Storstädning i ISK:en - a sequel

OMG ambitionsnivån i den här läsarskaran allt-så. Jag har knappt hunnit hämta mig från de engagerade kommentarerna kring IPS med Vanguard hit och ETF:e dit och gör si gör så och Lysa Pysa och när jag så äntligen kunde lägga mig i viloläge framför Netflix med ett glas uppbyggligt rosé, då sitter unge studenten herr A uppe långt efter läggdags och författar ett kärleksbrev till om inte mig, så till min portfölj och skåden hans input:

"Du har alltså ungefär 21,5 % (0,272 *79 = 21,48) av din totala portfölj i Industrivärden och 21,3% (0,27 * 79 = 21,3) i Investor. Det är rätt maffiga andelar av portföljen, två bolag står för nästan 43 % av din portfölj, jag personligen tycker det är lite för dålig riskspridning. Jag kan ha räknat fel här så dubbelkolla gärna!*

Så här tänker jag:

  • Avanza Global, vikt 50%
  • Spiltan Investmentbolag, vikt 30%
  • Swedbank Robur Access Asien (fonden består av 54,35% Emerging Asia och 45,65% Asia Developed), vikt 20%

Regionfördelning, totalt för portföljen med ovan allokering:
32,3% Nordamerika
30,5% Sverige (30% via spiltan och 0,5% via globalfonden)
21% Asien (20% via asienfonden och 1 % via globalfonden)
10,6% Västeuropa
4,2% Japan
1,3% Australien & Nya Zeeland
0,1% Afrika och Mellanöstern

10 Största innehav:
8,16% Industrivärden
8,1% Investor
3% Lundbergföretagen
2,97% Kinnevik
1,32% Ica Gruppen
1,32% Latour
1,3% i Apple
1,26% Ratos
1,1% i Tencent
0,95% i Amazon

Tanken här är inte att värdera vilka bolag du är exponerade mot utan mer för att illustrera att inget bolag har större vikt än 2,07% av din totala portfölj. Både Asienfonden och Globalfonden är ”självrengörande” det vill säga att det underliggande indexet som de följer har riktlinjer som gör att bolag åker ur och nya kommer in.

Avgifter:
Avanza Global 0,1% Vikt 50%
Swedbank Robur Access Asien 0,32%, Vikt 20%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära 0,2%, vikt 30%

(0,1*0,5)+(0,32*0,2)+(0,24*0,3) = 0,186% Totala avgifter

2157 stycken** bolag över hela världen där du får:

  • Övervikt Sverige (då vi bor och verkar i Sverige)
  • Svenska investmentbolag som historiskt överavkastad index
  • Stor vikt mot USA (världens största aktiemarknad)
  • God exponering mot Asien (framtida tillväxt)
Låt även Kaktus och Storugglan ta en titt på detta, om de approvar så tycker jag att du spikar din strategi och sen följer den till punkt och pricka och lägger den tid som blir över på mer roliga aktiviteter än investeringar =).

Källor***:
VTSAX antal innehav: https://jlcollinsnh.com/2012/04/19/stocks-part-ii-the-market-always-goes-up/
Swedbank Robur Access Asien: https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P00016L22&programid=0000000000
Underliggande index fördelning mellan Developed Markets och Emerging markets: http://portfolios.morningstar.com/fund/summary?t=BAJKX&region=usa&culture=en_US
Spiltan Aktiefond Investmentbolag:
https://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Portfolio.aspx?perfid=0P0000ULAP&programid=0000000000

Vill du ha lite större diversifiering och riskspridning byter du ut Spiltan Aktiefond Investmentbolag till Länsförsäkringar Sverige Indexnära, då blir dina topp 10 största innehav:

10 Största innehav:
2,07% i Nordea
1,68% i Volvo
1,56% i Ericsson
1,3% i Apple
1,23% i Swedbank
1,1% i Tencent
0,95% i Amazon
0,95% i Microsoft
0,94% i Samsung
0,9% i Taiwan semiconductors

