Frugal hack - boka julens biljetter NU

Trots att jag är den organiserade sorten har jag aldrig lyckats med att tajma biljettsläpp. Ni vet - boka flyg ett år i förväg, än mindre rycka de bästa lyssnarplatserna på Operan när säsongsbiljetterna finns tillgängliga. Istället blir det i regel sämre och dyrare platser närmare dagen D. Men nu, i min tillvaro som fri fågel, har jag likt alla pensionärer i världen all tid att sitta och vänta på biljettsläpp. I förra veckan var jag inne på sj.se för att se om julens biljetter släppts än. Icke. Jag googlade och fick följande generiska information från SJ:


Vinterns biljetter ska alltså släppas "under september/oktober". Sedan i fredags har jag gått in varje dag och kollat. Och igår hände det...BILJETTSLÄPP! Och som ni vet är priserna betydligt lägre i början än de blir närmare avgång. Eftersom jag är SJ Prio fick jag senare under dagen också ett mail:


Men då hade jag redan bokat. Det var en helt surrealistisk känsla av att cruisa runt bland avgångarna och välja vräkiga sittplatser i femkluster i tågets färdriktning, tyst vagn und alles, och därtill resa billigt som tusan. Så jag vill med detta inlägg - i det fall du liksom jag är tågburen och ämnar besöka folk i jul - gå in NU på www.sj.se och boka. Passa också på att antingen bli medlem i SJ Prio (+ prenumerera på nyhetsbrevet där de tillkännager släpp) eller gå med i deras FB-grupp av samma anledning.

Har du några biljettknep av annat slag, d.v.s. hur kan man vinnlägga sig om att bli varse när saker släpps (ex. teater)?

Mvh/
FruEfficientBadass

19 kommentarer:

  1. Bra där Fru EB! Ställ bilen, skippa flyget och cruisa tyst i tågets färdriktning. Läser själv just nu Bodil Jönssons fina bok "Tio tankar om tid". Hon skriver så fint om sammanhängande tid och sönderhackad tid. Även om flyget tar kortare tid säg Malmö - Fjollträsk upplevs tiden på tåget annorlunda. Man slipper flera moment som flygresan innebär. Ett sätt att resa mer anpassat för människan. Tågkaoz kommer jag inte ge mig in på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Jag får också ont i kroppen av att åka långa sträckor i bil eftersom a) jag av bråkskäl måste sitta av minst 50% av resan på trånga bakre mitt och b) jag tycker vintertid att det är så obehagligt att köra att jag spänner kroppen hela tiden. På tåget kan man gå upp och röra på sig, ett glas vin i bistron och sen chachacha.

      Radera
    2. Gällande tågkaos tycker jag att det är mindre jobbigt om man inte har kniven-mot-strupen-jobbigt. Plus att mitt frugal weirdo gärna vill åt den där SJ resegarantin. När börjar den att gälla, efter en timme?

      Radera
    3. ”Kniven-mot-strupen-stressigt” menade jag.

      Radera
    4. Fick i veckan totalt 900kr från Deutsche Bahn. Ena sträckan var chill, väntade bara lite drygt en timme och fick sedan min sittplats och pengar tillbaka. Andra sträckan var 8h stående som en packade sill. Nu i efterhand klart värt närmare 500kr, men där o då var jag tveksam..

      Radera
  2. De få gånger om året Snålgrisarna reser långt (>40 mil enkel resa) gör vi det med flyg. Här nere kan vi välja mellan Växjö och Kalmar flygplats som tar oss överallt i SVerige och även ner till medelhavet eller östeuropa om så önskas. Senaste gången vi testade tåget till Stockholm sa vi "aldrig mer". Först bil ner till Emmaboda och betala för en dyr parkeringsplats. Sen tåget till Alvesta, som givetvis hade gått när vi kom fram. Vänta en timme på tåget till Sthlm och sen ett antal timmar på ett skakigt tåg som hade sett sina bästa dagar. Totalt tog resan 7 timmar. Hade vi kört bil hade vi varit i Sthlm på 5 timmar och även hunnit äta mat på vägen. Flyg, kanske 2,5 timme. Billigaste är bil, smidigaste är helt klart flyg och tåget hamnar mitt emellan, vare sig billigast eller smidigast.

    Har inget emot tåg men det måste fungera bättre och hastigheterna mellan de stora knytpunkterna måste bli mycket högre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag veckopendlade mellan Växjö-Sthlm i min ungdom och jag håller med dig. Tågförbindelsen var ett icke-alternativ, helt sjukt dåliga förbindelser. Flög t/r varje helg från Växjö flygplats vilket kommer att rendera mig en plats i ekohelvetet men detta var 2001 och koldioxidutsläpp ett non-topic.

