"Tack vare kommentatorsfältet vågade jag"

Ciao suckas! Känner du ibland att ingen lyssnar på vad du säger? Tänk om! Här kommer ett läsarmail på temat deltid. Jag känner att deltid blir mer och mer centralt i min egen syn på FI och många av er vittnar om att deltid is the shit. Jag både älskar't (=betydligt mindre pengabehov för att bli semi-FI, barista-FI, FIRO (Financial Independence Retire Often), FI-but, soft-FI etc.) och ogillar't (det känns mindre rebelliskt att gå ner i arbetstid jämfört med att ge arbetsgivaren fräcka fingret och ägna sig åt altruism och mikrobryggeri). Men som fransmännen säger: A chacun son truc, var och en måste hitta sin grej. Och här är en läsare som är på väg att hitta sin grej och hon vill tacka oss:

"Tänkte bara säga att efter att ha läst din blogg så har jag tagit steget till deltid i stället för att harva på i 100% i många år till i jakten på full FI. Kommer att jobba 70% från april 2020 och 60% år 2021 och framåt. Känns lite läskigt eftersom jag bara har två miljoner och egentligen behöver fyra, men jag kommer fortfarande att månadsspara och carpe diem och allt det där. Tack för inspirationen! Jag hade ärligt inte gjort detta utan dig och ditt kommentarsfält."

Tänkte en del på detta med vikten av kommentatorsfältet efter Camp FI Süd som ju blev en diskussionsfest och där min dragning bara var startskottet. Det är i allra högsta grad överförbart till bloggformatet. Det vill säga: En bloggare startar ett ämne och därefter tar diskussionen vid. Jag har lärt mig massor av er och vågat ta klivet till riktigt läskiga saker efter input i detta och andra kommentatorfält. Så fortsätt att bidra och ta med er att ni som kommenterar är lika viktiga för communityn som själva bloggarna.

Mvh/
FruEfficientBadass

29 kommentarer:

 1. Bra jobbat båda två. Och tre och fyra. För det är alltid fler som läser och tar intryck än som vågar/orkar kommentera.

  Personligen tror jag att avgränsningen mot arbetslivet är det centrala. Jobb-fri fritid, vilket för kontorsråttan i karriären sannolikt betyder ett enklare jobb. För den som däremot är riktigt less på ett praktiskt jobb i låglönesektor behövs kanske ett extraknäck under ett par år tillsammans med sparande, och sedan byte av arbetsplats. Att jobba 25 timmar i veckan på 2-4 dagar som timvikarie, är inte så illa när man redan har pengar över.

  //Ingolf


  SvaraRadera
  Svar
  1. "För den som däremot är riktigt less på ett praktiskt jobb i låglönesektor behövs kanske ett extraknäck under ett par år tillsammans med sparande, och sedan byte av arbetsplats." Ja, om en tyar. Hade en kollega vars man hade ett blue collar jobb och han var uppe på nätterna på vinterhalvåret och plogade åt kommunen. Det gav grymt mycket cash. Dess värre brände de allt på Thailandsresor och okynnesrenovering (tror dessutom att de är skilda idag) så det blev ingen slack. Men i teori finns möjligheten.

   Radera
 2. En aning på samma spår här. Men verkligen helt utan tillräckligt FU-kapital. Kommer gå ned rejält i arbetstid nu, har blivit uppskrämd av lite svajande hälsa och inser att oavsett om jag är frisk eller inte frisk så behöver jag mer TID. Tid hemma, tid för återhämtning, tid för att sköta om livet och hemmet. Tack vare din blogg, och andras, har jag kommit till insikt om hur lite pengar vi egentligen behöver en månad för att klara oss. Är jag dessutom hemma ett par dagar i veckan så blir det gungor och karuseller i det avseendet att jag slipper två resdagar med bilen per vecka, minst en tusenlapp i månaden. Jag kan sköta om våra saker, jag kan planera och laga mat så vi aldrig någonsin behöver köpa en lunch. (Något som händer ibland fortfarande trots min spariver. ) Och jag får tid att leva nu.

  Så jag tänker testa en Not So FI-But Part Time RE tänker jag. Och det är inte sparat kapital som ger mig möjligheten utan den framvärkta, sakta frammejslade frugaliteten. Vi har haft ganska stora möjligheter till utsvävningar, som vi "villhövt" lite som plåster och kompensation för intensivt och ibland tärande arbetande emellan. Min profession innebär en hel del resande och mental press. Jag vet ingen inom mitt skrå som inte känt likadant någon gång, det är ett blodtryckshöjande arbete helt enkelt.

