med ynglingar, hittat ungdomens källa, badade i getmjölk om morgnarna? Men nej, det var ESSE.
   Morsan

   Radera
  2. @Morsan: När jag var hemma och dödsstädade hos en tant i min gamla församling och upptäckte att hon hade 20+ täckjackor av den där tunna typen som alla har nuförti'n, sa jag till henne: "Såna här täckjackor finns det massor av på Uniqlo. Du ska inte gå dit." Då blev hon tyst en stund, gungade lite på sin rollator och sa sen på sin finlandssvenska: "Jo, jag ska absolut gå dit..." Så Morsan, jag ska inte googla ESSE för jag hör ju att det här är ett slukhål jag kommer att falla ner i med hull och hår.

   Radera
  3. Jag kör faktiskt också på Esse men är ändå alltid skeptiskt till hudvård men är också fast pga att det blir bra resultat. Men egentligen inte jättestor skillnad mot att inte köra på nåt överhuvudtaget (caveman regimen - varken tvätta eller smörja eller dylikt).

   Här är en för övrigt en länk till Martina Johanssons syn på hudvård och hudkrämer:
   https://martinajohansson.se/biohackarens-hat-mot-hudkramer/


   Där finns också ett bra tips på hur man kan bleka tänderna billig och det kör vi på med gott resultat!

   Radera
  4. Var ju tvungen att googla på Esse, och det är säkert suveräna produkter, men blev ändå full i skratt av följande floskelradda:
   "Extraktet från Tusensköna ljusnar mörka ringar genom att reducera aktiviteten hos tyrosinas och minska melanin. Albizia-extrakt och Darutoside skyddar och stärker genom att konsolidera bräckliga mikrovaskulära nätverk och genom att stimulera detox." :-)

   Radera
  5. Ja jag som kör på Esse kan till och med skratta med dig!!

   Jag pendlar så mycket mellan allt och inget just nu - spara allt/köpa dyra designmöbler, ingen hudvård alls/de dyraste krämerna, totalt köpstopp/svindyra skidkläder på spontanshopping. Tror att jag befinner mig i någon form av brytpunkt, håller på att bli medveten om min omedvetenhet. En jobbig process men Fru EB skrev ju för några inlägg sen om att hennes synapser verkande omkopplade och det är dit jag ska!

   Idag har jag i alla fall sagt upp städningen och barnomsorgen inför föräldraledigheten i mars. I eftermiddag ska jag även säga upp mig från jobbet! Och då ryker även Esse!

   Radera
  6. @Ingrid: "I eftermiddag ska jag även säga upp mig från jobbet!" Vavavava? Men grattis (antar jag?).

   Radera
  7. Tack! Det ska bli skönt, ska inte dit efter föräldraledigheten ändå!

   Radera
  8. @Ingrid igen, intressant skrivet av Martina (som har en ingenjörsmässig och pragmatisk inställning till ämnet). För dig som är lat saxar jag ett par passager: "Sedan finns det såklart krämer som skrivs ut av läkaren som är väldigt potenta mot akne osv. De krämer jag främst pratar om nu (och inte “tror” på) är den uppsjö av dem som finns inne på Åhlens, Ica, Kicks… you name it."

   "Bara för att jag inte tror på just hudkrämer så betyder det inte att jag älskar allting som är naturligt, eller tycker att alla ska vara naturliga. Nej jag är pragmatisk, och jag gör saker som får mig att känna mig fin; som att bleka mitt hår eller fixa naglarna. Jag och Fanny skrev boken Giftfri och delade med oss av våra knep inte bara för att de är hälsosammare utan för att de är mer POTENTA. Vi vet vad som är AKTIVA ingredienser.

   Men det här med produktjättarna; poängen är att det är så otroligt mycket hype och marketing bakom just hudkrämer, att de skulle vara “högteknologiska” och påverka hudens åldrande. Det gör de inte, och det är totalt överprisat för vad man får och kan göra bättre själv. Jag gillade till exempel Esses sensitive protective oil för den luktade väldigt gott och var skön att ha i ansiktet, men 629 spänn för 15 ml olja… det blir 42.000kr litern! Vilken OLJA kostar 42.000kr per liter? Det finns liksom 10 andra oljor som också luktar gott och är trevliga att ha i ansiktet som inte kostar enorma summor!

