Odlingsspecial 1:3. Ärtskott

Innan jag börjar: Ni som följer mig på Instagram vet att jag löpande dricker mig igenom det lägre spannet av det så kallade "övriga sortimentet" på Stora Gröna Apoteket och än så länge har ingen dött. Jag träffade min vinexpert i veckan och hon berättade en intressant sak och det är att många av de viner som ligger i beställningssortimentet är sådana som halkat ur ordinarie sortiment. Men producenterna orkar inte med mecket med retur alternativt destruktion (vilket - och detta är bara trivia - sker på någon form av anläggning ute i Jordbro med kontrollant från staten) varför man droppar priset tills artikeln svepts ur c-lagret. Undantag till detta kan vara producenter som är så förtjusta i sitt varumärke att de inte vill att denna prisskändning skall äga rum och då kostar man på statlig förbränning. Det gör att du, precis enligt samma logik som BIB-fabriken ibland köpt upp ett parti prima druvor men paketeringen suger, kan fynda riktiga dyrgripar under 60 kr. Trixet är ju att du inte riktigt vet vilka som är prissänkta. Min kontakt menar att man kanske kan söka på "prissänkt" men där gick jag bet. Vad du däremot bör veta är att prisförändringar sker två gånger per år - 1 mars och 1 september - så om du kan ditt beställningssortiment i spannet 49-59 kr på exempelvis vitt vin och går in dag före 1 mars samt på dagen 1 mars är det ju bara att jämföra vad som droppat in.

Först ut i min odlingsspecial är ärtskotten. Det är som sagt en stöld från Instragram och jag hoppas att upphovsmakaren inte tar illa vid sig. Jag sköljde ur några mjölktetror och klippte dem låga. Därefter gick jag till min ICA Nära och köpte en liten påse jord för runt tian och fyllde upp dem någon centimeter eller två. Därefter gjorde jag ett experiment som fick mig att känna mig som en Borlaug 2:0. Jag delade in ärtorna i fyra grupper.


Ovan från vänster: Ärtor täckta av jord. Därefter två kartonger med ärtor som förgrotts, d.v.s. de fick ligga en natt i lättsaltat vatten (saltet får ärtorna att tro att de hamnat i havet och sätter igång deras groddningsprocess) och därefter i lätt fuktad jord. Den sista kartongen på övre raden innehåller även den förgroddade ärtor men i blöt jord, ni ser hur de formligen badar i vatten.

Nedre raden innehåller en kartong med ej förgroddade ärtor i fuktig jord och därefter en kartong med en förgroddade ärtor i blöt jord. Min tanke var naturligtvis att se vilka ärtor som bäst och snabbast presterade.* Det tog en vecka för resultatet att bli tydligt:


Det är alltså de ärtor som ej förgrotts och som lagts på fuktad, ej blöt, jord som kom snabbast upp. Vi klippte dessa små raringar och hade på våra frukostmackor på söndagen efter "odling" och resterande lådor användes löpande under veckan till att toppa sallader mm. Man nyper av skottet ovan jord och sköljer precis innan de ska ätas. Jag satte ytterligare en batch så snart jag såg vilken av falangerna som vann så att jag hela tiden har en omgång ärtskott på gång. Inför nästa omgång kommer jag också att testa huruvida man kan återanvända jorden eller ej. Det är ju bara att pilla bort ärtorna tänker jag?


Så här såg de ut efter två veckor. De växer och växer så nu har jag en hel liten ärtskottsskog som jag använder i sallader, på smörgåsar, på omelett, i poké bowl och till och med i sushi. Inte blir de vissna och dåliga heller, de står där så stadigt och grönt. Rätt smakrika också tycker jag. Betyg 5/5 med speciell not till dig med oförmåga att odla: Det här klarar du!

Mvh/
FruEfficientBadass

* Not till er som förvärvsarbetar: Det är sådant här som händer en om man inte förvärvsarbetar. Jag var väldigt nära att göra en projektsammanfattning och skicka till min fiktiva chef Bruce. 