      Då tror jag snart att jag sätter er på kartan (eftersom jag kan varje byahåla mellan Växjö och Kalmar pga mitt butiksjobb från back then): Väckelsång? Ingelstad? Eller min favorit Rävemåla?

      Radera
    2. Betting. Jag gissar... Eriksmåla!

      Vänligen, Hanna

      Radera
    3. Gissar på Johansfors då.

      Radera
  3. Tack för tipset. Förr brukade jag boka billiga biljetter 90 dagar innan. Undrar om de tagit bort den möjligheten. Mormora

    SvaraRadera
  4. Ska ge lite tips på hur man bokar flygbiljetter. vanligtvis hittas dem billigaste flygbiljetterna 9-12månader innan avresa.

    Surfa in på flygresor.se i inkognitoläge, (de som pojkarna använder för att porrsurfa) detta görs för att tidigare sökningar inte ska sparas (cookies) som gör att för varje sökning du gör får du dyrare pris, inkognitoläget garanterar att du alltid får se lägsta pris.

    Jag sökte Stockholm - lissabon i juni 2019 och fick upp en vecka, lördag 8 juni till 15 juni, direktflyg för 9 696kr för 2 vuxna och 3 barn (åldrar 5, 7 och 11). nu är inte jag förälder så kan inte ställa detta i relation till något men har för mig att du berättat att en utomlandsresa brukar kosta totalt 70 papp. Boende bokas bäst separat, exempelvis via booking.com eller liknande.

    Reser man ensam till Lissabon kostar tur och retur direktflyg cirkus 2 200kr (för juni 2019) :)
    /Vänligen
    A

    SvaraRadera
    Svar
    1. förlåt en idiot me hur bär man sig åt för få surfa i ikognitoläge?Vore väldigt bra att veta.

      Radera
    2. Högerklicka på din webbläsare, öppna Inkognitofönster (för chrome) borde vara snarlikt för andra webbläsare

      Radera
    3. Du kan också använda en annan apparat. Jag sparade 500 kr på flygbiljetter genom att boka med mobilen istället för iPad där jag gjort ursprunglig sökning.

      Radera
    4. Nja, det där gäller nog inte alltid, för jag får ofta samma priser i inkognito-läge som på den apparat jag kollat ofta via (utan inkognito-läge).

      Radera
  5. Det gäller också att boka ev flygbiljetter till jul nu. Gör man det och undviker de stora resdagarna vilket jag brukar göra så kan man oftast få eurobonusbiljetter för 300 kr istället för att betala +4000 kr. Om man är skånebaserad ska man alltid jämföra Malmö AirPort med Kastrup. Kastrup är generellt billigare om man betalar med pengar och Malmö billigare om man betalar med bonuspoäng.

    Jag brukar köpa allt med mitt eurobonusmastercard vilket gör att jag flyger ca 2 av 3 privatresor inom Sverige gratis. Jag avskyr att åka tåg i Sverige med undantag av Arlanda express som man önskar är 3 minuter sen så att man får en ny biljett. X2000 gör mig illamående så jag har ingen lust att tillbringa massa tid med att stirra ut. Nattåg testade jag j ett frugalt tillfälle för någon vecka sedan. Det blev inte mycket sovande eftersom den var ca 1 timme sen vid starten från Malmö. Jag har tillbringat 6 dygn på tåg som hör och häpna alltid varit i tid. På lördag ska jag testa Kinas snabbtåg. Jag har faktiskt gillat att åka tåg. Det kommer dock inte vara mitt förstahandsval i Sverige så länge vi inte får riktiga snabbtåg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kanske tillägga att min prisjämförelse avsåg flyg till norra Sverige.

      Radera
    2. Wizzkids! Så många bra tips! Jag har turen att kunna ta mig till de flesta ställen med tåg och ska försöka fasa ut flygresorna till ett absolut minimum. Det känns märkligare för varje år att vänta sig att alla andra ska ta sitt ansvar utan att räkna in sig själv däri. Jag säger inte att jag tycker folk som flyger är dumma (jag kommer säkert själv flyga inom ett år), men jag försöker att minimera.

      Radera
    3. Min plan är faktiskt att transportera mig i så hög grad som möjligt med tåg i år. Jag tycker tåg skulle kunna vara ett ypperligt transportsätt om det fungerade. Dessutom om våra visionslösa politiker fick till snabbtåg mellan de större städerna så skulle flyget vara dött i södra Sverige. Då skulle nog tågresandet bli ett vertigt alternativ.

      Radera