Sparhöst 2018 - Hobby & Smink

Välkommen till denna tidskapsel från 1993, a.k.a "Köp inte en zebra":s tips kring hobby.

"Om du behöver köpa ny fritidsutrustning till vuxen eller barn lönar det sig att kosta på ett samtal till Stockholm, till Friluftsfrämjandets högkvarter." Observera att meningen är konstruerad helt utan ironi. Troligtvis såg hon ut så här när hon telefonerade:


Sen listar hon lite no-brainers som att handla second hand eller att ringa brandkåren för att höra om man kan få låna flytväst snarare än att köpa flytväst...Okej det andra är inte en no-brainer men lite intressant. Kan inte du göra ett samtal för att höra hur det tas emot? Jag har ingen båt förstår du.

Intressant blir det emellertid när hon kommer in på "Hår, hygien, kosmetika": "Att fixa till håret har blivit allt dyrare. Klippning kan i storstan kosta 250-300 kronor. På mindre orter tar frisören bara hälften så mycket." Reflektion 1: Innan jag gick över till egenklippning gick jag på drop-in i storstan och jag vill minnas att det inte var mycket dyrare än så. Kanske 350-400, men vi pratar 25 års skillnad! Reflektion 2: Med släkt i små Hälsingska hålor vet jag att prisläget hos frisör, åtminstone sedan 1984*, varit mycket högre där än i storstaden. Ofta drivet av osunda monopol på orten.

Nåväl, hon tipsar sedan om att bli "hårmodell" vilket ju bara är ett finare ord för försökskanin. Det säger sig självt att de inte söker folk som vill bli rutinklippta i en page - de vill göra trixiga saker, med ovana fingrar. Jag fick i tonåren exempelvis håret färgat av en frisörstudent på Wella och jag minns än idag hans panikartade blick på mitt hår (jag låg ju ner med huvudet i ett sådant där litet handfat så jag såg inget) och när han nästan väste till sin studiekamrat: "Hämta handledaren...nu." Det blev irreversibelt kycklinggult. Tur man inte brydde sig på den tiden. Idag skulle jag aldrig göra det. Däremot kan jag väl tänka mig att ställa upp för en lärling e d och hen gör det jag vill göra, d.v.s tråktoppa mitt hår. Vilket jag lika gärna kan göra själv och köpa cava för pengarna.

Sen ger hon råd som är äckliga. Jag ska inte ens redogöra för dem, men de innehåller ord som "majonnäs" och "öl". Vidare ger hon tips att använda "gammeldags raktvål och borste" istället för skum på flaska och då blev jag lite nostalgisk, för sådan höll min morfar på med. Frågan är om det finns än? Och då menar jag inte ett "introduktionskit" för 1 199kr, utan billig tvålsticka, som håller i evigheter och kan tas med i handbagaget. Vet du?

Sen vet du ju att nagellack håller längre i kylen och att det är mer hållbart att använda ofärgat lack eftersom man inte ser när det flagnar av lika väl som om du har starkt färgat. Jag upplevde också att mina naglar blev betydligt starkare efter att jag skippat de färgade lacken eftersom jag använder remover väldigt sparsamt typ varannan vecka, istället för att hålla på 1-2 gånger per vecka för perfekt finish.

När vi ändå är inne på smink går jag över till "Skit i räntorna"** som gör nedslag i apoteksvaror. Eftersom boken är från 2010 kommer här lite fräschare info exempelvis att apotekspersonalen erbjuder dig billigare alternativ när du handlar läkemedel. Jag har slagits av detta sympatiska beteende när jag köper exempelvis huvudvärkstabletter och personalen istället föreslagit så kallad generika; ett likvärdigt med billigare alternativ. För en som haft en livslång romans med Ipren har det varit lite av en omställning, men snålfan i mig vann tillslut.

Vidare talar han om att gå på skönhetsskolor och få elevbehandlingar. Känner man ett absolut behov av hudvård etc. tycker jag att detta är ett bra alternativ. Men det bästa är att inte gå alls. Jag har ingen som helst vetenskaplig uppbackning för detta, men sedan jag slutade med ansiktsbehandlingar har min hy blivit bättre. Kan vara en slump så ta det med en nypa salt. Däremot har jag historiskt varit på ansiktsbehandlingar som givit mig hemska utslag, men det har nog mer med min hudtyp än med behandlingen som sådan att göra. Oavsett är det ju asnajs att ligga och bli ompysslad, så av det skälet kan det ju vara värt det någon gång då och då.

Jag googlade lite och i Stockholm finns exempelvis Elisabethskolan där en entimmes ansiktsbehandling kostar 395kr vilket är ungefär hälften av vad jag brukade betala hos min "hudvårdsterapeut". Jag såg också nyligen en annons för Naprapathögskolan i Stockholm där ett besök kostar runt 200 kronor för naprapati eller massage vilket ju får anses vara bra. Ni får gärna berika kommentatorsfältet med fler alternativ på andra orter.