19 kommentarer:

  1. Visst är det tillfredsställande att se något växa och gro, gott är det också! Har du testat att grodda? Gröna linser funkar jättebra, det kanske du redan har hemma i skafferiet. Ett tips är att dela mjölkpaketen på längden, då får du två lite större odlingsbäddar.
    /C_50+ som groddar och skottar trots förvärvsarbete

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ett tips är att dela mjölkpaketen på längden, då får du två lite större odlingsbäddar." Gud så smart! Jag ska dessutom genast testa gröna linserna. Misslyckdes med såväl mungbönor som alfalfa för ett par veckor sedan och behöver idiotsäkra kort. Hur ofta ska jag vattna linserna till en början? Ska de stå mörkt?

      Radera
    2. Jag brukar grodda dem i ett (helt) mjölkpaket, hittade ett tips på Insta från ekotipset. Sedan har jag groddat en del annat jag har hittat i mitt skafferi, om du söker efter Sproutly på nätet hittar du all info du behöver! (Inte sponsrat inlägg!).
      /C_50+ som nu bör ägna sig åt sitt förvärvsarbete ...

      Radera
  2. Men slow food då? De som växte långsammast kanske är godast?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ser, jag är så fast i effektivitetstänket. Får köra ett blindtest mellan de som kom först och de som kom sist.

      Radera
  3. Vad härligt med egna ärtskott! Jag köpte ett paket gula ärtor i höstas men kom aldrig till skott (hehe). Perfekt komplement när det är ont om andra egna grönsaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja plus att det ser så härligt ut att finklippa dem över exempelvis en broccolisoppa. De ser så lustiga ut också med sina spröt.

      Radera
    2. Det ser extra lyxigt ut på alla maträtter, ta bara en tråkig Carbonara t.ex. genast "lyx" med lite färskt grönt på.

      Radera
  4. OT jag hade likadana fönsterlås med nyckel, det är ett måste om man bor i stan och på någon av de nedre våningsplanen i lägenhetshus. Förutom minska den överhängande inbrottsrisken med 10.000% så kan väl få rabatt på hemförsäkringen med typ 0,5%.

    On topic: vad gör man med ärtorna när man skördat? Är de förbrukade då och läggs i återvinningen/komposten (ja, jag gör inte det men de som är omiljönedsmutsare gör väl det). Måhända duger de tex till ärtsoppa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan bara låta dem vara och skörda igen.
      https://www.youtube.com/watch?v=rqOarMtl9dg

      Radera
    2. What? Och jag som hade planerat att slänga när de väl "blommat", kommer det fler skott?

      Radera
    3. Du kan skörda upp till 3 ggr. Mina egna experiment har givit vid handen att de gror snabbast med lite jord över sig också. Ett annat tips är, för den som är lat, är att skaffa ett par godislådor (sådana där butikerna får sitt lösgodis i, brukar de ge bort gratis). En har du jorden i, den ska du göra lite hål ib otten på så att vatten kan rinna bort. Ställ i den andra, som fångar upp överskottsvatten. Mindre risk för fuktskador på underlaget, mindre jobb.

      Radera
  5. Kul med ärtskotten och så ser det så hemtrevligt ut! Har också ett gäng ärtor i fönstret sedan i förrgår och kan redan se smågrönt sticka fram. Blötlade ärtorna i ett dygn, kanske i onödan då enligt inlägget. Jorden knyckte jag från den rika jordägaren amaryllislöken i vinterdvala eftersom det är så lite som behövs för detta första test.

    Och Fru EB, läste insändaren från "FD ÄGARE TILL VÄLMÅENDE HUNDAR". Tror inte sådant alls är skämt, utan det är på den nivån inte så få befinner sig. Motivet kan dock vara gott. Man bör väl helst se till andemeningen, till hjärtat bakom orden. Att läsa med empati istället för att kritiskt analysera de uppenbara bristerna i tankegången ger en annan förståelse för vad som var tänkt att kommuniceras. Och det är ju trots allt bara en insändare, inte en debattartikel från en person med viss sakkunskap. Den fd ägaren har kanske kommit på andra tankar och vill sprida sitt budskap, precis som vissa andra här.

