Enskilda aktier vs indexfond

Tänker hon verkligen ge sig in i detta? En avdankad säljare med hobby krukväxter och vedklyvning, skriva ett blogginlägg om enskilda aktier vs. fonder,* nä nu!

You're darn righ att jag tänker göra det. Eller...jag tänker förmedla andra människors åsikter om det. Som ni vet är jag en stor fan av ChooseFI podcast och i augusti lyssnade jag igen gamla avsnitt, exempelvis Episod 75R "Mainstream Adoption"; en diskussion kring veckans tidigare avsnitt som denna vecka gästades av en aktiekramare nämligen Brian Feroldi.



Även om Brian sa många vettiga saker, sympatisk ser han ut att vara också, var det diskussionen under fredagens "round-up" mellan programledarna Jonathan och Brad som blev riktigt intressant och inte ett gäng vilda hästar hade kunnat hålla mig ifrån att delge delar av dess innehåll. Jonathan fastande nämligen lite för Brians aktie-lockrop, vilket den andre programledaren Brad inte gjorde.


Och behöver jag ens tillägga att lyssnarna hade en del inspel i ämnet (att hojta om enskilda aktier i en FIRE-community är som att kasta in ett brinnande spjut i en myrstack - det tas inte väl emot). Any Heuw, Brad citerar Carl på bloggen 1500 days som menar att han (Carl) gjort stora aktievinster historiskt och tror på detta tillgångsslag kortsiktigt, men att han är orolig för den långsiktiga utvecklingen av enskilda aktier. Varför? (c:a 37 minuter in i avsnittet):

"Disruption happens fast now and the pace of it is accelerating. Eleven years ago, Nokia and Blackberry dominated. Did anyone think Apple and Google would disrupt them? No empire last for ever and they die faster than ever now. I think it's easy to jump on Google and Amazon now. But knowing when to get off is very difficult."

Programledare Brad går över i egen reflektion:

"The timing of this is just so difficult [...] I've come to the conclusion that for myself this is just, it's a fools errand for me because: 
a) I don't want to/beleive that I can do the research that adds any value
b) I'm not sure that I can time the buying properly, to get value
c) I sure as hell don't know when to sell
So, maybe if I knew two of them, but 0 out of 3, that is 'stay away as far as possible' for me."

Jag vet att detta inte är ett nytt resonemang; det förs till höger och vänster bland indexkramare och andra dagdrivare. Men jag tycker att det var en så stringent sammanfattning om varför vi - i egenskap av svenne bananas - ska hålla oss på armlängds avstånd från enskilda aktier. Brad är ändå en rätt erfaren revisor och intresserad av privatekonomi, så till den grad att han ägnar sin mesta vakna tid åt ämnet genom podden där han också träffar experter på området personal finance. Så om han tagit det beslutet, kanske det är en hint om hur en del andra, ungefär likvärdigt men även mindre intresserade människor, bör förhålla sig till att cherry-picka enskilda aktier. Eller vad tror du?



Mvh/
FruEfficientBadass

* Som på denna blogg översätts "indexfonder" eftersom aktiv förvaltning är för dum för att ens låtsas om.

31 kommentarer:

  1. Hola frugan. Jobbkoma dulce de leche. På väg tillbaka genom tunneln.
    Jag tänker så här, jag skulle behöva så mycket mer pengar, än jag har, att jonglera med för att få en diversifierad portfölj som ger något. Om man är i starten av att bygga pengamaskin kan startsträckan bli så mycket längre (mest troligt) om man ska hitta och ditta med enskilda aktier eftersom risken att man loosar på någon eller flera känns större. Å andra sidan kan man få en raketstart (typ Trisstur) men att våga chansa på det, nja. Tilläggas bör att jag (med de skills jag har) inte ens skulle få skyffla kol på Aktiestinsens tåglinje. Men som sagt, med ett större startkapital att investera skulle det vara roligt med aktier men jag tror mycket på den ”fyra hinkars-principen” Jan Bolmesson förespråkar. Att först fylla en bufferthink, sen en passiv hink, och det sista man gör är att ha en lekhink i investeringssandlådan där man kan laja. Har en bra bit kvar innan jag kan foka på lattjolajbanshinken. Tror jag fokuserar lite för hårt på bufferthinken (preppermentaliteten som ställer till det) när jag förmodligen borde fylla mer i den som ska arbeta hårdare. Får ta mig en funderare där.