   Produktjättarna vill att vi ska vara helt produktberoende och tro på massa bullshit som är kemiska och biokemiska orimligheter."

   Åter till La Mer, som framställer sin mirakelsalva (som fick sämst i test) medan man spelar upp ljud av växande sjögräs för salvan. 4real.

   Radera
  9. Ja egentligen helt sjukt! Och jag går på det i perioder...gaaah!

   Radera
 7. Nu sitter Fru IGMR på ett flyg till Helsingfors där hon skall förlusta sig i dagarna två. Hoppar därför in och meddelar att den produkt hon använder är:

  https://www.willys.se/produkt/Intensive-Care-Essential-Healing-Hudlotion-101232287_ST

  Fö måste jag säga att jag inte tänkt på likheten med Anne Hathaway men det är ju spot on!

  Herr IGMRs hudvårdsrutin hålls ännu mer minimalistisk än Fru IGMRs.

  SvaraRadera
 8. Det du kan stoppa i munnen, kan du även ha på huden ... så ekologisk olivolja är det enda jag behöver :-D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle älskat det om det inte vore för min dermatit som inte klarar olja och det faktum att jag sminkar mig nästan varje dag. Funkar inte så bra på olja. Men mandelolja på kroppen har jag haft någon vinter, tack för påminnelsen!

   Radera
 9. Fick hudutslag i ansiktet och provade med några olika sorters krämer. Bland mansprodukterna är det ett begränsat urval så jag provade väl de flesta under några år. Men när jag drog ner på arbetstiden och ändrade arbetsuppgifterna så försvann problemen med hudutslagen.
  Det skulle kunna bli en storsäljare för L'Oréal att sälja på burk istället för det dom nu försöker nasa.

  SvaraRadera
 10. Min hudvårdsrutin är att blöta ned ansiktet när jag duschar. Hepp.

  Jag har faktiskt köpt en billig ansiktskräm från apoteket (som ska ha lite solskydd i sig också), men kruxet är ju att jag aldrig använder den. Är rätt dålig på att smörja in mig öht, men när jag åker till soliga ställen (kanarieöarna...) är jag noga med solskydd, för jag bränner mig direkt.

  SvaraRadera
 11. Avocadoolja från Happy Food store gjorde att mina utslag i ansiktet försvann.

  SvaraRadera
 12. Hörde om en som enbart använde oparfymerad ekotvål (shea/avokado) från Malin i Ratan o inte behövde annat. Finns visst städtvål å sånt också.

  SvaraRadera
 13. Hudvårdsrutin? Ansiktet gissar jag blir rent när jag duschar... om jag verkligen råkat bli smutsig, t.ex sot i ansiktet så kanske jag använder lite tvål, eller gnuggar lite extra med en luffa-svamp. Sist det hände var det grannens barn som upptäckte det och påtalade det.

  SvaraRadera
 14. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 15. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässoärenden, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 16. Godvänner, jag heter Molly Leo från Eskilstuna, jag är läkare av yrke, 47 år. Läs mitt sanna livsvittnesbörd, jag har en positiv avsikt att denna information kommer att hjälpa någon som läser den här artikeln just nu att återställa bruten äktenskap och återhämta förlorade kärleksförhållanden inom två dagar. Efter att ha varit i förhållande med Ludvig i flera år, han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka till älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, jag frågade honom med allt jag har, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min kollega på jobbet och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en kärlek spellcaster som kan hjälpa mig att stava det tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller fungerade, jag hade inget val men för att pröva det, mailade jag spellcaster-kanalen och han sa till mig att det inte fanns något problem att allt skulle gå bra innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade Love spell-delen i luften och överraskande andra dagen var klockan 3.00. Min ex-kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad över att jag svarade på telefonsamtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket . Jag var så glad och det var så vi började leva tillsammans lyckligt. så här kan du nå honom om du behöver hjälp E-post: doctorpeacetemple@gmail.com whatsapp på +2348059073851 eller så kan du också kontakta honom på viber på +2348059073851 ta saker för givet och det tar från dig ..

  SvaraRadera