    Eftersom jag läst en hel del elevtexter i mina dar så är jag kanske också en extra tålmodig läsare av texter med obefintlig eller kraftigt bristande logik. Så innerligt tacksamt sedan att (om man hinner...) bena ut allt bit för bit tills saker klarnar och eleven kanske för första gången språkligt kan redogöra för alla röriga tonårskänslotankar kring ett ämne som engagerar.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Så innerligt tacksamt sedan att (om man hinner...) bena ut allt bit för bit tills saker klarnar och eleven kanske för första gången språkligt kan redogöra för alla röriga tonårskänslotankar kring ett ämne som engagerar." Så rart. Vad hände med "mitt sommarlov?". Hjälpte 14-åringen med en uppsats på sportlovet och det var liksom...istället för bokrecension rakt upp och ner flertalet teman som skulle vävas ihop och ställas mot diverse annat och jag blev helt yr. Vissa menar att skolan blivit så mycket sämre men det jag ser mitt äldre barn syssla med är bra mycket mer avancerat än vad jag höll på med i åttan. De yngre barnen verkar dock bara flumma runt i någon form av förlängt dagis.

      Radera
    2. De skrivuppgifter du nämner känns igen från skoltiden, men de framstår nog som allt för banala. Låter som nivå för tredje eller fjärde klass. Betygsmatrisen med alla kriterier som ska uppfyllas styr numera vilka uppgifter läraren skapar. Men visst, när man själv var ung hade inte lärarna alls dessa förväntningar. Däremot har jag fått intrycket (vilket bekräftats vid jämförelser av resultat på standardiserade test i läsförståelse i nutid och under tidigt 90-tal) att vi då generellt läste bättre, hade tålamod att läsa längre texter i högre utsträckning och lättare förstod att läsa mellan raderna.

      Har kvar en del läroböcker från gymnasiet. (Fick nästan alla.) Skulle inte kunna använda denna typ av texter i skolan idag utan rejäl bearbetning, eftersom de är alldeles för avancerade och åtminstone delvis utgår från en kännedom om historia och litteratur som är mer eller mindre stendöd i den unga generationen. Dessutom är detta med (läro)böcker överhuvudtaget väldigt ute. Läromedlena finns i elevdatorn istället. Där konkurrerar de jättelätt ut allt på nätet som ju är så mycket tristare än att ägna sig åt den alltid lika fantastiskt intressanta och lustfyllda lektionsuppgiften.

      För övrigt är jag nog drottningen av OT på din blogg, men du vet ju vad jag sagt. /Eva

      Radera
    3. And queen you shall remain. Tack för utläggningen.

      Radera
  6. Finns det verkligen någon logik med salt i vattnet? Tänker att de flesta plantor inte alls tål saltvatten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ha uppfunnit det själv i något cavarus. När jag googlade nu hittade jag bara en suspekt tråd på Flashback som säger (den handlade om ärtsoppa): "Man kan slå av vattnet och sen kan de stå till de gror (ett par dar), soppa på grodda ärter ger betydligt mindre fis och har en annorlunda och intressant smak. Ska vara nyttigt också, men det låter jag vara osagt." Haha, man lär sig nåt varje dag.

      Radera
  7. Vilken rolig blogg - drastisk humor och dessutom en vass skribent -kul!
    Ett tips för odlingen är att använda de däringa plastförpackningarna med lock som cocktail-tomater, vindruvor och annat förpackas i - de är utmärkta som små mini-växthus, samtidigt som det känns gott att att förlänga livet på plasten genom att använda förpackningen till något annat i stället för att direkt förpassa den till återvinningen. Ska dessutom genast testa att odla skott på ärtor!(Ytterligare tips - på gula ärtor kan man göra en supergod röra "á la grecque" - koka ärtor tillsammans med gul lök, mixa och ät tillsammans med kapris, rödlök och olivolja. Blir som en grekisk hoummus!) /Irene

    SvaraRadera