  Nuff med det nu tänker jag. Jag väljer tid istället. Får se hur det går. Men ska testa iallafall. Efter att ha varit egen företagare i nästan 20 år så är mina bromsbelägg helt bortfrästa, jag har bara haft en fart, och det är sånt man åker fast för om det står en kamera runt nästa krök. Jag vill gärna slippa det.

  Det är väl egentligen kanske sjukskrivning som man borde söka just nu men det känns underligt. Har väldigt lite erfarenhet av att vara sjukskriven och när jag är hemma mår jag ju liksom ganska bra. Jag ska resonera med min doktor om det men annars så kliver jag bara av en hel del arbetstid ändå.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du bromsar och att det är du som är i förarsätet, dvs tar beslutet. För mig var det kroppen och det stod minus på kreditkortet. INTE KUL.

   Radera
  2. @Morsan: Hur går det förresten med mannen och yrkeslivet? Sist han kom på tal hade han sagt upp sig.

   Radera
  3. Ja, han pluggar till ett praktiskt hantverkaryrke nu. Älskar det och jag ser redan frukten av det hemma! Långt ifrån tidigare profession är det, fler på hans arbetsplats som gör typ samma resa. Utbildar sig till praktiska yrken för att slippa omorganiseringsgalen konsernledning som gör folk från vettet.
   Morsan

   Radera
 3. Har nyligen haft medarbetarsamtal och deltid 80% togs upp som en möjlighet för första gången, så nu är ägget lagt. Redan innan mötet skrev jag detta inlägg:http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2019/08/jobba-heltid-anda-in-i-kaklet-eller.html

  80% skulle minska mitt sparande och troligen skulle jag behöva jobba ett år extra för att bli helt fri, men vägen fram dit skulle bli så mycket skönare.

  Just nu känns det dock som att jag har one more year-syndrome vad gäller heltid innan jag går över till deltid. Men det är OK då jag faktiskt behöver bygga utdelningar kraftfullt något år ytterligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @U-smålänningen: "Men det är OK då jag faktiskt behöver bygga utdelningar kraftfullt något år ytterligare." Ja och då tycker jag att man liksom får ett sorts vaccin mot såväl själslig leda som stress. Att man inte känner att man dyker upp på jobbet som led i ett livslångt trälande utan som en kick ass manöver att komma i mål med något under begränsad tid. Åtminstone kände jag det sista året. Jag började varje morgon med att mentalt "tacka lineoleumgolvet" när jag stegade in på jobbet. Vips kan den perfekta avhopps-situationen ske framöver för dig (tänk utköp, vi ska enligt utsago gå in i en lågkonjunktur) och då är det skönt att veta att du har ditt på det torra. Så bit tills det krasar! Bara inte för all evig tid.

   Radera
  2. Ah. "kick ass manöver" och "bit tills det krasar" - precis så känns det ibland. Det tar jag med mig.

   Därför gäller det att spara hårt så länge jag har ett hyggligt betalt heltidsjobb. Det kan ju försvinna och har gjort det tidigare för mig (har fått både sparken och varit utbränd tidigare).

   Min horisont ligger inte så långt fram, är nästan 50 år nu och vid 55, senast 56 år, tänker jag helt sluta lönearbeta. Så varje månad med heltid och rejält sparande utgör faktiskt en stor del av mitt kvarvarande arbetsliv.

   Radera
 4. Ibland kan man befinna sig i en arbetssituation där det är så att arbetsgivaren gärna ser att man går ner till deltid => lägre kostnader, men där det de facto för den stackars deltidsarbetaren bara innebär att man ska göra samma jobb på halva tiden ;)) Om man befinner sig i en situation av att utgöra the Spindel i nätet.

  Byta jobb säger du ? Naturligtvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @N-investment: Javisst är det bekvämt att stå vid sidan och hojta "byt jobb". Men som även du är inne på så växer de inte på trän, jobben där man tjänar bra och där en deltid är en deltid. Om jag ska vara ärlig tror jag att man måste översätta det enligt nedan:
   - 50% lön=75% arbete
   - 75% lön=100% arbete
   - 100% lön=125% arbete (jag räknar då in kvällstimmarna m dator/mail och en förväntansnivå på att du bara ska "lösa det" när "det" väl uppstår)

   I svaga stunder tänker jag att det är värt det. Att man kanske får acceptera att man jobbar mer än stipulerat i en tjänstemannadeltid, bara för att det är så mkt värt att få den där uthuggna lilla kakan av fri tid. Den förhållandevis höga lönen och skattefördelarna av att jobba mindre kanske kompenserar för det? ALLT annat än utbrändhet är en vinst...

   Radera
  2. Precis detta är jag rädd för vid en deltid på 80%: 80% betalt, 100% jobb och 120% stress.

   Idag är det nog 100% rätt över...