Sen flummar han ut lite med dessa hemmaproducerade produkter som jag inte orkar redogöra för här. Ett lite kul tips är detta: "I en del spa-behandlingar använder de varma stenar på kroppen. Det kan du givetvis göra även i ditt hemmaspa. Plocka på dig lena stenar av olika storlekar när du är på stranden. Koka upp vatten (i en vattenkokare förstås!***) och låt dem ligga och dra ett slag i en skål med lock. Pass på! Till en början är de väldigt varma, men efter en stund kan de ge finfin njutning och avspänning."

Alltså, brukar man inte lägga dessa hot stones på ryggen? Jag är visserligen rätt rörlig men...Jag är ganska sugen på detta knep dock, framför allt för att jag gärna vill se min mans min när han kommer hem och hittar mig naken framför TV:n under ett lager av sten.

Sen kommer lite självklara träningstips; träna utan gymkort ute i naturen, ta rulltrappan bal bla snark, men sen säger han något som ringer en klocka och det är att skaffa en lekledarutbildning för barn - att vissa gym kan ge dig fri utbildning inom detta för att du sedan ska kunna hålla i kurser. Hallå!? Vilket side hustle! Det skulle ju även jag kunna komma undan med. Inte för att jag är särskilt sportig eller vältränad, men jag skulle nog kunna se ganska sportig och vältränad ut om jag satte upp håret i en ärtig hästsvans och satte dit lite rosor på kinderna...Och vips en gig-öppning. Vad tror ni om den?

Och på tal om rosor på kind: Ni kanske tycker att boken "Lev som en miljonär" inte riktigt figurerat så mycket i den här sparserien ännu. Det beror helt enkelt på att författarens expertis ligger mycket inom det estetiska och här passar ju det som hand i handske. Här är några av tipsen:

- Prova storlekar innan rea så kan du bara gå in och plocka det du spanat på när rean går igång - utan att passera provhytt.
- Noppor kan tas bort med luskam.
- Rengör yllerock med strykjärnets ångfunktion.
- Blanda rouge och vaselin och få ett läppglans.
- Läppstift kan även användas som ögonskugga och rouge. Blandar du ut läppstiftet med lite tjockare fuktkräm passar det ännu bättre som rouge.
- Blanda ett nagellack med ett annat för ny nyans. Ex. gult+rött=korall.
- Använd en handduk (tvättad utan sköljmedel) som skrubb istället för skrubbkräm. Mjuka, roterande rörelser och därefter fuktkräm.
- Doppa en hård pensel i mascaran och du har en eye liner.
- För sotig look - sminka som vanligt med mycket mascara. Låt vila fem minuter. Gnugga dig i ögonen tills du nått önskat tillstånd. Om för mycket - ta bort med tops.
- Gör en riktig "beauty boost"-ansiktsmask av mosad banan, honung och mynta. Låt sitta på i 20 minuter.
- Spara hårda tvålrester och lägg i plastpåse. Slå sönder tvålen i småbitar och gör hål i påsen. Häng i garderob för doft. Gamla tomma parfymflaskor ställer du utan lock i klädlådorna.

Det var allt för den här gången. Har du några smarta tips kring skönhet (och hobby)?

FruEfficientBadass

* Mitt estimat på det årtal då jag började få perceptiv förmåga. 
** Ju mer jag umgås med den titeln, desto mer övertygad blir jag om att det inte är bra att använda ordet "skit" i en fackbokstitel. På samma sätt som att orden "mat" och "fika" gör sig mycket dåligt i populärmusiktext.
***Peter Wiklund är vattenkokarfrälst

24 kommentarer:

 1. För män är det självklara tipset att använda elrakapparat istället för (engångs-)rakhyvel. Det ger ett bra resultat och du slipper hålla på och kladda med raklödder, och rakapparaten blir inte heller slö på många många år

  SvaraRadera
 2. På en ansiktsbehandling en gång fick jag "mask med aha-syra" (behöver jag ens säga att det var svindyrt?). Jag blev väldigt len och kände mig liksom fräsch i hyn.
  Nu kör jag lite askorbinsyra (en tsk) i handen, lite vatten och sedan skrubbar jag lätt (här får man vara väldigt försiktig) och så länge det inte svider för mycket låter jag det sitta en halv minut eller så, sedan sköljer jag med varmt vatten (akta ögonen, det svider som f-n). Alla små svarta porer är borta! Sedan smörjer jag med mandelolja (finns billig och bra på apoteket).
  Du spara typ 1500 på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Askorbinsyra, as in den man syltar med? Så finurligt!