Med 3 stycken "självrengörande" fonder och 2235 stycken bolag i väskan =)

Oavsett hur du gör är det superviktigt att du hela tiden behåller samma allokering i väskan, det vill säga om du sätter in pengar varje månad så sätter du in pengar för att behålla rätt allokering, på så sätt fyller man på i de fonder som gått sämre. Detta fungerar på samma sätt om man tar ut pengar ur portföljen, men då tar man ut pengar från fonden som fått för stor vikt (gått upp mer), på så sätt säljer man av andelar i det som blivit dyrast :)

Mvh/
Studenten A"

Jag är rörd till tårar av all den tid som lagts ner på denna input och jag tackar Studenten A av hela mitt frugala hjärta. Några kommentarer från mig:

1/ Jag ställer mig inte oäven till att omallokera från Spiltan till exempelvis Länsförsäkringar Sverige Indexnära, men i så fall av andra skäl än de du nämner (att övervikten Industrivärden respektive Investor är för stor). Jag har inte koll på hur fördelningen i % ser ut inom respektive investmentbolag, men där ligger såväl Ericsson, Volvo, storbank, diverse industri av typen Sandvik, ABB, Atlas Copco, Husqvarna, SCA och liknande bolag av den typen du listar ovan men därtill, exempelvis genom Investors EQT, en del investeringar i Europa, USA och Asien i mindre bolag som kan antas vara en del i framgången särskilt då svensk ekonomi taktar på och då det är svårt att slå index på att äga breda, generiska indexfonder av typen Länsförsäkringar (http://www.eqtpartners.com/Investments/Current-Portfolio/).****
2/ Jag vill inte släppa taget om Save Earth Fund. 

Det jag känner är angeläget är att öka på Asien (på bekostnad av Spiltan) så det skulle inte förvåna mig om jag går åstad och köper på mig lite sådant framgent som en siger. Sen är det såklart alltid lockande att komma ner i fondavgift, i det här fallet med cirka 0,11%, men mitt stora "utgiftsmonster" är ju Save Earth Fund och den vill jag som sagt inte plocka bort. 

Mvh/
FruEfficientBadass

* As if (FruEB kommentar), när man kan lägga upp på blögga och låta andra granska kritiskt
**VTSAX som JL Collins förespråkar innehåller ca 3600 innehav i USA)
*** Gott folk - det är så här man ser att studenten A faktiskt varit student. han anger källor! (FruEBs kommentar)
**** Och för att spara tid för den som nu känner sig manad att skriva ett "Ha, där ser du själv, du vill slå index och går därmed på en aktivt förvaltad fond" säger jag: gå till kommentarerna i detta inlägg för mina tankar kring huruvida strategin att äga Spiltan Aktiefond Investmentbolag är synonymt med strategin att äga aktivt förvaltade fonder. 

41 kommentarer:

  1. Intressant. Tycker dock att det finns sämre investeringar än Investor att vara överviktad i. Nästan en "fond i sig" med en egen inbyggd riskspridning. That said, att äga bara två aktieslag (vilket väl är ungefär median i Sverige: några Telia och en annan aktie du ärvt) är nog i underkant vad gäller riksspridning.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så är det väl. Det är lite överkurs i den här bloggosfären. För min kompis M som jag profylaxandades med under ISK-start för ett par veckor sedan, var det halleluja moment när vi lyckades hitta två drägliga indexfonder i hennes storbanksutbud (hon investerar inte i något för tillfället). Det var ju inte direkt så att vi satte oss och analyserade faktabladet tillsammans.

      Radera
  2. Du börjar ju bygga värsta communityt (stavas det så?) Fru EB. Det är inte ofta kommentarsfälten är lika roande och bra som själva inläggen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag är nästan lite avis på mig själv. Tror det stavas kommjuniti.

      Radera
    2. Ville skriva typ samkväm men det stämmer ju inte riktigt. Bra ord dock.

      Radera
    3. Ett indexsamfund?