   Radera
 5. Otroligt mäktigt. Blir så fantastiskt glad varenda gång man ser någon läsare som gjort en förändring av det här slaget. Stort cred till dig Fru EB men också till alla dina mysiga följare, ett härligt community ni byggt upp här verkligen! :)

  Kudos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @10årsplanen: Ja visst är det kul? Jag väntar fortfarande på trollen som ska komma och förstöra vår nördosfär. Jag har varit dålig på att följa andra bloggar sen jag började plugga, hur går det för dig på din resa?

   Radera
 6. Gå ner i tid är delmålet och sluta jobba helt om ytterligare några år är målet. Den stora utmaningen är att ha ett liv med kvalite redan nu och inte bara drömma framåt. Det är dessutom så roligt att få följa andra på deras resa mot sina mål och även de som redan nått dit, hoppas ni fortsätter att blogga och att det kommer fram fler härliga bloggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Hea: Det skulle inte förvåna mig om en del (du?) stannar på deltid, kanske med perioder av långledigt. Nu är det ett tag sedan jag såg Newman kommentera, men hen stannade ju på deltid och trivs toppen med det. Heltidsnormen är så stark så det krävs både mod och ihärdighet att få igenom det, men frågan är om det inte är rätt väg att gå? Lagom med struktur men gott om tid att fixa det så kallade "livspusslet" (som blivit ett livspussel efter att vi bestämt oss för att klämma in för många saker per dygn).

   Radera
  2. Ja, det där med perioder med långledigt lockar ju också. Jag vill ju resa och gärna vara borta lite längre perioder framöver. Då behövs det kanske lite tillskott ibland till reskassan. Tur att jag har ett yrke där det kanske kan funka, vi får se.

   Radera
  3. Hola!

   Jobbar 50 % på mitt vanliga kneg och giggar med snöjour på vintern och ibland gräsklippning på sommaren. Funkar hur bra som helst!

   MMM + ERE täcker in allt som behöver sägas om att leva smart och enkelt. Tänk om man varit liiite vassare i the fudge när man var yngre....jaja, spilld mjölk :-)

   Keep it up, FEB! Är inne och läser varje dag, även om jag inte kommenterar så ofta.

   Mvh

   Herr Newman


   Radera
 7. Älskar kommentarsfält, särskilt ditt, riktigt härligt när folk delar med sig och ser till att vi lär oss och får inspiration av varandra!

  SvaraRadera
 8. Det är så skönt med ett kommentarsfält där alla bara glatt hejar på och ger tips! Helt befriat från elaka ogina missunnsamma kommentarer från troll och offerkoftor!

  Man kanske ska prova be om halvtid, men jag har inga visioner om att svaret blir ja. Tjänsteman i statens tjänst ska vara tillgänglig på 100% om man inte har småbarn är min tolkning och erfarenhet. Så då återstår att löneväxla ytterligare 11 dagars semester på den redan väl tilltagna och att nyttja förtroendearbetstiden så mycket som går utan att skämmas (varför skäms man om man går hem tidigare, är det nån som vet?).

  Tack för all inspiration!

  SvaraRadera
 9. Att inte jobba är det bästa, drömmer också att gå ner i tid och jag är inte ens 30...

  SvaraRadera
 10. Obligatoriskt att kommentera ett inlägg som detta!
  Jag uppskattar bloggen och har förändrat mycket i både tanke och livsstil efter kloka inlägg och kommentarer. Läser så gott som dagligen.
  Glad att det inte blev någon större pausfågel tidigare.
  /HM C

  SvaraRadera
 11. Känner också att jag behöver få dela med mig om hur mycket jag uppskattar kommentatorsfältet, fastän jag själv inte skriver ofta (läs: ytterst sällan).
  Jag läser dagligen bloggen plus alla kommentarer. Bor dessutom i Australien, så att få närvara i olika camps kommer nog aldrig ske, men uppskattar att ni alla delar med er så generöst.

  /RA

  SvaraRadera
 12. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 13. Jag vill dela mitt underbara vittnesbörd om hur jag fick tillbaka min man till mitt liv, jag vill berätta för människorna i världen att det finns ett riktigt stavspel online och är kraftfullt och äkta. Hans namn är Baba Wale Wiseman, han hjälpte mig nyligen för att återförena min relation med min man som dumpade mig, När jag kontaktade Wiseman kastade han en kärleksförtrollning för mig och min make som sa att han inte har något att göra med mig igen ringde mig och började tigga mig. För alla som läser den här artikeln och behöver all hjälp Wiseman kan också erbjuda alla typer av hjälp som återförening av äktenskap och förhållande, botning av alla typer av sjukdomar, domstolssak, graviditet stavning, vi är nu mycket nöjda med oss ​​själv. Wiseman får honom att inse hur mycket vi älskar och behöver varandra. Den här mannen är på riktigt och bra. Han kan också hjälpa dig att fixa ditt trasiga förhållande. Jag hade min man tillbaka! Det var som ett mirakel! Ingen äktenskapsrådgivning och vi klarar oss mycket bra i vårt kärleksliv.Kontakta den här fantastiska mannen om du har problem med en varaktig lösning
  via e-post: babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551
  Viber: +2348136951551