   Radera
 3. Min fru gör inga ansiktsbehandlingar och hennes hy är riktigt bra. Tror hyn blir "beroende" av dessa produkter och att det bara blir en ond cirkel. Men jag vet inte, säkert olika för alla men frugan klarar sig bra. Skönt för vår plånbok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört något liknande. Eller rättare sagt - att man antingen går all in en gång per månad eller inte alls. Att göra som jag gjorde, gick en gång i kvartalet, är sämsta tänkbara mellanväg. Nu går jag inte alls, använder bara Nivea Face Wash+Nivea Soft och min hy har aldrig mått bättre.

   Radera
  2. Mamma betalar? kör på Eucerin ansiktskräm. Men först helt vanlig handtvål.

   Radera
 4. Angående hobby är det ju lysande med de kommuner som har sk "fritidsbanker" där man kan låna sport och friluftskläder och grejer. Smink: Få en sjukdom som kräver att du måste lägga dig till med ett sjukt (för kvinnor=osminkat) utseende för att bli trodd. Har aldrig smink i offentliga sammanhang numera, däremot hemma ibland. Kostnaden har sjunkit drastiskt. En medelväg är att själv färga bryn och fransar. Kostar inte många kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror fö att åldern löser mycket på sminkfronten. Jag närmar mig 50 och det är verkligen inte snyggt med ögonskugga, täckande foundation mm i ett rynkigt ansikte. Tycker jag. Dessutom har man som regel större problem att engagera sig i än ansiktet med tilltalande ålder.

   Radera
  2. Världen upp och ner; sminka sig och se bra ut hemma, klä sig i städartiklar och gå osminkad (”sjuk” yes korrekt, det är vad folk i min omgivning frågar om jag inte sminkat mig) externt.

   Håller med dig om att man bryr sig mindre och det är en härlig känsla. Samtidigt viktigt för självkänslan att veta att man kan se presentabel ut om man så vill.

   Radera
 5. Frun kör balsammetoden och jag har slutat med allt vad hårprodukter heter. Sparar litta kosing, tid, miljö och vi ser så där supernaturligt häääärliga ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som i Timotejreklamen från 80-talet?

   OT: Någon som kan rekommendera ett lusschampo som funkar? Nu är vi inne på tredje omgången Linicin men de små rackarna kvävs inte alls som det står på bipackssedeln, de räcker upp ett litet beigebrunt finger mot oss och fortsätter att föröka sig med varandra (inavel?).

   Radera
  2. Apoteket rekommenderade Hedrin Once till mig när jag kom in med panik. Det är inte ett schampo utan en gelspray där både löss och ägg kvävs i oljan. Efteråt är det svårt att få bort allt det flottiga och har fått ett tips om att det är bra att använda diskmedel :) Har som tur är inte behövt prova. Kan vara för att vi kör luskammen Nitfree i förebyggande syfte. Den kammen ska visst döda ev ägg också. Kan också tala om att vi har en elektronisk luskam som knappt använts (den luggas visst) och att vi har haft schampo och balsam som använts i förebyggande syfte. Plånboken har öppnats på vid gavel då det gäller löss. Tror jag har kunnat köpt vad som helst för hur mycket som helst då det gäller dessa små djävlar.... Men nu är det kammen Nitfree (och Hedrin Once om de dyker upp) som gäller!/Kvinna 45
   PS. Läser allt i bloggen och den är underbar. Tack!
   PS 2. Jag menar allt, även kommentarer som tas bort. Säger inget! Promise!

   Radera
  3. NitFree har vi också och den brukar funka men inte i år. Vi har en slimmad liten stam som inte kommer med i kammen.

   Ska testa Hedrin Once. Håller med att priselasticiteten är hög när det kommer till löss. Alla FIRE-bets are off! (småkvider jag medan min äkta hälft drar NifFreen genom min hårömma skalp).

   Hey, sistas med första ungen i magen: Ni tror kanske att det är en gulligullresa ni är på väg mot, kantad av väldoftande babypuder och vita spetsstrumpor?

   Radera
  4. Testa att kväva de små odjuren med kokosolja. En ordentlig inpackning under natten ska enligt rykten ta död på skiten.

   Radera
 6. Jag hade acne i min ungdom så ansiktsbehandlingar fick fason på det. Idag gör jag det dock extremt sällan.

  Jag klippte mig på landsort i Finland för två veckor sedan eller snarare fick jag det toppat för 28,90 euro. Det tog en kvart. Besparing ca 400 kr mot normalt men jag var rejält besviken. Ingen tvätt eller massage. Inte heller plattades lockarna så att jag kom ut med en filmstjärnelook. Hela upplevelsen saknades även om klippning antagligen var ok. Lite svårt att se.

  SvaraRadera
 7. Mitt bästa tips kring hobby är att skaffa gratishobbies. Hästar är dyyyyyra. :-P Kanske nån hobby där man inte går back? Typ stickning där man säljer sina alster (vet att man går back om man räknar timtid iofs)?

  Jag har slutat helt med både hudvård och smink. Huden är väldigt tacksam. Går fort att fixa till sig på morgonen också.

  Jag är även bortskämd med det perfekta håret, så jag gör inte mkt mer än tvättar med schampo några gånger/vecka. Låter det självtorka och sen är det vackert vågigt. Skäms nästan när jag skriver det, men jag får tänka på att jag har andra saker som kostar massor i gengäld.

  SvaraRadera
 8. Flytvästar lånar vi av kommunen när de behövs och klipper mig gör jag och barnen hos kurden i de lite skumma kvarteren. 120 kr för vuxen och 100 kr per barn har det kostat i 15 år nu. Det är inte så att jag längtar efter prishöjningen, men den verkar inte komma alls.

  /R, originalet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schysst av kommunen, det funkar så alltså?

   120kr hos kurden, kom hit istället du får special price

   Radera
 9. Jag blev inspirerad av frugalwoods (tack för ditt tips någon gång), och efter att dagligen använt täckcreme/foundation och mascara i typ 10 år har jag nu börjat experimentera med att gå osminkad, oftast hemma (föräldraledig), till affären, men ibland också på sociala tillsällningar. Dock sminkar jag mig forfarande ibland, mest för att fortfarande känna att "jag kan se såhär bra ut, om jag vill" :) Fast jag känner mig faktiskt ganska snygg utan smink också, och framförallt känner jag lite "so what" - det är inte mitt jobb att vara en prydnad för omgivningen. Bara man inte luktar illa eller är direkt frånstötande är det ju ingen som bryr sig. Jag har vikigare saker för mig. Det är himla skönt faktiskt. När familjen var i Stockholm på minisemester hade jag glömt väskan i hallen (då hade jag faktiskt tänkt sminka mig, kändes som att den kungliga hufvudstaden kräver det). Men det var inga problem - inköp av ett linne, tandborste och strumpor blev det, och sedan användning av mannens kalsonger och deo. Ingen smink-ångest whatsoever!

  /Liten stach

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jasså det var du som gick osminkad? Vi talar fortfarande om det här i Stockholm.

   Känner igen mig helt. Dvs har tappat intresset i takt med att självkänsla grundar sig på annat än att vara absolutely fabulous (som är normaltillstånd med smink) i kombination med att jag inte är på kontor längre. I säljrollen ingår att se ”framgångsrik” ut vilket för männens del innebär dyr klocka och för kvinnornas del dito väska och ett photoshoppat ansikte.

   Frugalwoods är modig, hon gör det trots akneproblem. Det är ett kraftfullt statement: Jaha, jag har akne men strunta i det du.

   Radera
 10. Haha, kan tänka mig det! Jag blev helt ställd efter ett besök i en lekpark någonstanns på Öster. Mammorna hade fönat hår som TV-hallåor och både de och barnen gick klädda i pastellfärger, i kläder som såg ut att antingen vara helt nya (antagligen) eller kemtvättade. För att göra sandkakor med.

  Är det jag som är konstig som låter min son sitta i ärvd fleecetröja och själv kör med min enda jacka som jag har under sommarhalvåret - någon typ av tunnare friluftsjacka i skogsgrön ton. Svar nej - här i mitt lilla samhälle sticker vi inte ut, snarare känner jag mig ibland överklädd som väljer att inte gå till öppna förskolan i min mans mjukisbyxor. Såatt - ni som bor i Stockholm (eller mest Östermalm, vad vet jag?) måste verkligen ha gott självförtroende för att inte köpa nya kläder varje säsong.
  /Liten stach

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åjo, så enkelt är det inte. Man kan inte bara gå och köpa nya, pastelliga kläder, då hade ju vem som helst kunna snurra in och leka innerstadsbo. Det ska vara lite patinerat, som när Mickan drar NK-morgonrockarna efter bilen inför besöket i Torekov. Paradoxalt nog har jag en del grannar som kör riktigt gamla rosthögar till bilar trots att jag är rätt övertygad om att de hade haft råd med en svenne banan-leasing av ett tyskt vidunder. Det är någon form av omvänt statement jag ännu inte lyckats avkoda.

   Radera
 11. Vi kör på kokosolja när barnen har haft löss. I hela håret över natten, de (lössen) kvävs då har jag hört och kan inte blir resistenta. Har funkat hittills. Och så en liten plastpåse på huvudet (som inte kan åka ner och kväva barnet;-)) över natten. Upprepa om en vecka.

  / Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, bra tips, ska testa till helgen. Onekligen billigare än att köpa lusmedel, det där värdelösa schampot kostade ju 15okr/flaskan och vi är inne på nummer tre.

   Radera