      Radera
    4. Nä på ett samkväm skall det väl va nåt att äta oxå.../fikaren

      Radera
  3. Ja, kommentarerna här håller samma höga nivå som själva inläggen. Så mycket läsvärt på denna blogg! /Sara

    SvaraRadera
  4. Oj, studenten A, du frågade visst till mig ovan. Du verkar väldigt uppdaterad på fonderna. Mer än jag. För mig är strategin för att använda ett ambitiöst ord mest att succesivt trycka ner förvaltningskostnaderna. För mig är det viktigare än geografi. Jag tänker i "Sverige" och "inte Sverige", ca 50/50. För mig innebär det nu huvudsakligen Nordnet Superfonder och Länsförsäkringar Global index. Avanza ändrade spelplanen med sin nya Globalfond. Har inte koll men det låter ju som bästa fonden nu, men man måste då skaffa ytterligare en bank.
    Bra poäng med Investor, alltså att det bolaget lätt dyker upp lite överallt i fonderna. Om jag hade Avanza Zero (som jag tycker är för riktad) så skulle jag undvika fonder där investor och även de andra svenska stora drakarna finns med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch Kaktus, studenten A copy pastar (pejstar?) bara från näte, han vill bara ha uppmärksamhet från seniorerna.

      Skojar naturligtvis, han är en klipsk ung man. Vad menar du med att Zero är för riktad? Jag har ju precis sålt av min lilla slatt och söker bekräftelse på att det var rätt.

      Radera
    2. Studenten A is an A-student

      Radera
    3. @FruEB Hur vet du att det är en han? Och att han skulle vara ung?

      Radera
    4. @Dacke: jag besitter astrala förmågor. Jag känner exempelvis att du är en kvinna, född 1979, boende i Tomelilla.

      Radera
    5. Häftig, jag är imponerad ;-)

      Radera
  5. Hej, bra inlägg! Jag har precis själv bytt från Industrivärden till Lundbersföretagen B. Då Lundbergsföretagen har 20% av sitt innehav i Industrivärden. Så jag har valt att ta bort kaka på kaka. Lundbersföretagen har dessutom gått bättre än Industrivärden. Minussidan är att utdelningen är betydligt lägre i Lundbergs. Men då står det för högre kursuppgång istället. Man kan säga att jag bytte Industri och bank till Fastigheter och lite mindre industri.

    //Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Why not. Det känns som gradskillnader i en redan kompetent strategi.

      Radera
  6. Zero är samma som OMX30-indexet tror jag minus ev. smygkostnader av Avanza. Jag har kompisar som lagt allt sitt sparande där. Det var mest de jag tänkte på. Det är en rätt smal bit av ffa den globala men även svenska pajen. Kommer svensk verkstad och bank lyckas lika bra nästa 30åren? Svårt veta va? det finns Nordnet Sverige nu som är klart bättre för min mix.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det för smygkostnader tro?

      Radera
    2. Transaction costs. Mest courtage antar jag? EUs Mifid-regler verkar göra lite nytta tydligen. Se t ex
      https://www.ft.com/content/78918c88-fd13-11e7-a492-2c9be7f3120a

      Radera
  7. Noterar att den ursprungliga enkelheten i att "stoppa in all investerarpengarna i EN Globalfond" är på väg att försvinna.

    Gå nu inte vilse i investerar djungeln!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoho! Nejdå, jag har inte tryckt på några knappar än. Men tycker att unge herr A:s mångordiga input förtjänar ett reply från indexsamfundet.

      Radera
  8. Bra input av alla. Vill förtydliga att även jag gillar investmentbolag och tycker att dem förtjänar en plats i portföljen men det jag invänder emot är väl kanske främst den stora exponeringen mot 2 investmentbolag.

    Tanken är inte heller att förvirra eller göra det ännu mer komplicerat, det allra viktigaste är att spika en strategi och sen följa den, och sluta lyssna på bruset och låta ränta-på-ränta få arbeta. Odla sittfläsk helt enkelt.

    Regionsfördelningen och Top 10 största aktier är mest för att illustrera hur ens exponering ser ut och att ingenting sticker ut nämnvärt.

    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Citat: "det allra viktigaste är att spika en strategi och sen följa den, och sluta lyssna på bruset och låta ränta-på-ränta få arbeta."

      Instämmer till fullo, väl talat!

      Radera
  9. Från min horisont tycker jag kanske att största vinsten med studentens förslag är att tona ned Sverige. Ger större diversifiering.

    Investmentbolagens vara eller inte vara tror jag är mer en smaksak. Kräver dock att man hänger med lite mer själv (som all aktiv förvaltning). Ibland är det ju kul att vara lite mer egensinnig än indexförvaltning tillåter. Egensinnig lite så där på marginalen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Diversifiering kan vara bra, men vikta om till innehav i utländsk valuta just nu verkar tveksamt.

      Radera
    2. @Stenkryparen: Valutarörelser är ett knepiga att förutspå. Jag tror mig inte om att här heller kunna tajma marknaden. Vill man ändra tillgångsallokeringen kan man ju alltid göra det stegvis så lugnar man sitt psyke.

      Radera
  10. Studenten, Det där med Investor var en ögonöppnare. Ser inte hur du kom fram till den extrema procentandelen. Har du lagt till wallenbergföretagen i OMX30?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt Fru EB inlägg den 25 september så redovisar hon att 79% av portföljen består av Spiltan Aktiefond Investmentbolag.
      Spiltan Aktiefond Investmentbolag i sin tur består av 27,2% Industrivärden och 27% Investor.
      Indirekt består alltså Fru EBs portfölj av 21,5% av Industrivärden och 21,3% av Investor, uträkningen hittar du längst upp.
      /A

      Radera
    2. Ojdå. Well spotted. Har inte tänkt på att det är så få bolag i den.
      Jag trodde du på nåt sätt adderat också ABB, Atlas, Ericsson, SEB, osv, eftersom de styr hur det går för Investors aktie. Och så motsvarande för Lundbergs-Industrivärden. Det är det som blir galet om man sparar i t ex avanza Zero + en investmentbolagsfond.
      Ditt förslag på tre fonder ar ju jättebra. Ett snarlikt upplägg kan vara att man har de globala fonderna i PPM (för lite rabatt på avgifterna) och sedan allt "privat " investerande i Nordnets superfonder.

      Radera
    3. hehe ja men precis. Förstår hur du tänker men så långt gick jag inte i uträkningen, det blir lite mycket detaljer och lätt att man missar skogen för alla träd.

      Det är också ett sätt, tycker huvudpoängen är att man följer sin strategi. Tycker mig se rätt många som kör indexinvestering på ekonomibloggarna's kommentarsfält men de byter hela tiden fonder i ett försök att hela tiden optimera. Då missar man ju själva poängen med indexinvestering vilket är att vara passiv och låta de underliggande företagen arbeta för en.

      Radera
    4. Håller med. Det viktiga måste var minimala kostnader, att man ligger stilla, och är uthållig. Inte att det måste vara det perfekta indexet för dagen.

      Radera
    5. Följande ska jag karva ut i shabby chic-bokstäver och sätta upp på vardagsrumsväggen: "Tycker mig se rätt många som kör indexinvestering på ekonomibloggarna's kommentarsfält men de byter hela tiden fonder i ett försök att hela tiden optimera. Då missar man ju själva poängen med indexinvestering vilket är att vara passiv och låta de underliggande företagen arbeta för en."

      Innan jag kolkar upp fredagsvinet; ska jag tolka era snillrika diskussioner som att jag kan ligga kvar som det är? Får jag välsignelse från såväl Studenten A som Kaktus och Storugglan so help med God?

      Radera
    6. Drick i frid

      Radera
    7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  11. Jag kommer köra copy päjst på studentens förslag. Jag har försökt att investera i utdelningsbolag efter inspiration från andra kunniga varelser, men känner mig själv rätt okunnig. Ju mer jag poddar in/läser/utbildar mig desto mindre inser jag att jag kan. Index-investering is the shit! Älskar att få det serverat på detta sätt. Tack student A och Fru EB! Happy weekend suckas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Linda: "Ju mer jag poddar in/läser/utbildar mig desto mindre inser jag att jag kan. Index-investering is the shit!" Välkommen till indexsamfundet, Linda. Vi skickar din kåpa med posten.

      Radera
  12. Suck.....så sitter jag här igen och blir helt velig. Indexfonder kontra utdelningsaktier? Vad är det jag missar med indexfonder??? När jag startade min ISK för ex antal år sedan så var det investmentbolag som gällde för mig ("Vägen till din första miljon") Efter ett tag övergick jag till indexfonder (" Rika tillsammans") för att sedan landa på utdelningsaktier. Utdelningsaktier fattar jag, dels har man en värdeökning (förhoppningsvis) och inga avgifter, dels får man en utdelning som jag sedan köper nya utdelningsaktier för. När jag sedan börjar leva på mitt investerade kapital så plockar jag av utdelningen. För mig är det en solklar "ränta-på-ränta" strategi. Men index fonder?? Dom följer ett index, dom har en värdeökning (förhoppningsvis) och en avgift, sen då??? Kan någon pedagogisk människa förklara för mig (gärna på äpplen och päronnivå).

    SvaraRadera
  13. Hehe okej.

    1/ Utdelningsaktier: Du väljer själv ett antal äpplen och päron och lägger i en fruktskål. När våren kommer och bina tittar förbi går du till trädet och väljer ytterligare några små söta päron och äpplen och lägger i skålen (de små frukterna är symboler för utdelning).

    2/ Indexfonder: Du får en färdigarrangerad fruktskål med ett representativt urval av trädgårdens alla äpplen och päron (minus från de ruttna eller halvdöda träden). När våren kommer och bina tittar förbi och päronmamma och äppelmamma kramas extra länge och det blir tillökning, så behöver du inte gå till trädet för att välja nya äpplen och päron, de bara finns där per automatik i din skål. Utdelningen återinvesteras automatiskt. Du behöver själv inte trycka "köp", fonden gör det åt dig. Som en concierge på ett hotell. Lyx lyx. Således absolut samma "ränta-på-ränta" som du beskriver i fallet utdelnignsaktier.

    Viktigt att förstå: Din skål växer lika mycket oavsett 1 eller 2. Men i alternativ 1 behöver du själv återinvestera utdelningen medan det sköts per automatik i indexfonden.

    Nackdelen med indexfonden är att du inte med "blotta ögat" kan se denna återinvestering vilket kan verka oroande för en del. Du verkar vara en av dem så då är mitt råd att du ligger kvar i utdelningsaktier. Men vet då att du när du själv cherry pickar aktier också står bolagsrisk, d.v.s. att om ett bolag (ovanligt förvisso) går i kånken, är dina investeringar i det bolaget borta. Detta sker ej i indexfond eftersom bolaget då byts ut mot ett annat. Det är därför man säger att indexfonder är "själv-rengörande".

    De allra flesta bolag ger utdelning, såvida de inte är i uppbyggnadsfas. Aktier i en indexfond är i regel av en viss storlek d.v.s. inte i uppbyggnadsfas varför det finns skäl att anta att merparten av aktierna som ingår i en vanlig indexfond (typ Avanza Zero) ÄR just utdelningsaktier. Om en aktie inte ger utdelning brukar man anta att värdeökningen ska vara högre än för de bolag som ger utdelning. Det är alltså ingen motsättning att säga att man har utdelningsaktier och att man äger indexfonder. Skillnaden är alltså mer av psykologisk karaktär då du med utdelningsaktier slipper sälja av innehav den dagen du behöver bekosta ditt leverne (i det fall du låter utdelningarna ligga kvar och skvalpa i värdepappersdepån).

    Så mitt råd till dig är: Ligg kvar i utdelningsaktier, det blir toppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Precis en sådan pedagogisk "idiotförklaring" jag var ute efter!! Bugar och bockar!

      Radera