    Morsan, yr i bollen och desorienterad av att vakna i nytt landskap varje morgon men snart hemåt till skogen och clarity.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På A (bufferthink) hade jag en intressant diskussion med min vän jurist-K igår kväll (vi hade ekonomijunta hemma hos mig): "Hur stor ska en buffert vara". Med risk att outa K (fast jag fick ok att göra det): Hen har 150 000 liggande på lönekontot. Inte bra! Efter lite KBT och skumpa gick hon in och slaktade runt 100k av dessa (och med slakta menar jag köpte fonder). Jag frågade henne vilket scenario hon hade i åtanke med dessa 150' och svaret var något i stil med "pannan kan gå sönder?". Men även hon tvingades se sitt fula preppertryne i vitögat och inse att inte ens en Gucci-panna kostar 150 tusen.

      På B, dessa hinkar du talar om, jag gillar JB och så men ibland känns det som att han komplicerar saker en smula. Stasha undan allt du kan - se "Topp 10 spartips" i rullgardinslisten på mobilen - och när du har cirka 2-3 månaders omkostnader på lönekontot/sparkontot utan ränta - in med dem i billiga fonder. Glöm dem och fortsätt leva.

      På C, detta med "min komptens om aktier" jada jada säger jag SCREW COMPETENCY! Morsan, du har ju lyssnat på J Collins indexavsnitt nu upprepade gånger, han säger uttryckligen att hans totalt ointresserade young adult-dotter kommer att överprestera varenda snubbe på Wall Street genom att hålla fingrarna ur syltburken och låta den naturliga börsrörelsen göra sitt. Ta helg nu och andas frisk Norrlandsluft så ska du se att tankarna klarnar och att du aldrig mer kommer att nämna T-ordet i detta kommentatorsfält. (T som i Triss)

      Radera
    2. Förtydligande: När du har 2-3 månadsomkostnader på ditt räntelösa buffertkonto låter du KOMMANDE sparpengar gå in i ISKen. Min buffert ligger någonstans mellan 20-30tkr men jag bor i lägenhet och har inga consumer sucker-planer för de närmaste 50 åren. Bor du i hus och ämnar ägna dig åt svenne banan-nöjet omotiverade renoveringar eller flaxiga utlandsresor regelbundet, bör du ha mer. Men då kan man heller inte opponera sig mot att det går segt med investeringarna...

      Radera
    3. Hear hear. Haha, det är så roligt att du börjar bli lite sträng mot oss när du svarar, som en polare över en makajonipudding. Men det känns ju som att man blir lite bekanta. Vi får skaffa ett kooperativ i Dalarna där vi omvänder folk, odlar betor och kular på korna. Jag kan hålla kurser i ”så snyggtänder du din brasa” och du kan vara ställets matrona i stärkt krage som ser till att ingen smyghandlar Birkin bags.
      Kärlek från Morsan

      Radera
    4. Jag hoppas jurist-Ks lönekonto inte är kopplat till ett kort för en vacker dag kommer någon att komma över kortnumret och då blir det inte roligt. Hon kan väl sätta in bufferten på ett konto som i vart fall har ränta.

      Lustigt detta med buffert. Innan investerade jag allt eller senaste tiden samlade på sparkonto. Kreditkorten varm min buffert. När jag började spara inför resan och såg pengarna växa till 6-siffrigt belopp gav det en känsla av frihet. Så när jag har slösat bort mina pengar och återvänder till svenssonlivet så ska jag nog satsa på i vart fall en liten kontantbuffert.

      Radera
    5. Jag tror hon (jurist-K) tänkt på det, hon jobbar med typ säkerhetsfrågor tror jag eller något ditåt. Men själv har jag haft rätt stora summor på kortkopplade konton och därtill lämnar jag gärna ut körkortskopior så jag väntar bara på den dagen min identitet blir kapad och någon tömmer alla depåer. Och min inbrottsenkla lägenhet. Får jag bo hos dig då?

      Radera
  2. Intressant och matnyttigt! Jag skulle gärna vilja läsa mer om lösningar för buffert-sparande. Jag är ny på resan mot FIRE och har typ noll i buffert, så har lång väg att gå. Hur kan jag växa min buffert snabbt, så att jag kan börja datsa mer på pengamaskinen? Lite damma dilemma som Morsan med andra ord. Har du skrivet om detta tidigare? Givetvis är minskad konsumtion en nyckel, men finns det några tips och tricks? Ha en strålande dag! /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns faktiskt ett magiskt trick S som jag inte har skrivit om, som på nolltid kan få din buffert att öka med flera tusen procent och därtill göra dig miljonär inom ett år. Är du redo?



      Här kommer det...




      Jaaa fortsätt scrolla lite till...





      Snart så, den som väntar på något gott serru....

      Radera
    2. När vi började vår FIRE walk i februari betalade vi först av alla skulder förutom CSN och bolån. Vi började sedan fylla vår buffert där målet var 90 000 kr (3 månaders utgifter). Vi drog ner vår konsumtion, såg över alla fasta kostnader, började cykla till jobbet, matlåda (undertian.com). Dessutom sålde vi av all gammal junk på Tradera, Blocket, Sellpy. Från feb till nu har vi dragit in dryga 20 000 kr på bara det.

      Bufferten är nu fylld och vi har börjat investera. Månadssparandet går rakt in i indexfonder och extrainkomster (Tradera, Cashbacks etc) går in på Xact Högutdelande ETF. Vill ha lite skoj under tiden mot FIRE.

      Trevlig helg!

      Radera
    3. Inte illa på ett halvår! Vilken potential ni har. Sjukt imponerande, ni biter tills det krasar, som grävlingen.

      Radera
  3. Vet inte om jag borde kommentera det här inlägget, eftersom det är maken som ör huvudansvarig för aktieinköpen, men å andra sidan har jag full insyn, så jag skriver väl ändå.

    Grejen med att köpa aktier är ju ”buy & hold”, dvs man ska INTE försöka tajma marknaden; åtminstone inte om man siktar på utdelningsaktier. Miljonär innan 30 har skrivit bloggkilometer om detta, så jag ger mig inte in på några detaljer.

    Sen hävdar ju de flesta experter (t ex Hernhag) att har man 10-15 bolag i olika branscher i sin portfölj är riskspridningen jämbördig med en indexfond.

    Som sagt, det är inte jag som sköter våra investeringar, för då hade det varit 100% indexfonder (nu är det 50%), men är man lite road av aktier behöver det inte vara ett ”Big No-No” bara för att man siktar på FIRE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Tinga: I teori håller jag med resonemanget ovan. Höll jag på att skriva tills jag kom på att jag inte alls håller med. Jag refererar till diskussion i ett annat avsnitt i ovan nämnda pod (avsnitt 19 med Jim Collins https://www.choosefi.com/019-jlcollinsnh-stock-series-part-1/) som talade om det som på 70-talet kallades "blue chip company list" med 50 amerikanska företag och resonemanget var likt det Hernhag för: "Om du bara köper av dessa välskötta bolag och inte säljer, är du home safe". Collins fortsätter: "Det fanns många fina bolag i den här listan, men framtiden var inte snäll mot dem. Polaroid, Xerox, Kodak exempelvis. Företag som Apple, Google och Facebook fanns inte ens med i listan." Tillbaka på Brads resonemang i podden jag skriver om i detta inlägg: Du ska veta när du ska gå IN och framför allt - i VILKA BOLAG du ska gå in i. Ingen vid sina sinnens fulla hade rådgivit något att köpta Apple för 14 år sedan - de var konkursmässiga. Det man däremot uppmanades att köpa var Nokia. Tretton-fjorton år är inte jättelång tid och ändå har det hänt så enormt stora förändringar. Och en sak är nog de flesta överens om: Förändring kommer inte att upphöra. Tvärt om kommer den att ske snabbare i takt med digitalisering/globalisering/robotisering. Dagens maktbalans är ett screen shot - inte mer beständigt än ett fotavtryck i sanden.

      "Disruption happens faster today than ever before". Så förutom att tajma ditt köp av en enskild aktie, samt veta vilken aktie som är nästa Google och inte nästa Nokia, behöver du veta när det är dags att hoppa i det fall du satsade på en Nokia. Tre faktorer du som hobbysparare ska ha koll på. Såvida du inte är Saida (som jag tror är död dessutom - vore intressant att veta hennes investeringsstrategi) blir det en utmaning. Men genom att köpa breda indexfonder som är "self-cleansing" (d.v.s. ett "Nokia" eller "Kodak" ersätts med ett "Facebook" eller ett "Amazon" och du slipper stå bolagsrisken) kommer du per definition alltid att ha andelar i bolag som är relevanta och du behöver inte bekymra dig för när dessa företag blir disruptade och försvinner för det kommer att ske förr eller senare för i princip alla bolag. Av alla de bolag som fanns på Dow Jones när Dow Jones skapades i början av 1900-talet - gissa hur många som finns idag?

      Sen håller jag helt med om att det är astrist med indexfonder och att vissa (företrädesvis hanar) behöver lite adrenalinkickar i sina liv och därför skriver spaltkilometrar om att tajma en viss aktie etc. Och det tycker jag att de ska fortsätta att göra. Själv är jag nöjd med den avkastning den ostörda börsrörelsen ger och eftersom de flesta studier visar att det är en vinnande strategi bryr jag mig inte om att körsbärsplocka enskilda aktier. Jag har ett tak på 10% aktier och så fort HM går över mitt köpepris ryker den jäveln och jag kommer att ligga i 100% index.

      Det här med att kunna överträffa börsindex på lång sikt genom sin slughet och tajming är förbehållet en handfull människor i världen varav Buffet är en. Man stirrar sig ofta blind på sina stjärnor och tenderar att glömma sina förlorare.

      Och svaret på frågan är: Ett (1). Ett bolag finns kvar på Dow Jones sedan start och det är General Electric (som inte ens hette GE då).

      Radera
    2. Sedan i juni finns inte ens GE kvar i Dow Jones index. Inget av bolagen som ingick i det indexet ursprungligen finns kvar i det idag med andra ord.

      Mvh

      Egon

      Radera
  4. Jag skojar givetvis. För att citera Farbror Barbro - det finns inga genvägar till den perfekta ljudbilden, det är badass nit och självstympning som gäller. Jag har sammanfattat mina främsta råd i rubrikflik "TOPP 10 SPARTIPS". Jag nästan avundas dig S som är i början av denna omvälvande, magiska resa. Att få mejsla fram de där första beteendeförändringarna som begår våld på ditt bidrag till momsapparaten men som tar dig framåt i ISKen i en fart du aldrig trodde var möjlig. Reser du årligen S? Skippa den resan/resorna under ett år för att ge din pengamaskin lite välbehövligt självförtroende. Köper du kläder och skor idag? Nöt på dina gamla ett år. Äter du ute ibland? Inför nolltolerans mot restaurangbesök under ett år, mata in i bufferten för att sedan lägga in i ISKen. Jag tror du har perfekt timing dessutom, det skulle inte förvåna mig om ni är på väg in i en börskorrektion givet att den gått spikrakt uppåt många år i rad.

    Vad jag vill säga är: Bit ihop under ett år. Ett år klarar du. Då lär du ha kommit upp i åtminstone femsiffrigt, kanske snuddar vid sexsiffrigt. Sexsiffrigt är magiskt - dels för att du då får bättre självfrörtroende och kan börja leka med tankar som: "Om jag ville nu, skulle jag kunna säga upp mig och vara ledigt i x antal månader". Men också för att du kan börja känna av ränta-på-räntaeffekten in action och det är en KILLER MOTIVATOR!

    Jag skulle om jag vore du gå in på Rika TIllsammans och använda Jans ränta-på-ränta-kalkylator och göra ett antagande kring ditt månadssparande, ex: "Jag S kommer under rullande helår att spara 3 500kr/månad i fonder" och se vad det blir på fem års sikt. Printa tabellen/grafen och tejpa upp på insidan av ett skåp. En gång i halvåret går du in och sätter en plupp där du befinner dig mot planen. https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

    Ett sista tips, ej att underskatta när du är ny på detta - är att excercera lönecavan. http://efficientbadass.blogspot.com/2018/03/valkommen-pa-lonecava.html

    Lycka till!



    SvaraRadera
  5. Övervägande av våra pengar finns i indexfonder och skulle jag välja sida är det i det lägret jag hamnar. Men det finns också en skvätt pengar i min egna aktivt förvaltade fond. På mitt sista "riktiga" jobb hade jag en fet pensionsförsäkring som jag på en kollegas uppmaning flyttade till Avanza (borde skicka honom en låda champagne säkert hade jag varit kvar i den gamla lösningen om han inte tipsat mig). Samma kollega tipsade även om att man kan skugga fonder genom att köpa samma aktier som de och sedan vikta om vid varje rapport. Om de rapporterar det, tror inte att de måste göra det? Det tar kanske en-två timmar att räkna ut hur aktierna ska viktas om och sedan genomföra köpen. På så vis slipper jag avgifterna som denna fond har. Lite fräckt kanske nu när jag tänker på det...

    Utdelningsaktier är ju ofta poppis i FIRE-kretsar och jag hörde en så himla bra förklaring på det där. Det känns enklare psykologiskt att plocka ut och leva av utdelningar som upplevs som en inkomst, snarare än att sälja av och plocka ut pengar från aktier eller fondandelar. Makes sense, och jag känner igen mig i att det känns svårt att sälja större delar av innehavet för att använda. Är ju så van vid att det ska växa och bli större. För tillfället är det lön som gäller som inkomst för mig så det får bli en framtida huvudvärk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Katarina: Intressant*2. 1/ Det där med att spegla en fond har jag funderat på, särskilt vad gäller Spiltan Investmentbolag eftersom jag inte är något Ratosfan och fondfördelningen i övrigt är mycket lätt att kopiera. Har bara inte fått tummen ur. På 2/ Utdelningsfans = av psykologiska skäl. Tror att du är inne på något där. Jag tycker själv att tanken på att sälja av mina fonder känns olustig och hade jag varit begiven på cherry-picking av aktier hade säkert jag också varit utdelningsfrälst.

      Det är intressant att notera hur mycket på börsen som är psykologi. Och hur dåliga vi som art är på att hantera det. För att citera MMM: "Humans are psychologically unsuited to prosper in volatile markets. It takes an act of will and effort to understand, accept and then change this destructive behaviour (att köpa vid dyrt och sälja vid billigt)."

      Radera
    2. Ja, vi människor kan verkligen konsten att lura oss själva! Har du läst Richard Thaler Beslut och beteenden? Handlar om just detta. Rika tillsammans har också ett par bra avsnitt/inlägg om sina största misstag inom ekonomi. Men där har de också vävt in forskning (en hel del Thaler men också Kahneman (fasen vad jag försöker verka påläst här nu då...)) om på vilka punkter vi människor tenderar att vara minst sagt irrationella. Så roligt att märka det också i sitt eget liv men liksom vara oförmögen att ändra hur man tänker. Själva har vi amorterat alldeles för mycket. Helt galet ekonomiskt men vi var tvungna för att kunna sova gott om natten. Ingen uträkning i världen av hur mycket pengar vi haft om vi investerat på börsen kunde stoppa oss. Nu har vi dock hejdat oss men det känns INTE BRA - amorteringsspöket är efter mig i mina mardrömmar!

      Radera
    3. Haha, amorteringsspöket. Själv har jag sluppit både det och pensionsspöket. Jag lever mitt liv i sus och dus och fokuserar på att avrunda mitt placerade börskapital till jämna hundringar allt medan jag sorterar mitt hem i storleks- och förgordning.

      Både K-man och Thaler Nobelpristagare va? K-man försökte jag läsa men somnade. Thaler har jag läst men minns bara hans passus om preventivmedel (inlägg 23 juni). Har f ö precis läst klart Robin, tack snälla för lånet. Jag kanske är lite för rastlös för tillfället men jag hade svårt att ta till mig innehållet helt. Mycket är ju också idisslat i en mängd FIRE-bloggar och poddar, det hade säkert varit annorlunda om det varit första mötet med dessa idéer. Men några take-aways fick jag ändå. Får bjuda över fröken snart på tack-för-lånet-lunch.

      Radera
    4. Åh så trevligt det vore att ses snart igen! Men kan förstå att den inte ger halleluja-känslor om man kommit en bit på väg. YMOYL tillsammans med millionaire next door och early retirement extreme var det första jag läste förutom MMM. Då var det halleluja vill jag lova.

      Japp, de är nobelpristagare. Tycker ändå kahneman var värt det när man kämpat på. Eller läs inläggen på rika tillsammans de är rätt bra.

      Radera
    5. Jag har också gjort försök att läsa Kahneman och han får mig att somna. Boken har efter första försöket legat i bokhyllan och gjorde ett andra försök nu på tåget. Konstaterade efter flera dagars försök att livet är för kort för ngt så tråkigt.

      Radera
    6. Glömde tillägga ang amorteringsspöket att visst så ör det inte alltid ekonomiskt rationellt att t.ex amortera men man måste också inom rimliga gränser överväga vad som får en att sova om natten. Eller vad man planerar på längre sikt. Tänker på de som blir pensionörer t.ex och som inte inser att de plötsligt ska betala sina amorteringar med hälften av lönen.

      Radera
  6. Gillar mixen. Långsiktighetsargumentet köper jag delvis, men man kan ju satsa på mer stabila aktier än tech-dito. Finns många fina bolag som tuffat på i 100 år och mer än så. Tror att de kommer finns kvar även när undertecknad börjat mata duvor. Vad jag gillar med (stabila utdelnings-)aktier är att det ger mig reda pengar med jämna mellanrum, utan att jag rör portföljen. Ja, jag vet att det är lite av en illusion, men som lök på laxen tänker jag fortsätta så (med indexfonder som bas förstås, och det finns många goda skäl till det - det tycker jag också). Tycker också att utdelande ETF:er som XACT Högutdelande är ett spännande mellanting.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. A chacun son truc. Om utdelningsaktier är det som får det att krullas i investmentcentrum i Magnus hjärna är det det Magnus ska ägna sig åt. Själv har jag en grej kopplad till jämna tal - jag vill att portföljen ska vara JÄMN, alltså hellre 800 kronor än 798. Jag kan gå över lik för att fylla det där gapet. Och nästa dag har börsen sjunkit och då måste jag fylla igen en gång till. Helt irrationellt, men ger mig en puff i rätt riktning (och då talar jag inte två kronor utan kanske att försöka köpa ikapp femsiffrigt). Jag är också tacksam över att du poängterar att det faktum att du "slipper röra portföljen" är en "illusion" eftersom jag ibland tror att jag håller på att förlora förståndet när jag hör utdelningsfansens lovordande kring detta tillgångsslag. "Vad är det jag inte fattar"? Jag tycker att alla investeringssätt är bra utom de som inte blir av och de som är rentutsagt dåliga - exempelvis storbankernas "aktiva förvaltning" eller rent lurendrejeri av typen Falcon FUnds. Aktier, indexfonder, vettig aktiv förvaltning av typen vissa av D&G:s fonder samsas alla på den rätta planhalvan (även om jag personligen tror att indexfonder är bäst om detta inte framgått).

      Radera
  7. Jag och min fru köper varje månad nya aktier i följande bolag: Investor, Latour, Xact högutdelare och Sampo. Återkommer om 30 år med resultatet ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi ses utanför Amazon Centre i Borås den 14 september 2048 och benchar. Förloraren bjuder på fredagsspirulinadrink.

      Radera
  8. Testar om det fungerar att publicera en kommentar, har försökt flera gånger nämligen utan att lyckas. Så - nu gör jag ett nytt försök - innan jag än en gång skriver en lång kommentar som bara försvinner.
    /Mandelblom

    SvaraRadera
  9. Ok, då verkar det fungera nu - så då kör vi.
    Vid senaste årsskiftet visste jag ytterst lite om sparande på börsen och hur aktiehandel fungerar. Hade enbart sparat i ett par av de allemansfonder på 70-80-talen som var och varannan person då gjorde. För ett par år sen köpte jag i en klump 200 aktier hos Clas Olsson mest pga att jag både då och nu är en trogen kund där.
    I januari i år hamnade jag mer eller mindre av en slump på en föreläsning om investeringar och sparande på börsen. Blev intresserad och började läsa på i olika media och gick en kort kurs. Detta sammanföll med att jag hittade Fru EB vilket varit oerhört inspirerande och lärorikt. Sedan dess har en hel del hänt, har en portfölj med lite smått och gott och nu börjar jag fatta grejen liksom - ränta på ränta, utdelningar, långsiktighet etc.

    Fredagens inlägg om aktier och indexfonder mycket intressant, skapar både frågor och aha-upplevelser som jag får ta vid annat tillfälle.
    /Mandelblom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack M-blom för kommentaren och hoppas det dröjer lite tills börsen går ner så att du inte avskräcks utan ser det som en möjlighet att handla på rea.

      Radera
  10. Bra att du matar på med kloka inlägg. Det är så lätt att man blir otålig på resan och börjar flytta omkring monopolpengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart. Det är KBT som gäller. Jag tycker på riktigt att investeringar och meditation är kompatibelt. Förmågan att se och lyssna på debaclet men ändå ha is i magen och andas. Djupa andetag, in genom näsan, ut genom munnen. Upprepa sitt mantra (för min del: "Börsen går alltid upp igen")

      Radera