Saker jag inte fattar 11 - Kaffekoppsmått

Hej flitiga ni som läser och läser och fortsätter att läsa och kommentera i min miniserie för retards: "Saker jag inte fattar". Ni förstår inte min inre tillfredsställelse över att ha fått så många saker bekräftade som knäppa och så många bra förklaringar av er. Så jag fortsätter:

Ni känner till konceptet kaffebryggare? En helt vanlig svenne-banan-bryggare man köper på Biltema för 299kr. Finns minst en i varje svenskt kök, även hos de som inte har.* Man skopar upp pulver i ett återvunnet pappersfilter, riktiga människor räknar högt tyst för sig själva ("En.....två......tr...äsch nu tappade jag bort mig, jag börjar igen.....en.......två........tre........") För övrigt olidligt att se ett "bryggproffs" hålla på med sitt sega måttande - det är väl bara att höfta, du har ju gjort det här tusen gånger förr, du vet väl ungefär hur det ska se ut i filtret?***

Okej, så långt är jag med. Men sen kommer det kluriga. Då ska man hälla i motsvarande antal mått vatten så att det matchar mot mängden kaffepulver. Till sin hjälp har man då på sidan av kaffebryggaren en transparent plastyta med mått. På ena sidan bild på liten kopp. På andra sidan bild på stor kopp.
1/ Varför? Det finns ju inte små respektive stora kaffemått till pulvret?
2/ Vilken ska jag välja?

Det är ju som "hur långt är ett snöre?" Mina "stora" koppar kanske anses vara "små" av en person vars referensram är Wayes Coffee, medan min mormor säkerligen hade tyckt att mina normalstora koppar är baljor. Och även SÅ, säg att vi etablerar en allmän norm, exempelvis att en standardkopp är 1,5dl vätska eller vad vet jag, 2,5dl. Vad gör jag med den informationen vis-à-vis pulvret? Det måste finnas ett stort respektive litet mått då juhu!?

Kombinationen att varken gilla eller förstå ett fenomen gör mig arg och irriterad så jag avslutar inlägget nu.


Mvh/
FruEfficientBadass

* Hemma hos oss föredrar vi vanligt pulverkaffe. Det har ingenting med pris att göra, vi har alltid föredragit pulverkaffe. Det var så jag och min förstod att vi var ämnade för ett liv tillsammans. Den preferensen verkar av omgivningens reaktioner att döma vara jämförbar med typ apotemnofili** varför vi i nuläget har två (2) donerade kaffebryggare - en hemma och en på landet. Vi använder dem bara när vi får besök av donatorerna, för att undvika ytterligare donationer.
**En intensiv och långvarig önskan att amputera en viss kroppsdel, trots att den är helt friskt.
***  Fram tills helt nyligen höftade jag bara, utan att säga något. Men i helgen blev en vän lite väl koffeindarrig hemma hos mig så jag ska skärpa mig. Alltså, om någon kan förklara hur man de facto måttar.

16 kommentarer:

 1. Vill bara meddela att jag snubblade in hit från Sparo, och att du numera är tvåa på listan över skumma sparbloggar jag läser; i princip enbart pga det ypperliga användandet av fotnötter. Saker jag inte fattar - varför använder inte fler fotnötter i sina blogginlägg?*

  För att hålla mig någorlunda till ämnet tänker jag flika in lite information som såklart är helt meningslös i det stora hela. Nämligen att ingen hemma hos oss dricker kaffe, men att vi äger en perkulator i de fall vi får besök av folk som prompt måste få i sig koffein varannan timme. Dock är vi helt clueless hur mycket kaffe resp vatten som perkulatorn ska laddas med för att det ska smaka gott (ok, inte heeelt clueless). Ett tag försökte vi outsourca själva laddningsproceduren till gäster/erna som faktiskt skulle dricka kaffet i fråga. Men det föll inte i god jord, lite ufo-varning nästan på den idén. Tydligen kan man som värd inte avsäga sig kaffeladdningsansvaret även om man själv inte dricker. Big no-no.

  Så nu blandar vi hej vilt (ok inte heeelt hej vilt), och varje gång med brasklappen "vi dricker ju inte själva, så hoppas det smakar gott.."


  Cheers,

  /P

  *och ord som apotemnofili..goes without saying.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din asteriskanstrukna och trevliga feedback. Detta med kommentarerna gör mig brydd. När jag skriver något jag själv tycker är angeläget - ex. vilken miljöfond välja eller robotiseringens effekter för arbetsmarknaden - får jag i regel mycket få (=inga) kommentarer. När jag skiver något banalt - om skoputs eller att sopa golvet - får jag många. Därför antog jag att detta inlägg skulle hösta in ett stort antal och att jag skulle få rungande besked kring rätt lära. Men icke. Notera att jag fortfarande inte vet hur man doserar bryggkaffe. Perkulatorkaffe - bor du norröver?

   Radera
 2. Hej igen! Om du lägger i sex kaffemått och fyller vatten till nivån för sex små koppar blir det ju starkare kaffe än om du fyller det till sex stora koppar, det kanske är det som är tanken? Att den som dricker liten kopp vill ha det starkare - typ espresso- och den som vill balja ur sig stor kopp vill ha svagare. Apropå det, få erkänner att de vill ha svagt kaffe, trots att det blir ofta mer smakrikt och inte så bittert. Själv dricker jag allt kaffe och te som erbjuds, har dock inte provat den norrländska specialiteten kaffeost, det vore något... På mitt jobb är det vissa som har starka känslor kring kaffet, jag bryr mig inte ens om sätta på det längre när jag är kaffesugen av risk för att göra fel (fel styrka, fel tidpunkt, fel att dricka kaffe när andra inte har tid att dricka kaffe, fel att inte sätta på tevatten samtidigt, eller rätt kanske- tedrickande ska inte uppmuntras -osv). Förresten - jag kan inflika en grej som jag inte fattar - varför går fodral till surfplattor sönder så lätt? Vår senaste började förstöras direkt efter inköpet (såklart på nätet) och var obrukbar efter en månad. Surfplattans baksida sprack i en miljon delar veckan efter när bebisen vände den (!) på golvet. Så nu har vi en baksida med silvertejp. Skulle önska något mer hållbart fodral, men det kanske inte finns, vad tror du?
  /KE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffeost - what iz that sounds awful. Ok köper din tes om starkt och svagt. En produktutvecklingsidé: ange då detta i text eller pictogram (droppar) istället för de menlösa kopparna.

   Fodral till surfplattor: Jag har precis slängt en jag köpte för sex år sedan så kan inte relatera. Silvertejp = badass reparationsmetod med lång hållbarhet.

   Radera
 3. Har heller aldrig förstått det där med liten och stor kopp, borde ju rimligtvis då finnas litet och stort mått... har sett kaffebryggare där man fyller vatten först och sedan pulver tills dess att en liten mätare visar jämvikt. Då är drt rätt mängd pulver till mängden vatten man hällt i. Frågan är ju vad som händer om filtret är tjockare än vanligt och därmed väger mer?

  Alltid lika roligt att läsa dina inlägg med saker man inte fattar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det krävs alkemistkunskaper alt. apdyr bryggare för att få till en snutkaffe tappar jag än mer sugen. Och jag absolut 100% vägrar ”kapselkaffe” då jag ogillar att äta ur handen på produktutvecklarna. Mina pulverkaffe med handskummad mjölk (silbehållare från Bodum, tjoff tjoff så har du ett kompakt varmt skum) kostar gissningsvis 70 öre but tastes like a million dollar grin.

   Radera
  2. Vänta nu, med pulver kaffe menar ni vanligt färdigmalet kaffe i halvkilosförpackning man köper på typ ICA och använder i vanliga bryggare och perkulatorer och kokkaffepanna?? Jag trodde pulver kaffe var instant coffe, alltså pulver man häller direkt i kaffekoppen och alltså inte behöver någon apparat för att färdigställa. Eller har jag bara missuppfattat allting??

   Radera
  3. Jag menar instant coffee, snabbkaffe. Rakt ner i koppen bara BAM utan ledtider och svinn, perfekt doserbart för alla i hushållet.

   Radera
  4. Men hallå anonym, kaffe i halvkilosförpackning - is no more. Där fulprishöjde kaffeföretagen för flera år sedan och minskade förpackningen till 450 gram utan att sänka priset.

   Radera
 4. Kör också pulvervarianten (instant) och inser att jag hela tiden går på Gevalias röda påse. Har du scannat marknaden på andra varianter? Ngt tips på gott och prisvärt pulver? / Kvinna 45

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kvinna 45. Jag fetkör Gevalias röda påse. Varje gång jag går utanför ångrar jag mig bittert, särskilt efter ett Lidl-äventyr för ett tag sedan - smakade bränd bark. Om jag ska följa min egen tes borde rimligtvis ICAs eget pulver komma från antingen Gevalia eller Nescafé. Jag ska faktiskt testa detta nästa gång och ser om där är en smakskillnad.

   Radera
 5. Hej,
  kul att fler gillar pulverkaffe. Började med Necafe Lux men tyckte det var lite dyrt. Bodde nära Lidl och deras Bellarom Gold var i princip likvärdigt och hälften så dyrt. Nu är närmsta butik en Netto och min nya favorit deras Amora Gold. Köper i bland Gevalias på extrapris men ångrar mig snabbt då det är klart beskare och har en frän smak. Helt klart har Lidl och Netto det bästa kaffet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå! Får gå en till omgång på Lidl då. Något annat vore olidligt.

   Radera
 6. Husmor hälsar att 1 liten kopp är 1,25 dl och behöver 1 mått malda kaffebönor. Men varför de envisas med stora fattar inte jag heller, kanske 2 koppar = 1 mugg? Och till 1 mugg som då blir 2,5 dl kaffe behövs lämpligtvis 2 mått kaffe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK husmor EB. Äntligen en konkret och tydlig lösning. Och ett pekfinger till hemelektronikkedjorna - ta bort storkopparna, it messes with out brains!

   Radera
 7. Very good topic, similar texts are I do not know if they are as good as your work out. bästa kaffebryggare

  SvaraRadera