  SvaraRadera
 14. Hej, jag heter Nira Shalom och jag vill dela med mig av de goda nyheterna om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek till världen. Jag var förkrossad när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden. Men en vän presenterade mig för Baba Wale da Wiseman, den store budbäraren. Jag berättade om mitt problem för Baba Wale och förklarade hur min ex-kärlek lämnade mig och hur jag behövde ett jobb i ett stort företag. Han försäkrade mig att jag hade kommit till rätt ställe, där jag skulle få min hjärtefråga utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag skulle göra, och efter att ha följt hans instruktioner ringde min kärlek mig inom de kommande 2 dagarna och bad om ursäkt för att ha lämnat mig tidigare. En vecka senare kallade mitt önskade företag mig på intervju för tjänsten som arbetsledare. Jag är stolt över att få dela med mig till världen hur Baba Wale hjälpte mig att uppfylla mitt hjärtas önskan. Baba Wale är specialist på alla typer av trollformler och god magi. Om du behöver någon form av hjälp, vänligen kontakta Baba Wale på babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp:

  Tacka mig senare!

  SvaraRadera
 15. Det här är underbart!

  Min man är äntligen tillbaka till mig med så mycket kärlek och respekt än jag någonsin förväntat mig. Med hjälp av Dr Ilekhojie och försoningsritualen från hans förfäder är min man tillbaka efter så många månaders begäran om skilsmässa. Till en början när min vän sa åt mig att kontakta Dr Ilekhojie för att få hjälp, trodde jag att det inte skulle sluta bra eftersom jag aldrig trodde att han kunde hjälpa efter att ha förlorat pengar med tidigare. Han förklarade för mig med tydlighet och såg också till att allt skedde lugnt och brådskande. Exakt 3 dagar efter försoningsritualen kom min man, som inte har svarat på mina telefonsamtal på flera månader, förbi huset och bad oss avbryta skilsmässaplanerna och bli en lycklig familj igen. Det har gått 2 månader nu och saker och ting blir bättre för varje dag. Tack Dr Ilekhojie för din hjälp. Du kan också få hjälp med honom. Telefonnummer/Whatsapp +2348147400259 eller e-post: gethelp05@gmail.com

  SvaraRadera
 16. Hej alla, jag heter Nicole Haraldsson och jag är här för att också tacka Dr Isikolo som Gud använde för att rädda min situation och återställa glädjen och lyckan i mitt hem. Jag förlorade min man till en kvinna utomlands när han arbetade i samma region där hon bor. Jag visste aldrig allt som hände förrän en vän till mig skickade bilder på båda tillsammans och jag visste efter det att det var anledningen till att min man blev kall mot mig och lämnade mig bakom mig. Min man var hypnotiserad och sinneskontrollerad och jag visste allt när jag kontaktade Dr Isikolo när jag sökte efter hjälp och inte hittade någon. Han försäkrade mig om att han återvände och att vår kärlek och lycka återställdes, vilket han gjorde och resultatet började manifestera sig efter 48 timmar. Nu har jag min man tillbaka och jag kan inte tacka Dr Isikolo nog för hans ärlighet och stöd. Sms:a honom bara via WhatsApp +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 17. MIN POJKVÄN KOM TILLBAKA TILL MIG MED HJÄLP AV DR ISIKOLO OCH JAG ÄR VERKLIGEN ÖVERVÄLDIGD
  Hej alla, jag är Karen Edling. När allt hopp förlorades för att få mitt förhållande att fungera igen mellan mig och min pojkvän gick jag online för att söka hjälp och jag läste och kontaktade DR ISIKOLO som kom och fixade allt och han kommer att förbli uppskattad av mig resten av mitt liv. Alltför många gånger gick jag igenom känslomässiga trauman på grund av de oändliga problemen jag hade med min man och det ledde till att vi gjorde slut och det var därför jag sökte hjälp och fick reda på DR ISIKOLO som kom till min räddning. Han berättade för mig procedurerna och uppmanade mig att följa, vilket jag gärna gjorde och han försenade inte processen med att ge lösningar på mina problem och jag fick resultatet på bara 2 dagar som han försäkrade mig. Bry dig inte om att söka hjälp någon annanstans för han är för bra på att hjälpa människor. Han är pålitlig och ärlig så sms:a honom nu via WhatsApp: +234-8133261196 eller hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera