Hjälp sökes...pelargonrelaterat

Blomexpert, vars är du? Jag behöver din hjälp och det nu. Jag har i vanlig ordning skaffat ljung eller liknande till blomlådorna för att höst-styla. Men de pelargoner som står i blomlådorna är bara så fina, jag har inte hjärta att slänga dem! Inte heller har jag plats för dem inomhus. Jag har visserligen ett källarförråd men det är utan fönster. Hur ska jag göe?


För övrigt är ett frugal hack i höstetider att dra ner på blomprakten. Det är för övrigt ett bra tips även i icke-höst-tider. Jag minns med fasa de belopp vi la i diverse handelsträdgårdar när vi bodde i hus. Vi fyllde rabatter, urnor, krukor och balkonglådor för tusentals, ja tusentals kronor varje år. Till vilken nytta? Det var kanske lite trevligt när det begav sig men, handen på hjärtat: Hur ofta stannar du till och verkligen, verkligen reflekterar över hur pyntat ett hus är? Om jag går till mig själv kan jag möjligen förmå mig att registrera om det övergripande intrycket är städat och välvårdat, eller om ett hus verkar innebos av hillbillys.* När jag bodde i förorten passerade min fångtransport buss dagligen en villa som hade en tomte klättrandes över taket, året om. Den tomten störde mig något oerhört. Bortsett från den här typen av ohygienfaktorer ser jag mycket litet. Exempelvis skäms jag över att erkänna M att jag faktiskt inte såg de vackert arrangerade krukorna framför ditt hus när jag kom förbi första gången. Å andra sidan fanns det för mig, givet att det var första gången i detta fantastiska hus, så mycket annat att ta in och därtill ett litet får att hålla ögonen på.

Vem behöver Plantagen med ett hus som detta?

Så min poäng är denna: Se till att ha rent och snyggt omkring dig. Ta hand om din träpanel, klipp din häck, sopa rent framför ytterdörren och ta bort allt som bär neonfärg när barnen dragit sig in för vintern. Addera sedan en-två units som du sätter blomster i och ha från början en tydlig budget. Jag har satt max 500 kr/år på mina två balkonglådor och krukor. Om Ellinor eller annan pelargonkunnig person kan hjälpa mig i detta inlägg kommer jag att kunna slajsa denna kostnad till hälften.

Mvh/
FruEfficientBadass

*I Hälsingland är det exempelvis populärt att pryda tomten med avställda bilar, traktordelar och rostiga badkar. 

47 kommentarer:

 1. I dessa hösttider kan man gå ut och plocka in vass och ställa inomhus, Stor trendfaktorjust nu dessutom. Har dock inget pelargontips till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja! Så vackert! Det finns något annat vassliknande/gräsliknande, stora bruna mjuka vippor av något slag som växer i strandbrynet, som är så vidunderligt vackra. Vet du vad jag menar?

   Radera
  2. Som ser ut som stående cigarrer? Ja, de är urtjusiga och hålle hur länge som helst

   Radera
  3. Nej inte de - de är fantastiska men vi har inte dem i närheten. Jag postar en bild på vipporna på insta nu. Dessvärre var de inte "vidunderligt vackra" som jag mindes dem, mer lite småfina...

   Radera
 2. Jag har också hört att pelargoner ska gå att övervintra så en snabb googling på "hur övervintrar man pelargoner" gav denna länken:
  https://www.blomsterlandet.se/Tips-och-artiklar/Tips-och-artiklar/Tradgard/Sommarplantor/Pelargoner/Att-Overvintra-Pelargoner/
  Ditt källarförråd låter helt optimalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minus fönstren. Det bästa hade varit om man, likt man kan i andra BRF:er, kunnat ställa ut dem i trapphusets fönster men i vår förening råder nolltolerans mot privata initiativ och jag hade bestraffats med Blicken på nästa stämma.

   Radera
 3. Har samma problem som du med pelargonerna. Tyvärr behöver de ljust och kallt, jag har experimenterat med diverse dåligt upplysta källare, förråd, vindar etc - med dödlig utgång. I år tänker jag dock testa ett nytt grepp. Idag ska jag skuffa ihop dem i balkongen innersta hörn. Och så tänker jag att de får stå där så länge det bara går. Oftast blir det ju inte minus förrän framåt november i mälardalen. Och när det då blir minus tänkte jag ta in dem och sätta dem i sovrummet där jag har 17-18 grader pga avstängt element. Så får vi se hur det går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du ingen dum idé! Om man skuffar ihop dem och dessutom stoppar något gosigt runt dem av typen säckväv/halm, kanske de klarar sig utan att tas in alls?

   Radera
  2. Har en kompis som byggde en låda av frigolit och stoppade ner dem i + lade flera lager bubbelplast över. Har dock inte testat detta själv pga för lat.

   Radera
 4. Något annat än pelargoner, har du varit inne och läst senaste från The escape artist? Mycket bra innehåll där. Tillbaka till pelargonerna så hade jag behållt de framme så länge de lever ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å jag älskar't. "There is something about The Prison Camp that wears down people. Many guys become grey men as they get older and I’m not talking about hair colour. I’m talking about becoming fearful and lacking in mojo. This is anything but natural. Its NOT an inevitable consequence of ageing. You can be ripped in your 40s, 50s and 60s. You can take intelligent risks all your life…but you have to get the physical side right." Faktum är att jag på måndag ska träffa en fysioterapeut för att lägga upp ett viktschema. Har reparerat finmuskulaturen kring core under våren och nu är det dags att gå på det större maskineriet. Jag tror stenhårt på en koppling fungerande kropp och brist på rädsla. Kring allt - börsen, cancer, terror. Och jag älskar länken till MMM:s "The outrage brigade" i början, hade missat det inlägget. För att sy ihop med TEA: "I know it sounds strange …but when I see people anguishing over one of those hand-wringing Guardian articles about the transgender crisis or the fatshaming crisis or the avocado toast crisis, I can’t help thinking that they’d feel much better if they got more sleep and lifted some weights."

   Radera
  2. Jag har alltid haft med mig gymträning och den resan påminner mycket om resan mot fire. Om man släpper alla ev fördomar och plockar upp skivstången så har du en fantastisk resa framför dig både för kropp och hjärna. Han har helt rätt vad det gäller lugn och självförtroende. För egen del så är nästa steg att ta sömnen på större allvar. Nu har jag inte kollat upp https://www.kevinrose.com/single-post/matthew-walker som han tippsar om men det finns andra som sett predikar liknade budskap. Du får gärna hålla oss uppdaterade på hur det går med träningen. Tack igen för en bra blogg :-)

   Radera
  3. I hope so. Har haft väldiga ryggproblem och det är ingen livskvalitethöjare direkt. Sömn har varit mitt minsta problem, OMG, jag har utan problem kunnat sova 9-10 per natt även i de mest jobbvidriga perioder. Kanske problem åt andra hållet snarare...

   Radera
  4. Jag kan verkligen skriva under det där med gråa män. Rent krasst kan man ganska snabbt förbättra måendet. Jag hade ont i ryggen förra vintern för att jag tillåtit mig själv att bli en tjock soffpotatis. Jag skaffade en personlig tränare. Efter ca en månad hade ryggontet försvunnit och inom 3 mån ca 10 kg fett. Innan brukade jag få ont i ryggen av turistande. Nu har jag inte haft samma problem så antar att mitt promenerande till jobbet gjort susen. Däremot får jag inte till någon styrketräning här för jag ids inte gå till ett gym men jag promenerar massor de flesta dagar.

   Radera
  5. @Plina; men vad gjorde PT:n med dig om inte styrketräning? Det här är otroligt väsentligt, bear with me now Plina, skaffa kinesisk uppkoppling nu för jag måste veta (har exakt samma dilemma, ont i ryggen men hatar/är för snål för gym): Exakt. Vilka. Övningar. Gav. Han. Dig?

   Radera
  6. @FEB: det mest effektiva ditt läge skulle jag tro är basövningar som marklyft och knäböj (plus räckhäv, stångrodd och bänkpress, så har du fått med resten av kroppen) kombinerart med svettframkallande promenader. Kan låta skrämmande. Men om du bor där Ö-malm fordom var sumpmark (vill minnas att du pratade om dunster ur underjorden i bostaden) har du säkert nära till trevliga Sats Spårvagnshallarna. Väl investerade slantar ��.

   Radera
  7. @Storugglan: Jag försökte google translata det du skriver ovan utan resultat. Stångrodd, säckväv, lyfta mark. Jag får ta med orden till fysioterapeuten på måndag. Alltså det där med gym...det är inte enbart en snålgrej (även om det är en starkt bidragande orsak) - det är hela grejen. De laxbeiga väggarna, TV-apparaterna, människorna. Men jag kan absolut tänka mig att skaffa en del vikter till hemmet, om än inte en bänkpress (då investerar jag hellre de kvadraten i en kistfrys). Tack för tips!

   Radera
  8. Hmm, det är ett svårt val, det är det onekligen: ska jag fortsatt ha ryggont eller ska jag undvika laxbeiga väggar??
   Ja herregud, vad kan man mer tillägga?

   Radera
  9. Förutom att han hade kommentarer på allt jag åt, vilket gör att man inte har lust att äta så gav han mig styrkeövningar. Så marsch till något tråkigt gym. Att ha ont i ryggen för att man hatar/är för snål för gym är dumsnålt. Jag hade något sådant där gym som var öppet 24 timmar. Dessutom om du tränar dagtid så kan du få ditt gymkort ännu billigare. Sammanfattat var det sådant som stretchade rumpan och höfterna samt olika sorters styrketräning. Jag hade dagliga övningar som jag kunde göra hemma och sedan övningar på gymmet 3 ggr i veckan.

   PS. Det kinesiska mobila bredbandet är överlägset det svenska. Jag har 20 GB, jag upprepar 20 GB, för 130 kr i månaden plus 300 minuter samtal. I Sverige får jag kanske 1 GB för 100 kr. Däremot blockas du av kineserna för du använda amerikanska imperialistiska sajter som blogspot.

   Radera
  10. @Anonym 21:56: Du har rätt, jag ser ju hur dumt det ser ut när du skriver det. Laxbeige here I come. Plus när jag tänkte efter (inte min paradgren) insåg jag att 30 min hos kiropraktor kostar lika mkt som en månad på gym.

   Radera
  11. @Plina Otroligt! Bredband alltså. Läge för lite geo-arbitrage om några år, minus blogspot (får gå över till någon kinesisk dito). Mitt hallon kostar 149kr i månaden för & gig. Brukar ta slut nu ungefär men då har jag en initial startpott på 25 gig som jag går över på och den tar aldrig slut.

   Radera
  12. Jag hade hallon för 99 kr länge tills jag min arbetsgivare beslöt att ta byta bort telia dock hade jag nog inte så mkt internet utan använder mest hembredbandet i Sverige. Jag vill trots allt ha möjlighet att kunna ringa i norrland.

   Kanske inte till Kina trots allt. De finns nog lättare länder att flytta till.

   Radera
  13. @FEB: tänkte tipsa Styrkelabbets webbplats som alternativ till Google Translate. Såg nu att Miljonär innan 30 intervjuat mannen bakom webbplatsen, Daniel Richter. Richter är som vanligt tydlig men sympatiskt resonabel i allt han säger. Så där har vi två bra startpunkter.

   När det gäller gymmiljlön förstår jag det avskräckande. Men kanske man låtsas vara antropolog på deltagande observation. Kan med säkerhet generera intressanta blogginlägg...

   Radera
  14. Tack för tipset! Nu hamnade jag på en podd snarare än webbsida men det är helt perfekt, detta är ett ämne jag måste lära mig från grunden. Det finns många fitnessfölk i den här populationen så jag kommer nog att få mycket bra coaching av er.

   Radera
 5. Tänkte just föreslå trapphuset. Hur ser vinden ut? Går det att ha dem där? Ingen du känner som kan ta hand om dem? Har du eluttag i källaren? Sätt då i en växtlampa i en gammal armatur och kör på timer ett några timmar om dagen. Vi övervintrar alla våra palettblad, citronträd etc i vår källare. Har små fönstergluggar men har bytt ut taklysröret mot växtlysrör samt kompletterar med innan nämnda växtlampetrix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu IGMR satte du huvet på spiken! Jag ska fråga H givetvis, hon har ju hela huset fullt med vinterträdgårdar! Ibland funkar inte min hjärna.

   Radera
  2. Choose FI + Vicki Robin pratar ju hela tiden om Community. Borde vara top of mind! ;)

   Radera
  3. Hallå när startar vi Choose FI Local Community Sweden? (ev Stockholm)?

   //A

   Radera
  4. Men NU och DU är den som startar den Sutdenten A! Jag har faktiskt funderat en del på det men inte fått tummen ur. Du däremot verkar vara en driftig ung man. Hur gör man?

   Radera
 6. Du kan inte ta med dem till landet & vinterförvara där? Där finns kanske alla rätta förutsättningar, inklusive fönster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt TInga, det hade funkat. Bara lite för meckigt för en lat utan bil. Men IGMR löste det ovan - jag tvingar in dem hos H.

   Radera
 7. Ställer in mina i garaget (runt fem grader vintertid), där står de utan vatten och ljus tills i april-maj, då jag tar in dem och chockar dem med lite vatten och en fönsterbräda.
  Klipper av alla blommor som tar näring först innan vintervilan.

  //Pekfingret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket ska man klippa av av plantan egentligen? Jag började med de utslagna blommorna men sen kunde jag inte hejda mig utan gick lös med kökssaxen så att det bara återstår klumpar med lite spröt på. Det kanske var helt fel...

   Radera
  2. De flesta pelargonerna är tämligen tåliga (de var säkert ogräs i våra förra liv), så kör lite på känn.
   Nån kanske stryker med men även den fulaste stammen kan ibland ge nya blad framåt våren.

   //Pekfingret

   Radera
 8. Vi har lyckats får våra pelargoner att övervintra i ett svalt och oftast oanvänt gästrum på landet (där de bor). Vattna pyttelite tills det våras. Men våra är också så fina nu att det får stå kvar ett tag till.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då finns fönster? Jag är lite impad av Pekfingret som verkar lyckas utan fönster.

   Radera
  2. Ett norrfönster som ger lite ljus.

   Radera
 9. Kan inget om Pelargoner men minns att min mamma alltid sparade sina i ett förråd som var svals och mörkt. Jag har inte hennes gröna fingrar tyvärr. Känner mig ytlig som erkänner att jag observerar i detalj hur andra hem är pyntade och dekorerade. Ser små detaljer i hem och hus. Och spenderade just pengar på höstblommor igår som ska pryda min altan i ytterligar några veckor. Men köpet gjorde mig lycklig där och då...

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar låta så ja ("köpte gjorde mig lycklig där och då"). Okej så du ser sådant alltså? Noterar du såväl upp som ner, d.v.s. noterar du när det är finstylat såväl som fult och stökigt? Jag är, trots att jag är pedant, väldigt dålig på att notera saker har jag märkt. Bland annat gick min förra chef ner typ 20 kilo och jag tyckte det var så märkligt att folk höll på att komplimera honom (heter det så?) för jag SÅG det verkligen inte. A blessing när jag själv tjockat på mig under graviditeter och annat.

   Radera
  2. Jag ser detaljer och jag ser finstylat såväl som stök. Det är lite jobbigt för jag kan haka upp mig på saker som kanske är oviktiga... Oj, 20 kilo är ju mycket. Eloge till honom.

   SB

   Radera
 10. Ehhh. Ändrar taktik med pelargonerna. De kan inte stå ute i blåsten, de kommer flyga iväg. Googlade lite och vad det verkar kan zonalpelargoner (de man handlar billigt, typ 4 för 100 på ICA) övervintra mörkt. De ska då klippas ner. Så nu åker de upp på vinden! Kom på att just denna vind har jag inte testat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok. Mina lär vara zonalpelargoner. Det skulle förklara varför Pekfingret lyckats där andra gått bet.

   Radera
 11. Är de pellisarna inte jättestora och jättemånga så kan du ha dem inne på fönsterbrädan i lägenheten. De överlever där med, lite rangliga kanske men det går ju att klippa ner dem (och förmera! Gratis nya plantor!!) och starta om till våren//PT*. *pelargontrixaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte primärt storleken på gonerna som är den trånga sektorn utan storleken på vår lägenhet. Jag har totalt sex fönster och dess fönsternischer gillar jag bäst tomma eller snudd på. Men som tur är har man vänner med många fönster i halvkyliga utrymmen.

   Radera