Odlingsspecial 2:3 Solrosfrön

Andra delen av mitt odlingsspecial för debila handlar om solrosfrön och principen är lika enkel som för ärtskotten. Lägg ett tunt lager jord i en glasslåda eller - på inrådan från en läsare - i en mjölkkartong du skär på längden för maximal odlingsyta. Strössla på solroskärnorna. Jag testade två varianter - dels de med skal (a.k.a. fågelfrön) och dels de utan skal (sådana du kan se i müsli).

Efter ungefär fem dagar börjar fröna gro och efter en dryg vecka har du ståtliga långa skott som står sig vecka in och vecka ut (nedan står fortfarande, två veckor efter fotning). De påminner  lite om ärtskotten, med skillnaden att de är lite mer fruktiga i smaken. Om du odlar fågelfrön kommer själva skalet att sitta som ett fnasigt litet hölje på skottet när det kommit upp och det är bara att knipsa av. Skölj innan du äter, precis som med ärtskotten.



Som ni ser på bilden försökte jag också att odla pumpakärnor men det gick inte så bra. De ligger helt intakta inbäddade i ett lager av en vit beläggning som jag läst någonstans "inte är mögel", men det ser inte heller helt aptitligt ut. Så det blir inget mer av det experimentet.

Mvh/
FruEfficientBadass

22 kommentarer:

  1. Grönt är skönt! Vill dock bara kommA med ett IGMRskt pekfinger. Fågelfrö, om det nu är det, kan vara behandlade med saker du inte vill äta. De är inte godkända eller kontrollerade för mänsklig konsumtion. Håll dig till sådant du köper i mataffär eller odlar själv.

    I övrigt är detta ett gött och enkelt trix att få i sig grönt året om. Solrosskott har en nötig smak som jag är väldigt förtjust i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips! Jag återgår till människoföda.

      Radera
    2. Annars kanske Frun får se sina barnbarn flyga ur boet redan i småbarnsåldern.

      Visste inte att man kunde så solrosfrön också! (Varför inte, det är ju frön...) Är det samma då med alla andra frön (och bönor?) man annars äter? Äter just nu lunch med ärtskott på tallriken, jättekul ju!

      Köpte nyligen blomjord och samma dag gick jag in på Signalfabriken för att låna en bok och där hade de fyllt ett bord med sticklingar och olika fröer som man fick ta. Besökare och personal tillsammans har tydligen bidragit till allt. Blev så himla glad. Ingrid, om du läser, gå dit och ta nåt vetja och bidra med någon stickling om du vill!

      /Eva

      Radera
    3. Denna signalfabrik, måste göra ett besök dit snart.

      Radera
    4. Nästan mitt emot finns Willys...

      /Eva

      Radera
    5. Ja tack för tipset Eva! Fast här hemma har vi bara en stickling, som vi fått av en vän och ska försöka hålla liv i. Däremot skördade vi mängder av jordärtskockor i helgen när vi röjde i trädgården. Det måste vara lättare än potatis att odla. Vi sköljde och förvällde och frös in. Sen har vi till soppor, mos och i våra smoothies. Bästa maten för magen. Och just att de bara växer utan att vi gör någonting mer än att ploppa ner några gamla kockor i jorden. Och vi är mer än nybörjare på att odla.

      Radera
    6. Verkligen? Jordärtskockor säger du. Exakt när på året petar ni ner dem?

      Radera
  2. Solrosfrön i mjölkförpackningar ska testas. Det är något förtrollande med att odla själv. Tomat och paprikaplantorna har tittat fram och letar febrilt efter ljuset. Potatisen ligger på köksgolvet och groddar, jag har också kastat ner ett par i en kruka för att kanske hinna till midsommarsillen. Lite kul var det till söndagsfrukosten när min fru konstaterar att det vore kul att testa att odla ingefära. Självklart är det roten som ska planteras! Eller är det så självklart? Kanske ska frösås, eller kanske är det sticklingar, vad vet jag. Det finns så många sätt att odla på. Det är ju det som är det roliga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Potatisen ligger på köksgolvet och groddar" Jag ser det framför mig, hela huset fullt av växtkraft, underbart. Vet ingenting om ingefära. Men jag gillar baby steps-idén, att börja med idiotsäkra saker (ex. solrosfrön).

      Radera
  3. Vad härligt att du odlar inne! Jag har precis skördat ärtskott. Fick äntligen ändan ur vagnen tack vare ditt inlägg.

    Odlar du något mer, t.ex. salladsblad på fönsterbrädet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Odlar du något mer, t.ex. salladsblad på fönsterbrädet?" Nej, just nu har jag bara ärt- och solrosskott. Och så ett till projekt som kommer i övermorgon. Är det lätt att odla sallad inomhus? I vad?

      Radera
    2. Jag har tyvärr inte lyckats speciellt framgångsrikt själv än. Har både vintersallat och spenat under växtbelysning men de verkar inte trivas. Sara Bäckmo däremot har lite videos på youtube där hon sår i godislådor och har olika blad under växtbelysning för att vara självförsörjande på grönsaker året om.

      Radera
    3. Om du har misslyckats kan du fetglömma att jag testar...

      Radera
  4. Jag blir inspirerad. Men så kommer latheten krypande. Jag köpte bladgrönt från en odlare för några dagar sedan och jag har ännu inte kommit mig för att smaka. Hm... Har du det på mackan eller hur äter du det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Har du det på mackan eller hur äter du det?" Jag har det överallt! FInklippt på mackan, i sallad, på soppa eller som en sektion i poké bowl. Jag är uppriktigt förundrad över hur länge de håller sig! Jag tror att jag är inne på en månad nu med ärtskotten och de bara växer och växer, ingen antydan till att de tacklar av. Inte särskilt vattnings-kinkiga heller. Ett tag glömde vi helt bort att vattna dem men efter en natt med vattning var de lika fina igen. Det är verkligen odling for dummies!

      Radera
    2. Va, vänta nu. Kan man fortsätta klippa dem och de bara växer vidare? Låter helt sjukt smidigt... Måste se om jag har några solrosfrön i skafferiet.

      Radera
  5. Kan inte annat än att hålla med om att egenodlat är speciellt. Iofs samma sak med att göra alla saker själv, baka bröd, bygga saker, laga saker. Tror att det ligger i människans natur att känna mer nöjdhet över saker man gjort själv kontra att bara köpa.

    Dock blir min fru trött ibland när jag säger ”det skulle man kunna bygga själv”, dock tror jag att det mer har att göra med att det tar fokus från sånt som måste göras ekorrhjulet och att det blir annat ljud i skällan när mer tid finns framöver.


    Kan man för övrigt komma undan med ett växthus som ”investering”? Och då pratar jag inte ett fint sådant i engelskt grönt med klarglas för att bräcka grannarna utan ett praktiskt sådant..
    ROI blir nog ingen höjdare i närtid men man kanske får bokföra detta på må-bra kontot?

    SvaraRadera
  6. @Gofi "Kan man för övrigt komma undan med ett växthus som ”investering”? " JA klart du kan :D. Köp en odlingstunnel (polytunnel) från Ebay för någon eller ett par tusenlappar så har du gått plus redan första säsongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah det här är jätteintressant. Beror kanske lite på var du bor också - Simplicitas bor ju i södra delarna. Jag kan också verkligen rekommendera "Stefans lilla gröna" som är vldigt opretentiös. https://efficientbadass.blogspot.com/2018/05/vad-jag-onskar-mig-i-fodelsedagspresent.html

      Det var efter att ha läst den här boken jag gick åstad och köpte växthusplast och lät mannen montera ett par pinnar över en rabatt för att på så vis fästa upp ett improviserat litet växthus mot vägg i söderläge (på landet alltså) i syfte att odla tomater (som inte funkade, men det ska nog till andra grödor i Hälsingland). https://www.tunnelvaxthus.se/butiken-2/vaexthusplast-och-markduk/vaexthusplast-8m-bredd-6-detail

      Total kostnad för det "växthuset" 199kr. Och när den riktiga sommarvärmen kommit tar man bara ner den fula plasten, viker varsamt ihop den och sparar den inför nästa år. Odlar du bär etc. ersätter du duken med ett grönt fågelnät.

      Radera
  7. Ska erkänna att jag redan intecknat årets skatteåterbäring i växthus.
    Känns iallafall mycket bättre än kinaplast eller sistaminutenresa och jag ser fram emot gratis tomater för all framtid!

    SvaraRadera
  8. Läs på Wikipedia om Jordärtskocka! Fantastisk att odla och växer som ogräs. Finns en sort som heter "Bianca". Den är lite vitare och "rundare" än den ljusbruna som brukar finnas i affären. Just denna sort hinner blomma i Stockholm. Skockorna (tror jag det heter) tål frost och kan därför grävas upp och ätas från sen höst till våren innan de börjar slå rot.
    En annan sak - om ärtskotten ska ätas som just skott, går det bra att odla utan jord! Gärna i glasburk med något fuktbevarande (t ex finriven äggkartong) i botten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sweet bananas! Det blir jordärtskocka här hör jag. Passerade en lunch-skylt idag som stolterade med "jordärtskockssoppa och ett glas vitt 195kr". Undrar vad man kommmer undan med som frugal weirdo? 25?

      Radera